Käyttöullakkoristikon antaman tilan leveys?

reilu_rakentaja

Arkkitehti piirsi n. 6.2 leveän autotallikatoksen yläkertaan 3m leveän käyttöullakkotilan. Vapaan tilan korkeus on arvioilta noin 2m, mutta sitä voisi hieman nostaa, jotta varmasti saisi seisoa suorassa.

Rakennesuunnittelija piirsi myös 3m leveän yläkerran autotallikatokselle.

Vaikka kuvista ei käy ilmi, käyttöullakon piti olla suorasauvainen. Autotalliin ja katokseen ajetaan sivusta eikä siinä ole kantavaa väliseinää.

Vaikuttaa siltä, etten voi laittaa suorasauvaista käyttöullakkoristikkoa, kuten ajattelin, nimittäin...

Sepan sivulla (http://www.sepa.fi/FI/kattoristikot/suorasauvainen-kayttoullakkoristikko.html) sanotaan: "Ristikko vaatii kantavan väliseinän" ja lisäksi "Ullakon leveys on n. 1/3 alapaarteen pituudesta, max leveys kuitenkin 3000mm.". 1/3 alapaarteen pituudesta on melko tarkkaan 2 metriä, eli metrin vähemmän kuin mitä kuviin on piirretty.
Sepan tarjouspyyntösivulla (http://www.sepa.fi/FI/tarjouspyynto/7.-kayttoullakkoristikko-suoralla-seinalla.html) on myös mainittu välituki ja sen paikka.

Outoa, että mm. sivuilla
http://www.kotasen-puutyo.fi/s-ullakk.html
http://www.pohri.fi/14.html
ei ole mitään mainintaa välituesta pystysauvaiselle käyttöullakkoristikolle ja lisäksi sivulla
http://www.lakeudenpuutuote.fi/tuotteet7.php
on erikseen sanottu, että "Ristikon tuennat: Päissä oltava tuet. Välituennoista ei ole välttämättä hyötyä normaaleille alle 12 m:n pituisille ristikoille."

Lisäksi esim. Kastellilla on yläkerrallisia taloja, jotka on tietääkseni toteutettu käyttöullakkoristikon tapaisilla ristikoilla. Yleinen Kastellin runkoleveys on 7.2m, joka tarkoittaisi (1/3 säännöllä) 2.4m leveää yläkertaa. Tuntuu epäuskottavalta.

Sivu, jolta löytyy kuva käyttöullakkoristikolta. Minusta ei vaikuta, että käyttöullakon leveys olisi vain kolmannes rungon leveydestä ja lisäksi alussa olevien perustuskuvien perusteella voi päätellä, että mitään väliseiniä ei ole.

Eli: kuinka on asian laita, voiko 6.2m leveällä rakennuksella olla suorasauvainen käyttöullakko, joka on 3m leveä ja jolla ei ole allaan kantavaa väliseinää?

4

905

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • reilu_rakentaja

      Lisäkysymys: saisiko yläkertaa levennettyä, jos lisäisi lattiavasat kattotuolien väliin (jotka ovat muuten k900, unohtui mainita)? Yläkerran sisäkorkeuden nostaminen ei taida vaikuttaa mitenkään leveyteen?

      • Lisäkysymykseen: Ei mitään apua välivasoista ilman kantavaa seinää, eikä ole tarpeenkaan. Jos välttämättä tahdot leveämmän ullakkotilan kuin sulle on nettisivujen perusteella tarjolla, voit toki piirtää ristikkokaavion ja siihen leveämmän ullakkotilan ja pyytää tarjouksen sen kaavion perusteella - ja tarjouspyyntöön maininta, että sen ullakkotilan vapaa leveys TULEE OLLA KAAVIOSSA MAINITTU. Kyllä ristikkotehtaitten NR-suunnittelijat tekee sellaisia ristikoita. Ja jos SEPA ei halua esiintyä kovin palvelualttiisti, kysy pienemmiltä verstailta, niillä on usein notkeampi selkä (mulla ei ole mitään SEPAA rai muitakaan valmistajia vastaan, viimeeksi kesäkuun alussa nostin omakätisesti SEPAn tuotteita seinän päälle, vaikkei se mun suosikkitoimittajani olekaan).


    • Rahalla saa ja hevosella pääsee, sanoo vanhakansa - ja onkos vanha kansa koskaan sanonut mitään tyhmää (tai inakin tyhmyydet on unhoitettu).

      Kun olen aikoinaan hyvin läheltä seurannut putkiullakkotalojen kehittämistä, tiedän sanoa, että joo, kyllä toimii. Ei edes tuo 1/3 leveydestä ja korkeintaan 3 metriä, ole mikään ehdoton takaraja - putkiullakkoristikon antama sisäleveyshän on 3,5 metriä sungosta tai 3,4 metriä sisäverhouksista - ja sekin raja määräytyy hinnan eikä suinkaan jonkun selkeän kantavuusrajan perusteella - tuota leveämmällä ullakkotilalla ristikon hinta nousisi reilusti, ja putkiullakon "vitsi" on se edullisuus (aikoinaan halusivat ehdottomasti sen kantavan väliseinän pois, jotta perustalopaketti näyttäisi halvemmalta - kantavan väliseinän rungon asennushinta kipuili).

      Hauskaksi havaintosi tekee se, että tietääkseni juuri SEPA on tällä hetkellä Kastellin ristikkotoimittaja - eli Suomen ainoa todellinen putkiúllakkoristikkoverstas.

      Tuo teksti tavallisen kyttöullakon kohdalla viittaakin juuri siihen, että PERUSHINTAISEN käyttöullakkoristikon ullakkotilan leveys on tuo 1/3 enintään 3 m - ja useimmiten vieläpä vinot sivusauvat. Siitä kun siirrytään putkiullakkoristikkoon, nousee hinta noin kolmanneksen.

    • reilu_rakentaja

      Kiitos Rauno.

      Saisivat laittaa sivuilleen, että toki onnistuu leveämpikin mutta että on sitten kalliimpi. Lisäksi SEPAn kantava väliseinä -vaatimuksen voisivat jättää pois tai vähintään tarkentaa, että millaisissa tapauksissa sitä tarvitaan.

      No, voihan sitä pyytää useita tarjouksia, niin näkee miten leveys, suorasauvaisuus jne. alkaa hintoihin vaikuttaa.

      Tekstini loppupuolelta unohtui linkki kuvaan: http://kaustinen150.vuodatus.net/blog/archive?&y=2009&m=09, teksti "Käyttöullakko 2,6m korkea"

      Tuo SEPA:n vaatima välituki suorasauvaisille käyttöullakkoristikoille on sikäli mielenkiintoinen, että, jos nyt muistan oikein, kastellin rakentamisohjeissa nimenomaan ehdottomasti vaaditaan jättämään väliseinien ja ristikon alapaarteen väliin hieman tilaa, jotta alapaarre ei painaisi väliseinää. No, syynä varmaankin on tietysti ollut se, että väliseinää ei ole tarkoitettu ylimääräistä painoa kantamaan, sen alla ei ole perustuksia, vahvistettua laattaa jne.

      Jos käyttöullakkoristikko vaatii välituen, miksei sitten laittaisi saman tien kehäristikoita?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4633
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe