Magneettiventtiili päävesiputkeen

magneettiventtiili

Ajatuksena olisi toteuttaa automaattinen päävesijohdon sulkeminen vesivahinkoriskin pienentämiseksi. Ohjaussignaali saataisiin käytössä olevasta kodinturvajärjestelmästä, eli kun kotoa pois lähtiessä kytken hälytysjärjestelmän päälle, tulisi vesikin katkaistua samalla.

Onko kommentteja tai kokemuksia tällaisen toteuttamisesta? Minkälainen venttiili, mistä ja mihin hintaan? Ohjaus voisi olla suoraan 12V (pienehköllä virralla), tai vaihtoehtoisesti 230V (hälytinjärjestelmällä ohjattavan releen kautta).

Vaihtoehtoina lienee NO ja NC tyyppiset magneettiventtiilit. Normally closed tyyppisessä tapauksessa pitäisi ainakin järjestää magneettiventtiilin ohitusmahdollisuus sähkökatkojen varalle, jottei jää tyystin ilman vettä. Venttiilin virtaama pitäisi myös olla riittävä omakotitaloon. Onko mahdollisesti muuta huomioitavaa?

14

9180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • veturinkuljettaja26

      Magneettiventtiileistä kannattanee laittaa NC-malli, koska mahdollisten sähkökatkosten aikaan NO-venttiilistä ei ole apua. Yksi vaihtoehto on laittaa moottoriventtiili, jolloin ei kuluteta sähköä aina, kun tarvitaan vettä. Ohitus kannattaa laittaa joka tapauksessa.

    • Nääs...

      Eikös jotain tämän tapaisia systeemeitä ole saatavana jo valmiinakin ja juuri tätä tarkoitusta varten? On yhdistetty kodin turva järjestelmään ja sulkee veden kun ei olla kotona tai vuoto tapauksessa. Kannattaa kysellä asiaa lvi liikkeistä ja varmasti netin ihmeellisestä maailmastakin jotain tietoa löytyy.

    • magneettiventtiili

      Minkäslaisella ohjauksella tuollainen moottoriventtiili toimii? Eli pystyykö tuollaisen ohjauksen toteuttamaan helposti on/off tyyppisellä signaalilla turvajärjestelmän kautta (12V/230V).

      Valmiista järjestelmistä nettihaulla löytyi Leakomatic tuotteet. Nopealla vilkaisulla en kuitenkin löytänyt niistä mahdollisuutta toteuttaa kotona/poissa ohjausta ulkopuolisesta järjestelmästä käsin. Enkä todellakaan halua erikseen aina kytkeä tuota pois ja päälle. Muutenkin tippavuotojen automaattinen kyttäys on mielestäni turhaa kikkailua. Haluan vain yksinkertaisen automaattisen totaalisulun poissa ollessa. Hinnoista ei löytynyt netistä tietoa, mutta arvatenkaan ei aivan halpa ratkaisu - erillinen yksinkertainen venttiili on todennäköisesti huomattavasti edullisempi.

      Sähkönkulutuksesta en olisi huolissani, kuvittelisin sen olevan jotain marginaalista (pari wattia?) Talon lattialämmityspiirejä ohjaa jakotukilla huonetermostaattien käskyttäminä kymmenkunta venttiiliä, joten yksi lisää ei tätä konkurssia paljon pahenna.

      • leakomatic

        Leakomaticin voi kytkeä varashälytinjärjestelmään, jolloin laite menee away-tilaan kun ollaan poissa kotoa.

        Ja kyseisellä firmalla on erittäin hyvä asiakaspalvelu, neuvovat sähköpostitse jopa sunnuntaisin! Suosittelen lämpimästi (ei ole maksettu mainos).


    • moottori, ei magneet

      > Minkäslaisella ohjauksella tuollainen moottoriventtiili toimii? Eli pystyykö tuollaisen ohjauksen toteuttamaan helposti on/off tyyppisellä signaalilla turvajärjestelmän kautta (12V/230V).

      Yleensä ns. magneettiventtiilit, mitä käytetään astianpesukoneissa yms. ovat rakenteeltaan sellaisia, että magneetilla ohjataankin vain pientä pilot-venttiiliä ja pilotin ollessa auki vedenpaine vaikuttaa johonkin kalvoon ja työntää varsinaisen venttiilin auki. Näin venttiilin ohjaukseen riittää muutama watti.

      Mutta sekin voi olla liikaa, koska nämä hälyttimien tilatiedot saattavat olla kuormitettavuudeltaan 20 mA tjsp. Eli releen tarvinnee joka tapauksessa avuksi.

      Pilot-ohjattua venttiiliä en kuitenkaan laittaisi päävesijohtoon, koska
      a) tällaisessa venttiilissä on painehäviötä (venttiilihän avautuu paine-eron voimalla)
      b) venttiili ei ehkä pysy auki, vaan alkaa nakuttamaan, pienillä virtauksilla

      On kyllä olemassa jämerämpiäkin, ns. täysiaukkoisia magneettiventtiileitä, joissa karaa liikutellaan pelkän sähkömagneetin voimin, mutta näissä käämin ottoteho on jo kymmeniä watteja.

      > Talon lattialämmityspiirejä ohjaa jakotukilla huonetermostaattien käskyttäminä kymmenkunta venttiiliä, joten yksi lisää ei tätä konkurssia paljon pahenna.

      Näissä on termomoottorit eli käytännössä parin watin sähkövastus samanlainen vahapatruuna kuin patteritermostaateissa. Avautuminen ja sulkeutuminen tapahtuu jopa 10 min viipellä (kun vahapatruuna lämpenee/jäähtyy) karan liike on hyvin lyhyt, joten tällaiset eivät kelpaa päävesijohdon (DN >15) venttiilin ohjaamiseen.

      Joten jäljelle jää moottoriventtiilit. Eli ihan normi pallo/istukkaventtiili sen päälle istutettuna *jousipalautteinen* moottoriventtiili. Moottoriventtiileitä ei yleensä löydy on/off tyyppisenä, vaan vaihtoehdot ovat portaattomasti 0-10 V/4-20 ma jännite/virtaviestillä ohjattavat ja 3-pisteohjauksella varustetut, joita ohjataan auki/kiinni/seis. Viimeeksimainuttu on helpoin liittää hälytysjärjestelmään:

      - tarvitset venttiilille oman 24 VAC & luokkaa 10 VA muuntajan, josta käyttöjännite
      - tarvitset venttiilille auki/kiinniohjauksen eli hälytin ohjaa relettä, jonka vaihtokoskettimilta saadaan 24 V ohjauskäsky toimilaitteen "avaa venttiiliä" tai "sulje venttiiliä" -navoille
      - toimilaitteen pitää myös olla sen verran älykäs, että se osaa sammuttaa moottorinsa, kun venttiili on kääntynyt täysin auki/kiinniasentoon (kaikissa ei tämä ole sisäänrakennettuna, vaan ohjauksen pitää katketa, ettei mottori pala)

      Tällä virityksellä venttiiliä ohjataan koko ajan auki, kun hälytin on pois päältä, ja kiinni, kun hälytin on päällä. Väliasennoillehan ei ole tarvetta.

      Moottoriventtiilin ajoaika (ääriasennosta toiseen) on tyypillisesti pari, kolme minuuttia, joten ihan kauhean hätäisesti hälyttimen poiskytkennän jälkeen ei hanoista saa vettä.

      Sähkökatkon tullen (=käyttöjännite katkeaa) moottoriventtiili sulkeutuu jousivoimalla. Pitkien sähkökatkojen ja vikatilanteiden varalle moottoriventtiilin rinnalle kannattaa asentaa käsikäyttönen ohitus. Toki joissain toimilaitteissa on käsikäyttö sisäänrakennettuna eli venttiilin saa pakotettua auki esim. tiettyä ruuvia pyörittämällä ... ei ehkä kuitenkaan se kovin vaimo/lapsiystävällinen ratkaisu.

      • Putkia asentanut

        moottoripalloventtiili on ainoa oikea vaihtoehto. Myy wexon oy


      • hoj
        Putkia asentanut kirjoitti:

        moottoripalloventtiili on ainoa oikea vaihtoehto. Myy wexon oy

        Moottoriventtiilihän se on esim. Ouman järjestelmissä ja ihan syystä.

        Magneettiventtiilit on vikaherkkiä vrt. vuodon todennäköisyys joten ei siinä kokonaisturvallisuus parane jos heikon lenkin lisäät ketjuun.


      • Anonyymi
        hoj kirjoitti:

        Moottoriventtiilihän se on esim. Ouman järjestelmissä ja ihan syystä.

        Magneettiventtiilit on vikaherkkiä vrt. vuodon todennäköisyys joten ei siinä kokonaisturvallisuus parane jos heikon lenkin lisäät ketjuun.

        Magneettiventtiilin huono ominaisuus on nopea avaus ja sulkeminen. Nopea avaus aiheuttaa paineiskun, joka ei ole hyväksi. On kyllä olemassa paineiskun tasauspalkeita, mutta minä laittaisin moottoriventtiilin ja avautumis/sukeutumisajaksi 20-30 sekunttia.
        Moottoriventtiileissä on yleensä kahva, jolla voi avata/sulkea sähkökatkon aikana.


    • hiukan myöhässä

      Ruutihan muistaakseni keksittiin jo monta sataa vuotta sitten, minulla ollut vedensulkuhomma jo -50 luvulla.

    • vedensulkuhomma

      Et ilmeisesti sinä ollut kun sen ruudin keksi?

    • Anonyymi

      Sähkökeskus mangneetti venttili vesijohdolle. Mikä tehtävä?

    • Anonyymi

      Kun kääntää pääsulun käsin kiinni ja auki niin ei maksa mitään eikä kestä kuin jonkun kymmenen sekuntia.
      Mitähän keksitään seuraavaksi? Olisiko koneellinen vessakäynti mitään?

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Se olisi hyvä jos palsta pysyy aktiivisena

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2675
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      103
      2252
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2010
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      13
      1729
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1691
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1656
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1646
    8. 91
      1583
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      128
      1447
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe