Unkarilainen kulttuuri

Balaton Sound

Hello! Osaisiko joku kertoa kaikenlaista mielenkiintoista unkarilaisesta kulttuurista. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä löytyy Suomeen verrattuna, miten suomalainen tulee toimeen unkarilaisten kanssa noin keskimäärin? Mitä unkarissa annetaan lahjaksi ja mitä asioita tulisi välttää? Löytyykö ainoastaan suuria eroja miesten ja naisten välisessä kanssakäymisessä ja tutustumisessa Suomeen verrattuna vai onko myös jotakin yhteistä? Olisi hauska kuulla myös pienistä yksityiskohdista ja henkilökohtaisista kokemuksista ja huomioista...

6

3464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kumittaja

      Jaa... kulttuurilla on monenlaisia osa-alueita, joten on hyvä asia että täsmensit kysymyksillä.

      Puoliksi unkarilaisena ja useita vuosia maassa asuneena en ole kulttuuriin sillä tavalla kiinnittänyt erityistä huomiota, mutta suomalaiset ovat oman näkemänikin perusteella pärjänneet maassa varsin mukavasti. Unkarilaiset ovat yleisesti ottaen jokseenkin suomalaisia avoimempaa väkeä ja ovat usein ennakkoluulottomia, eivät siis välttele kanssakäymistä.

      Tuliaisia? Unkarissa annetaan usein lahjaksi viinejä. Paikalliset keskenään usein myös oman viinitarhan tuotetta (Unkarissa etenkin maaseudulla ihmisillä on usen oma viinitarha jossa kasvatetaan viinirypäleiden ohella monia hedelmiä jne.). Eipä juuri tule mieleen mitään mitä pitäisi vältellä. Myös erilaiset pienet koriste-esineet käyvät hyvin tuliaisiksi, kuten Suomssakin.

      Miesten ja naisten välisestä kanssakäymisestä ei juuri löydy eroa. Kuten jo edellä mainitsin, unkarilaiset eivät yleensä välttele tutustumista ja tekevät usein aloitteen tässä asiassa. Löytyy siis kuitenkin paljon yhteistäkin, eivät unkarilaiset toiselta planeetalta ole.

      Niin, ja teitittely on varsinkin vieraampien, joskus jopa tutumpien ihmisten kesken huomattavasti yleisempää kuin Suomessa. Tässä tuskin on mitään erikoista, etten ole kuullut teitittelyä käytettävän muiden kuin aikuisten keskuudessa. Yleisesti ottaen mitä vanhemmalle ihmiselle puhuu, sitä fiksumpaa on käyttää teitittelyä. Kun vajaat kymmenen vuotta sitten kävin siellä vielä ala-asteella, opettajaa oli tapana teititellä, joskin tämä on kuulemani perusteella vähentnyt vuosi vuodelta. Esimerkiksi bussikuskin tai torimyyjän kanssa kannattaa teitittelyä käyttää.

      Niin, ja sitten kieli. Vaikka unkari on suomen sukulaiskieli, se on melko kaukainen sellainen eivätkä suomalainen ja unkarilainen siten ymmärrä toisiaan jos puhuvat omalla kielellään. Budapestin nurkilla turistina voi pärjätä englannilla, mutta yleisesti ottaen maassa pärjää paremmin saksan kielellä. Etenkin aikaisemmin saksaa opiskeltiin siellä englantia enemmän, ehkä vieläkin. Lisäksi saksalaisia matkailijoita Unkarissa on melko paljon, joten turistipaikoissa saksankielisiin asiakkaisiin on varauduttu paremmin. Ero on lähinnä siinä, että Suomessa voi melkein olettaa toisen osaavan englantia tai jos ei sitä niin jotakin toista kieltä suomen ohella. Jos puhutaan keskivertokansalaisesta, Unkarissa lähtökohta on se että henkilö ei juuri puhu muuta kuin unkaria ja ennen kanssakäymistä kielikysymys on hyvä selvittää.

      • Unkarilaiset ovat melkoisen kontaktiystävällisiä. Maaseudulla vain suomalaista naista voi hämmentää tilanne jossa unkarilainen mies tervehtii kädestä aviomiestä ja jättää naisen sivuun. Tämä siis ainakin ensitapaamisilla on varsin yleistä. Olen monta kertaa miettinyt, että mistähän tällainen käytäntö johtuu, mutta arvoitus se on vieläkin. Jos jollakulla on vastaus tähän, niin kertokaa.

        Toisaalta sitten on varsin yleistä se poskipusujen antelu puolelle ja toiselle. Ei siinä tällainen jäykkä härmäläinen aina tiedä mille puolelle tulisi ensin muiskauttaa. Pelottaa aivan, että nenät kolahtaa vastakkain.
        Epävarmassa tilanteessa on vain ojennettava käsi ja pidettävä se sen verran jäykkänä ettei tervehdittävä pääse "knuutseroimaan".

        Mutta huumorilla selviää tilanteesta kuin tilanteesta. Unkarilaiset rakastavat keittämisestä ja siitä puhumisesta. Aina on varmoilla kun kysyy, mitä keskustelukumppani on tänään joko keittänyt tai aikoo keittää. Siinä ei sitten tarvitse miettiä omia sanomisiaan, sillä eihän siinä puhetulvassa saa kuitenkaan puheenvuoroa.


    • Blue Joel

      Kylään mentäessä vierailulle tuleva mies voi unkarilaisessa kodissa osoittaa ystävällisyyttä lyömällä ns. jöllillä pöytään kahvitarjoilun alkajaisiksi. Välitön tunnelma pääsee syntymään ja vihamielinen kyräily kaikkoaa kaikkien mielistä.

    • Pörkölt

      Unkarissa pörkölt on mieliruokaa ja sitten siellä joutuu vankilaan jos puhut unkaria väärin,eli jos oot ämätööri unkarin puhumises puhu vaan englangtia.

    • Anonyymi

      Kyllä siellä pannaan

    • Anonyymi

      Se on venäläismielinen autoritaarinen. Oliko muuta?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1402
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1275
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe