Tietoja Vietnamista, Kampotzasta, Laosista

Naiset matkailee

Suunnittelemme, ei vaan olemme lähdössä ystäväni kanssa syyskuun lopussa kolmen viikon matkalle Vietnamiin. Käymme myös Kampotzassa ja ehkä Laosissa. Mitä ehdotuksia olisi reitin ja matkustustavan suhteen ja entä majoittumiset, onko helpo löytää, vai pitääkö ennakoida kuinka paljon. Varaamme vain meno-paluulennot ja tarvittaessa välilentoja. Olisimme kiitollisia hyvistä vinkeistä ja tiedoista. Matkailu avartaa!!

4

3589

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lurkki

      Ensiksi onnittelut matkakohteen valinnasta, Vietnam on hieno paikka. Matkasin itse Ho Chi Minh Citystä Hanoihin bussilla viime syksynä. Matkareitti oli Ho Chi Minh-Dalat-Nha Trang-Hué-Hanoi. Tyypillisestihän maassa reissataan joko Hanoista etelään tai toisin päin. Eli lento Hanoihin ja takaisin HCM:stä tai toisin päin. Kolme viikkoa on sen verran lyhyt aika, että joudutte tekemään pahoja valintoja…

      Laosin jättäisin ensiksi pois, siellä ei mitään kovin erityistä ole ainakaan tuollaisen aikataulun puitteissa. Kambodza on vähän siinä ja siinä. Muutama päivä siellä Angkorin temppeleitä ihastelemassa voisi olla ihan toteutettavissa. Riippuu vähän siitä, mitä haette. Kolme viikkoa kyllä kuluu hyvin helposti ihan Vietnamissakin.

      Yleisesti ottaen Vietnamissa on paljon hienoja maisemia, matkustelu ja eläminen ovat halpaa ja aika helppoa. Maahan on kuitenkin vielä melkoinen kehitysmaa, joten kannattaa asennoitua sen mukaan. Kommunistivaltiossa turvallisuus on kohdallaan ja illallakaan ei tunne itseään turvattomaksi.

      Liikkuminen tapahtuu perusbudjetilla turistibusseilla, joilla pääsee tosi halvalla. Lippuja ostetaan turistikahviloista, esim. HCM:ssä Pham Ngu Laon backpacker-alueelta. Esim. HCM-Hanoi noin 25 dollaria. Yksittäisiäkin välejä voi ostaa. Homma toimii joustavasti eli ostettuanne ns. open tour -lipun koko matkalle voitte viipyä välillä miten pitkään haluatte ja vahvistaa sitten jatkolippunne haluamallenne päivälle. Muutenkin palvelu pelaa, busseissa tarjotaan majoitusta määränpäässä sekä erilaisia retkiä ja aktiviteetteja. Bonuksena bussit vielä pysähtelevät matkan aikana erilaisten nähtävyyksien luona.

      Hotellivarauksia ei mielestäni kannata tehdä etukäteen, sillä bussimatkan aikana meille tarjottiin ihan hyviä majoituksia. Esim. me maksoimme ihan siististä halpistason majoituksesta keskimäärin noin 6 dollaria/2h huone. Netissä voi tehdä ennakkovarauksia, mutta hinnat näyttivät olevan yleisesti vähintään tuplat mitä paikan päällä. Vietnamissa siis US dollari on yleisessä käytössä ja turistikohteet hinnoitellaan dollareissa. Paikallisella valuutallakin voi tietysti maksaa.

      Yöbusseilla säästää aikaa ja rahaa, mutta 12 tuntia vietnamilaisessa bussissa yrittäen nukkua ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Itse menin Nha Trang-Hoi An-välin sekä Hue-Hanoi-välin yöbussilla. Kyllä siitä selviää, mutta mukavaa se ei kyllä ole. Samoja reittejä ajetaan päivälläkin. Vaihtoehtoina ovat juna ja lentokone, mutta hinnat ovat aivan eri tasoa kuin bussilla. Tosin jos ei ole rahasta kiinni…

      Lyhyet kommentit matkakohteista:

      Ho Chi Minh City:
      Etelä-Vietnamin keskus, ei mielestäni mitään ihmeellistä katsottavaa, täältä pääsee Mekong-suiston kuulemma vierailemisen arvoiselle risteilyille ja vaikka Kambodzaan.

      Dalat:
      Kiva paikka chillailla, viileähkö ilmasto, hyvät trekkailumaastot, ranskalaista arkkitehtuuria ja vietnamilaista kitchiä.

      Nha Trang:
      Vietnamin suosituin rantakohde, kohtuullista yöelämää ja beachia. Muuten paha kommentoida, käydessämme marraskuussa siellä oli jo sadekausi alkamassa, joten ilma oli kolea ja sateinen. Kivoja risteilyjä ja hyviä kalaruokia.

      Hoi An:
      Täällä vain piipahdimme. Pieni ja charmikas kaupunki, suosittu paikka teettää edullisia pukuja.

      Hue:
      Vanha kaupunki täynnä historiaa. Keisarien hienoja palatseja riittää ihasteltavaksi. Perfume Riverin jokiristeily keisarien hautakummuille on kuulemma myös hieno kokemus. Täältä kannattaa ehdottomasti lähteä päiväksi DMZ-retkelle eli entiselle raja-alueelle ja Vietnamin sodan pahimmalle taistelualueelle.

      Hanoi:
      Maan pääkaupunki, mielestäni enemmän nähtävää kuin Ho Chi Minhissä, täältä pääsee retkille pohjoiseen Sapaan vaikka vaeltamaan vuoristoon ja Halong Baylle. Erityisesti Halong Bayn pitäisi olla käymisen arvoinen. Se on vaikuttavan kokoinen saaristo, jonne kannattanee tehdä parin päivän veneretki.

      Suosittelen Lonely Planetin Vietnam-oppaan hankkimista, siitä oli paljon apua matkan suunnittelussa ja matkan aikana.

      Vietnamin tunnelmiani voi käydä haistelemassa osoitteessa http://ky.hkkk.fi/~k71144

      Terveisin Lurkki

    • Muistoja

      Matkustimme helmikuussa 2003 kaksi tyttöä kolme viikkoa Vietnamissa, Kambodzhassa ja Thaimaassa.

      Suppea (?!) matkakertomus:

      Lensimme Aeroflotilla Moskovan kautta Ho Chi Minhiin. Aikomuksenamme oli viipyä kaupungissa vain pieni hetki, sen verran että saisimme hankittua viisumit Kamputsean lähetystöstä. Luulimme että niiden saamisessa kestäisi viikko. No, lähetystö oli kiinni, mutta saimme viisumit myöhemmin muuta kautta.

      Lentokentällä meille tyrkytti taksinkuljettaja kyytiä kymmenellä dollarilla. Tiesimme, että hinta oli aivan liian korkea, mutta matkasta väsyneinä päätimme maksaa hinnan. Kyselimme kuljettajalta Nha Trangiin kulkevista busseista, koska halusimme matkustaa saman päivän aikana Nha Trangiin tapaamaan ystäviämme. Kuljettaja väitti ettei ko. päivänä kulje busseja, joutuisimme odottamaan seuraavaan päivään. Sopivasti hänellä oli ehdottaa meille hyvää hotellia hintaan 20 dollaria yö/per nenä muistaakseni. Väitti ettei halvempia hotelleja löydy koska on juuri ollut kiinalaisen uuden vuoden juhlinnat.Onneksi olimme kuulleet tällaisista "kaverin palveluita" tyrkyttävistä taksikuskeista ja kieltäydyimme tiukkaan sävyyn tarjotusta hotellista. Kuljettaja kuitenkin vei meidät väkisin kaverinsa hotellille, jossa vastaan tulleet työntekijät olivat jo väkisin raahaamassa rinkkojamme sisään, ja närkästyivät kovin kun kieltäydyimme edelleen.
      Onneksi emme uskoneet, sillä busseja kyllä hyvinkin kulki kyseisenä päivänä! Yöbussi Nha Trangiin maksoi $5, turistitoimiston kautta. Niitä piisaa kaikissa kaupungeissa, ainakin etelässä. Niissä onnistuu rahanvaihto, viisumin hankinta, retkien ja bussimatkojen varaukset.
      Mekin jätimme Nha Trangin erääseen toimistoon passimme ja noin 20 dollarin maksua vastaan saimme noutaa muutamaa päivää myöhemmin Kamputsean viisumilla varsutetut passimme Ho Chi Minhin konttorista. Pienenä varoituksen sanana kun siellä rahaa vaihtaa: kannattaa tarkastaa että saa oikean määrän dongeja ja myös kuitin, itseäni yritettiin kerran aikamoisen röyhkeäasti huiputtaa, mutta onneksi huomasin vajeen, kun kaverini oli hetkeä aikaisemmin vaihtanut saman summan dollareita dongeiksi.

      Nha Trangissa vietimme pari kolme päivää. Kaupunki ei ollut kovinkaan kummoinen, parasta antia oli löhöillä rannalla ja ihastella paikallisten koulutyuttöjen kauniita koulupukuja. Sekä myös maistuvat kalaruuat eräässä ihanassa kalaravintolassa. Osallistuimme myös päivän mittaiselle veneretkelle, joka kyllä oli esitteen lupauksia pliisumpi, mutta ihan kiva kokemus.

      Olimme jo etukäteen suunnitelleet tettävämme jotkin kivat asut Vietnamissa ja
      Nha Trangin torin liepeillä kohtasimmekin ystävällisen naispuolisen ompelijan, joka houkutteli meidät kangaspuotiinsa ja lupasi ommella meille edullisella hinnalla hameet ja topit. Eipä ollut hyvä kauppa, mutta menee kyllä oman tyhmyyden piikkiin. Ei pitäisi heittäytyä itse muotisuunnittelijaksi, vaan jos jotain aikoo matkalla teettää, niin suositeltavinta olisi päättää jo etukäteen mitä teettää. Ja varata hyvin aikaa sovituksia varten. Me unohdimme kaikessa kiireessä ja juuri vieraaseen maahan saapuneina kysyä edes työn hintaa. Joten ei auttanut nurista vastaan kun täti ilmoitti hinnaksi pienille vaatekappaleille peräti 40 dollaria. Ja kaikista lupauksistaa huolimatta ei korjaukset jälkeenpäin oikein onnistuneet, ja kun seuraavana päivänä oli jo lähtö edessä, niin eipä ole tullut hamosia sen koommin käytettyä..
      Mistä tuleekin mieleeni, että vaikka ovatkin ihania ihmisiä, vietnamilaiset, niin välillä kyllä rasitti kun koko ajan oli joku tyrkyttämässä jotakin myyntituotetta tai palvelua. Vaikka niinkai se on vähän kaikkialla köyhemmissä maissa...

      Seuraava kohteemme oli Dalat, ihastuttava vuoristokaupunki, jota vilpittömästi suosittelen. Löysimme tai oikeastaan meidät löysi kaksi mopo-opasta -Joseph ja Mr Wing- jotka -olikos se nyt kymmenellä vai kahdellakymmenellä dollarilla- kuljettivat meitä päivän mopoillaan nähtävyydeltä toiselle. Todella mukava tapa päästä tutustumaan kaupunkiin. Heiltä olisi voinut vuokrata kyydin myös pidemmälle reissulle, kohtuuhintaan. Meillä ei siihen aika valitettavasti riittänyt.

      Ho Chi Minhissä jouduimme yllättäen viipymään pari päivää pidempään kuin olimme ajatelleet -vatsatauti iski. Tervehdyttyäni teimme reissun Cu Chin tunneleille, joka oli ihan jännä kokemus.

      Paras osio Vietnamissa taisi olla -jos ei Dalat- niin veneretki Mekong-joella. Osallistuimme yhden päivän retkelle, jonka aikana paitsi vierailimme parissa kapungissa (en nyt muista nimiä), ajoimme auringonlaskun aikaan tunnin verran veneellä jokea pitkin erääseen suurempaan kaupunkiin jonka nimeä en myöskään juuri nyt muista. Sieltä siirryimme paikallisbussissa (erittäin kiva kokemus) pieneen kylään lähelle kamputsean rajaa. Retkijärjestäjä oli varannut meille yöpymisen hotellista. Aamulla oli vielä pieni osuus retkestä jäljellä, jonka jälkeen matkasimme moottoriveneellä aina Kamputsean puolelle Pnomh Penhin lähistölle. Pysähdyimme välillä pari kertaa hoitamaan rajamuodollisuudet. Venereissu oli todella upea, oli jännä nähdä miten yht'äkkiä Vietnamin kiinalaisvaikutteinen maisema muuttui Kambodzhan intialaistyyliseen maisemaan! Ja aurinko porotti.

      Huh, jo alkaa hengästyttää. Ei ollut tarkoitus ihan näin pitkästi kirjoittaa, mutta minkäs teet kun matkasta on niin paljon hyviä muistoja :)

      Todettakoon vielä, että majapaikat oli tosi helppo löytää, ennakkovarauksia ei kannata tehdä, koska silloin vaan turhaan sulkee pois erilaisia mahdollisuuksia joita matkan varrella tarjoutuu. Ja siistejä ja tasokkaitakin useimmat paikat olivat.

      Jos haluatte kuulla myös Kamputsean kokemuksiamme niin joku toinen päivä niistä.

      • Jarrebarre

        Muistoja!
        Mitä kautta saitte viisumit kambodzhaan ja mitä maksoivat? Oliko teillä Vietnamin viisumeissa erikseen mainittu vietnamin exit paikka, eli Moc Bai? Kuulin että voi tulla rajalla ongelmia jos ei ole exit paikkaa merkitty viisumiin.. Itse lähdössä elokuussa Hanoi- Ho chi minh- ja Kambodzhan läbi Bangkokiin josta paluulento. Olen yrittänyt sitä kambodzan viisumia selvittää, mutta selvyyttä en ole saanut. Nyt alkaa tulla kiire..


      • Muistoja
        Jarrebarre kirjoitti:

        Muistoja!
        Mitä kautta saitte viisumit kambodzhaan ja mitä maksoivat? Oliko teillä Vietnamin viisumeissa erikseen mainittu vietnamin exit paikka, eli Moc Bai? Kuulin että voi tulla rajalla ongelmia jos ei ole exit paikkaa merkitty viisumiin.. Itse lähdössä elokuussa Hanoi- Ho chi minh- ja Kambodzhan läbi Bangkokiin josta paluulento. Olen yrittänyt sitä kambodzan viisumia selvittää, mutta selvyyttä en ole saanut. Nyt alkaa tulla kiire..

        Älä huoli etukäteen, matkusta vain sinne Vietnamiin kaikessa rauhassa, viisumi Kambodzhaan hoituu kyllä Ho Chi Minhissä. Matkailu on Vietnamissa tehty todella helpoksi ainakin reppumatkailijoille. Et voi välttyä löytämästä pieniä turistitoimistoja, jotka välittävät retkiä, kuljetuksia, viisumeitakin.
        Voin tarkastaa myöhemmin meidän käyttämämme firman nimen. Tarkistan myös viisumista lukeeko siinä rajanylityspaikkaa. Viisumin välityspalkkion tarkkaa hintaa en muista, olisiko ollut parikymmentä dollaria? Ja onhan HCMC:ssä myös Kambodzhan lähetystö.

        Hyvä tietolähde on myös Lonely planetin nettisivu, ja siellä erityisesti "postcards", joissa matkailijoiden omakohtaisia kokemuksia kohteista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      100
      3136
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      82
      3066
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      317
      1951
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      89
      1444
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      6
      1236
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1155
    7. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      878
    8. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      124
      805
    9. 46
      783
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      747
    Aihe