Onko USA:n M16/M4 korvaajahanke edennyt?

kysymyksiä..

Aiheesta ei ole kuulunut enää pitkään aikaan mitään. Jokunen vuosi takaperin oli se H&K XM8 -projekti, joka jäädytettiin kongressin painostuksen vuoksi. XM8:stahan olisi pitänyt tulla usan maavoimien seuraavan sukupolven standaarikivääri, korvaamaan vanhenevia M16- ja M4 kiväärejä alustavasti ainakin 500 000 etulinjan taistelijalle, jolloin M16 olisi kadonnut kokonaan ja M4 olisi korvannut sen nykyiset käyttäjät.

2010 Järjesttiin muistaakseni uusi tarjouskilpailu asevalmistajien kesken ja ainakin tällöin XM8 oli vielä mukana, josta myöskään ei ole kuulunut sittenmin mitään.

12

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -eSa-

      Erikoisjoukoilla on jo jonkin aikaa ollut parempi peli käytössä, elikkä Heckler&Kochin HK416, kaliberi on tosin edelleen 5.56 Nato. Jenkit tietävät, että parempi patruuna pitäisi ottaa käyttöön, mutta poliittis-taloudellinen vänkääminen on estänyt tämän. 416 on kuitenkin viimeisen parin vuoden aikana "voittanut" testit, sen verran mitä niitä on järjestetty. Homma on siis edelleen kesken, mutta 416 on saanut eniten jalansijaa, mitä ylipäätän tällä hetkellä on ollut mahdollista.

      Tosin kyllä .223 patikin vielä johonkin riittää, mm. Osama päätti päivänsä ko. H&K:n vehkeen luoteihin...

      Sama työväline on viimeisen parin kuukauden aikana ujutettu myös merijalkaväkeen, kevyen konekiväärin tilalle (elikkä tämän SAW:n). Yhdellä soltulla neljän taistelijan ryhmässä on nyt sitten lähitulevaisuudessa 416.

      Lue vaikka Wikin artikkeli läpi, siinä on aikahyvin paketissa kyseinen laite:
      http://en.wikipedia.org/wiki/H&K_416

    • AK:n perintö

      Nojaa. Onhan ne käyttäneet jenkkien erikoisjoukoissa myös neuvostoliitton AK-47, AKS-74 ja AKS-74u -sarjoja. Vielä nykyisinkin aseistavat uusia liittolaisiaan lähi-idässä AK-sarjoilla (ilmeisesti hiekka tukkii länsi-aseet), josta saa todisteluite myös seuraavasta dokumentista, kohdasta 6:45 alkaen..
      http://www.youtube.com/watch?v=RU1qx9VH2RU

      Esimerkiksi uudessa SCAR:ssa on liki täsmälleen samantyyppiset ominaisuudet kuin AKS-74u:ssa, vaikkakin edustaa virallisesti modernia, länsimaista karbiinia. Myös osat ovat AK:lle ominaisen suuret ja koneistossa on enemmän ''tilaa'', jolloin se ei jumiutuisi yhtä helposti. Siitähän löytyy myös

      Kovasti valittelivat takavuosina erikoisjoukkojen kuolleen omiin luoteihin, joka aiheutui siitä että omat tulittivat sinne missä kuulivat AK-sarjoille perinteisen, hitaan ja louksuttavan äänen.

      • *korjaan

        Eli siitä SCARistahan löytyy myös 7.62 × 51 mm NATO -kaliiperisena SCAR-H (Mk 17) malli. Myös tulinopeus on hidastettu lähemmäs AK-sarjoja, jolloin panokset eivät lopu liian nopeasti.


    • kapinakommari

      Eli loppupäätelmänä AK-47 maailman paras tuliase. Ai että jos vielä sais ak:n .308 pesitettynä ja vähän jykevämmällä koneistolla ja piipulla niin ois se mannaa. Siihen jotakin kunnon panssariluoteja lipas täyteen, niin oishan ne americaanot ihimeissään.

    • -eSa-

      Asiallisesti alkaneeseen ketjuun saitte sitten lyhyessä ajassa aivan paskaa kommenttia aikaiseksi.

      "Amerikkalaiset erikoisjoukot" eivät käytä mitään AK-sarjan aseita. Tietysti poislukien jossain soluttautumisessa ym. vastaavassa, kun on esim. pitänyt esittää arabia. Mutta viralliset aseet ovat aina kyllä olleet jotain muuta kuin AK-sarjaa. H&K 416 on erittäin toimintavarma ase ja jo 16,5 tuuman piipulla selvästi tarkempi kuin yksikään samalla tavoin massatuotettu AK.

      Mitä tulee kaliberiin, niin ei kukaan tippaakaan asioista tietävä ole kiinnostunut mistään ryssien 7.62 x 39 pellepatruunasta. Jos uusi patruuna nyt otettaisiin USA:n armeijassa käyttöön se olisi 99,9% varmuudella:

      http://en.wikipedia.org/wiki/6.8_mm_Remington_SPC

      Tai ylipäätään joku enemmän tai vähemmän päälle 6 millinen. Ballistiset ominaisuudet ovat täysin modernin 6 millisen puolella.

      • kommarisissi

        7.62 x 39 kaliiberin ominaisuudet on suomen olosuhteisiin täysin riittävät. Toki jenkeille se ei passaa, ku pitää olla maailman poliisina joka helevetin paikassa.


      • no niinpä taas
        kommarisissi kirjoitti:

        7.62 x 39 kaliiberin ominaisuudet on suomen olosuhteisiin täysin riittävät. Toki jenkeille se ei passaa, ku pitää olla maailman poliisina joka helevetin paikassa.

        No on toki, jos puhutaan leppoisista rata-ammunnoista liikkumattomaan maaliin tarkasti tiedetyiltä etäisyyksiltä. Hidas ja hirveällä kaarella lentävä 7.62x39 kun on kovin haastava mihinkään muuhun, erityisesti heikosti kertautetun reserviläisarmeijan käytössä.

        Jos sen sijaan pitää kiireessä sohia kohti liikkuvia maaleja tuntemattomille etäisyyksille kuten oikeissa taisteluolosuhteissa on tapana, on laakearatainen ja nopea luoti nannaa. Tämän lisäksi toki vielä se fakta, että kevyempiä patruunoita kulkee mukana yli 50% enemmän (6 x 30 ptr 7.62x39 = 4500g, 6 x 30 ptr 5.56x45 = 3000g).


      • Anonyymi

        Asia oli uuutisissa, M16 korvatan jollain 5.6.. 5.7 patruunaisella ja hankintapäätös on tehty ainakin pari vuotta sitten jo. Tekniikanmaailmassa sillosessa sotateknologia osiossa muistaakseni oli juttu.


    • ressu-kessu

      Tuo XM8 projekti kuopattiin, koska hanketta ei kilpailutettu muiden asevalmistajien kanssa. Syy miksi hankkeella oli niin kamala kiire, johtui siitä että AR-tyypin aseet tekivät tähän mennessä suurimmat rimanalitukset juuri Afganistanissa ja Irakissa, jossa hiekka tukkii niiden ahtaan koneiston erittäin nopeasti. Ne Vietnaminsodan aikaiset ongelmat eivät ole mitään nykyiseen verrattuna. Hiekka-autiomaa asettaa kaikkein suurimmat vaatimukset sotilaan henkiökohtaisille aseille. Myös Ranskan armeijan FA-MAS rynnökkökivääri on osoittaunut erittäin epävarmaksi aseeksi Afganistanissa.

      XM8 tosiaan suunniteltiin AK-aseiden tapaan suurista osista, jolla haluttiin varmistaa menestys kaikkein vaativimmissa olosuhteissa. Mikäli XM8 olisi mennyt tuotantoon, niin se olisi ollut liittouman ylivoimaisesti toimintavarminpia aseita lähi-idän vaativissa olosuhteissa.

    • yksi ja sama ase

      Nuo kaikki edellämainitut, eli: H&K 416, FN SCAR ja XM8 toimivat täysin samalla toimintaperiaatteella ja koneistolla. Joka kehitettiin alunalkaen Saksan maavoimien H&K G36 aseeseen.
      Oikeastaan ainut merkittävä ero H&K 416:lla noihin muihin malleihin on monipuolisemmat lisävarusteet ja kiskot niitä varten, jotka löytyvät myös aseen sivuilta. Mitä tulee luotettavuuteen, niin se on kaikissa lähes yhtäläinen.
      AK-sarjasta mainittakoon että Irakin uudelleen muodostettua armeijaa varten USA tilasi taannoin Serbiasta mm. n. 200,000 Zastava M70 -rynnökkökivääriä.

    • Anonyymi

      Kääntämättä lainattuna "The Army recently announced that the Next Generation Squad Weapon, the XM5 rifle and XM250 light machine gun will replace the M4/M16 rifle and the 249 light machine gun, with some Soldiers expected to receive the weapons by the fourth quarter of 2023". Eli tilattu aikaa sitten ja saapuu tänä syksynä.

    • Anonyymi

      Yhdysvaltain armeija valitsee SIG Sauerin rynnäkkökivääreihinsä ja uuden sukupolven jalkaväen konekivääreihinsä. 20 huhtikuu 2022 Käyttöönotto alkaa lokakuusta -23.
      Yhdysvaltain armeija investoi 2,7 miljardia dollaria uuden sukupolven rynnäkkökiväärien tähtäinjärjestelmiin. Tammikuu 10 2022

      Innovatiivisia ominaisuuksia, XM157:stä ei puututa valontehostusjärjestelmää, laseretäisyysmittaria, ballistista tietokonetta yhdistettynä näkyvään tai infrapunatähtäyslaseriin, ilmakehän asemaa, tallennusjärjestelmää ja viestintäjärjestelmää, jotka kaikki on integroitu digitaaliseen käyttöliittymä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 115
      2396
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2237
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2001
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1638
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1442
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      13
      1378
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1373
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1357
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1282
    Aihe