Suositelkaa rotua roturyhmistä 5, 2, 1

fiuu

Suositelkaa mulle rotua roturyhmästä 5, 2 tai 1. Etusijalla pitäisin roturyhmän 5 koiria, miellyttävät eniten. Myös muista roturyhmistä saa ehdotuksia tehdä - en kiellä :D

Itse olen melko rauhallinen persoona, koirankaan ei mielellään siis tarvitsisi hirveä höslä olla. Luonnollisesti, kun pystykorvaa olen harkinnut, aion liikuttaa koiraa paljon, riippuu siis koirastakin. Koiran ei tarvitse olla mikään superliikkuja, ja ehkä mielellään ei kaikkein aktiivisimmasta päästä, mutta tarmoa siinä saa olla ja tarpeen vaatiessa pitäisi jaksaa.
Haluaisin harrastaa näyttelyitä koiran kanssa. Luultavasti muuta en tule harrastamaan, mutta kuka tietää jos innostun jostakin rodunomaisesta lajista.
Koira tulee ihan sisäkoiraksi. Talossa ei ole lapsia eikä muita eläimiä ainakaan vielä - lapsia ei tule.

Rotuja mitä olen harkinnut:
Akita. Harmittaa se, että ei välttämättä tule toisten koirien kanssa toimeen.
Chow chow. Aika löllykkä...
Eurasier. Vaikea löytää :( Muuten ihana rotu.
Länsisiperianlaika. Sellainen aikuinen yksilö, joka ei sovellu metsästykseen, ollut mietinnässä.
Valkoinen ruotsinhirvikoira. Vaikea löytää tätäkin.

Näitä rotuja ihailen kovasti, mutta en ole uskaltanut harkita:
Siperianhusky, dobermanni, ibizanpodenco, hokkaido, laikat (lähinnä itäsiperian-)

7

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toisin sanoen olet etsimässä seurakoiraa, joten jättäisin metsästyskoirat -valkoinenruotsinhirvikoira, länsisiperianlaika -kokonaan pois. Onko kyseessä ensimmäinen koirasi?
      Ilmeisesti kaipailet vähän isompaa koiraa, mitenkäs olisi keeshond? Tai pienemmät saksanpystykorvat, tai japanin pystykorva?
      Paimenkoiraryhmästä esim collie?
      Akita ei ole mikään helpoin koira, joten jos et omista suuremmin koirakokemusta, jättäisin sen hankinnan tulevaisuuteen. Siperian husky taas vaatii jo rutkasti liikuntaa, samoin dobermanni tarvitsee tekemistä. Hokkaido on Suomessa harvinainen, siitä en osaa muuta sanoa..

      • ....................

        Yksi kennel kasvattaa Suomessa hokkaidoja ja tuo niitä ulkomailta. Kuulemma hokkaidoa ei kuitenkaan myydä esim. kerrostaloon, tai ainakaan tämä kasvattaja ei myy. Jos saat käsiisi yhden viimeisimmistä Akita-lehdistä, siellä oli enemmänkin juttua rodusta ja siitä millainen se on.

        Jokatapauksessa artikkelista jäi mieleen se, että siinä missä akita yleensä otetaan kerrostaloon, hokkaidon pennuille ainakin tämä kasvattaja koittaa etsiä kodit sellaisesta talosta jossa on oma aidattu piha - eli sama juttu kuin shikokun kohdalla (siis ulkomaiset kasvattajat, Suomessa sen kasvattajia ei ole).


    • ....................

      Jos et ole uskaltanut harkita huskyä tai ibizanpodencoa, sitten suosiolla jättäisin akitankin pois laskuista. Luonne on huskyllä ja ibizalaisella helpompi kuin akitalla, vaikka niilläkin on omaa tahtoa eivätkä ole samalla lailla miellyttämishaluisia kuin palveluskoirat. Vai meinasitko vain ettet ole uskaltanut harkita liikuntamäärän vuoksi?

      • ....................

        Unohtui sanoa, mutta noilla kriteereillä sanoisin eurasier, toiseksi ehkä chow chow. Jätit kokonaan mainitsematta millaista luonnetta haluat koiralta?

        Esim. ryhmien 1 ja 5 perinteisillä edustajilla on kovin erilainen luonne: ryhmästä 1 löytyy paljon miellyttämishaluisia, helposti motivoitavia palveluskoiria kuten sakemanni tai belggari, ja ryhmän 5 koirista valtaosa on omanarvontuntoisia ja omapäisiä, joiden motivointi vaatii asteen verran enemmän mielikuvitusta, ja ryhmässä 2 usein ovat jääräpäiset ja dominoivat molossit.

        Toki on poikkeuksiakin eli vaikkapa voimakastahtoinen ja itsenäinen beauceron ryhmässä 1 ja miellyttämishaluinen (joskin silti myös dominoiva ja voimakastahtoinen) dobberi ryhmässä 2.

        Lisäksi ryhmien 2 ja 5 koirat vaativat yleensä vain kohtuullisesti liikuntaa, kun ryhmästä 1 löytyy paljon duracelleja, jotka vaativat myös ylimääräisiä virikkeitä aivojumpan ja harrastusten kautta (esim. bordercollie, aussie).


    • Ki-Kitsusi

      Hokkaido on hyvin aktiivinen rotu, joka vaatii paljon liikuntaa ja virikkeitä. En siis suosittele, jos et kerran halua koiraa akiivisimmasta päästä.

    • Suosittelisin sulle tota euraasieria ku ne ei kuulemma tarvii niin paljon liikuntaa. Luin rodusta tuolta hauva.comista ja siellä oli joku euraasierin omistaja sanonu että ne on semmosii lepposii, eikä niitä haittaa makoilla sohvalla eli ne ei nyt nii paljoo sitä liikuntaa tartte, mutta totta kai niitäki pitää kuitenki lenkittää.

      Jos ei meinaa löytyä eukkua nii voihan sitä odottaa kunnes on pentuja tulossa. Hyvää kannattaa aina odottaa :) Nii ja saksassa tää rotu on aika suosittu että sieltäki vois löytyä, mutta en tiiä oisitko sitten valmis hakemaan sieltä asti ja haluatko eurasieria nyt nii paljon että Saksasta toisit Suomeen.

    • Japaninpystykorva2

      Meillä on kahdeksan kuukautta vanha Japaninpystykorva.Tämä koira on ominaisuuksiltaan sellainen,jota voi suositella ihan kaikille jotka koiraa ovat ottamassa.Meidän "japsi" ei räksytä, ei kuolaa, eikä haise.Se on tottelevainen, leikkisä ja nuoresta iästään jotenkin "aikuisen" oloinen.Nopeasti oppii tavoille, eikä ole mielestäni kovin omapäinen.Tämä meidän koiruus rakastaa syömistä, joten helppoa on myös tämä homma.Matolääkkeenkin syö suoraan kädestä, ilman mitään ihmeellisiä temppuja.

      Japaninpystykorva on hiukan arka, eikä välttämättä innostu vieraista ihmisistä.Se ei kuitenkaan ole agressiivinen, eikä käyttäydy vieraiden tullessa huonosti.Omaa perhettään syvästi rakastava ja suloinen koira.

      Japsin kanssa voi tehdä pitkiä lenkkejä tai sitten pienempiä, kaikki käy. Kengät on tämä meidän koiruus jättänyt rauhaan, eikä tähän mennessä ole tuhonnut yksin ollessaan mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1207
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      52
      821
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      74
      736
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      661
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe