Miksi puolueiden nimet kirjoitetaan pienellä?

R.P.

Miksi poliittisten puolueiden nimet, tai niiden lyhyemmät kutsumanimet, kirjoitetaan nykyään pienellä alkukirjaimella, niin uutisissa kuin keskustelupalstoillakin? Ennen oli toisin.

Nykyään Kansallinen Kokoomus on kokoomus, Suomen Keskusta on keskusta, Perussuomalaiset on perussuomalaiset, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue on sosialidemokraatit jne.

Eivätkö poliittisten puolueiden nimet ole erisnimiä, jotka kirjoitetaan isolla alkukirjaimella? Näin ainakin tehtiin lehdistössä vielä 1980-luvulla.

2

335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sitomaton

      "Nykyään Kansallinen Kokoomus on kokoomus, Suomen Keskusta on keskusta, Perussuomalaiset on perussuomalaiset, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue on sosialidemokraatit jne."

      Tuossahan itse vastaat eli kysymys on kahdesta eri asiasta. Viralliset nimet kirjoitetaan isolla, epäviralliset luontevimmin pienellä. Perussuomalaisia ja sosialidemokratteja ei ihmisryhminä (myös esim. suomalalset) edes saisi kirjoittaa isolla.

      • Erisnimien kirjoittamisessa gemena-alkuisina (”pienellä alkukirjaimella”) ei ole mitään luontevaa eikä loogista. Lehdistö vain omaksui sellaisen käytännön, ja suomen kielen lautakunta on hyväksynyt sen, jopa tehnyt siitä virallisen, vaikka päätöksestä paistaa epäjohdonmukaisuus kauas:
        http://www.kotus.fi/?s=4322

        Miten muka käyttönimi (”epävirallinen nimi”) olisi vain ”erisnimimäinen” mutta rekisteröity nimi (”virallinen nimi”) aito erisnimi? Ovatko ”Kokoomus” ja ”Kansallinen Kokoomus” niin erilaisia? Itse asiassahan edellinen pikemminkin vaatisi versaalialkuisuutta (”isoa alkukirjainta”) erottuakseen yleisnimestä ”kokoomus”. Eikä kyse ole mistään ihmisryhmästä vastakohtana puolueelle. Jotkin puolueennimet ovat muodoltaan monikollisia, kuten ”Vihreät”, jolloin sana sinänsä voi tarkoittaa sekä puoluetta että sen jäseniä tai kannattajia sen mukaan, miten se kirjoitetaan.

        Lehdistön omaksuma käytäntö johtui ehkä alkujaan siitä, että haluttiin käyttää samaa sanaa samassa kirjoitusasussa tarkoittamaan sekä puoluetta että jäsenistöä (tai kannattajia). Ehkä toimittajien työ vähän helpottui. Ehkä viestien sisältö muuttui epämääräisemmäksi – kenties tarkoituksellisesti.

        Viestinnän selvyyden kannalta olisi päinvastoin tehtävä selvä ero sen välillä, puhutaanko puolueesta vai sen jäsenistä, kannattajista tai jopa vain sen edustaman aatesuunnan periaatteellisista tukijoista. Käytännössä tarkoitetaan lähes aina puoluetta, mutta sellaiset ilmaukset kuin ”sosiaalidemokraatit vaativat – –” tai ”perussuomalaiset kannattavat – –” johtavat harhaan: niiden koetaan tarkoittavan koko porukkaa, vaikka tosiasiassa tarkoitetaan vain puolueen päätöksiä tai vain puoluejohdon mielipidettä tai toimintaa.

        Suomen kielen lautakunnan kannanotossa on surkuhupaisia piirteitä. Sen mukaan on hienoa ja kätevää, kun voi kirjoittaa ”keskustapoliitikko” ja tarkoittaa kahta aivan eri asiaa. Suomen Keskusta on toki jotain muuta kuin poliittinen keskusta yleisesti, varsinkin jos ajatellaan Euroopan eikä ahtaasti Suomen poliittista kenttää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1721
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1323
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe