Tarkka 308 radalle?

tarkkuushaaveilija

Tervehdys,

Kaapista löytyy jo yksi .308 joka ei ole riittävän tarkka. Nyt olisi halu hankkia parempi, kun käyttötarkoitus on jossain vapaamuotoisen kasa-ammunnan ja kevyehkön tarkka-ampujaharjoittelun välimaastosta. Lajit joissa kilpailen ovat muita lajeja joten mahdottomia panostuksia en ole tekemässä. Haenkin nyt apua juuri tämän kiväärin valintaan, optiikkaneuvoja en tarvitse, se puoli on jo kunnossa.

Olen miettinyt lähinnä kolmea lähestymistapaa:

1. Howa 1500 Varmint -raudat (n.600-650e) uutena ratatukki.

2. Tikka T3 Varmint/Tactical käytettynä kun tulee vastaan (700-900) mahdollinen tukin vaihto.

3. Joku monista käytetyistä myynnissä olevista Tikka M55/M65 sportteteista mahdollinen piipun vaihto.

Tavoitteena olisi saada aikaiseksi kivääri, joka käy itseladatulla patruunalla paremmin kuin kaapista löytyvä 5.56-kisa-AR. Luulisi onnistuvan pulttilukkoisella?

Olen nähnyt tarkkuusaseita custom-virittävän kaupan lupaavan Howan raudoista kasatulle 3/4 MOA käyntiä ja T3 raudoista kasatulle 1/2 MOA käyntiä joten tämän perusteella T3 vaikuttaisi ainakin paremmalta lähtökohdalta. Miten tähän yhtälöön istuu nuo vanhemmat Tikan sportterit? Entäs kunnon tarkkuuspiipun vaihdon jälkeen?

Kiitos kovasti avusta ja neuvoista jo etukäteen. Ja pliis, ei "oSta ase-X! SE O bAraz!!!!!!" -kategorian vastauksia, aivakaan ilman rahtikontillista jäsenneltyjä perusteluja :-)

16

8315

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -eSa-

      Sakon TRG-22 taitaa käydä, lähes aina, suoraan paketista .308win patilla jonkun 0.5 MOA. Tietysti maksaa liikaa ainakin uutena...

      Rekyyli-lehdessä oli testissa taannoin Remingtonin vekkulin näköinen .308win

      http://www.remington.com/products/firearms/centerfire/model-700/model-700-target-tactical.aspx

      Erinomainen laukaisu ja tukki vakiona, tarkkuudesta en toki mene lopullista totuutta vannomaan.

      Suosittuja vehkeitä tarkkuudesta kiinnostuneiden keskuudessa kuitenkin:
      http://www.takilta.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=13&t=3730&sid=4a97031ac596487b519ac13cd919bac2

    • 338

      Voisi myös olla ajatuksen arvoinen asia soittaa Jouko Kinnuselle (aseseppä) Uskoisin että perus aseen tuohon kaliberiin tekee alle 1500€ hinnalla ja varmasti käy sen mitä tarvitset.

      Plussaa olisi se että piipun saat valita itse, panospesään voit vaikuttaa, tukkiin voit vaikuttaa ja hinta määräytyy sen mukaan.

      Itsellä on aseharrastus nyt jäissä mutta kokemust aon jonkunverran (Sakon TRG-42 338lm on ollut myös) ja jos nyt itse lähtisin pakettia väsäämään ottaisin Kinnuseen yhteyttä ja aloittaisin siitä, tosin oma haave kaliberista on 6,5x55 tai 6,5x 47 Lapua mutta tämä Projekti ei ole ajankohtainen ihan vielä.... :-)

    • -välihuomio-

      Vaikea ymmärtää mitä tuollainen sepällä teetetty 1500 eruon custom-ase tekisi paremmin kuin vaikkapa käytetty 550 euron hintainen m65 sportteri. Hintaerolla saa jo kohtuullisen kiikarin, ainakin käytettynä. Tai sitten sen ihan uuden piipun, jolla käyntiä varmasti löytyy jos alkuperäinen on kulunut käytössä/puhdistuksessa huonoksi.

      Remingtonin kivääreistä ei ole omakohtaista kokemusta. Halpojahan ne kyllä ovat mutta itse suosisin ehdottomasti vanhempia kotimaisia kivääreitä. T3 menisi myös mutta ne maksavat käytettynäkin vielä aika paljon.

    • viked

      Moi

      Tuli itse hankittua kuukausi takaperin .308 Howa 1500 HB axiom tukilla, maahantuoja kehui tarkkuutta juuri tuolla paksulla piipulla.

      Olin viikonloppuna ensimmäistä kertaa 150m radalla(kohdistettu 100m) ja ensimmäisen kohdistuksen laukausten jälkeen sain 4x3cm kasoja keskelle taulua, rekyylikin on todella pieni axiom tukissa, missä luvataan jopa 70% rekyylin poistoa.

      Kasat voisivat olla tietenkin paremmalla ampujalla pienempiä, mutta oma 3cm oli ns. ketjussa, luoti lävistänyt osittain aina edellisen reijän ;) jolloin leveyttä kertyi se 2.5-3cm

      Kiikarina oli 6-24x50

      Huippu ase! Missä todellakin laatu ja kauneus kohtaa, eikä nimellä rahasteta kuluttajaa.

      • howalainen

        Mistä ostit howan axiom tukilla varustettuna? Itseä kiinnostaisi myös kyseinen paketti kaliiberissa 6,5*55..ja paljonko tuli hintaa kyseiselle paketille?


    • fjhkkl

      Howaa suositellaan.

    • tarkkuushaaveilija

      Kiitos vaan kaikille kommenteista, lisääkin voi kirjoittaa vielä.

      Nyt on ollut pientä tinkimistä käytetyn T3 Tacticalin kanssa mutta kauppoja ei ole vielä saatu aikaiseksi, eikä varmaan kyseisen yksilön kohdalla saadakkaan joten vaihtoehdot ovat vielä auki. Ja koska nälkä kuulemma kasvaa syödessä, olen alkanut kysellä myös käytetyn TRG:n perään.

      Tuo Howa oli jo vähän putoamassa pois listaltani mutta tuo Axiom-tukki kuulostaa (ja näyttää) mielenkiintoiselta. Saako Howan kaupasta suoraan sillä tukilla vai onko se tilattava erikseen muualta (mistä? paljonko maksaa suomessa?)? Axiomia on ilmeisesti olemassa alumiini- ja komposiitti-versiota, kumpi versio sinulla on "viked"? Entä oletko kokeillut ampua esim. 10 tai 20 laukauksen kasaa että näkee aseen todellista käyntiä paremmin? Ethän sattumalta käy pääkaupunkiseudun suunnalla missään ampumassa?

      • viked

        Moi

        Itselläni on komposiitti tukki(mikä alumiini? :D), ainakin forssan ase ja retkeily tilasi suoraan tuolla Axiom-tukilla minulle, muut aseliikkeet yrittävät myydä juhlapakettia, taikka sitten tukki on heiltä ostettvava erikseen.

        Olen jo muutaman reissun käynyt ampumassa kiväärilläni, tuollaisia 10kpl laukauksia ja kasat pysyvät nätissä rivissä peräjälkeen 100m.
        Hyvä myös liikkuvaan hirveen, tykkään aseen sopivasta painosta.
        Maahantuonninkanssa keskusteltuani he ainakin kaupallisesti tietenkin kehuivat valmistajan ilmoittaneen HB piipun tarkkaa käyntiä, ja kyllä pakko kehua hieman itse.

        Rekyylin poisto on myös mainio tässä Axiom-tukissa ;) Ei siis turhaan kehuttu juttu.

        Niin ja lopuksi, en käy pääkaupunkiseudulla, vaan täällä maalla ;)
        (150m radalla olin Lopella)


      • howalainen
        viked kirjoitti:

        Moi

        Itselläni on komposiitti tukki(mikä alumiini? :D), ainakin forssan ase ja retkeily tilasi suoraan tuolla Axiom-tukilla minulle, muut aseliikkeet yrittävät myydä juhlapakettia, taikka sitten tukki on heiltä ostettvava erikseen.

        Olen jo muutaman reissun käynyt ampumassa kiväärilläni, tuollaisia 10kpl laukauksia ja kasat pysyvät nätissä rivissä peräjälkeen 100m.
        Hyvä myös liikkuvaan hirveen, tykkään aseen sopivasta painosta.
        Maahantuonninkanssa keskusteltuani he ainakin kaupallisesti tietenkin kehuivat valmistajan ilmoittaneen HB piipun tarkkaa käyntiä, ja kyllä pakko kehua hieman itse.

        Rekyylin poisto on myös mainio tässä Axiom-tukissa ;) Ei siis turhaan kehuttu juttu.

        Niin ja lopuksi, en käy pääkaupunkiseudulla, vaan täällä maalla ;)
        (150m radalla olin Lopella)

        Moi. Olisin kiinnostunut howasta axiom tukilla kaliiberissa 6,5*55..kyselisin sinulta koska sait valmispakettina ostettua. :) paljonko tuli paketille hintaa?


    • 338

      Niin se vielä lisäystä kun joku ihmetteli että miksi maksaa enemmän kuin se 500€ aseesta niin eiköhän se ole siitä kiinni mitä hakee ja haluaa.

      Jos tarkoitus että ASE todellakin käy ja kukkuu on se aina vähän "tuurista kiinni" jos käynniksi halutaan vaikka se 30-40mm mutta MATKAKSI esim. 600m niin alkaa aseetkin harventua (samoin kaliberitkin)

      Jos ammut hirveä radalla käy siihen käytännössä mikä vaan, kaikki uudet aseet käyvät myös erittäin hyvin ja mitä tulee esim. Sako Trg-42 käyntiin niin itse parhaimmillani ammuin sillä noin 30-50mm 5.lks kasoja 300m matkalle mutta rekyylin takia suujarru pakollinen ja muutenkin vaatii tuntumaa aseeseen.

      Jos ajatellaan että ase on TODELLAKIN tarkka pitää kaliberi valita oikein ja ampujan tottua aseeseen niin tuo 30-50mm on ammuttavissa jopa 600m matkalle.

      Näitä aseita vain ei tietääkseni yhtään saa kaupasta valmiina. Toisaalta tuo 1500€ on summa jolla pienellä tuurilla osaava ampuja pääsee ainakin LÄHELLE tuota tavoitetta jos osaava seppä koonnut aseen.

    • vanhapapparajalta

      Remington on ihan hyvä ase, kunhan siihen ensin vaihtaa tukin, piipun ja laukaisukoneiston.

    • KylläJapsiOsaaJos...

      ..haluaa.

      HOWA kunniaan!
      Englanninkielisillä keskustelupalstoilla kehutaan (Myös Weatherby Vanguard-malleja, jotka HOWAn tekosia), eikä juuri huonoja mainintoja ole. Kunhan on huolellinen tukin valinnassa, on liipaisinjärjestelmä ainoa miinuksen arvoinen osa. Se on kylläkin säädettävissä, mutta kuulemma hankala. Tälle vuodelle käsittääkseni liipaisinkoneisto uusittiin, joten oletettavasti tämä parani.

      Raskasta piippumallia löytyy seuraavasti:
      HOWAn mallistosta: 20" ja 24"
      Weatherbyn mallistosta 22"

      Suosittelen HOWAn 24" HB piippua ja tutustumista saksalaiseen Roedale Precision sivustoon. Siellä suositaan HOWAn ja Tikan aihioita edulliseen tarkkuuskiväärin rakenteluun. Myös sivustolla www.snipercentral.com testattu sekä Howaa, Tikkaa ja Weatherbya. HOWAa kehuttiin erinomaisesta hinta/tarkkuus suhteesta, Tikka T3 tacticaliin pettyivät kun taas Weatherbyyn tykästyivät hyvänä all-rounderina.

      Ja kannattaa muuten olla tarkkana rihlauksen suhteen. HOWAlla taisi ainakin aikaisemmin olla 1:12" mutta nykyään 1:10". Weatherbyn 22" piipuissa taitaa edelleen olla 1:12". Nuo taitavat olla makuasioita, mutta riippuuhan se hiukan siitä, minkä painoisia luoteja ampuu.

      Itse olen vasta keväällä aloittanut metsästys-(ase)harrastuksen, ja hirvikiväärin hankinta ois edessä. Kriteereinä ois kohtalainen tarkkuus 300m matkalle ja ehkä ylikin, katotaan mihin taidot riittävät... Kun hyljettäkin ois tarkoitus metsästää ja tähän tarvitaan pitkän matkan ominaisuuksia sekä ampujalta että kivääriltä. Kaliiperiksi on hyvien yleisominaisuuksien takia tullut .308win ja kivääriksi joko HOWA 24" HB Hoguen tukilla, tai mieluiten Weatherby Vanguard SUB-MOA Varmint jonka beige tukki on täyspitkä-alumiinipedattu ja aika sopivan näköinen sekä metsällä että tuelta ammuttavaksi. Weatherbyn 2 tuumaa lyhkäisempi piippu voisi olla hiukan kevyempi nostaa metsästystilanteessa.

      Olen nyt vuoden verran imenyt tietoa netistä hyvän ja halv.. anteeksi edullisen kiväärin löytämiseksi, ja tullut siihen tulokseen että HOWA 1500 HB ja tämän alihankintana valmistamat identtiset mallit ovat parhaita jos haluaa tarkan kiväärin ilman tuhansien tuhlaamista.

      Valitettavasti suomessa harva on kuullut kyseisestä merkistä, ja kuullessa siitä sille nauretaan. Jännää sinänsä että jokin asia tuomitaan tietämättä siitä mitään. Appiukkonikin kulmakarvat kohosivat ivallisesti kun kerroin kiväärin alkuperämaaksi Japani, mutta silti mies pukeutuu erään tukun metsävaatteisiin... ;)

      Ja sitäpaitsi nykypäivänä luotettavimpien ja kestävimpien mallien nimet ovat Hilux ja Hiace, eikä Mercedes-.... :)

      • Mies of the pyssy

        Kyllä asiantuntijoiden piirissä Howan laatu tiedetään, ja myös minä olen Howan onnellinen omistaja.


    • Ressu.

      Sniper central sivustolla löytyy koeammuntoja kivääreistä.

    • tfvluhg

      Riista-lehti 8/2011 testasi 8 hirvivääriä cal 308, ja taas sai Howa kovat kehut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6139
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      521
      3719
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      186
      3560
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2774
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2489
    6. 284
      2194
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1583
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      108
      1480
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1429
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1210
    Aihe