Elatus

Hämmästynyt

Jos perhe lähtee lomalle ja vanhemmat maksaa alaikäisen lapsensa matkan (kuten normaalia on) niin onko tämä matkan arvo lapselle lahjaveronalaista tuloa (jos matkojen arvo on yli 4000 eur kolmen vuoden sisällä)? Sain tällaisen käsityksen tästä aiemmin annetusta vastauksesta. http://keskustelu.suomi24.fi/node/9841518 "Ulkomaan matkat ja ajokorttiin liittyvät kulut eivät ole tavanomaisia elantokuluja.". Tässä jutussa http://plaza.fi/tietopankki/talous/elatuslahja-on-verovapaa taas puhutaan nimenomaan aikuisen lapsen lomamatkojen matkamisesta, joka tosiaan on sitten veronalainen lahja.

Jäin ihmettelemään, että voiko todella olla näin se koskee myös alaikäisiä lapsia? Tässä tapauksessahan helposti lahjaveroraja ylittyy alaikäisen lapsen osalta jos lomareissun tekee esim. pari kertaa vuodessa vähänkin kalliimpaan kohteeseen. Onhan vanhemmilla lapsia kohtaan (samoin kuin aviopuolisoilla toisiaan kohtaan) elatusvelvollisuus joten eikö matkojen kustannukset kuulu siis kuulu elatusvelvollisuuden piiriin eikä lahjaverotuksen?

6

107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hämmästynyt

      Lisäksi tuossa linkin Vero.fi vastauksessa hämmentää seuraavat kohdat: "Autokoulun kustannusten maksaminen on puolestaan on verollista lahjaa, sillä ne kustannukset katsotaan ns. elantokuluiksi, ei opiskelukustannuksiksi. Täysi-ikäisyydellä ei ole tässäkään merkitystä." 5.5.2011 klo 14.06 lähetyssä viestissä.

      Sitten 9.5.2011 klo 15.57 "Ulkomaan matkat ja ajokorttiin liittyvät kulut eivät ole tavanomaisia elantokuluja."

      Ensin vastataan, että autokoulun kustannukset ovat veronalaista koska ovat elantokuluja ja seuraavassa, että ne ovat veronalaisia koska eivät ole tavanomaisia elantokuluja?

      Kysympä nyt sitten vielä, että onko lapsen autokoulukustannusten maksaminen veronlaista lahjaa vai ei - ja vaikuttaako siihen se, onko lapsi täysi-ikäinen?

    • Hei ja kiitos kysymyksistäsi.

      Mikäli vanhemmat maksavat lapsensa autokoulun kustannukset kyseessä on tosiaankin verollinen lahja. Täysi-ikäisyydellä ei ole merkitystä.

      Perheen (isä, äiti ja alaikäiset lapset) tekemät ulkomaan matkat eivät aiheuta lapselle lahjaverotusta.

      Mukavaa Pääsiäisen aikaa

      Satu S Verotiimistä

    • Hämmästynyt

      Hei,
      kiitos vastauksesta.

      Kysyisin vielä tarkentavan kysymyksen, että eihän myöskään aviopuolisolle aiheudu ulkomaanmatkoista lahjaverotusta jos puoliso maksaa perheen tai vain avioparin yhteisen matkan? Koska tilannehan voi usein olla se, että puoliso on kotona esim. työttömyyden tai lapsien hoitamisen takia ja tällöin vain toinen yleensä tienaa. Eli kuuluuhan lomamatkat myös aviopuolison osalta lahjaverotuksen ulkopuolelle (onhan aviopuolisoilla lain mukaan elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan)?

    • Hei!

      Aviopuolisoiden välisiin lahjoihin soveltuu lähtökohtaisesti samat säännökset kuin muihinkin lahjoihin. Lahjaveroa on maksettava, jos samalta lahjanantajalta saa kolmen vuoden aikana lahjoja, joiden arvo on yhteensä 4000 euroa tai enemmän. Lahjaveroa ei tarvitse maksaa kuitenkaan lahjasta, joka on käytetty toisen elatukseksi.

      Olemme varautuneet tällä palstalla vastaamaan vain veroilmoituksiin liittyviin kysymyksiin. Jos sinulla on vielä kysyttävää lahjaverotuksesta, ota ystävällisesti yhteyttä Verohallinnon palvelunumeroon/perintö- ja lahjaverotus puh. 020 697 018 (arkisin klo 9 - 16.15 ppm/mpm).

      Ystävällisin terveisin Tarja Verotiimistä

    • Hämmästynyt

      Kiitos vastauksesta. Ihmettelen vain, että jos kerran matkan maksaminen alaikäisen lapsen puolesta ei ole lapselle verotettava lahja (eli on ns. toisen elatukseksi) niin miksi se olisi verotettava lahja aviopuolisolle? Aviopuolisoillahan on elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan.

      Pitäisikö kotona lapsia hoitavan vaimon sitten oikeasti maksaa lahjaveroa siitä jos mies kustantaa parin yhteisen tai perheen yhteisen matkan/matkojen ja arvo ylittää kolmessa vuodessa yli 4000 euroa?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Olemme tosiaan varautuneet vastamaan tällä palstallamme esitäytettyä veroilmoitusta koskeviin kysymyksiin.

      Mikäli haluat tarkempaa tietoa lahjaverotuksesta, ota ystävällisesti yhteyttä Verohallinnon palvelunumeroon/Perintö- ja lahjaverotus puh. 020 697 018.

      Tai lähetä kysymyksesi Verohallintoon täältä: http://www.vero.fi/fi-FI/Palaute/Henkiloasiakkaan_kysymys_verotuksesta Saat vastauksen omaan sähköpostiisi.

      Ystävällisin terveisin Tarja Verotiimistä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2102
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1654
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe