Portugali

Viime aikoina Portugali on ollut lehtien palstoilla Suomessa maan taloudellisten ongelmien vuoksi. Eri keskustelupalstoilla portugalilaiset ovat saaneet kuulla suomalaisilta kunniansa. Haukkuja ovat saaneet niin tavalliset kansalaiset, poliitikot kuin pankitkin. Puheenvuorot ovat olleet surkeaa luettavaa, sillä niistä on paljastunut paitsi keskustelijoiden ennakkoluuloisuus myös räikeä tietämättömyys Portugalin asioista.

Portugalin talous on huonossa jamassa valtion ylivelkaantumisen vuoksi. Viimeisen 15 vuoden ajan maa on kuluttanut enemmän kuin se on tienannut. Se varallisuus, jota itse ei ole kyetty tuottamaan, on lainattu. Vuosina 2001-2010 maan talous kasvoi keskimäärin vain 0,67 prosenttia vuodessa. Pää tuli lopulta vetävän käteen, kun viimeiset kuusi vuotta hallitusvastuussa yksin ollut sosialistipuolue Partido Socialista (vastaa Suomen sosiaalidemokraattista puuoluetta) kaksinkertaisti valtion velan. Velkakriisi pahentui, kun amerikkalaiset luokituslaitokset laskivat Portugalin luottoluokitusta. Tämä nosti valtion velan korot kestämättömälle tasolle, mikä pahensi velkataakkaa.

Suomen tiedotusvälineissä on annettu ymmärtää, että portugalilaiset eivät olisi olleet valmiita hyväksymään säästöjä. Tämä tieto on virheellinen. Maassa on vuoden 2010 helmikuusta lähtien pantu voimaan kolme eri säästöohjelmaa. Sosialistien vähemmistöhallitus hallitus erosi, kun parlamentti hylkäsi hallituksen esityksen neljänneksi säästöohjelmaksi 23.3. Kaikki puolueet katsoivat hylkäämisen jälkeen olevan parasta antaa päätösvalta uudestaan kansalle vaaleissa, jotka pidettiin 5.6. Niissä sosialistit kärsivät rökäletappion. Maahan on juuri nyt muodostettu oikeisto-keskustalainen hallitus, joka vannoo virkavalansa tiistaina 21.6.

Melkein 80 prosenttia portugalilaisista äänesti 5.6. puolueita, jotka ovat sitoutuneet toteuttamaan lainapaketin vastaanottamiseksi vaaditut toimenpiteet. Tämä äänestystulos kumoaa joidenkin suomalaisten epäluulon, että Portugali ei olisi valmis toteuttamaan niitä etuisuuksien lisäleikkauksia, verojen korotuksia ja valtion omaisuuden myymistä, jotka EU:n, Euroopan keskuspankin ja kansainvälisen valuuttarahaston kanssa sovituissa lainaehdoissa mainitaan.

Vähintään yhtä tärkeää – jos ei tärkeämpääkin – on sellaisten keinojen löytäminen, joilla maan taloutta voidaan elvyttää. Nämä keinot ovat vähissä, kun julkisen sektorin investoinnit ovat pitkälti jäissä. Maan talouden ennustetaan kutistuvan ja työttömyyden kasvavan tämänhetkisestä 12,6 prosentista runsaaseen 13:een.

Noin 34 prosenttia Portugalin kansantuotteesta tulee viennistä.

Tällä palstalla on eräs suomalainen syyttänyt portugalilaisia ”mahtailusta” ja suomalaisten ”haukkumisesta”. Tämä syyte on täysin vailla pohjaa. Yhden poliitikon – olkoonkin, että hän on maan tunnetuin - – kannanottoa ei voi yleistää koko kansan mielipiteeksi. Sananvapauteen kuuluu saada ilmaista mielipiteensä. Portugalilaiset pitävät pohjoismaita suuressa arvossa ja toivoisivat, että heidän maansa olisi yhtä kehittynyt kuin Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska tai Islanti.

Portugalissa käy vuosittain 13 milj. matkailijaa. Matkailun merkitys maan taloudelle vuositasolla on 7 mrd euroa. Tärkeimmät matkakohteet ovat Algarve, Lissabon, Madeira ja Azorit.

Portugali on turvallinen matkailumaa. On luonnollista, että alueilla, kuten Algarvessa, jossa kesän aikana väkimäärä kasvaa nelinkertaiseksi, on syytä noudattaa varovaisuutta etenkin ilta-aikaan liikuttaessa.

Portugali on suomalaiselle edullinen matkailumaa, sillä maan hintataso on keskimäärin neljänneksen edullisempi kuin Suomen. Lainapaketin reunaehdot nostavat alvia joidenkin tuotteiden osalta. Toisaalta talouden kutistuminen ja ostovoiman alentuminen jarruttanevat hintojen nousua.

Joissakin kommenteissa on moitittu portugalilaisia epäystävällisiksi. On totta, että portugalilaiset eivät makeile tai teeskentele ja saattavat kenties siksi tai jostakin muusta syystä vaikuttaa joillekin epäystävällisiltä. Matkailualueilla, kuten Algarvessa, monet työskentelevät minimipalkalla (485 e/kk) turistikaupoissa. Pankoon matkailija kohdalleen: säilyisikö suomalaisilla kestohymy vastaavassa tilanteessa? Olisiko paikallaan odottaa hieman vähemmän? Voisiko matkailijan lausuma ystävällinen sana kenties piristää turistikaupan myyjää tai ravintolan tarjoilijaa?

Matkailijoiden satunnaisiin havaintoihin perustuvista kommenteista huolimatta portugalilaiset ovat lähtökohtaisesti ystävällisiä, rehellisiä ja asiallisia ihmisiä.

Portugalissa on kaikin puolin toimiva infrastruktuuri: junat, kaupunki- ja kaukoliikenteen bussit kulkevat; Internet pelaa, maksukortit kelpaavat ja rahaa saa automaateista.

Portugali tarjoaa tuhansia tunteja aurinkoa, kilometreittäin hienoja hiekkarantoja, upeaa luontoa, historiaa joka nurkassa, lukemattomia kesäjuhlia ja festivaaleja sekä edullista ruokaa ja juomaa.

Se, että viime vuodet maassa valtaa pitänyt poliittinen puolue on saattanut maan velkakriisiin, ei ole mikään syy olla lomailematta Portugalissa.

2

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 23

      ZZZ...

    • Portugal on my mind

      Tavalliset portugalilaiset eivät varmaankaan hyväksy heihin kohdistuvia säästöjä ja tämä on ymmärrettävää jos palkka on alle 500 €/kk. Vaikka Portugali (omaa kokemusta vain Lissabonista) on edullinen maa turistille, ei se niin edullinen ole että voisi kuvitella ihmisten tulevan toimeen tuolla summalla
      Vaikka Suomi on rikas maa, meillä on yhä kasvava köyhälistö, jolla ei ole pienintäkään mahdollisuutta matkustaa nauttimaan Portugalin edullisesta hintatasosta. Syynä on pitkään jatkunut nokiamiljonäärien ja sellaisiksi havittelevien kannattama oikeistolainen politiikka, johon ovat osallistuneet perinteisten konservatiivisten puolueiden lisäksi sosiaalidemokraatit ja vihreä puolue. Perussuomalaisten vaalivoitto on seurausta siitä että tästä köyhien joukosta on tulossa pian enemmistö - tai ainakin merkittävä vähemmistö. Valitettavasti näiden persujen ajatusmaailmaan kuuluu rasismi, muukalaisviha ja solidaarisuuden puute niitä ihmisiä kohtaan, jotkan kärsivät köyhyydestä toisella puolella eurooppaa.

      Portuglalin boikotoinnissa lomakohteena ei ole mitäänn järkeä. Mikset boikotoisi mieluummin vaikka Thaimaata, joka on tunnettu korruptiosta, prostituutiosta (erityisesti lapsisellaisesta) ja ihmisoikeuksien polkemisesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1286
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1185
    3. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      896
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      51
      852
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      73
      753
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      29
      742
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      157
      734
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      60
      730
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      58
      727
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      665
    Aihe