PARKKI JA LIIKENNESAKOT

LEGAL BASIS

NÄIN TOIMII 28.6.2011 12:58 0 EU-sakkojen täytäntöönpano
EU:n jäsenmaat ovat sopineet yhteistyöstä sakkojen täytäntöönpanossa. 22.3.2007 lähtien Suomessa asuvalta henkilöltä voidaan periä toisessa EU-jäsenmaassa tuomittu sakko. Vastaavasti Suomi voi lähettää täällä tuomitun sakon täytäntöönpantavaksi toiseen jäsenmaahan.



Toimeenpaneva viranomainen Suomessa on Oikeusrekisterikeskus. Se vastaanottaa muilta jäsenmailta saapuneet täytäntöönpanopyynnöt ja lähettää pyyntöjä muille jäsenmaille.

Täytäntöönpantavaksi voi tulla sakkoja, oikeudenkäynnistä tai hallinnollisesta menettelystä aiheutuneita kuluja ja julkiselle rahastolle tai rikoksen uhrien tukijärjestölle maksettavaksi määrättyjä summia.

Päätettyään täytäntöönpanoon ryhtymisestä Oikeusrekisterikeskus lähettää maksuvelvolliselle päätöksen, valitusosoituksen ja maksukehotuksen. Maksuvelvollinen voi valittaa Oikeusrekisterikeskuksen päätöksestä 30 päivän kuluessa Pirkanmaan käräjäoikeuteen. Jos maksuvelvollinen aloittaa seuraamuksen maksamisen maksukehotuksen saatuaan, hänen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä ja 30 päivän valitusaika alkaa kulua maksupäivästä. Muussa tapauksessa maksuvelvollinen saa todisteellisesti tiedon päätöksestä ulosottomieheltä.

Oikeusrekisterikeskus voi kieltäytyä täytäntöönpanosta seuraavilla perusteilla:

1. Todistus puuttuu:
Asiakirjoista puuttuu todistus, jolla asian lähettänyt valtio todistaa, että asia on EU-puitepäätöksen mukainen.

2. Samasta asiasta on annettu päätös kahdesti:
Henkilölle on Suomessa annettu samoja tekoja koskeva päätös.

3. Teko ei ole rangaistava Suomessa:
Päätös liittyy tekoihin, jotka eivät ole rangaistavia Suomen lainsäädännön mukaan. Täytäntöönpanosta ei voida kieltäytyä, jos teko on ns. listarikos. Listarikoksella tarkoitetaan puitepäätöksessä erikseen lueteltuja tekoja.

4. Vanhentuminen:
Oikeus täytäntöönpanoon on vanhentunut Suomen lainsäädännön mukaan.

5. Tekopaikka:
Päätös liittyy tekoihin,jotka katsotaan tehdyiksi kokonaan tai osittain Suomen alueella.

6. Diplomaattinen suoja:
Päätös koskee vieraan valtion diplomaattista edustajaa.

7. Rikosoikeudellinen vastuuikäraja:
Päätös koskee henkilöä, joka tekohetkellä on ollut alle 15 vuotias.

8. Tuomittu poissa ollessa:
Jos henkilö ei ole päätöksen antaneen valtion lainsäädännön mukaisesti saanut henkilökohtaisesti tai edustajan kautta tietoa asian käsittelystä taikka henkilö on tuomittu hänen poissa ollessaan ja hän on ilmoittanut riitauttavansa asian. Kohdan soveltamisen edellytyksenä on, että Oikeusrekisterikeskus saa tässä tarkoitetun tiedon päätösvaltion täyttämästä todistuksesta.

9. Seuraamus on alle 70 euroa tai sitä vastaava summa.

10. Perusoikeuksien loukkaaminen:
Täytäntöönpanosta voidaan kieltäytyä, jos on objektiivisia perusteita katsoa, että taloudellisella seuraamuksella on tarkoitus rangaista henkilöä hänen sukupuolensa, rotunsa, uskontonsa, etnisen alkuperänsä, kansallisuutensa, kielensä, poliittisten mielipiteidensä tai sukupuolisen suuntautumisensa perusteella tai että jokin kyseisistä syistä voi vahingoittaa hänen asemaansa.

