Asiallisia vastauksia...

,.,.,.,.

Miksi laumanvartija-rotua ei suositella ensikoiraksi jos omistaja kuitenkin on ollut lapsesta asti koirien kanssa tekemisissä ja valmis tekemään koiran takia mitä vain, että koirasta tulee yhteiskuntakelpoinen yksilö?

18

243

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaukkaririvarissa

      no katsos kun jotkut on niin pirun typeriä,eivät ymmärrä että ei laumis ole koissua kummempi,rajoja ja rakkautta ne vaatii koira kun koira.Meillä kaukasialainen 4v asuu rivarissa 4 henkisessä lapsiperheessä ja on meidän ihan eka koira.Mitään ongelmia ei näinä vuosina ole ollut naapureiden eikä muidenkaan kanssa.Iso aidattu piha jossa saa olla silloin kun haluaa,ei edes haukunnalla häiritse muuta asujistoa.Nyt tietty" laumismukatietäjät" älähtää mutta siitä vaan jos se jotenkin helpottaa oloanne,mulle ihan sama.Hyvää kesänjatkoa .

      • .,.,.,.,.,

        Olen aika samoilla linjoilla sinun kanssasi. Hyvää kesänjatkoa myös teille. :)


      • /&/&/&/

        Meilläkin nyt 2-vuotias kaukkari kerrostalossa. Eka koiramme ja niin kiltti kuin mikään koira vain voi olla. Olemme tottuneet noiden >>koirarotuasiantuntijoiden>> kommentteihin ja arvosteluihin jo yhtä hyvin kuin koiramme naapureihin. Emme enää jaksa piitata niiden kaikkitietävien kiukutteluista sen enempää kuin koirammekaan naapureista ja vieraista ;-)


    • Centraaalll

      Sydän särkyy.

    • akrirypdh88

      En ymmärrä millä tavalla se antaisi sitten valmiuksia jatkossa omistaa "haastavan laumanvartijakoiran", jos ensimmäiseksi koiraksi ottaa jonkun "helpomman" tapauksen?
      Mielestäni se on enemmänkin kiinni ihmisen valmiuksista omistautua koiran kasvattamiselle ja jopa ihmisen perusluonteesta. Luonnetta pitää kuitenkin olla kun alkaa kouluttamaan laumista.

    • kysyvä eksyvä

      Tämä ei ole tietenkään suurimmalle osaa asianharrastajia asiallinen vastaus, mutta silti vastaan ja kysyn avaajalta, että onko sinulla jotakin semmoista jota pitäisi vartioida, asutko edes maalla? Eikö ensikoira tulisi ottaa sen mukaan mihin se rotu on alunperin jalostettu? Monellakaan metsästämättömällä ei ole pakottavaa tarvetta ottaa esim. suomenajokoiraa kerrostaloon, koska se ei sinne erityisen hyvin istu. Minkä takia näyttää tällä hetkellä sille, että tästä koira käyttötarkoituksen mukaan- periaatteesta pyristellään eroon kiihtyvässä tahdissa muutamien rotujen kohdalla? Itse rotua vastaan ei ole mitään pahaa sanottavaa jos sitä käytetään siihen tarkoitukseen mihin se on jalostettu. Kokolailla seurakoira-asteelle taantuneita rotuja on joka lähtöön; soisi, että rodut joilla on vielä jokin järjellinen funktio myös pidettäsiin nk. lestissään.

      • akrirypdh88

        Okei, eli siis juuri ensikoiraksi tulisi ottaa koira sen mukaan, mihin se on alunperin jalostettu? Toisen koiran sitten voikin ottaa muilla perusteilla? :D

        Laumanvartijakoirissakin on erittäin paljon yksilöllisiä eroja, oikeestaan pentueellisia eroja. Mulla on kaksi tiibetinmastiffia ja molemmat "lepsuista" pentueista,jotka oli tarkoituksella suunniteltu sellaisiksi. Ei noilla ole todellakaan niin suurta vahtiviettiä kuin tietyillä eri pentueista olevilla tiibettiläisillä.
        Vanhempieni labradorinnoutajallakin tuntuu olevan suurempi vahtivietti.
        Ja me muuten asutaan Tampereella kolmiossa kerrostalossa.
        Täytyy vain muistaa olla tosi aktiivinen koirien kanssa asunnon ulkopuolella.

        Kannattaa jutella kasvattajan kanssa siitä millanen pentue on, en itsekkään ottaisi suurta vahtviettiä omaavaa laumista kaupunkiin,ainakaan kerrostaloon.
        Erot pentueitten välillä on huomattavan suuria.


      • jaahas niinkö ?

        >>Eikö ensikoira tulisi ottaa sen mukaan mihin se rotu on alunperin jalostettu?>>

        -Jatkossa rotuvalinnat kannattaa vissiin tehdä rodun käyttötarkoitusta muomioon ottamatta, eli vaikkapa joku laumanvartijarotu, koska niiden ylisuojelevasta vietistä kukaan suomalainen ei hyödy millään tavoin, jos ei ole karjaa vartioitavaksi :-D


    • .,.,.,.,.,.,

      kuhan kysyin... :D vahtikoiraksihan se tietenkin tulisi... :)

    • Rantanen.....

      No miksi ei voi myöntää, että ymmärsi pointin? Turhaa saivartelua.
      Koirat käyttötarkoituksen mukaan.

      Kyllä laumanvartija hyötyy vietistään, jos sillä on laumaan kuuluvia jäseniä, oma reviiri mitä puolustaa. Pihoihin ajautuu aina supikoiria, siilejä, pikku hiirulaisia missä koirat voivat käyttää viettiään.
      Ihanne tietenkin suojeltava karja, mutta tuollaisen kompromissin asian kanssa voisi tehdä. Vaikka laumanvartija olisi kuinka lepsusta pentueessa, niillä on vartiomis -ja suojeluvaisto aina takaraivossa ja kerrostaloreppanoilla varmaan hiljainen unelma omasta pihasta.

      • aBsi77

        Kerrostaloreppanoilla, huoh.. Tuskin on, jos on koko elämänsä asunut kerrostalossa/rivitalossa. Ei ole edes tietoa paremmasta :)
        En millään tavalla kannusta ihmisiä ottamaan laumanvartijaa kerrostaloon tai rivitaloon, mutta ei minulla kyllä ole yhtään mitään semmoisia koiranomistajia vastaan.


    • Kaukkaririvarissa

      No meidän rivitaloreppana tietää paremmastakin tai mikä on parempaa ja mikä ei,puolitoista kuukautta oltu nyt mökillä jossa vapaanaolo mahdollista niin eipä tuo koiruus tuosta kuistilta juuri poistu kun tarpeilleen.Ei kait sitten ymmärrä siitä paremmasta :).Muutenkaan Kaukkari ei ole mikään himolenkkeilijä,ennemmin makoilee ja valvoo omaa aluetta,se tuntuu riittävän.Mukavaa kesänjatkoa kaikenrotuisille koirille ja heidän omistajilleen.

    • asdflkjh

      ihannepaikkahan koiralle juuri on omakotitalo, eihän siitä pääse mihinkään... mutta mutta... luuletteko että koira kykkii sisällä kerrostalossa päivät pitkät??? tätä en ole koskaan ymmärtänyt... laumanvartijakoiraa en koskaan ottaisi kerrostaloon, mutta kaikki taplaa tyylillään, enkä rupea ihmisten valintoja arvostelemaan. Eikä minusta ainoa hyvä omistaja koiralle ole omakotitalon omistaja... niin monia koiranomistajia tiedän, että vaikka kuinka on omakotitalot ja hemmetinmoiset pihat, niin koirat ovat kuin hullujenhuoneelta karanneita. ihme jeesustelijoita ootte kyllä.

    • Rantsu--...

      Mikä ihmeen tarve on aina muuttaa asioita, jotka on itsestään selviä? En ole koskaan ymmärtänyt, että MIKSI ottaa laumanvartija kerrostaloon?
      Jos et tarvitse vartioivaa koiraa, niin miksi ottaa riski ja ostaa laumanvartijan pentu? Ihan hyvin voisi ottaa sitten sen seurakoiran, millä on luontaiset ominaisuudet viihtyä siellä paremmin. Se on suurinta ajattelemattomuutta eläintä kohtaan, voisi vähän kunnioittaa rodun historiaa, ja tehdä tietä tulevaisuudelle karjan vartioimisen parissa. Jokainen joka ottaa laumanvartijan kerrostaloon, vie tätä koiratyyppiä kauemmaksi siitä mihin se on pitkällä kaavalla alun perin tehty.
      Ja edelliselle kirjoittajalle; Jos et ottaisi laumanvartijaa kerrostaloon, niin olet kanssani samaa mieltä. Ei kaikki eri rotuiset koirat tarvitse isoa reviiriä, eikä pihaa. Totta, myös koiran kasvattajat ovat erilaisia, mutta eihän niitäkään voi yleistää.
      Ja tuskimpa laumanvartijat koko päivää siellä kerrostalossa kököttääkään, mutta koirien luonnollinen reaktio omalla pihallaan (ymmärrän jos piirrettä ei esiinny kerrostalossa) on, että ne valpastuu suunnilleen samaa tahtia kun ilta pimenee,. Silloin kun olen itse menossa nukkumaan, niin koirat käppäilee valppaana pihalla ja yrittää varmasti sanoa, hyvää yötä, me valvomme täällä!

    • uunoturhapuro

      Asia on niin, että jos joku kasvattaja sinulle laumanvartijan myy ensi koiraksi ja vaikka sinne kerrostaloon, niin senkus ostat. Kyllä sä sitä sitte viimeistään kun koissu on 1v. niin kauppaat tuolla apulassa.
      Vaikka kyllä mä tiiän muutaman tyypin joilla laumanvartija kerrostalossa ja jopa ensi koirana. Ei välttämättä minkäänlaisia ongelmia. Kyseiset koirat on pyreneittenkoiria, jotka ovat siitä iisimmästä päästä kasvattaa.
      Itse en kyllä kerrostaloon ko.koiraakaan laittais. On niitä laumiksia myyty paljonkin mm. rivitaloon. Ei sekään kyllä ole oikea paikka... Mut koirien luonne paljon ratkaisee, ei kaikilla laumiksillakaan ole sitä vartiointiviettiä enää jäljellä, kun tuolla näyttelykehissä niitä vain juoksutetaan.
      Miettikääpä, jos on esim. myytävänä joitain laumis pentuja vaikka kahdella kasvattajalla samaan aikaan. Toisella on näyttelyissä palkitut huippu vanhemmat ja toisen pentueen vanhemmat työskentelevät suurella tilalla vartiointitehtävissä, kummasta pennun ostaisit??? Aivan, siitä nly pentueesta. että näin!

    • Sandsiii

      Mun tuttavalla on just näyttelylinjainen tiibetinmastiffi uros,joka oli jääny pentueen ainoaksi kodittomaks,koska siinä oli joku virhe ettei se voi menestyä näyttelyissä.
      Sen kasvattaja ainakin oli antanut luvan ottaa rivitaloon/kerrostaloon,koska tiesi ettei sen pentueen koirista mtn vahtikoiria tule.
      Oon pariin otteeseen tuota koiraa nähny ja on kyl todella lepsu laumanvartijakoiraks, ei oikeestaan minkäänlaista vahtiviettiä.. Verrattuna siis omaan tiibetinmastiffiini, jolla on äärimmäisen korkea vahtivietti ja me asutaan ihan maalla omakotitalossa. Ja tää mun tiibettiläinen ei oo mistään näyttelylinjjaisesta pentueesta..
      Jos joku laumis miellyttää kerrostalossa tai rivitalossa asuvaa ihmistä,nii en nää mitään ongelmaa ottaa jotain tommosta näyttelylinjaista, ei niin innokasta vahtiviettiä omaavaa koiraa itelleen, mutta pitää kyllä olla tosi tarkkana millasesta pentueesta pennun ottaa.. on olemassa kuitenkin nii paljon muitakin eri rotuja.

    • .,.,.,.,.,..

      siis alkuperäinen kysymyshän oli, että miksi ette suosittele laumista ensi koiraksi?!! EI MIKSI EN VOISI OTTAA LAUMISTA KERROSTALOON!! en henk. koht. ottaisi koskaan laumista kerrostaloon!!! en ymmärrä, miksi se pitää aina vetää joka keskusteluun mukaan!?!?!?!? :D

    • bjkbjkbjkbjkbkkbj

      Voit ottaa jos olet vastuuntuntoinen ja koiralla pihaa..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      8992
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2400
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2009
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1517
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1267
    Aihe