Heinäkuu São Miguelilla

Azorit tarjoavat matkailijalle paitsi vehmasta luontoa kukkineen, merta ja vaihtelevia pinnanmuotoja myös runsaasti erilaisia aktiviteetteja kuten patikointia, uintia (myös kuumissa lähteissä), sukellusta, snorklausta, surffausta, bodyboardingia, purjehdusta, rannikko- ja syvänmeren kalastusta, golfia, varjoliitoa, pyöräilyä, luontoretkiä (kasvillisuus tuliperäisyys) ja lintujen havainnointia. Azorien maisemat inspiroivat valokuvaajia ja maalaustaiteilijoita. Saaret ovat erinomainen tutustumiskohde perinteisistä käsitöistä ja/tai koristepuutarhoista kiinnostuneille matkailijoille.

Azorien kansankulttuuri, puhkeaa kukkaan joka kesä perinteisillä kansanjuhlilla, joita saariryhmässä vietetään lukemattomia, usein suojeluspyhimyksen tai jonkun Neitsyt Marian hahmon kunniaksi. Nämä kansanjuhlat ovat osa aitoa azorilaista elämää, jonka ilmentymiä ovat mm. kansanmusiikki- ja tanssi, juhlarituaalit ja ruoka ja juoma. Näihin kesäjuhliin on matkailija lämpimästi tervetullut. Niistä kerrotaan valikoiden kotisivuillani osastossa ”Azoreilla tapahtuu”.

Monilta keskustelupalstoilta käy ilmi, miten tärkeää on vuokrata auto ja kiertää saarta omin päin omaan tahtiin. Saisikohan matkalta kuitenkin enemmän, jos käyttäisi oppaiden palveluita, joita tarjoavat niin suomalaiset matkanjärjestäjät kuin paikalliset yrityksetkin? Monikohan ehtii tutustumaan matkaoppaisiin ennen matkalle lähtöä? Kuinka moni matkailija palaa kotiin vakuuttuneena siitä, että São Miguelin matkailuprofiilin keskeinen piirre on tuliperäisyys? Kuinka moni tietää, että tuliperäisyyteen tutustumista varten on tarjolla ihan oma paikallisen yrityksen retki?

Heinäkuun keskimääräiset säätiedot ovat seuraavat: maksimipäivälämpötila 24,3 ºC, yön minimi 17,2 ºC, sademäärä 29,6 mm (joka on kesäkuukausien alin), sadevuorokausien (sataa 0,1 mm tai enemmän) 13. Päivälämpötilat liikkuvat haarukassa 21-25 ºC , yön lukemat välillä 16-21 ºC . Viime vuoden heinäkuussa mitattiin yhtenä päivänä 27 ºC , mikä on harvinainen lukema. Heinäkuun alussa meriveden lämpötila on kohonnut 21 ºC, loppukuussa se kipuaa 23 ºC:een.

Heinäkuun lopussa aurinko Ponta Delgadan horisontissa nousee klo 6.52 ja laskee klo 21.05. Aurinkotunteja São Miguelilla on kesäaikaan keskimäärin 6,9. UV-indeksi nousee aika ajoin huippulukemiin, 8-10:een.

Heinäkuun merkittävin juhlatapahtuma São Miguelilla ovat Ponta Delgadan vuotuiset Pyhän Hengen juhlat 7.-10.7. Pyhän Hengen juhlien ydinsanoma on vähempiosaisten auttaminen. Matkailija kannalta näiden juhlien mielenkiintoisin ohjelmanumero on lauantain (9.7.) Ponta Delgadan rantakadulla (Avenida Infante Dom Henrique) etenevä historiallinen kulkue, joka alkaa klo 15. Samana päivän tarjotaan Campo de São Franciscosin aukiolla (Praça 5 de Outubro) klo 12 alkaen perinteistä Pyhän Hengen keittoa, jota matkailijat ovat tervetulleita nauttimaan.

Ribeira Granden vuotuiset kesäjuhlat (Festas do Concelho da Ribeira Grande) ovat tavallisesti alkaneet kesäkuun viimeisellä viikolla ja päättyneet Pyhän Hengen juhliin ensimmäisenä viikonloppuna (24.6.-3.7.2011?). Juhlien ohjelma on käsittänyt mm. kilpailuja, musiikkia, käsityönäyttelyjä ja ruokamessut, pääasiallisesti ilta-aikaan.

14.-16.7. ajetaan São Miguelin maastossa, mm. Sete Cidadesissa, kansainväliseen IRC-rallikilpailuun kuuluva Sata Rally Açores -niminen osakilpailu. Tallit pystyttävät huolto- ja komentokeskuksensa Ponta Delgadan Portas do Marin satamakeskukseen. Aikaisempina vuosina kilpailuun on osallistunut Skodan tallissa ajava Juho Hänninen.

Ponta Delgadan kesäiset viihdeillat (Noites de Verão) ydinkeskustassa Campo de São Franciscosin aukiolla jatkuvat. Ohjelma julkaistaan kaupungin netti sivuilla kuukausittain: http://cm-pontadelgada.azoresdigital.pt/Default.aspx?Module=EventoDisplay&ID=2317. Tätä kirjoitettaessa on julkaistu kesäkuun ohjelmasuorittajat.

21.-24.7. juhlitaan Ribeira Quenten kalastajakylässä piikkimakrillia, chicharroa (Festa do Chicharro). Ribeira Quenteen on Furnasista matkaa kuutisen kilometriä. Juhla on iltatapahtuma, jonka ohjelmassa on ruokaa ja juomaa, yhdessäoloa sekä musiikkia niin vanhempaan kuin nuorempaankin makuun.

São Miguelin koilliskärjen kunnan Nordesten kesäjuhlia (Festas da Vila do Nordeste) kunnan vietetään 15.-18.7. Juhlien yksityiskohtainen ohjelma julkaistaan kunnan nettisivuilla (http://www.cmnordeste.pt/).

Azoreilla on yhteensä puolisensataa virallista uimarantaa tai uimapaikkaa. Saariryhmän uimarantoja Santa Mariaa lukuun ottamatta peittää tummanharmaa laavahiekka. Eurooppalainen sininen lippu laadun takuuksi on myönnetty mm. Ponta Delgadan keskustaa lähinnä oleville Praia das Milíciasin ja Praia do Pópulon uimarannoille.

Annan mielelläni lisätietoja Azorien tapahtumista, joista kerron yksityiskohtaisemmin kotisivuillani osastossa ”Azoreilla tapahtuu” Julkaisen lähipäivinä heinäkuun tapahtumista pidemmän version kotisivuillani. Kerron nettisivuillani myös tapahtumista ja elämänmenosta São Miguelilla koko kesän osalta otsikolla ”Kesä Azoreilla”.

8

393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meijaleena

      Masseur, mikä on sen ihanan tuorejuuston nimi jota siellä tarjotaan hotelleissa aamiaisella ja kaupoissakin on myynnissä.
      Kosteassa pakkauksessa pieni kiekko vitivalkeaa tuorejuustoa?

      • Kyseinen juusto on nimeltään queijo branco (valkoinen juusto) tai queijo fresco (tuorejuusto), jota tarjotaan hieman pikantin, valkosipulinmakuisen vinha d'alho -nimisen kastikkeen kanssa.


    • viisihenkinen perhe

      Hei!
      Varasimme juuri äkkilähdön Ponta Delgadaan ensi viikoksi (20.-28.6.).
      Olisi kiva lukea noita kotisivujasi Azoreista. Mikähän olisi osoite sinne?

      • Näpäyttämällä nimimerkkiäni "Masseur" avautuu Suomi24:ssä nimimerkilleni varattu sivu. Sen vasemmassa laidassa on sanalla "Profiili" otsikoitu valikko, Painikkeen Profiili alla on painike "Perustiedot", jota näpäyttämällä avautuu uusi sivu. Sen keskellä on otsikko linkit, jossa näkyy kotisivujeni osoite aktiiivisena. Sitä näpäyttämällä sivuni lopulta avautuvat (http://mina.suomi24.fi/masseur/tiedot).

        Miksi näin hankalaa? Aikaisemman kokemukseni mukaan Suomi24:n ylläpito poisti viestini, joissa näkyi kotisivujeni osoite.


    • viisihenkinen perhe

      HEI!
      Kiitoksia! Löydettiinkin kyllä eilen tuon viestin lähettämisen jälkeen kyseiset sivut ja on nyt "opiskeltu" tuota opastasi. Tosi kiva, että olet vaivautunut tuollaista kirjoittelemaan ilmaiseksi meidän tietämättömien iloksi.

      Perheen vanhemmat geologi ja biologi-maantieteilijä, keskimmäinen lapsistamme lintubongari ym. luonnosta kiinnostunut...eiköhän ole meille aika kiva kohde tämäkin! Paljon on reissattu, mutta tämä tuntui nyt kivalta vaihtoehdolta noiden turisirysien rinnalla. Ainoa miinus, että sää ei Suomen tilasta parane...

    • Ponta Delgadan kahdeksansien. Pyhän Hengen juhlien (7.-10.7). tarkennettu ohjelma:

      Juhlat käynnistää torstai-iltana (7.7.) pääkirkossa (Igreja Matriz, Igreja de São Sebastião) klo 21.30 alkava avajaisluento. Sitä seuraa samassa paikassa klo 22 musiikkiesitys nimeltä Serenata , jonka esittää Keski-Portugalissa toimivan kuuluisan Coimbran yliopiston entisistä opiskelijoista koostuva musiikkiryhmä Grupo de Guitarras e Fados ”Alma de Coimbra”.

      Perjantain (8.7.) ohjelmassa on perinteinen lippukulkue (klo 20), jolla siirretään Pyhän Hengen lippu kaupungin kulttuurikeskuksesta (kadulla Rua Comandante Jaime de Sousa) kaupungintalolle (Paços do Concelho). Sen jälkeen avataan kaupungintalon vastaanottotiloissa (Salão Nobre dos Paços do Concelho) erityinen Pyhän Hengen huone (Quarto do Espírito Santo). Samana perjantai-iltana on vielä ohjelmassa klo 20.45 Gonçalo Velhon aukiolla (Praça Gonçalo Velho) muutaman askeleen päässä kaupungintalosta kaupunginporttien (Portas da Cidade) luona leivonnaisten (massa sovada) siunaus. Leivonnaiset myydään siunauksen jälkeen huutokaupalla. Samanaikaisesti (klo 21) syttyvät Gonçalo Velhon aukiolla juhlavalot. Kyseisen aukion tunnistaa sille pystytetystä isokokoisesta hopeanvärisestä kruunusta.

      Perjantain loppuillaksi on luvassa musiikkia paikallisin voimin kahdella lavalla, joista toinen sijaitsee mainitulla Gonçalo Velhon aukiolla kaupunginporttien luona (Portas do Cidade), toinen kaupungintalon pihassa (Praça do Município). Klo 21 kuullaan ja nähdään kaupungintalon pihassa perinteistä portugalilaista ylioppilaslaulua, jota kutsutaan nimellä tuna. Sen reippaita säveliä esittää miestunaryhmä Tunideos Azorien yliopistosta. Gonçalo Velhon aukiolle kaupunginporttien luokse pystytetyllä lavalla soittaa klo 22 Ponta Delgadan nuorten puhallinsoittokunta Banda Filarmónica Juvenil de Ponta Delgada. Illan päätteeksi kuullaan kaupungintalon pihassa vielä perinteistä haastelaulua (Cantigas ao Desafio). Haastelaulussa toinen lauluja jatkaa siitä mihin edellinen lopettanut. Sanat improvisoidaan, sävel on hieman monotonista.

      Juhlien lauantain (9.7.) ohjelmasta mainittakoon erityisesti perinteisen Pyhän Hengen keiton tarjoilu (Sopas do Espírito Santo) klo 12 alkaen Campo de São Franciscosin aukiolla (Campo de São Francisco/ Praça 5 de Outubro) klo 12 alkaen. Lihat tarjotaan erikseen, lihaliemi kaadetaan lautaselle leivän päälle). Tätä lihasoppaa syö vuosittain runsaat 12 000 juhlavierasta. Jälkiruoaksi syödään riisivanukasta (arroz doce) Linkistä (Sopas do Espírito Santo) avautuva video näyttää kaikki Pyhän Hengen juhlien tärkeimmät tapahtumat. Tarjoilu on ilmaista, mutta lahjoituksia otetaan vastaan.

      Lauantaina (9.7.) iltapäivällä (klo 15 -) tarjotaan vieraille Ponta Delgadan rantakadulla (Avenida Infante Dom Henrique) värikäs historiallinen kulkue (cortejo etnográfico), joka kuvaa menneisyyttä Ponta Delgadan kunnan 24 seurakunnassa. Kulkueeseen on viime vuosina osallistunut vajaa sata ryhmää ajoneuvoineen (carros alegóricos), joista runsaat 40 on ollut perinteisiä härkävaljakoita. Paraatissa on mukana myös muutamia vuohia, lampaita ja hevosia. Kulkueesta jaetaan edellä kuvatun pulla, (massa sovada) viipaleita, viiniä (vinho do cheiro), olutta ja virvoitusjuomia kadun vartta reunustaville vieraille.

      Lauantain myöhäisillan ohjelmassa on musiikkia klo 21 lähtien eri-ikäisten makuun Gonçalo Velhon aukiolla ja kaupungintalon pihassa. Klo 21 nousee Gonçalo Velhon aukion lavalle lauluryhmä Grupo de Cantares São Vicente Ferreira, jonka jälkeen jatkaa klo 22 samalla musiikkityylillä Grupo Cantares d’outroura de Arrifes. Modernimpia kevyitä säveliä soittaa kaupungintalon pihassa klo 23 alkaen São Miguelin kevyen musiikin tunnetuin bändi Banda.com. Halukkaan saanevat panna vaikka tanssiksi.

      Sunnuntain (10.7.) juhlien tunnelma on muita juhlapäiviä hartaampi. Päivän aloittaa ulkoilmamessu pääkirkon aukiolla (Largo da Igreja) klo 10.30. Sitä seuraa perinteinen maidon ja pullan jakelu (Bodo de Leite) kaupunginporttien luona.

      Klo 16 aloittaa matkansa Campo de São Franciscosin aukiolta kruunajaiskulkue (Grande Coroação dos Impérios do Concelho e Procissão), joka etenee rantakadun (Avenida Infante Dom Henrique) kanssa samansuuntaisia katuja pitkin itään São Pedron kirkolle saakka, josta se kääntyy alas rantakadulle palaten sitten takaisin lähtöpaikkaansa. Kulkueessa kannetaan hopeisia Pyhän Hengen kruunuja ja punertavan sävyisiä Pyhän Hengen lippuja. Osallistujat ovat pukeutuneina juhlavaatteisiin. Kulkueen etenemistä tahdittavat lukuisat puhallinsoittokunnat (filarmónicas). Juhlat päättävät iltakonsertit Gonçalo Velhon aukiolla ja kaupungintalon pihassa. Klo 21 esiintyy Gonçalo Velhon aukiolla kansamusiikkiryhmä Grupo Folclórico de São Miguel. Juhlien varsinaisessa päätöskonsertissa kaupungintalon aukiolla esiintyy Ponta Delgadan kevyen musiikin orkesteri (Orquestra Ligeira de Ponta Delgada) klo 22 alkaen.

    • Sunnuntaina 24.7. ajetaan Água de Paussa Lagoan kunnassa ”Caloura Grand Prix”. Tähän maailman hulluimmaksi kisaksi nimettyyn ”ralliin” (Corrida mais Louca do Mundo), jota on ajettu kaksi kertaa (2009 ja 2010), osallistuvat mitä mielikuvituksellisimmat ajoneuvot. Kilpailun lähtö on Água de Paussa ja maali Calouran satamassa. Kisa alkaa todennäköisesti klo 18. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, jatkuvat juhlat maalipaikalla musiikin tahdissa puoleen yöhön saakka. Viime vuonna kilpailuun osallistui 30 ajoneuvoa. Calourassa majailevilla on mahdollisuudet aitiopaikkaan kävelymatkan päässä. Tapahtumasta on videoita Youtubessa: http://www.youtube.com/watch?v=NwMIjd95XCg

      • Tapahtuma alkaa, viime vuodesta poiketen, jo klo 16.00.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      95
      2555
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2213
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1917
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1661
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1635
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1616
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1578
    8. 76
      1484
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      112
      1397
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe