Miten lisämateriaalia "tylsästä suvusta"

turhauttava alku

Oma sukututkimukseni on tällä hetkellä aikamoisen ankeaa luettavaa, sillä se koostuu oikeastaan vain syntymistä, kuolemista, muutoista, naimisiinmenoista, lapsista ja muusta tällaisesta "tilastomateriaalista".

Ja ongelma on siinä, että omasta suvustani ei kerta kaikkiaan tunnu löytyvän mitään lisämateriaalia arkistoista, ei hyvässä eikä pahassa. Kaikki tuntuvat olleen kerta kaikkiaan lainkuuliaisia ja mitään aikaansaamattomia maanviljelijöitä ja käsityöläisiä jotka ovat eläneet elämäänsä tekemättä mitään arkistoihin merkitsemisen arvoista.

15

655

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vähän mielikuvitusta

      Onhan tuo monestikin noin, että kovin hätkähdyttäviä tietoja ei löydy, mutta hyvä niinkin. Ainahan voi käydä läpi uudelleen noita rippikirjan perheitä ja lukea rivien välistä miten elämä on sujunut. Pienellä mielikuvituksella saat perheet "elämään".

    • sukututkija1
    • Ei lopu tutkittavat

      No mä olen lohduttautunut sillä, että esim. lapsimäärästä ja lasten kuolleisuudesta ja kuolinsyistä saa riittävää draamaa keräiltyä. Myös uudet puolisot ja sinun, minun ja yhteiset lapset ovat tuottaneet päänvaivaa. Muuttojenkin taustalta monesti paljastuu yhtä sun toista, ainakin syitä voi arvailla nälkävuosista vararikkoihin ja seikkailunhaluun. Kyllä arkistojen ihmisillä on ollut monesti aika värikäs elämä. Ainakin omaan elämääni verrattuna.
      Samalla olen hankkinut tietoa ihan yleisesti alueen historiasta. Tautiepidemioista ja nälkävuosista ainakin monesti kerrotaan ja nehän tuovat väriä ja faktaa omien sukulaistenkin kohtaloihin.
      Toisaalta esim. rikosmerkinnät tuppaa jäämään ainakin minulta lukematta, ainakin opintojen tässä vaiheessa, kun ovat sen verta vaikeaselkoisempia kuin nuo luettelemasi numerotilastot. Yhdellä paikkakunnalla pistin merkille, että esim. juopumusmerkintöjä oli todella usealle merkitty, Liekö sitten ollut paikkakunnalla paljon juopottelua vai vähän tiukkapipoisempi kirjaaja...

    • Setä raastuvassa

      Paikallishistorioista saattaa yllättäen löytyä sukuun kuuluvia henkilöitä.

      • Mökin Matti

        Kommentti.
        Paikallishistorioista löytyy myös tapahtumia kyläkunnalla tai lähiympäristössä. Ne ovat koskettaneet myös paikallisia asukkaita ja ne on syytä kirjata tietokantaan.
        Ihastuttavin hetki on, kun kahdesta tai kolmestakin lähteestä kerätyt tiedon palat yllättäen sopivat toistensa lomaan ja voit kirjoittaa entisajan ihmisen elämästä sivun faktatekstiä.


    • mielipide..

      Mielestäni hyvähän tuo vain on ettei heistä ole mitään pahaa kirjoitettu.2

    • kleopatrah

      Minusta olisi kyllä komeempaa jos edes jokunen murhamies tai edes anarkisti olisi suvussa ollut. Mutta niinhän nuo taitaa vähän mennä, että pelkkiä syntymä-kuolintietoja paikkakuntineen selviää wanhoista opuksista. Kukaan ei ole kertomassa tarinoita Oikeitten ihmisten elämästä noiden puisevien numeroitten takana.
      Täytyy varmaan perehtyä nykyaikaisempaan DNA-sukututkimukseen minkä avulla voi päästä pähkäilemään kuinka esi-isäni mahdollisesti selvisivät aikoinaan muinaisen egyptin elinoloissa ;D

      • -,-

        Olisiko raamatusta apua sinulle sukututkimuksessasi?


    • .7.

      Laajenna sukupuuta, jos pääset yli 1000:n henkilön niin tarinaa on enemmän kuin jaksaa ikinä kirjoittaa.

      • kirjaskorpioni

        Tuomiokirjoista, jotka alkavat jo 1600-luvun alussa, löytyy monenlaisia tarinoita. Sitä paitsi sieltä voi löytyä uusia juurensäikeitä, joista ei vielä ole ollut aavistustakaan. Lapsenruokkojuttuihin otti usein koko kylän väki (ainakin siltä tuntuu niitä lukiessa) innokkaasti osaa, ja asiaa puitiin kantilta jos toiseltakin. Samoin tuomiokirjoista voi löytää autiotalojen haltuunottoja, jotka selittävät muuten pimentoon jääneita seikkoja. Siellä selvitetään niin tappeluita kuin velkomusjuttuja, sekä miesten että naiten. Ne tuovat eteen koko elämän kirjon.


      • kirjaskorpioni
        kirjaskorpioni kirjoitti:

        Tuomiokirjoista, jotka alkavat jo 1600-luvun alussa, löytyy monenlaisia tarinoita. Sitä paitsi sieltä voi löytyä uusia juurensäikeitä, joista ei vielä ole ollut aavistustakaan. Lapsenruokkojuttuihin otti usein koko kylän väki (ainakin siltä tuntuu niitä lukiessa) innokkaasti osaa, ja asiaa puitiin kantilta jos toiseltakin. Samoin tuomiokirjoista voi löytää autiotalojen haltuunottoja, jotka selittävät muuten pimentoon jääneita seikkoja. Siellä selvitetään niin tappeluita kuin velkomusjuttuja, sekä miesten että naiten. Ne tuovat eteen koko elämän kirjon.

        Jatkona tuohon voi todeta, että tuomiokirjojen luku on aikaa vievää vanhan kirjoitustyylin ja kielen takia.


    • iihop

      Tuomiokirjojen luku voittaa kyllä kaikki 7 päivää lehdet ym. Sieltä löytyy värikästä juttua joka lähtöön. On eläimiin sekaantumista, alaikäisten hyväksikäyttöä, juopporangaistuksia pienemmästäkin ryypystä, varkauksia jne.
      Tuomiokirjoista ei saanut ottaa kopioita tai kuvata niitä, muistiinpanoja sentään sai tehdä. Liekköhän tapa muuttunut?
      Tuomiokirjat taitavat olla luettavissa vain maakunta-arkistoissa?

    • iihop

      Tuli mieleen, että seurakunnissa pidettiin myös jotain 'mustaa kirjaa', johon saattaa löytyä viittauksia rippikirjojen huomautus-sarakkeesta aivan rippikirjan oikeasta reunasta.
      Kysyttyäni ko. kirjan perään kotiseurakunnastani, sitä ei haluttu näyttää. Tietääkö joku tällaisen kirjan tarkemmasta sisällöstä? Onko joku päässyt lukemaan ko. kirjaa?

      • Hiskistä on apua

        "Musta kirja" on Suomen Sukututkimusseuran aikoinaan eri seurakuntien kirkonkirjoista käsin kopioimat kirjat ja kopioinnin yhteydessä näitä tietoja on siirretty Hiskiin http://www.genealogia.fi/hiski.html

        Alkuperäinen kirkonkirja saattaa olla kirjoitettu käsialalla, jota vain asiantuntija osaa lukea.

        https://familysearch.org/ mormoneilla on maailmanlaajuinen tietokanta suvuista ja sieltäkin voi hakea nimen perusteella. Haku kannattaa rajata hyvin ja skandimerkkien kanssa ongelmia, mutta eihän se ole uutta sukututkimuksessa;)


    • kirjaskorpioni

      Tuomiokirjoja voi kuka tahansa lukea Kansallisarkiston sivuilta. Niihin pääsee esim. tästä osoitteesta
      http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?amtun=36048.KA

      Pitää vain tietää, mihin tuomiokuntaan tutkittava paikkakunta kuuluu. Yksittäisissa tuomiokirjoissa ei välttämättä ole sisällysluetteloa, joten oikean käräjäpaikan löytyminen vie jonkin verran aikaa. Harjoitus tekee mestarin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      176
      3407
    2. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      373
      2171
    3. Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?

      Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii
      Puolanka
      54
      2117
    4. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      42
      1998
    5. Meneeköhän sulla

      oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua
      Ikävä
      32
      1481
    6. Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa

      Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em
      Ikävä
      93
      1241
    7. Määpä tiijän että rakastat

      Minua nimittäin. Samoin hei! Olet mun vastakappaleeni.
      Ikävä
      54
      1203
    8. Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.

      Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul
      Hindulaisuus
      409
      1114
    9. Jumala puhui minulle

      Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles
      Ikävä
      117
      1029
    10. Koska näit kaivattusi viimeksi

      Milloin tapasit rakkaasi? Ja etenikö suhde yhtään?
      Ikävä
      47
      903
    Aihe