Akita ja siperian husky

miss_vixen

Moikka, olen kiinnostunut näistä roduista ja haluaisinkin omistajien kokemuksia. Etsin itselleni lenkkikaveria ja haluaisin tietää miten hyvin nämä soveltuvat lenkkeilyyn (harrastan siis pitkiä juoksulenkkejä lähes päivittäin, joihin saksanpaimenkoirani eivät sovellu ollenkaan). Pärjäävätkö hyvin kerrostalossa jos siis saavat paljon ulkoilua? Olen vasta 20 ja hieman arveluttaa, osaanko kouluttaa näin vaativaa rotua, mutta mielestäni olen kuitenkin hyvä koirien kanssa vaikka kokemusta onkin vasta kahdesta omasta koirasta. Ajattelin kyllä mennä koirakouluun tulevan koirani kanssa. Kuinka vaikeita teidän akitanne/ huskynne ovat olleet kouluttaa? Kuinka vaativa turkki on hoitaa? Kaikenlainen tieto näistä roduista tervetullutta!:)

16

1487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • husky on hyvä

      Husky on perusluonteeltaan kiltti ja kokemattomallekin soveltuva, vaikkakin yksilöeroja löytyy. Miellyttämisenhalua löytyy melko vähän, mutta tokoakin huskyjen kanssa harrastellaan. Siperianhusky tarvitsee vetotehtäviä, mutta oppii myös kulkemaan tarpeen vaatiessa turhia vetämättä. Turkki vaatii säännöllistä harjausta, sillä siitä irtoaa valtavasti karvaa ja uutta kasvaa tilalle. Takkujakin syntyy melko helposti.

      Akitasta ei ole niinkään omia kokemuksia.

      Saksanpaimenkoira soveltuu kyllä juoksulenkeille yhtä lailla kuin mukä tahansa muu rotu. Miksi saksanpaimenkoirasi eivät sovellu juoksulenkkeihin ?

    • miss_vixen

      Kiitos vastauksesta:) Sakuni eivät malta juosta kuin muutaman askeleen lenkeillä. Ne pitävät enemmän leikeistä ja tehtävistä kuin lenkkeilystä, joten en viitsi niitä väkisin raahata juoksemaan. Tietenkin tämä on varmasti enemmän koira kuin rotukohtaista:)

      • niinpä"

        Kaikki terveet rodut soveltuvat lenkkeilyyn yhtä lailla. Se tottelevaisuus on tosiaan yksilökysymys, samoin kuin perusluonnekin :-)

        Minulla on lenkkiseurana nimenomaan saksanpaimenkoira :-)


    • lpl

      Omasta akitastani (nuori narttu) sen verran että sitä ei ainakaan juoksemaan saa! Ainoastaan irti ollessaan (mieluusti vielä metsässä) pinkoo. Lenkkeilyt hihnassa keskittyy lähinnä haisteluun. Jos joskus kiihdyttää juoksuun (ja ilmahan pitää olla viileä, akitaa ei kesäkuumalla juoksuteta) niin vauhti stoppaa muutamassa kymmenessä metrissä kun jäädään haistelemaan tai muuten pällistelemään. Tämä yksilö lyö usein myös maate kesken lenkin, niin kesällä kuin talvella. Eikä voi syyttää huonoa kuntoa, ennemmin laiskuutta ja yleistä rauhallisuutta, mikä on rodulle ominaista.

    • Chihiro ja riki

      Akita ja siperian husky??? :D itsellä on 2 akita inua. varmaan riippuu valinta eniten siitä, että minkälainen itse olet! jos tykkäät tokoilla, vetää agilityratoja ja käydä pitkiä lenkkejä. jos tällaisesta tykkäät, niin husky on sinun valinta.

      Akitat ei moisesta meiningistä hirveästi välitä, toki lenkki ei ole ikinä liian pitkä tai raskas, mutta Akita on enemmän "kissamainen" joka tykkää löhöillä ja seurata tilannetta...

      Akitat on helppoja, kuhan vaan mennään samoilla pelisäännöillä aina, eikä anneta sille periksi ikinä! kyllä löytyy heti vastusta jos rupeaa löysäilemään akitan kanssa, esim. jos minä poistun paikalta niin kyllä osataan Show järjestää jos akita tuntee yhtään oloaan epävarmaksi.

      Karvaa tulee pari kertaa vuodessa, muovikassillinen suunnilleen. pessyt olen n. kerran vuodessa kummankin. ruokailuna BARF! SA ja VKH on jo ihan tarpeeksi näillä todettu, ja ruokinnalla tuntuu olevan iso osa näihin tauteihin.

      https://picasaweb.google.com/teppi.koo siitä löytyy miun kasvatit.
      Kysymyksiä??? [email protected]

      • Anteeksi nyt vaan, mutta mikä on akita INU?!? japanissa kukaan ei sano noin, vaan se on virheellistä kerrontaa koirasta. se on akita KEN, joka tarkoittaa akitarotua, kun taas akita INU tarkoittaa akitakoiraa. japanissa naurettaisiin. kuvitteleppa sanovasi saksanpaimenkoirakoira!! typerää!


      • akita inu "
        Kikki kirjoitti:

        Anteeksi nyt vaan, mutta mikä on akita INU?!? japanissa kukaan ei sano noin, vaan se on virheellistä kerrontaa koirasta. se on akita KEN, joka tarkoittaa akitarotua, kun taas akita INU tarkoittaa akitakoiraa. japanissa naurettaisiin. kuvitteleppa sanovasi saksanpaimenkoirakoira!! typerää!

        Onko sillä nyt väljä, minkä maan kielellä koirarotua kutsutaan. Englannissa akitaa kutsutaan rotunimellä akita inu.


      • akita inu " kirjoitti:

        Onko sillä nyt väljä, minkä maan kielellä koirarotua kutsutaan. Englannissa akitaa kutsutaan rotunimellä akita inu.

        akita ei kaiketi ole englantilainen rotu, mikäli olen ymmärtänyt oikein?!? olis mukavaa, jos asioista puhuttaisiin asioiden oikeilla nimillä.. ei muuta..


      • joo joo joooo
        Kikki kirjoitti:

        akita ei kaiketi ole englantilainen rotu, mikäli olen ymmärtänyt oikein?!? olis mukavaa, jos asioista puhuttaisiin asioiden oikeilla nimillä.. ei muuta..

        No voi vitun jeesustelija. Eiköhän kaikki kumminkin tiedä, mitä tarkoittaa akita ken, akita inu tai pelkkä akita. Onko sillä nyt väljä, minkä maan kielen nimellä koirarotua kutsutaan.


      • Chihiro ja Riki
        Kikki kirjoitti:

        Anteeksi nyt vaan, mutta mikä on akita INU?!? japanissa kukaan ei sano noin, vaan se on virheellistä kerrontaa koirasta. se on akita KEN, joka tarkoittaa akitarotua, kun taas akita INU tarkoittaa akitakoiraa. japanissa naurettaisiin. kuvitteleppa sanovasi saksanpaimenkoirakoira!! typerää!

        hei kikki :) sori vaan, japanilaiset käyttää inu sanaa paljonkin. koska AKITA on japanin osa AKITAN PREFEKTUURI. jos sanot pelkkä akita niin kaikki luulevat tätä maanosaksi. esim. suomalaisittain ahvenanmaa? toisaalta Inu erottaa myöskin rodun Amerikanakitasta. näistä kahdesta käytetään yhteisnimeä AKITA.

        plus. tiedän japanilaisista koirista varmasti enemmän kuin mistään muusta. Sitäpaitsi RIKI on haettu suoraan tokiosta :) ja Chihiron isä ja äiti ovat täysiä japanilaisia :) Chihiron isä on vieläpä japanin AKITA INU kasvattajan niin sanotusta 7 suuresta kasvattajasta varmaan tunnetuin. tämä 70 vuotias herrasmies käyttää ainakin sähköpostissaan ja kotisivuillaan kovinkin paljon tätä sinun EI HYVÄKSYMÄÄ INU-LIITETTÄ. mutta se on varmaan vain tyhmä se mies. :) ei minulla tässä muuta :)


    • huskymix

      Täältä löytyy saksanpaimenkoiran ja siperianhuskyn mixaus, 8kk uros. Virtaa on aivan jumalattomasti ja tuntuu ettei se lopu millään. Joka päivä käydään metsälenkillä aamulla n. 2h. Päivällä käydään yleensä koirapuistossa ja sielläkin vierähtää aina se parisen tuntia ellei enemmänkin. Illalla sitten hihnalenkki, tai rullaluistellen hihnalenkki (nyt kesällä). Talvella sit suunnitelmissa vetohommat kunhan kasvaa ensin n. 2vuotiaaksi että on kehittynyt kunnolla fyysisesti siihen hommaan.

      Meillä on käyty pentukurssit ja alkeistokokurssit, nyt sit meneillään agilityn alkeiskurssi. Kaikki tekeminen missä koira saa paljon aivotyöskentelyä on parasta liikuntaa vetohommien lisäks huskylle, sen mie oon ite huomannut.

      Meillä tää huskymix on älyttömän nopia oppimaan ja keskittymiskyky on aivan huikeeta nuinkin nuorelle koiralle, se tekee mitä tahansa miellyttääkseen mua, mutta se johtuu ihan vaan siitä et on puoliks sakemanni. Meidän pennun isä on husky ja sillä taas ei ole tippaakaan miellyttämisenhalua, ei edes sitä vähääkään.

      Itse olen nyt sitä mieltä näiden 8kuukauden kokemusten perusteella, että jos et voi tarjota huskylle mitään muuta kuin lenkkeilyä, vaikka ne olisivatkin pitkiä, et tule pärjäämään huskyn kanssa.

      Mielestäni ei sovi ensimmäiseksi koiraksi, eikä missään nimessä kerrostaloon. Olen myös kuullut, että usein ovat kovia tuhoamaan juurikin sen takia jos eivät saa tarpeeksi liikuntaa ja aivotyöskentelyä, meillä ei onneksi ole ollut sitä ongelmaa.

      Jos mielestäsi sovellut huskyn omistajaksi, onnea, koska olet valinnut mitä mainioimman rodun ja tulet varmasti siihen ihastumaan siihen loppuiäksesi! ;)

    • niinpä niin...

      "Takkujakin syntyy melko helposti."

      Aijaa?? Niinkö?? Ei mun yhdelläkään huskylla vaan ole koskaan ollut ainoatakaan takkua!!

      Kaikki huskyt sitä paitsi eivät edes opi kulkemaan nätisti hihnassa. Eii, edes väen vängällä. Siis kertoisit nyt edes, mistä linjasta puhut tekstissäsi. Minä puhun käyttölinjasta, race linesta.

      Siperianhusky on aika haastava rotu. Itselläni ollut monia. Laumasidonnaisuuden määrä on aika vähäinen, jotkut huskyt melkoisen dominoivia. Rotu on alkukantainen, ja siksi joille kuille liian haastava. On harmillista, että nykypäivänä löytyy niin paljon ihmisiä "noku haski on niin arktinen rekikoira ja niil on ihanat siniset silmät......", ja täten nuoriakin koiria päätyy todella paljon myytäviksi. Toiminta on alhaista, mutta en halua syyttää ketään.
      Miellyttämisenhalu on täysin kiinni yksilöstä. Samoin se, onko koira kiltti vai ei, riippuu koulutustekniikasta. Jokaisesta koirasta saa vihaisen jos sitä kohtelee väärin.

      (En pystynnyt vastaamaan suoraan nimimerkin "husky on hyvä" tekstiin, epäonnistui)

    • informaatiota

      "Mielestäni ei sovi ensimmäiseksi koiraksi, eikä missään nimessä kerrostaloon. Olen myös kuullut, että usein ovat kovia tuhoamaan juurikin sen takia jos eivät saa tarpeeksi liikuntaa ja aivotyöskentelyä, meillä ei onneksi ole ollut sitä ongelmaa." -huskymix

      Tämän pätkän tyrmään. Siperianhusky sopii kyllä sekä ensimmäiseksi koiraksi että myös koiraksi kerrostaloon. Kerrostalo on vain asumus, jossa koira periaatteessa syö, nukkuu ja oleilee, kun muuta ei tehdä. That's it. Kaikki muu tehdään ulkona(ainakin meillä). Se, että koira asuu kerrostalossa, ei kerro sitä huskylle tärkeää "viettiä": liikunnan määrää. Husky kyllä vaatii melkoisen paljon liikuntaa. Ulkona leikitään, riehutaan, juostaan ja tehdään kaikkea hauskaa. Sisällä täytetään muut huskyn perustarpeet. Ensimmäiseksi koiraksikin husky sopii, MIKÄLI siperianhuskya ottava on tutkinut tarpeeksi paljon rotua, tutustunut todella tarkkaan, niin faktoihin kuin yksilöihinkin ja ennen kaikkea kokee olevansa valmis, ja kaiken (luotettavan) tietonsa perusteella TAHTOO itselleen siperianhuskyn. Voi kysyä itseltään "miksi ei?" ja jää vaille vastausta.

      Mielestäni eräitä tärkeitä asioita siperianhuskya otettaessa ja kouluttaessa:

      1) Maalaisjärki. Se on se ykkönen. Siperianhusky koira on sekin. Sekään ei ole seppä syntyessään. Missään.
      2) Säännöllinen ja jopa rutiininomainen liikunta ja sen määrä. Siperianhusky tottuu saamaansa liikunnan määräänsä, eikä suostu sen vähempään eikä enempään, mihin on onnistunut tottumaan.
      3) Luotettavat tiedonlähteet. Miksi haet tietoa näistä roduista SUOMI KAKSNELOSESTA? Haloo, tänne voi kuka tahansa tulla sulle kertomaan omaa filosofiaansa näistä kahdesta rodusta. Luotettavia tiedonlähteitä ovat mm. kennelit. Niiden kasvattajien kanssa kannattaa jutella näistä kahdesta rodusta, ja kun tiedät, kumpi on sopivampi sinulle vai onko kumpikaan, voit päättää: akita vai siperianhusky.
      4) Harkinta. Perusteellinen harkinta: olenko valmis huoltamaan ja liikuttamaan koiraani hyvällä tuurilla jopa 10-15 vuotta? Terveeltä siperianhuskylta riittää energiaa eläkepäiviin saakka.
      5) Pitkä pinna. Tiedät, mitä tarkoitan, kun tutustut huskeihin(miksei akitoihinkin?).

      Jne. Ei tässä edes kaikki...

    • 88maarit___

      Heippa!

      Täytyypä aluksi todeta että onpa aika surullista että pitää kirjottaa nuita kommentteja niin pessimistiseen sävyyn.. no joka tapauksessa...

      Mulla on 3- vuotias narttu husky, käyttölinjainen. OIin myöskin 20 kun otin koiran. Omasta kokemuksesta, sekä sen perusteella minkälaisia tuttujeni huskyt on, voisin kuvitella huskyn olevan sopiva rotu sulle. Sulla on tässä tilanteessa plussaa mun tilanteeseen ennen koiran ottamista että sulla on jo koira joka on opettanu kärsivällisyyttä ja ottamaan vastuuta koirasta.. sekä tuo liikunnallisuus! onpa joutunu opetteleen sen :D

      mut niin, tämä minun koira.. Kiltti, utelias kun tapaa uusia ihmisiä ja koiria mutta melko nopeasti uteliaisuus loppuu ja menee omiin oloihinsa. Juttelee, ainaskin silloin kun näkee päivän jälkeen. Sisätiloissa osaa olla tosi rauhallinen. Sopii kyllä myös kerrostaloihin, kunhan saa tarpeeksi olla ulkona/liikkua. Ite en oo kovin vetänyt, mitä nyt pyörällä ja kylläpä joskus käy jopa niin että koirasta tulee vedettävä :D valjakossahan ne innostuu enemmän juoksemaan kun tulee sellainen kilpailutilanne koirien välille. Ja tuo hihnakäyttäytyminen on ihan kiinni omistajan omasta asenteesta! Jokainen pystyy kyllä siihen kun tarpeeksi harjoittelee, varsinkin sitä omaa olemustaan. Koirahan kyllä tietää millä mielellä ihminen on liikenteessä...

      Pentuaika oli yllättävän helppo, kaippa oon ollu onnekas! hyvin vähän tuhosi mitään tavaroita, tälle tapaukselle kaikki muovista tehty ollu mielestä, kummallista kyllä. Kaippa tuntunu mukavalle hampaissa. Mutta aikuisiässä ei ole tuhonnut mitään mihin ei saisi koskea.

      Tähän asti ei ole sairastanut mitään. Toivottavasti pysyykin terveenä. Pitkäikäinen rotu, ja suht tervekin. Jonkun verran rodussa on silmäsairauksia. Käsittääkseni silti aika vähän.

      Mutta tuo karva.. yleensä 2 kertaa vuodessa vaihtanu tuota "pohjavillaa", keväällä ja syksyllä. Nyt ollu yllättävän pitkä karvanlähtö meneillään, varmaan 2 kk, irrottanu jopa päälykarvaa. Tätä oon kuullu nyt muiltakin huskien omistajilta, kaippa nämä helteet tehny sen.. Karvanlähdön aikaan sitä karvaa sitten on kyllä lähteny..

      Ja husky ei oo vaativa rotu. Tutulla on 2 akitaa, ja tiedän että ne on sitten ihan asia erikseen. Tarvii enemmän kokemusta, ja eipä ne taida olla niin liikuntahulluja kuin huskyt.. Lähipiirissä on noin 10 huskya.. ja luonteeltaan ovat kyllä melko samanlaisia kuin tämä minunkin koira.

      Oispa tuota tekstiä vaikka kuin.. mutta tuossa kai ne "tärkeimmät" :D
      jokaisellahan on omat mielipiteet mutta nämä on minun kokemukset huskysta..

    • HUSKY GIRL

      sää et tiä mittään kikki inu tarkoittaa koiraa japanissa

    • Kysymys

      Voiko huskyllä metsästää Kun isäni on hirvenmetsästäjä ja minä haluaisin huskyn:? Onko husky turvallinen perheen jäsen voiko se esim tappaa toisen koiran:?Meillä on toinenkin koira jospa huskylle olisi siinä hyvä kaveri:)))

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 137
      3888
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      108
      3542
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      19
      2513
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1599
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1575
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1481
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      87
      1458
    Aihe