Täytäntöönpano

Täytäntöönpano tapahtuu Suomen lainsäädännön mukaisesti. Kertyneet varat jäävät Suomen valtiolle.

Maksuvelvolliselle voidaan myöntää asiassa maksuaikaa samoin kuin kotimaiselle saatavalle.

Jos maksuvelvollinen ei maksa saatavaa Oikeusrekisterikeskuksen lähettämällä maksukehotuksella eikä asiassa tehdä maksuaikapäätöstä, asia lähetetään ulosottoon perittäväksi.

EU-sakkoa ei muunneta vankeudeksi Suomessa.

Lisätietoa hallituksen esityksessä HE 142/2006: linkki Finlexiin

Tiedustelut Oikeusrekisterikeskuksessa:
toimialajohtaja Tauno Aalto, 010 36 65729 tai 050 3258 662

2

162

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LEGAL BASIS 2

      virolaisten vuosia jatkuneesta Suomen sakkoparatiisista on yllätys oikeusministeri Tuija Braxille (kuvassa) ja Liikkuvalle poliisille.

      Talouselämän viime viikolla paljastama lakitekninen porsaanreikä tekee virolaisten sakottamisen Suomessa tehottomaksi. Jos virolainen jättää suomalaisen sakon maksamatta, sen perimiseen ei ole keinoja.

      Perintäkelvottomia sakkoja kasautuu Hämeenlinnan oikeusrekisterikeskukseen lähes tuhannen tapauksen vuosivauhtia.

      Brax sanoo ministeriönsä tienneen Viron lain porsaanreiästä, mutta ei sen vaikutusten laajuudesta.

      ”Ilmiön mittakaavaa ei ole minulle kerrottu”, Brax sanoo Talouselämälle. Oikeusministeriö tutki asian tällä viikolla pikavauhtia ja selvitti tilanteen ministerille.

      Liikenneturvallisuus vaarassa
      Tieto tuhansista Suomen teillä ajavista sakkoimmuuneista virolaisautoilijoista yllättää myös Liikkuvan poliisin.

      ”Kirjoitamme sakkoja virolaisille siinä missä muillekin. Perintäkeinojen täydellinen puute ei ole ollut tiedossamme”, liikennepoliisitarkastaja Harri Auvinen sanoo.

      Auvisen mukaan virolaisten asema uhkaa liikenteen turvallisuutta ja poliisin mahdollisuuksia kohdella eri maiden kansalaisia tasapuolisesti.

      Noin puolet virolaisten viime vuonna maksamatta jättämästä tuhannesta sakosta annettiin liikenteessä ja toinen puoli muista rikoksista.

      Viron lain mukaan maa ei tunnusta sellaisia muissa maissa annettuja rangaistuksia, joissa syytetty ei ollut paikalla oikeudessa tai muuten sakkoa määrättäessä. Tämän vuoksi kaikki Suomessa virolaisille kirjoitetut rikesakot ja rangaistusmääräyssakot ovat Virossa perintäkelvottomia

      Viro lupaa muuttaa lakia
      Virossa on maan oikeusministeriön mukaan vireillä muutos ulkomaisten sakkojen perinnän estävään lakiin.

      ”Muutos lakiin on määrä esitellä parlamentille tämän vuoden lopulla. Lain voimaantulosta emme voi taata mitään, koska emme tiedä kuinka kauan parlamentti keskustelee esityksestä”, Viron oikeusministeriön kansainvälisen yksikön päällikkö Astrid Laurendt-Hanioja sanoo Talouselämälle.

      Virolaisten sakkovapaus Suomessa näyttää siis jatkuvan vielä ainakin vuoden verran. Myös tämä on yllätys Tuija Braxille.

      ”Viro on kansainvälisissä yhteyksissä luvannut nopeampaa aikataulua. Suomi tai EU-komissio eivät kuitenkaan voi nostaa Viroa vastaan asiassa kannetta, koska se on luvannut korjata asian”, Brax sanoo.

      Braxin mukaan lain käsittelyn Viron parlamentissa ei pitäisi kestää kauan, koska ”Viron on tehtävä tämä päätös, kysymys ei ole poliittisesta valinnasta. Maa toimii nyt EU:n sakkopuitepäätöksen vastaisesti”.

      Aiheesta aiemmin
      Virolaisten ei tarvitse maksaa suomalaisia sakkoja
      12.3.2011 9.30
      Saksan autobahnista tuli sakkorysä suomalaisille
      10.3.2011 18.54

      Braxin mukaan virolaiset eivät pääse suomalaisista sakoista seurauksitta, vaikka niitä ei voikaan periä.

      ”Maksamattomasta sakosta tulee merkintä Suomen sakkorekisteriin, ulosottorekisteriin ja luottotietoihin. Jos täällä aikoo toimia esimerkiksi liike-elämässä, asia tulee ilmi”, Brax sanoo.
      VASTAAKerro kaverilleIlmoita asiaton viestiDUALISTIC28.6.2011 13:27 0 Avaa Sulje Älkää hyvät ihmiset maksako ulkomaisia sakkoja tai parkkimaksuja. Perintäyhtiöt voivat kyllä yrittää periä niitä, mutta eivät voi mitään ilman oikeuden päätöstä. Nämä eivät siis mene ulosottoon automaattisesti vaan siihen tarvitaan oikeuden päätös ja perintäyhtiö ei lähde kuitenkaan ketään yksittäistä ihmistä oikeuteen haastamaan.

      Kokemusta on itselläni ainakin Norjalaisista tietullimaksuista, joita kuvan kanssa perittiin, mutta en maksanut.

      Tyhmä maksaa aina, älä ole tyhmä!


      perintäfirma toteuttaa vain toimeksiantajansa perintätilauksia ja ei ole velvollinen selvittämään niiden lainvoimaisuuksia.

      Kun saat perintätätoimistolta kirjeen on erittäin tärkeää että otat heihin yhteyttä ja sanot että perinnän kohteena oleva maksu on kiistetty ja riitautettu. Tämän jälkeen perintätoimisto ei saa enää lähettää sinulla perintökirjeitä vaan maksupyynnön käsittely joudutana palauttaamaan yksityiselle parkkivalvontafirmalle, joka voi halutessaan jatkaa asian käsittelyä oikeudessa (eivät tietty siihen lähde).

      Huom! Mitään perusteluja sinun ei perintätoimisto tarvitse tehdä, mutta tärkeää on kiistää maksu mahdollisimman pian mm. kansainväliseen sopimukseen vedoten

    • leg basis 3

      Rikesakko raukeaa, jollei sitä koskevaa määräystä ole annettu tiedoksi vuoden kuluessa rikkomuksen tekopäivästä.

      Rikesakon täytäntöönpanon vanhentumisesta on voimassa, mitä tuomitun sakon täytäntöönpanon vanhentumisesta on säädetty.

      Vantaan kaupunki > Asukas > Talous- ja velkaneuvonta > Velkojen vanhentumisesta > Sakot ja rikesakot

      Sakot ja rikesakot

      Sakkojen vanhentumisesta säädetään rikoslain 8 luvussa, jonka 1.1.2006 voimaan tulleen muutoksen mukaisesti:

      Sakkorangaistus raukeaa viiden vuoden kuluttua lainvoiman saaneen tuomion antamispäivästä, jollei sakotetulle ole sitä ennen määrätty muuntorangaistusta. Jos muuntorangaistus on määrätty, on sakotetulla oikeus mainitun ajan kuluttuakin maksaa sakko niin kuin siitä erikseen säädetään.

      1.1.2008 alkaen rangaistusmääräysmenettelyssä annettuja eli poliisin asettamia ja syyttäjän vahvistamia maksamattomia sakkoja ei enää muunneta vankeudeksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      90
      6286
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2594
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      30
      2130
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1837
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1641
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1347
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe