Koira pysähtyy lenkillä

skgdh5

Minulla on 5-vuotias basenji uros. Eli koira pysähtyy kuin seinään välillä ulkona ollessa (en tiedä syytä, suoralla tiellä voi pysähtyä, vaikka missään ei näy mitään) eikä suostu kävelemään eteenpäin, näin tapahtuu noin kerran tai kaks kertaa päivässä. Makupaloilla olen yrittänyt saada koiraa eteenpäin, sekä kutsumalla ja komentamalla, lopuksi sitten vain vedän koiraa eteenpäin, koira yskii muttei siltikään kävele eteenpäin. Jäädään sitten seisomaan paikoille vähän aikaa niin hetken päästä koira taas lähtee kävelemään eteenpäin.

En haluaisi koiraa väkisin vetää, joten tietääkö kukaan olisiko jotain keinoja jolla voisin korjata ongelman? Ja olisi kiva tietää, että miksi koira näin tekee?

12

4920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Annatko sen nuuskia tienviertä, silloin kun se haluaa? Tiesitkö, että (kaikkien) koirien mielestä eräs tärkein juttu elämässä on nuuskia tienviertä, ja selvittää hajumerkkien perusteella, kuka ja mikä tyyppi on tätä meidän korttelia kiertänyt sitten viimehaisteleman?

      Yskiikö se siksi, että kaulapanta kiristää sen kurkkua ja sen henkeä ahdistaa, kun kiskot? Vai onko sillä jokin tauti? Toivottavasti ei kuitenkaan...

      Onko se ikänsä (=5v) ollut lenkillä väkisin vedettävä? Eikö se todellakaan halua juosta täydellä vauhdilla ikinä?

      Jos ongelmana on pelkästään normaali koiran halu nuuskia tarkkaan tienvierelle muiden koiraelänten jättämiä hajujälkiä, niin silloin ei tavallaan mitään ongelmaa ole olemassakaan. Toki joskus lenkillä ärsyttää minuakin, kun itsellä on hyvä hikimeno päällä, ja koira puolestaan haluaa stopata nuuskimaan koko ajan.

      Omien koirieni kanssa toimin remmilenkillä niin, että olen opettanut ne tietylle äänimerkille. Kun ne pysähtyvät nuuskimaan tienviertä, pysähdyn minäkin. Vaan kun haluan jatkaa matkaa, sanon 'TST'. Koirat tietävät, että jos ne eivät liiku omasta aloitteestaan 'TST' -merkin kuultuaan, joutuvat sitten kokemaan hihnassa hinausta. Eivätkä ne todellakaan tykkää väkisinvetämisestä...

    • skgdh5

      Kiitos vastauksestasi!
      Annan koiran haistella aina lenkillä, eli pysähdyn melkein aina kun koira niin haluaa ja muuten koira haistelee sivussa ja minä kävelen vieressä. Eli koira ei siis melkein koskaan vain ns. kävele perässäni suoraa tietä.

      Koira on täysin terve, eli siis yskii vain sen takia kun minä vedän. Tuntuu todella pahalta, kun koira yskii tuosta vetämisestä ja sen takia minä en vedäkkään enää ollenkaa vaan jään odottelemaan, kunnes koira itse lähtee eteenpäïn.

      Koira tykkää liikkumisesta todella paljon, koirapuistossa juoksee niin ettei muut koirat saa häntä kiinni ollenkaan:) Eli lenkille lähtee aina mielellään.

      Eli koira yhtäkkiä vain pistää liinat kiinni, ei liiku mihinkään suuntaan eli siis ei silloin edes halua mennä sivuun haistelemaan. Koira vain katselee minua tai vain pelkästään maisemia, sitten hetken päästä vain lähtee kävelemään eteenpäin normaalisti kuin ei olisi koskaan edes pysähtynytkään. Kummastuttaa todellakin tuo käytös ja suoraan sanoen hieman ärsyttää.

    • Hmm. Nyt kun tuumaan tätä juttua uudestaan, niin hoksaan, että oma viisivuotias narttuni tekee muuten ihan samaa. Olen kuvitellut, että se noin toimiessaan vain etsii parasta mahdollista kakkauspaikkaa. Mutta vastaus ei ilmeisesti olekaan niin simppeli: miksi edelleen olisi syytä hakea hyvää kakkauspaikkaa, jos on jo tällä lenkillä kakannut kahdesti?

      Toki on itselläni ollut basuleja jo kymmenen vuotta, mutta kun meillä on iso aidattu piha-alue, niin meidän ei tarvitse joka päivä aamuin, illoin ja päivisin käyttää koiriamme lenkillä. Säännöllisesti siis joka päivä. Siksi oletan, että itselläni ei ole parasta mahdollista tietoa basenjien käyttäytymisestä remmilenkeillä.

      Muita kommentteja pelkästään remmissä ulkoilutettavista baseneista tämän asian suhteen?

      • Basenji on erilainen

        Yli 20 vuoden basenjikokemukseni on yhtäpitävä koko 50 vuoden koirakokemukseni kanssa - mutta hiukan korostuneesti; basenjit ovat poikkeuksellisen kiinnostuneita koko ympäristöstä; niillä on mm. erittäin hyvä näkökyky ja ne ovat kärsivällisiä metsästäjiä ja vartijoita.

        Ei todellakaan ole tavatonta, että basenji jää tarkkailemaan tilannetta useaksi minuutiksi. Ne eivät nimittäin hötkyile! (Ensimmäinen basenjini saattoi vaania hiirtä jääkaapin alla tuntikausia ja sai sen joka kerta. Hiirijahtiin hommattu kissa kyllästyi vartissa...)

        Ystäväni shiba voi myös pysähtyä jopa puoleksi tunniksi. Koirapuistossa, jos ei ole muita, nämä kaverukset istuvat usein kärsivällisesti ja valppaasti semmoisen varttitunnin vain tarkkailemassa tilannetta.


    • yhbrthbrtgrt

      Koira voi nähädä, haistaa ja kuulla asioita, joita ihminen ei havaitse. Tai siinä paikassa on voinut sattua jotain koiraasi kiinnostavaa tai epäilyttävää, iohminen ei näitä aina huomaa. Tai oma käytöksesi saa koiran epäröimään ja toimimaan noin, jos siis esim stressaat että koira taas nuuhkii j pysähtyy, niin koirasi vaistoaa sen.

    • babel

      Meidän basenji saattaa pysähdellä useammankin kerran lenkin aikana, ei välttämättä pitkäksi aikaa mutta ainakin vilkuilee taakseen. Kaiketi kuulee tai näkee jotain joka sitä pelottaa, varsinkin pimeällä se kyttää ettei kukaan seuraa. Sisälläkin joskus haukahtaa kun oikein pelästyy : )

    • Ajokoira22

      Annan hyvän vinkin.

      • ??

        Ja vinkki on...?


    • Lasse-66

      Mulla Basu taas karkailee ja nyt ostin viikko sitten sille huntingtrackerin niin sen jälkeen ollut helppo löytää koira aina, katsoo vaan kännykästä missä se viilettää ja tietää siten heti mistä hakea. itse asun maalla, joten onneksi ei autoja paljoa liiku.

    • Basenjiina

      nimim. Babel ; Basenji on haukkumaton koirarotu eli _Se_ei_hauku_. :)

      • poikkeuksena...

        ...paitsi meidänkin vanhempi narttu kyllä osaa nimenomaan "haukahtaa" jos vaikka joku tulee meille, vain siis kerran ja kiihtyessään erityisesti.


    • 6+15

      Minulla oli aikoinaan koira, ei kuitenkaan basenji, joka halusi aina ulkoilla metsässä. Kun oli tiedossa "katumarssi" löi liinat kiinni ja en saanut sitä eteenpäin kuin vetämällä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2251
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe