Onko minulla alaikäisenä oikeus yksityisyyteen?

Kyllästynyt..

Äitini ei luota minuun ilmeisesti tippaakaan. Vietän suurimman osan ajastani yksin kotona, enkä todellakaan ole mitään sellaista tyyppiä että voisi epäillä salaavani vaikka jotain päihteitä tai tekeväni jotain tyhmää.
Äiti on kaivanut laukkuani (ja ottanut sieltä tavaroita pois, ja tiedän että en ole vain itse kadottanut niitä), ja näin jälkikäteen ajatellen että ehkä monetkin tavarat, jotka luulin hukanneeni, ovat luultavasti äiti hävittänyt. Se on todella hermoja raastavaa, kun ei ole minkäänlaista yksityisyyttä.
Kaiken huippu oli se, kun äitini meni ja ''siivosi'' huoneeni ollessani yhden yön poissa siskoni luona yötä (Eli heitti tavaraa roskiin, minulle tärkeitä papereita ja todella yksityisiäkin tavaroita. Tämä oli minulle TODELLA kova pala, koska pidin aina huonettani jotenkin ''pyhänä'', kyllähän hän joskus kävi petaamassa sängyn mutta tämä oli liikaa. Äiti jopa avasi lukitut laatikot ja heitti sieltä kamaa roskiin.) Äitini ei vaan käsitä, kuinka paljon moinen teko satutti.
Vielä tähän päivään asti hän väittää että vain ''pyyhki pölyjä'' koska häntä niin häiritsi huoneeni sotkuisuus. Häntä siis kiinnosti niin paljon huoneeni sotkuisuus, mutta ei lopputalon sotkuisuus. Ihan sama miltä muualta näyttää, kunhan huoneeni on siis siisti? Niin varmaan.. Ainoa paikka missä minulla on jonkinlainen yksityisyys, on netti sillä hän ei tietokonetta osaa käyttää luojan kiitos.. Ja ihan vaan selvennykseksi, ei auttanut vaikka lukitsin huoneeni oven ja laatikot.
Äitini käytös on ajanut minut siihen pisteeseen, että heitän kaiken mitä en haluaisi hänen näkevän julkisien paikkojen roskiksiin. En luota äitiini enää tippaakaan. Jossain vaiheessa saatoin jopa nukkua pitäen kiinni jostain, mitä en halunnut äitini löytävän. Kyllä, olen niin vainoharhainen.
Vielä enemmän ärsyttää se, että äiti itse piilottaa asioita minulta (lue: yrittää piilottaa, en ole tyhmä). Hänellä on vaikka kuinka paljon alkoholi pulloja ympäri taloa, ja juo joka ilta itsensä vähintään hiprakkaan ja luulee etten huomaisi.. Eikö minulla todella ole oikeutta yksityisyyteen? Tuntuu vain että minua kohdeltaisiin kuin olisin joku tyhmä kakara jolla ei ole sanavaltaa missään.

14

5032

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on muuten rikos

      Sinuna miettisin mahdollisuutta muuttaa omaan asuntoon, ei tuohon oikein ole mitään muuta toimivaa ratkaisua. Yksiöitä on vuokralla halvallakin jos vaatimaton kämppä riittää.

      Äidilläsi ei muuten ole oikeutta penkoa tavaroitasi, se on yksiselitteisesti laissa määritelty rikokseksi.

      Laki holhoustoimesta 1.4.1999/442

      on tätä päivää, eikä sisällä lievennyksiä peruslain 10 §:ään:
      "Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton."

      Rikoslaki
      "7 § (24.8.1990/769)
      Luvaton käyttö
      Joka luvattomasti käyttää toisen irtainta omaisuutta taikka kiinteää konetta tai laitetta, on tuomittava luvattomasta käytöstä sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

      Yritys on rangaistava."


      Eli jos äitisi penkoo vielä tavaroitasi tai lueskelee papereitasi luvatta niin ei muuta kuin ilmoitus poliisille.

    • notnotstop

      Vaikka tämä on vanha keskustelu, niin tekee silti mieli nostaa tätä...

      Minulla on samanlainen äiti ja luottamus on häneen täysin mennyt. Äitini sai samanlaisia ideanpoikasia eli "siivosi" (=penkosi) huonettani, jos olin poissa vuorokauden tai enemmän kotoa kun asuin vielä kotona... sain hänet jopa useaan otteeseen rysän päältä kiinni lukemasta päiväkirjaani. Olin hyvin ujo ja hiljainen nuori (ja vieläkin olen ujo), ja äitini tiesi varmasti, etten ollut myöskään sekaantunut päihteisiin. Nykyään olen aika vainoharhainen ihan minkä tahansa omaisuuteni suhteen ja hermostun, jos joku ottaa/lainaa tavaroitani tai koskee ilman lupaa.

      • Haluun koneen

        Mun äiti on niin tiukkis et se antaa ostaa oman koneen 18-vuotiaana. Onks jotain järkee?


    • emmmmaaa95

      Todellakin sulla on oikeus yksityisyyteen, eikä sun äitis sais penkoa sun tavaroita! Mun äiti on kanssa samanlainen, se aina siivoilee mun huonetta ja penkoo samalla kaikki tavarat.... Päiväkirjaakin se on lukenut, luojan kiitos mun tietokoneen salasanaa se ei tiedä, ja siellä pystyy nykyään kirjottamaan salassa, ilman että se koskaan saa lukea niitä. Kerro tosta jollekkin sun läheiselle aikuiselle, vaikka kummille tai tädille tai jollekkin, joka vois puhua sun äitin kanssa. Ja toi hiprakkaankin juominen kuulostaa huolestuttavalta, ku se on noin yleistä...

    • Lakimies_ja_isä

      Voisitte lapset lukea laista mikä on "vajaavaltainen" ennen kuin kirjoitatte tänne perättömiä lausumia.

      Lapset ovat täysi-ikäisyyteen saakka vajaavaltaisia eli vanhempien valvonnassa ja vastuulla. Siihen asti on *aivan turhaa* rutista että "vanhemmat valvovat minua" tai yrittää vältellä vanhempien valvontaa. Se vaan on niin, se on laillista ja oikein. Se tulee olemaan niin riippumatta mitä syitä yritetään keksiä tuon kiertämiseksi. Vanhemmilla on on oikeus ja velvollisuus asettaa lapsille rajoja.
      Juopottelu ei ole hyväksyttävää äitisi (eikä erityisesti lasten tekemänä vaikka siitä ei tässä yhteydessä ollut puhetta). Tuossa olisi enemmän huomautuksen aihetta.

      • Huomauttaisin vain että sinä puhuit rajoista, mutta oletko miettinyt, että tuommoinen ei ole kauhean hyvä juttu, että ollaan niin vainoharhaisia että sotketaan toisen siivooma huone, vaikka niillä(vanhemmilla) on oikeus tietää mitä lapset tekee, on tuo aika moraalin-vastaista, kun kukaan normaali ihminen ei ole noin vanioharhainen.

        Trollitutka on puhunut ja kiittää!


      • tröllitutka
        trollitutka kirjoitti:

        Huomauttaisin vain että sinä puhuit rajoista, mutta oletko miettinyt, että tuommoinen ei ole kauhean hyvä juttu, että ollaan niin vainoharhaisia että sotketaan toisen siivooma huone, vaikka niillä(vanhemmilla) on oikeus tietää mitä lapset tekee, on tuo aika moraalin-vastaista, kun kukaan normaali ihminen ei ole noin vanioharhainen.

        Trollitutka on puhunut ja kiittää!

        hienoa työtä n3rd g1rl 13


    • omaelämä

      Hei

      Olen 16v poika, tuo on oikein poliisit apuu, vaikka en usko että heistä hirveesti hyötyä olisi. kyylääminen on tuollaista, ei kellään ole oikeutta penkoa, kaivaa, urkkia taikka lukea toisen asioita, ilman tämän lupaa. lisätkseni tuohon on myös rikos kuunella toisen keskusteluja ovenläpi.

    • eiväliänickil?:D

      Joo todellakin on. Kokeile puhua tästä äitis kanssa.

    • uhygtr

      Sinulla on oikeus yksityisyyteen, ja saat sanoa äidillesi mielipiteesi hänen toiminnastaan. Minun mielipiteeni on, että äitisi pitäisi lopettaa sinun yksityisasioiden penkominen, sillä se on laitonta. Kerro äidillesi, mitä mieltä olet hänen toiminnastaan, ja koeta saada hänet ymmärtämään tunteesi.

    • koita kestää!

      Kuten edellä on jo mainittu, ovat äitisi teot laittomia ja hyväksymättömiä, vaikka olisitkin alaikäinen. Kannattaisi yrittää puhua äitisi kanssa hänen teoistaan ja koittaa vakuuttaa, että sellainen käytös loukkaa yksityisyyttäsi. Vaikka äitisi penkoisi esim. alkoholin vaikutuksen alaisena huonettasi, kannattaisi sanoa, että et ole tyhmä ja huomaat kyllä mitä hän tekee. Voit myös sanoa, että jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen ja sinulla on asioita, joita et halua äitisi nähtäville. Hänen pitäisi ymmärtää, koska on itsekin ollut ikäisesi ja muistaa varmasti miten tärkeää oma huone ja yksityisyys olivat. Kysy äidiltäsi syy huoneesi penkomiseen.

    • Sama juttu

      Minunkin äitini nuorempana siivosi huonettani ja heitti pois papereita. Ja hän myös myi minun tavaroitani. Onhan se tietenkin totta että esim. jotain kymmenen vuotiaana lahjaksi saatuja leluja ei enää käytä myöhemmin, mutta ei se siltikään kovin mukavaa ole että ne myydään ilman lupaa. Samaa on tapahtunut myös muissa tavaroissani vuosien varrella. Ja saadut rahat tietenkin "palaavat" äidin kukkaroon.

    • Oletko puhunut äitisi kanssa siitä miltä sinusta tuntuu kun hän nyt penkoo huonettasi. Toivon ettei äitisi ole mikään sadisti, vaikka kyllä kuulostaakin siltä. Jos tuo ei lopu puhumisen jälkeen, kannatan käyntiä poliisin puheilla, koska sinulla todellakin on oikeus yksityisiin tavaroihin. Poliisi auttaa sinua saamaan yksityisyytesi takaisin.

    • Anonyymi

      Minun kaverin puol isä on ihan hullu päästään hän löytää kaksi lusikkaa ja sitten saa kauheen ragekohtauksen ja piilottaa lusikat kassa kaappiin että hänen äiti eikä hän voi käyttää niitä että heidän pitäisi ostaa omat lusikat ja ragee hänelle joka asiasta ja penkoo hänen tavaroita!( onko NORMAALIA?)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      212
      34381
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      256
      22014
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      440
      11119
    4. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      83
      7449
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6665
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      53
      5045
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      196
      4097
    8. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      45
      1714
    9. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      34
      1656
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1627
    Aihe