Kokemuksia koirakouluista

Pentukurssilainen

Menimme pentumme kanssa pentukurssille, jotta pentu tottuisi muiden koirien läsnäoloon. Ilmoittauduimme yhdelle helsinkiläisen koirakoulun pentukurssille. Alkuun hinta tuntui jotenkin järjettömän suurelta, mutta ajattelin että ehkä kurssilla toimitaan ja reippaillaan sitten koko rahan edestä. Pettymys oli suuri.

Ennen varsinaista kurssia järjestettiin luentotilaisuus ja ensimmäisenä seinälle lyödään powerpointtiesitys jossa haukutaan koirakuiskaaja Cesar Millania. Ohjaaja purki kaiken turhautumisensa luentoa kuuntelemaan tulleisiin, näytti pätkän videota jossa koira pelkää kynsienleikkuuta (mutta koulutustilanteen lopputulosta ei tietenkään näytetty). Hyvä tapa yrittää aivopestä tietämättömiä. Tuli siis ensimmäisen 5 minuutin aikana sellainen olo, että nyt nousen tästä ja lähden, mutta koska rahaa oli jo kurssissa kiinni melkein sata euroa ja olin päättänyt sosiaalistaa pentuani hyvissä ajoin niin jäin sitten hammasta purren kuuntelemaan luentoa loppuun.

Itse kurssiin. Ohjaajia oli pääasiassa kaksi: mies ja nainen. Naisohjaajalla oli jokseenkin ärsyttävä tyyli opastaa ja sai minulle sellaisen olon kuin hänen silmissään olisin selvästi häntä huonompi ja tietämättömämpi koirastani kuin hän. Miesohjaaja puolestaan tuntui ottamaan huomioon sekä koirani että minut ja lähestyi meitä hyvin asiantuntevasti. Pentumme oppi nopeasti kaikki temput ja olin hänestä kovin ylpeä.

Olen sitä mieltä, että koska koirakouluihin menevät sekä koira että omistaja niin on koirakouluttajan hallittava sekä koira- että ihmispsykologia. Sitä tässä koulussa tämä naisohjaaja ei hallinnut lainkaan. Lisäksi olettaisin paljon opiskelleen koirakouluttajankin tietävän, että koulutusmetodeja on yhtä monta kuin on koiriakin. Jokaiselle koiralle täytyy löytää se sopivin metodi. Tämän vuoksi itse en tuomitse Cesar Millanin metodeja, sillä hän osaa asiansa ja sen näkee laumadynamiikasta.

Kurssin tunnit kestivät vain 45 minuuttia (minkä sinänsä ymmärrän kun pennut eivät kuitenkaan jaksa keskittyä loputtomiin), mutta hintaan nähden kurssin sisältö oli melko laimea ja käyntikertoja aivan liian vähän!

Ystäväni eksyi sattumoisin hihnaräyhääjien kurssille tähän samaan kouluun ja ihmetteli kanssa luennon sisältöä (Cesar Millanin haukkumisen suhteen). Hän myös kertoi, että hänen koiransa ei hyötynyt kalliista kurssista mitään. Koira kun pelkää tietynlaisia paikkoja ja täysin vieraita koiria. Kurssilla koira kuitenkin tottui nopeasti uusiin koiriin eikä jännittänyt niitä enää siinä vaiheessa kun ruvettiin harjoittelemaan ohituksia ym. Myöskin harjoitusalue oli liian ärsykevapaa eikä ystäväni huomautuksia asiasta kuunneltu lainkaan. Hänelle jäi kokonaisuudessaan huono maku koko koirakoulutouhusta ja nyt on kynnys (sekä minulla että hänellä) lähteä muiden koirakoulujen kursseille.

Millaisia kokemuksia teillä on ollut koirakouluista? Hyvää ja huonoa kommenttia, kiitos. Löytyykö pääkaupunkiseudulta koirakoulua, jossa ymmärretään sekä koiraa että ihmistä, ja hyväksytään että eri koulutusmetodeja on ja nekin voivat toimia vaikka ei itse niitä suosisikaan. En nimittäin jaksa enää Cesar Millaniin kohdistuvaa kiukuttelua ja marinaa.

10

5315

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • btrgeea

      Eiköhän lähes kaikki tuomitse ceesarin. Jokainen järkevä ihminen voi itse lukea ja nähdä äijän oppeja.

      • tervuharrastelija

        en ole asiaa peryhtynyt, mutta tietäviltä kysyn; mitäs vikaa noissa cm:n koulutusmedoissa on?


    • boxxer

      Mikä koirakoulu oli kyseessä, koska itselle tulossa pentu ja ajattelin johonkin koirakouluun mennä, etten tuonne mene? :))

    • Kanat kerhossa

      3 koiraa olen kursseilla käyttänyt ja olen ollut erittäin tyytyväinen sekä kouluttajiin että koulutettaviin. Koulutus on ollut erään pohjoissuomalaisen kanakoirakerhon järjestämä. Noin 10 koulutuskerran sessio on ollut jäsenille ilmainen ja muille käsittääkseni noin 10 euroa. Mihinkään virallisten koirakouluttajien cesar milan -luonnoille tai temppukerhoihin minua ei saataisi edes satasella/ kerta. Kokeneiden harrastajien koulutuksen voisi kuvitella olevan keskimäärin laadukkaampaa kuin jonkun asialle vihkiytyneen touhottojan.

    • Ihme tyyppi C.F

      Mikähän tyyppi tää canis familiaris on kun pitää kaikki viestit poistaa samantien? Omituinen tyyppi. Onkohan se se naistouhottaja josta aloittaja mahtoi puhua? Ainakaan niissä kirjoituksissa mitä jäljelle on jäänyt ei paljon häntää ole, päästä puhumattakaan.

      Omituista, tosi omituista.

    • ettettet

      btrgeea,
      taidat pyöriä kovin suppeissa piireissä uskonsisarinesi. Maailmassa sekä Suomessa on paljon, paljon koiraharrastajia, jotka kasvattavat koiransa johtajuusperiaatteella, sekä arvostavat Cesar Millanin näkemyksiä ja osaamista. On täysin eri asia kasvattaa pentu alusta lähtien kunnioittamaan ihmistä, kuin palauttaa menetetty johtajuus. Kun telkkarissa pyörii tämä jälkimmäinen vaihtoehto, sopii siinä kauhistella, jos joudutaan käyttämään tiukkoja otteita purevaan koiraan. Olen viimeisen vuoden aikana seurannut CM:n sarjaa jatkuvasti, ja todella harvoissa tapauksissa hän käyttää mitään kovempia otteita. Yleensä on kysymys omistajan osaamattomuudesta, ja hän kouluttaa omistajia. Koira, joka on pennusta lähtien kasvatettu kunnioittamaan ihmistä, ei käyttäydy sopimattomasti. Ne ongelmatapaukset on pilattu inhimillistämällä.

    • Omgwtf

      Ihan bullshittiä auktoriteetti ja laumanjohtajuus yms CM-matcho ääliön muut vanhanaikaiset opit. Ihan oikeassa kouluttaja on ollut asian suhteen, ymmärrän että pistää vihaksi kun ihmiset ei sen vääryyttä tajua. Koiran omistajuus ja koulutuksen kuuluu olla positiivista yhdessä tekemistä ja oppimista. Niin syntyy paras ja luotettavin suhde <3

    • slorbakaula

      Hei asiantuntijat, mitä mieltä porukka mahtaa olla siitä englantilaisesta naisesta jolla oli ihan oma sarjakin? Mikäs sen emännän nimi nyt olikaan, joku Vanessa Dickwell muistaakseni. Katsoin ja oli kyllä tosi tiukka ja täpäkkä. Mutta tuntui, että jokin siltä puuttui ettei hän ihan itse kuitenkaan tajunnut kaikkea. Tai no tällainen ihmeellinen epävarma olo siitä jotenkin jäi.

    • koiramainenihminen

      Wictoria Stilwel taitaa olla se ihme-akka. Olemus on hyvin dominanssi, laittaa koirien kanssa paljon dominannssia peliin ja hymyillen palkkaa namilla ja uskottelee positiivisen vasvistamisen nimiin. Hyvin ristiriitainen henkilö ja käytös myös. Sitten osa käyttäytymistieteisiin koulutuksensa perustavat pitävät kivana häntä... No sitten kun poistetaan äänet ja laitetaan wictorian ja Millanin kehonkieli vierekkäin niin selviää totuus millä se wictoria porskuttaa. Ei se olekaan se nakki palkka ja jes! Mutta valhe paljastuu kun laitetaan yhtään fiksumpi ja hallitsevampi koira wictoriaa vastaan niin hän jänistää ja sanoo ettei koiraan voi vaikuttaa. Tämä tapahtuu husky-jaksossa jossa koira pureskelee ja paneskelee pikkupoikaa ja kukaan ei poikaa auta. Todellisuudessa sine olisi pitänyt mennä mylvien puolustamaan poikaa ja häätää koira hittoihin pojan kimpusta. Silkkaa kiusaamista koiran puolelta. Husky laitettiin korjaamattomien mappiin, koska ihan oikein ja ooikeasti, siihen ei nakilla voitu vaikuttaa...

      Peruspentujen kanssa käytöksen muokkaaminen positiivisesti onnistuu ihan kivasti mutta sitten on se kategoria joissa koiran ominaisuudet eivät olekaan jakautuneet aivan tasan. Jotain ominaisuutta onkin ylikylän, silloin ei peruspertsa meininki riitä. Nämä pennut erottuvat laumatoiminnassa kolmen sekunnin vilkaisulla. Ne on niitä tulevia ongelmakoiria jos omistajilta kielletään dominanssin käyttö. Jos omistaja ei uskalla määritellä, joko koira tai omistajat alkavat ennemmin tai myöhemmin voida huonosi. Tosin voihan ongelmat yhtälailla johtua siiä että koiralla on jotain luonnetta heikentävää ominaisuutta nuukasti ja silloin pelkällä dominanssillakaan ei pärjätä.

      Yhdistämällä koiran ymmärtäminen, sen eleiden matkiminen ja taitava kouluttaminen saadaan paras tulos aikaiseksi. Pikku hiljaa, onneksi, tutkimukset ajavat tuloksiaan siihen suuntaan että pelkkä robottimainen kouluttaminen positiivisesti tai pelkkä rankaisukouluttaminen on pahasta. Kongitiotutkimukset paljastavat että koirat ajattelevat ja tlkitsevat ihmisen eleitä. Sääliksi käy ne ihmiset ja koirat jotka rämpivät keskinäisen ymmärtämättömyyden suossa.

    • TohtoriSeppoT

      Koiraa pitää hakata kepillä! Niin me ollaan jo monta koiraa saatu kunniallisesti koulutettua.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1223
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      966
    3. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      16
      869
    4. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      860
    5. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      859
    6. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      834
    7. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      760
    8. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    9. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      77
      748
    10. 3
      740
    Aihe