Useita kysymyksiä verotuksesta

Solmussa

Hei ja kiitos mahdollisuudesta kysyä veroasioista verkossa!

Olen nuori aikuinen ja monessa mielessä aika keltanokka veroasioissa... Tällaisia kysymyksiä heräsi tämän vuoden veroilmoituksesta:

- Olin v. 2010 hoitamassa lemmikkejä kahdessa eri taloudessa, ja sain tästä palkkaa yhteensä 140 € (20 € 20 € 100 €). Tuleeko tästä tehdä merkintä veroilmoitukseen (olen siis saanut rahat käteisenä ilman kuitteja tms. ilmoituksia minnekään), ja jos tulee, niin MITEN?

- Alan osallistua perheessäni vuokrakuluihin, eli käytännöllisesti katsoen kai rupean vanhempieni alivuokralaiseksi. Asunto ei ole vanhempieni omistuksessa, joten maksan tietyn summan/kk heidän tililleen ja he hoitavat varsinaisen vuokranmaksun. Onko tässä tapauksessa verotuksella osaa tai arpaa, tarkoitan tulkitaanko maksamani vuokraraha lahjaksi tai vanhempieni tuloksi? Onko alivuokralaisuudesta ja verotuksesta erikseen jokin laki tai säännös?

Sitten muutama muu kysymys:

- Olen useamman vuoden ajan saanut 100 € tililleni joka kuukausi toiselta vanhemmaltani. Heräsin vähän aikaa sitten siihen, että yli 3999 € lahjoista kolmen vuoden ajalta pitää maksaa lahjaveroa. Säästyn siltä nippa nappa, koska 12 kk x 100 € x 3 v = 3600 €, mutta mistä tuo "kolme vuotta" katsotaan alkavan? Siitäkö kun sain ensimmäisen kerran ko. rahasumman? Asia on ajankohtainen koska sain viime vuonna valmistujaislahjaksi lähes 1000 € arvoisen tavaran, voiko se vaikuttaa asiaan? Tai ylipäätänsä katsotaanko tuo saamani 100 € (ainakaan kokonaisuudessaan) lahjaksi, koska maksoin siitä osan kuluistani, esim. matkaliput opiskelupaikkaani, joka haukkasi helposti 40 €/kk kesäkuukausia lukuunottamatta?

- Sitten vielä viimeinen kysymys: tein alaikäisenä kesätöitä kotona parina vuotena, ja sain siitä joitain satoja euroja palkkaa, kuitenkin reilusti alle 2000 €:n (joka taitaa olla raja verotettavissa palkkatuloissa). Sopimus oli suullinen ja palkka maksettiin tililleni ilman merkintöjä verokorttiin tai muutakaan byrokratiaa. Onko mahdollista, että saamani palkka (kahdelta kesältä yht. n. 1000 €) katsotaan lahjaksi, joka mutkistaisi entisestään edellä mainitsemaani lahjaverokysymystä?

Auttakaa, olen ihan solmussa. Olisin erittäin kiitollinen vero-tiimin vastauksista. Hyvää kesää

5

367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei!

      Kiitos vain kysymyksistä, verotuksen näkökulmasta ne tosiaankin koskevat sekä tuloverotusta että lahjaverotusta.

      - Lemmikkien hoidosta saamasi palkka on veronalaista. Ilmoita tulot veroilmoituksella kohdassa palkkatulot. Ilmoittaminen käy myös verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

      - Vanhempien alivuokralaiseksi ryhtyminen tarkoittaa vanhemmillesi vuokratuloa. Näissä keskusteluissa on valotettu vastaavanlaisia tilanteita:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9835618
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9835766

      - Vanhemmaltasi saama rahasuoritus on veronalaista lahjaa, jos häneltä saamasi summa nousee 4.000 euroon kolmen vuoden jaksolla, niin kuin jo tiedätkin. Tuota euromäärää ja aikaa seurataan lahjoituskohtaisesti, eli sinun tapauksessasi 100 euron erissä ja kuukausittain. Lahjaveroilmoitus rahasta pitää tehdä viimeistään silloin, kun määrä ylittää tuon verovapaan määrän 3.999 euroa.

      Valmistujaislahja on verovapaata 4.000 euroon saakka, jos se on tavanomaista koti-irtaimistoa. Silloin sitä ei lueta tuohon ym. rajaan. Jos se on jotain muuta, on se veronalaista.

      Opiskelua varten saatu avustus on verovapaata, jos se käytetään suoraan opiskeluun, esim. jos vanhempi on maksanut lukukausimaksuja. Jos avustusta saatu rahana, se on verollista lahjaa ja luetaan silloin tuohon ym. euro- ja aikarajaan.

      - Kesätöistä; kaikki rahana saatavat tulot ovat veronalaisia ellei siitä erikseen toisin säädetä, sanoo laki. Vähennysten takia tuo veron määräämisen alaraja tulee tuohon reilun tuhannen euron paikkeille, mutta nekin tulot on ilmoitettava.

      Työtä vastaan saamasi korvaus on verotuksessa ansiotuloa, siitä ei tule lahjaveroasiaa.

      Jos palkkaa maksetaan enemmän kuin 200 euroa, on palkanmaksajan annettava siitä vuosi-ilmoitus Verohallinnolle. Tiedot tulevat silloin palkansaajan esitäytetylle veroilmoitukselle. Palkansaajan pitää tarkistaa veroilmoitus ja ilmoittaa tulot, jos työnantaja ei ole niitä ilmoittanut.

      Palkanmaksajalle ohjeita löytyy vero.fistä: http://www.vero.fi/artikkeli/8756.

      Toivottavasti nämä auttoivat veroasioissa eteenpäin!

      Hyvää kesää!

      t. Marianne/Vero-tiimi

      Saitko vastauksen? Osallistuthan asiakaskyselyymme! Vastaaminen vie puolisen minuuttia. Kyselyyn: https://www.survette.com/28417-22605-43@vastaaja&jyuirs

      • Solmussa

        Hei taas

        Kiitos aivan hurjasti vastauksista. Tämä auttaa jo pitkälle, mutta mieleeni nousi muutama lisäkysymys (ehkä alkuperäisiäkin kysymyksiä olisi alunperin voinut tarkentaa, mutta tehdään nyt "hankalimman kautta"...)

        Ensiksikin kun nyt lisään tiedon saamastani yht. 140 €:stä veroilmoitukseen, niin käytännössä korjaan vain kohtaa 1.1 Palkat ja luontoisedut, koska mitään maksuja tai ennakonpidätystä summasta ei ole suoritettu? Ja tästä tulee ilmeisesti merkitä myös selitykset myös lisätietoihin, riittäähän siihen maksajan tiedoiksi nimet ja osoitteet?

        Sitten hieman tarkennusta vielä lahjaveroasiaan (tämä tuntuu erityisen hankalalta). Ymmärsinkö nyt oikein (tai väärin), että jos missä tahansa vaiheessa kolmen perättäisen vuoden sisällä saan yht. 4000 € arvosta lahjarahaa, se on veronalaista ja that's it. Eli tosiaan kuvitteellista aikajanaa ei lohkota kolmen vuoden pötköiksi ja seurata sen mukaan, vaan kokonaisuudesta haukataan se kolmen vuoden osa jolloin rahaa on tullut niin paljon että se ylittää 3999 €... Anteeksi olen huono selittämään... Toisin sanoen on "turvallista" saada vuosittain esim. tuo 1200 €, koska silloin raja ei missään vaiheessa ylity, mutta jos jonain vuonna rahaa saa enemmän, silloin pitää seuraavat kaksi vuotta olla tarkkana että summa pysyy alle neljän tonnin. ...Tämä taitaa olla selvä. :) Mitä muuten luetaan "tavanomaiseksi koti-irtaimistoksi", voinen suoraan sanoa että sain lahjaksi (lähes ammattitason) kameran, se sisältynee vielä koti-irtaimistoon?

        Sitten hoksasin vielä että vanhempani ovat tässä paljon puhutun kolmen vuoden sisällä maksaneet myös yo-kirjoitusmaksuni ja ajokorttini (suoraan, ilman että raha on kulkenut minun käsieni kautta). Yo-kirjoitusmaksut luultavasti menevät "opiskelua varten saatuun avustukseen", mutta muuttuiko asia, kun tulin täysi-ikäiseksi? Silloinhan vanhemmillani ei enää ole elatusvelvollisuutta. Eli jos osa maksuista on suoritettu kun olin alaikäinen ja osa kun olin täysi-ikäinen, tulkitaanko täysi-ikäisenä saamani "avustus" lahjaksi? Miten ajokortin laita, ja vaikuttaako täysi-ikäisyys siihen?

        Ja vielä viimeiseksi, kun nyt useampia vuosia sitten saamani palkkatulot olisikin pitänyt merkitä veroilmoitukseen, pystynkö korjaamaan asiaa mitenkään näin jälkikäteen? :)

        Kiitos paljon jo annetuista vastauksista! Olisin erittäin kiitollinen jos ehtisitte vielä näiden kysymysten verran paneutua "ongelmaani".


    • Hei!

      Koetanpa tässä tarkentaa kysymiäsi asioita. Tulee väkisinkin vähän pyörittelyä, toivottavasti kuitenkin ymmärrettävästi!

      Lisää palkkatiedot veroilmoituksellesi juuri noin; tulo kohtaan 1.1. ja sitten lisätiedoissa maksajan nimi ja osoitetiedot. Helpoiten se käy verkossa, omilla pankkitunnuksilla www.vero.fi/veroilmoitus.

      Lahjojen 3 vuoden yhteen laskemisesta voisi esittää seuraavanlaisen esimerkin:

      Olet saanut 1.1.2008 alkaen aina kuukauden ensimmäinen päivä 100 euroa lahjana.
      - 1.4.2011 saat lisäksi lahjan, jonka arvo 1.000 euroa.
      -> Yhteen laskemisaika on 2.4.2008 - 1.4.2011, jolta kertyy lahjojen arvoksi 4.600 euroa. Lahjaveroilmoitus tästä on annettava 1.7.2011.
      - 1.5.2011 saat taas lahjana 100 euroa.
      -> yhteen laskemisaika on lahjan osalta on yhteen laskemisaika 2.5.2008 - 1.5.2011. Lahjojen yhteisarvoksi tulee uudelleen 4.600 euroa. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan tarvitse antaa uutta lahjaveroilmoitusta, sillä tällaisissa toistuvaisluonteisissa rahalahjoituksissa lahjaveroilmoitus voidaan antaa vuosittain.

      Tällöin verottaja määrää veron vain siltä osalta (lahjojen arvon suhteessa), kuin se kohdistuu uuteen ei verotettuun osaan. Näissä tilanteissa voi kysyä omasta verotoimistosta vielä miten lahjaveroilmoituksen kanssa toimia.

      Tavanomaista koti-irtainta ei ole tarkkaan määritelty, eikä sille ole eurorajaa. Tällaiseksi on verotuksessa katsottu esim. tavanomainen kodin elektroniikka, sellainen lienee kamerasikin.

      Kuten arvelitkin yo-kirjoitusmaksujen maksaminen on verovapaata koulutuslahjaa, kun vanhemmat ovat maksaneet sen suoraan maksunsaajalle. Täysi-ikäisyydellä ei ole merkitystä.

      Autokoulun kustannusten maksaminen on puolestaan on verollista lahjaa, sillä ne kustannukset katsotaan ns. elantokuluiksi, ei opiskelukustannuksiksi. Täysi-ikäisyydellä ei ole tässäkään merkitystä.

      Aikaisempien vuosien ilmoittamatta jääneet tulot pitää ilmoittaa oikaisuvaatimuksella. Tästä olemme ohjanneet palstan tässä keskustelussa: http://keskustelu.suomi24.fi/node/9792160.

      t. Marianne/Vero-tiimi

    • Solmussa

      Kiitos taas hyvistä vastauksista! Nyt minullekin alkaa vihdoin valjeta tämä lahjaverokysymys (ainakin tuon "vuosirajan" osalta). Suoritettuani hieman tarkempaa yhteenlaskua minun ei tosiaan tarvitse huolehtia lahjaverotuksesta, ainakaan saamieni fyysisten rahojen perusteella. Mieleeni tuli kuitenkin vielä muutama "lahja", joista en nyt ole ihan varma. Löysin Taloustaidon sivuilta kirjoituksen, josta tarttui mukaan lainaus:

      "Joululahjojen verovapaus voi perustua myös siihen, että kyseessä on tavanomainen koti-irtaimisto. Alle 4 000 euroa maksaneita koti-irtaimistolahjoja ei lasketa yhteen. Jos voi osoittaa että lahja tulee saajan koulutukseen, kasvatukseen tai elatukseen, ei lahjan arvolla ole merkitystä. Se on aina verovapaata.
      Koulutus- ja elatuslahja on annettava niin, ettei sitä voi muuhun käyttää."
      (Lähde: http://www.taloustaito.fi/fi-FI/blogi/korpela)

      Tämän perusteella varmasti vanhempieni kustantamia vaatehankintoja tai käyttöesineitä, ravintolaillallisia tai uusia silmälaseja ei katsota verotettaviksi lahjoiksi. Miten on puhelinlaskujen laita? Senkin luulisi menevän elatukseen? Entä ulkomaan lomamatkat ja risteilyt, joita en ole koskaan itse kustantanut?

      Sitten, ajokorttikysymyksestä lähden halkomaan hiuksia sen verran, että kun en käynyt autokoulua vaan toinen vanhempani opetti minut ajamaan, inssimaksut ym. ovat varmasti veronalaista lahjaa, mutta entäs opetusluvan hankkimisesta aiheutuneet kulut sekä bensakustannukset? Voidaanko niiden katsoa olevan minusta irrallaan vai pitäisikö nekin laskea yhteen?

      Ja tiukan paikan tullen, kumpikin vanhempanihan saa lahjoittaa tuon 3999 €/3 v. 100 €/kk saamani tuki on periaatteessa kummaltakin vanhemmaltani (asumme kaikki samassa taloudessa), mutta se on käytännössä siirretty aina toisen vanhemman tililtä. Olisiko mahdollista ajatella, että tässä tapauksessa kumpikin vanhempani olisi lahjoittanut minulle 50 €/kk, vai meneekö lahjoitus auttamattomasti vain toisen vanhemman piikkiin?

      Ja vielä, harvinaisen selväksi on tullut että kaikki tulot on ilmoitettava verottajalle... Silti jankkaan että onko näin myös alaikäisenä tienattujen 20 € suuruisten palkkojen laita, joiden yhteenlaskettu määrä on alle 100 € vuodessa? Tässä tapauksessa pitää alkaa miettiä v. 2006 lähtien kaikkia tuloja jotka menevät vähän arvailuksi kun ei ole kalenteriakaan tallessa... Mutta mikäs siinä. :)

      Kiitos linkeistä ja vastauksista, niistä on ollut enemmän apua kuin arvaattekaan. Ihanaa saada kaikki kuntoon kerralla, niin ei tarvitse tulevaisuudessa jäädä pähkäilemään samojen asioiden kanssa. Jos vielä herää lisäkysymyksiä, niin taidan sitten marssia rohkeasti verotoimistoon. :)

      Kaunista kevättä Mariannelle ja koko vero-tiimille!

      T: Vähemmän solmussa kuin aiemmin

    • Hei, ja kiitos palautteesta! Näin se on; verottajan käsi ylettyy moneen tilanteeseen, missä raha tai etuus liikkuu!

      Silloin kun tulot ovat veronalaisia, en voi ohjata muutoin kuin, että ne pitää ilmoittaa. Vaikka ne olisivat pieniäkin!

      Lahjaverotuksestakin vielä vähän. Oli hyvä, kun otit esille vielä tämän lahjanantaja -näkökulman vanhemmilta saadussa lahjassa. Kumpikin vanhemmista saa siis lahjoittaa verottomasti tuon 3.999 euroa 3 vuoden aikana. Periaate on kuitenkin, että lahjanantaja on se henkilö, jonka nimissä omaisuus on. Sinun tapauksessasi merkityksellistä on siis se, kenen nimissä on se tili, jolta rahaa lahjoitetaan.

      Ulkomaan matkat ja ajokorttiin liittyvät kulut eivät ole tavanomaisia elantokuluja. Muutoin tarkkaa ja tyhjentävää vastausta elantokuluista on vaikea antaa, solmukkaita:) usein ovat. Ole siis vain rohkeasti :)) yhteydessä verotoimistoon; vastauksen varmaan saat, sillä hyvin osaat asiasi eritellä!

      Hyvää kevään jatkoa!

      t. Marianne/Vero-tiimi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2625
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1947
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1675
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1626
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1606
    8. 91
      1553
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      120
      1415
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1274
    Aihe