Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Elokuu São Miguelilla

Elokuu on vuoden lämpimin kuukausi Azoreilla. Maksimipäivälämpötila Ponta Delgadassa kipuaa keskimääriin 25,6 ºC:een; yöllä elohopea laskee minimissään 18,4 ºC:een. Elokuussa meriveden lämpötila nousee yleensä 23 ºC:een.

Lämpimyyden tunnetta Azoreilla lisää korkeahko ilman suhteellinen kosteus (keskimäärin 70-90 prosenttia). Merituuli vilvoittaa miellyttävästi. Azorien sään perusilmeeseen kuuluu aurinkoisten ja pilvisten jaksojen vuorottelu.

Elokuun keskimääräinen sademäärä on 38,4 mm; sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) on11. Sadekuurot ovat kesäaikaan harvoin päivittäisiä. Kesälläkin tosin on jaksoja – myös korkeapaineen vallitessa, jolloin hienon hienoa tihkusadetta tulee ajoittain

Elokuun lopussa aurinko Ponta Delgadan horisontissa nousee klo 7.18 ja laskee klo 20.27. UV-indeksi voi Azoreilla kesäaikaan nousta huippulukemiin, maksimissaan 10:n paikkeille. UV-arvoista ja säästä kerrotaan mm. Portugalin meteorologisen instituutin sivuilla osoitteessa www.meteo.pt (englanninkielen valinta yläpalkissa).

Elokuu on Portugalissa pääasiallinen kesälomakuukausi. Ponta Delgadassa jatkuu kesäillan musiikkiviihde Campo de São Franciscosin aukiolla (Praça 5 de Outubro) keskiviikkoillasta viikonloppuun. Portas do Marin satamakeskus tarjoaa tapahtumia tauotta.

Elokuun 15. on Portugalissa Neitsyt Marian taivaaseenottamisen muistopäivää. Pikkukaupat ovat silloin kiinni; supermarketit (Ponta Delgadan Continente ja SolMar-hypermarketit, SolMar-supermarketit) samoin kuin Ponta Delgadan kaksi kauppakeskusta (SolMar Avenida Center ja Parque Atlântico) ovat avoinna. Ravintoloiden aukiolokäytäntö vaihtelee.

Muiden saarten tapahtumista mainittakoon tässä yhteydessä erityisesti Santa Marian saaren jokakesäinen musiikkifestivaali ”Maré de Agosto” 18.- 21.8. ”. Azorien saarten välillä liikennöi kesäaikaan kaksi matkustaja-alusta, aikataulut Atlanticolinen sivuilla.

Elokuu on marliinien ja muiden syvänmerenkalojen pyyntikautta. Azorit ovat yksi maailman 10. parhaimmasta syvänmerenkalastuskohteesta.

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna juhlii suojelupyhimystään Ponta Delgadan Relvan seurakunta. Relvan pyhimysjuhlien ohjelmaan on vuosittain lauantaille (mahdollisesti 6.8.2011 klo 21) sisällytetty kansainvälinen kansanmusiikki- ja kansatanssi-ilta (Grande Festival de Folclore- Mostra Folclórica do Atlântico. Matkailijalle on helpointa tehdä matka iltapimeässä Ponta Delgadasta Relvaan taksilla (5-6 km). Menotaksin kanssa voi sopia paluukyydistä.

Tunnettu näyttävistä Marian taivaasenottamispäivän juhlistaan (15.8.) on Lagoan kunnan Água de Pau. Seurakunta omistaa juhlan suojeluspyhimykselleen. Juhlakulkue lähtee kirkosta noin klo 17. Tapahtumaa varten kirkko koristellaan ulkoa värikkäin lampuin, jotka sytytetään illan hämärtyessä. Marian taivaasenottamispäivän juhlaan on Água de Paussa viimeisen neljän vuoden aikana kuulunut elokuun 15. päivää edeltävänä sunnuntaina historiallinen kulkue (desfile etnográfico), joka on alkanut klo 17.30

Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään Villa Franca do Campossa São Miguelin saaren toiseksi suurinta uskonnollista juhlaa hyvän Jeesuksen kunniaksi (Festas do Senhor Bom Jesus da Pedra). Tapahtuman kohokohta on sunnuntai-ilta, jolloin juhlinnan kohdetta, Jeesusta, kannetaan kulkueessa, joka lähtee pääkirkosta klo 18.00.

Elo-syyskuun vaihteessa (vuonna 2010 30.8.-6.9.) viettää kulttuuriviikkoaan (Semana Cultural de Santa Clara) Santa Claran kaupunginosa (Ponta Delgadan keskustasta länteen). Juhlapaikkana ovat kirkkoaukio (Largo da Igreja) ja kulttuurikeskus (Centro Cívico e Cultural). Iltaohjelma ( klo 21-22 alkaen), koostuu erilaisesta musiikista, sillä tarjolla on niin perinteistä puhallinmusiikkia (banda filarmónica) kuin poppiakin.

Elokuun 25.-28. päivinä vietetään leijailee São Miguelin taivaalla kirkkaanvärisiä liitovarjoja, jotka kertovat vuotuisesta varjoliitäjien festivaalista (XVII Festival de Parapente Açores 2011). Lisätietoja: Asas de São Miguel.

Kesäkuusta elokuuhun São Miguelin kukkamaailmaa hallitsevat hortensiat. Metsäalueilla, mm. Furnasissa ja Sete Cidadesissa, puhkeaa muhkeaan tornimaiseen keltaiseen kukkaan heinäkuun toisella puoliskolla kiiltävälehtinen Himalajalta kotoisin oleva tuoksuinkivääri.

Heinäkuun loppupuolella torille ilmestyvät makeat Santa Marian melonit (meloa de Santa Maria). Kuukautta myöhemmin kypsyvät São Miguelin omat viinirypäleet. Paikallisten hedelmien ja vihannesten paras ostopaikka Ponta Delgadassa on keskustan katettu tori, Mercado da Graça, joka sijaitsee Rua do Mercado-nimisellä kadulla, kauppakeskus Solmar Avenida Centeristä pari korttelia pohjoiseen.

Tori on avoinna ma-to klo 7-18, pe klo 7-19 ja la klo 7-14. Vilkkaimmat myyntipäivät ovat perjantai ja lauantai, jolloin on myytävänä myös kalaa torin takaosassa.

Tapahtumista São Miguelilla ja muiden saarilla kerrotaan valikoidusti kotisivuillani osastossa ”Azoreilla tapahtuu”. Tästä tarinasta julkaistaan kotisivuillani pidempi versio.

4

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Santanan hallintopalatsin puutarha avoinna yleisölle 20.7.-20.9. ma-pe klo 10-16.

      Tämä Ponta Delgadan kaupunkikeskustassa sijaitseva viehättävä puisto, joka perustettiin 1800-luvun puolivälissä, ei normaalisti ole avoinna yleisölle. Palatsin päärakennuksessa sijaitsevat Azorien autonomisen hallinnon presidentin virka- ja edustustilat. Ulkomaalaisia vierailijoita saatetaan pyytää näyttämään portilla passi.
      Ryhmä- ja opastetut kierrokset pyydetään varaaman etukäteen, puh. 296 301 000 tai sähköpostitse, [email protected].

      --------------------------------------------------------------------------------------------------------

      Koululaiva "Sagres"

      Portugalin laivaston koululaiva "Sagres" on ankkurissa Portas do Marin satamakeskuksessa Ponta Delgadassa 29.7.-1.8. Alukseen ovat vieraat tervetulleita seuraavasti: klo 10-12, 14-19 ja 20-23.

      ------------------------------------------------------------------------------------------------------

      Kansanmusiikki-ilta XIX Grande Festival de Folclore da Relva 6.8. klo 21 alkaen

      Puisto Jardim 5 de Agosto, Relva, Ponta Delgada. Tapahtumaan, joka on suurin lajissaan São Miguelilla ja yksi merkittävimpiä koko saariryhmässä, osallistuu kuusi kansantanssiryhmää São Miguelilta ja Viron ja Tšekin tasavalloista kummastakin yksi. Relvaan on Ponta Delgadasta maksaa 5-6 km. Matka taittuu ilta pimeässä helpoimmin taksilla (noin 7 e sivu). Menotaksin kanssa voi sopia paluukyydistä.

      • Matkaajat60

        Kiitos vinkistä, laiva Sagres käyty katsomassa. Samalla pongattiin torvisoitto/rumpukulkueet satmassa. Olivatkohan paikallisia "partiolaisia"?


    • Rumpuryhmä Bora Lá Tocar koostunee partiolaisista, puhallinsoittokuntien soittajat ovat eri ikäisiä, niin miehiä kuin naisiakin, edustaen parhaassa tapauksessa kolmea eri sukupolvea. Ponta Delgadassa on melko äskettäin perustettu, pelkästään nuorista soittajista koostuvat puhallinsoittokunta.

      Keskiviikkona 3.8. klo 22 kapungintalon pihassa soittaa puhallinsoittokunta nimeltä Banda Nossa Senhora da Luz Fenais da Luzista, Ponta Delgadan kunnan pohjoisrannikolta.

    • Fadoa

      Ponta Delgadan kaupungin kustantamassa jokakesäisessä konserttisarjassa "Noites de Prestígio", jonka esityspaikka on kaupungintalon edusta, kuullaan keskiviikkona 24.7. fadoa. Esittäjinä ovat São Miguelin parhaimmat kyvyt, Ponta Delgadassa syntyneet fadolaulajat Piedade Rego Costa ja Paulo Linhares, joita säestävät veteraanit Alfredo Gago da Câmara (portugalilainen kitara) ja Ricardo Melo (kitara). Konsertti alkaa klo 22 ja kestää noin puolitoista tuntia. Klassisista fadoista ohjelmassa on mm. Lisboa, Menina e Moça ja Gaivota. Esiintymislavan edessä on muutamia tuoleja, jotka täytetään first come, first served -periaatteella, joten kannattaa olla ajoissa paikalla, jos haluaa istumapaikan. Konsertti on maksuton.

      Kansantanssia Keski-Portugalista

      Samalla paikalla esiintyy perjantaina 26.8. klo 22 kansantanssiryhmä Nisasta Keski-Portugalista.


      Furnasin kraatterijärven vesi

      Furnasin kraatterijärven vihreäksi muuttunut vesi on todennäköisesti hämmästyttänyt monia matkailijoita. Pitkään jatkuneet keskimääräistä korkeammat lämpötilat ovat kiihottaneet levän ennätyskasvuun. Järven vettä on aikaisempina vuosina hapetettu. Kun siihen käytetty laitteisto rikkoutui heinäkuussa, ei hapettamista ole voitu suorittaa. Korjaamiseen tarvittavan varaosan odotetaan saapuvan Belgiasta syyskuussa. Järven sairaasta tilasta kertovat paitsi väri myös vedestä lähtevä haju ja siinä kelluvat kuolleet kalat.

      Laogan kraatterijärven vakava tila on synnyttänyt Facebokissa liikkeen nimeltä "Lagoa das Furnas está a morrer e ninguém faz nada" - Lagoan järvi tekee kuolemaa eikä kukaan tee mitään. Liike, johon on tätä kirjoitettaessa liittynyt kolmisen tuhatta henkilöä, puuhaa joukkokokoontumista Furnasin järven rannalle 11.9. klo 15.

      Lagoan kraaatterijärven ranta-alueiden poistaminen maatalouskäytöstä alkoi kuusi vuotta sitten. Tämä on merkinnyt laidunmaiden siirtämistä etäämmälle ja vapautuneiden laitumien metsittämistä. Tämän maatalouden päästöjä vähentävän projektin odotetaan tuottavan tulosta 5-20 vuoden kuluessa. Tällä hetkellä monet epäilevät projektin tavoitteita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      91
      2384
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      60
      2114
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      100
      1951
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1868
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      11
      1682
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1602
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      27
      1466
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1440
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1412
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1400
    Aihe