Mitä on hyvä musiikki? Onko se tilannesidonnaista?

Karina.

Meidän keskuudessa on väsyksiin asti tolkutettu sitä, kuinka rytmikäs musiikki on aina ehdottomasti väärin ja rauhallinen ja ei niin tunteisiin vetoava musiikki on sitä parasta musiikkia, mikä on myös Kristuksen mielen mukaista.
Tietääkseen Kristus ei puhunut aikoinaan musiikin vaaroista, etenkään rytmimusiikin. Vai onko raamatussa sellaisia kohtia, joissa nimenomaan rytmisoittimia pidetään sopimattomina?

Studio55:n mukaan esimerkiksi leikkaussalissa parasta musiikkia on Soul, tai sydämen rytmiä mukaileva biitti. Eli rytmikäs musiikki. Sen sijaan epäilevästi suhtaudutaan leikkaussalissa virsiin, haitarimusiikkiin ja hevimusiikki.
Meikäläiset voivat kuunnella vain virsiä, klassista ja rauhallista haitarimusiikkia, mutta hevimusiikkia ei, koska hevissä on rummut.



Musiikkiterapeuttien mukaan musiikki on erittäin hyvä tapa hoitaa itseään, se on hauskaa, halpaa eikä aiheuta riippuvuutta. No tosta jälkimmäisestä olen hiukan eri mieltä, musiikki aiheuttaa riippuvuutta, mutta eihän siitä ole haittaa! Ehkä tossa haluttiin sanoa, että musiikki ei aiheuta vieroitusoireita. Sitä se ei aiheuta, joten se on turvallinen tapa hoitaa itseään.
Terapeuttisinta musiikkia on lempimusiikin kuuntelu. Suruun voi kuunnella melankolista musiikkia. Tässä eräs musiikkiterapeutin antama esimerkki https://www.youtube.com/watch?v=hsFVeI1d10M
Toisaalta liiallista melankolisen musiikin kuuntelua ei suositella, koska se voi aiheuttaa liiallisella kuuntelulla masennusta.
Energiaa saa energisestä musiikista. Esimerkiksi menevästä pop-musiikista.
https://www.youtube.com/watch?v=CD1dTUBu1v0

Musiikki vaikuttaa myös koomassa oleviin ja on tehokas keino myös muistisairaiden yms. parissa. Myös niin sanottu vääränlaiseksi musiikiksi luokiteltu musiikki voi herättää positiivisia ja terveyden kannalta hyviä tuntemuksia. Jos esimerkiksi vaikkapa Adelen Rolling in the Deep saa hyvää aikaan Koomapotilaalla, voiko se olla vääränlaista musiikkia?

Virret ja siioninlaulutkin on varmasti hyviä, jos niistä pitää. Toisaalta on testattu esimerkiksi leikkaussalissa jotain rauhallisempaa musiikkia, niin niiden teho on ollut hyvin laimeaa. Kokeilin itse eräässä harjoittelupaikassa vanhuksille, miten he reagoivat erilaisiin musiikkityyleihin. Osaston asukkaat koostuivat lähinnä muistisairaista. Laitoin heille kuulumaan virsiä urkusäestyksellä ja lauloin heidän kanssa. Osa vanhuksista nukkui. Osa apeutui entisestään. Muutama lauloi, joiltain tuli muutama kyynelkin. Sitten kokeilin valssia. Asukkaat muuttuivat pirteämmiksi. Joku heilutti käsiä, toinen alkoi laittaa jalalla koreasti.
Kun laitoin ikivihreitä iskelmiä, asukkaat yhtyivät lauluun mukaan. Se asukas, jonka silmille vieri kyyneliä virsiä kuunnellessa, oli nyt todella iloinen ja nauroi.
Tällä empiirisellä kokeella tuli testattua se, miten musiikki vaikuttaa ihmisiin.

Itse olen henkilökohtaisesti kokenut hyväksi musiikiksi sellaisen, joka rentouttaa, josta saa tarvittaessa energiaa ja joka auttaa suruun.
Itse kuuntelen mielelläni virsiä ja siionin lauluja. Erityisesti taivastoivosta kertovia. Kun voin huonosti, saatan kuunnella myös melankolista iskelmää ja silloin kun koen onnistumisen tunteita, tai haluan hyfää fiilistä, niin sitten kuuntelen jotain menevämpää. Agressiivisesta musiikista en diggaa.


Parasta musiikkia leikkaussalissa:
http://www.studio55.fi/terveys/article/oho--tallainen-musiikki-on-parasta-leikkaussalissa-/125088

Musiikkiterapeutti: Tällaiset kappaleet auttavat ahdistukseen:
http://www.studio55.fi/vapaalla/article/musiikkiterapeutti--tallaiset-kappaleet-auttavat-ahdistukseen/136318

Musiikki herättää potilaita koomasta:
http://www.studio55.fi/vapaalla/article/musiikki-herattaa-potilaita-koomasta-/134816

2

396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • musiikki rauhoittaa

      Hyvä aloitus! Itsekin olen musiikin terapauttisesta vaikutuksesta saanut kokemusta. Tosin Siionin Lauluja en vieläkään halua kuunnella niiden paatoksellisuuden vuoksi, mutta joissain tilanteissa virret kuulostavat mieltä tasoittavalta. Esim. sunnuntaina on rauhoittavaa kuunnella hengellisempää musiikkia.

      Olen ollut vl joskus 70-luvun alkuun saakka. Kuitenkin kuuntelin jo silloin sen ajan suosikkimusiikkia, kuten Dannya, Tapani Kansaa, Irviniä, Pasi Kaunistoa ym. Niissä lauluissa oli sanomaa, ja vielä nykyisinkin kuuntelen niitä mielelläni. Nykymusiikki ei minulle juuri mitään anna.

      Sen olen huomannut, että nyky-vl:t soittavat ja laulavat jo rohkeasti iskelmiä, jotka silloin 60-luvulla olivat ehdottomasti oikeilta uskovaisilta kiellettyjä.

      Laitan linkin 60-luvun rauhalliseen iskelmämusiikkiin Dannyn seurassa (Hiljainen kitara) ja yleisönä melkein kuin seurapenkistä porukkaa.
      http://www.youtube.com/watch?v=S_zERDx4r8E

    • löpinöittä paras

      Minusta hyvää musiikkia on sellainen, jossa ei ole liikaa yksiviivaista a:ta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1701
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe