Kapinakuntien liitosselvityksille lisävauhtia

Uusi kuntalaki

Politiikka 26.11.2014 klo 14:55 | päivitetty 26.11.2014 klo 14:58

Kuntaministeri Paula Risikko patistelee niinkutsuttuja kapinakuntia aloittamaan lakisääteiset kuntaliitosselvitykset. Puolet Pohjois-Suomen kunnista on eri syistä jäänyt tai jättäytynyt selvitysten ulkopuolelle. Uusi takaraja liitosselvityksille on keväällä 2016.

Kuntaministeri Paula Risikko (kok.) aloitti VVM:n Tulevaisuuden kunta -kiertueen keskiviikkona Oulusta. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Oulussa vierailevan kuntaministeri Paula Risikon mukaan kuntapäättäjien vastustelusta huolimatta kuntarakennelain tarkoittamat liitosvaihtoehdot tulee selvittää kaikissa kunnissa kuntalaisten edun nimissä.

Pohjois-Suomen 59 kunnasta noin puolet on jättäytynyt tai jäänyt sivuun meneillään olevista kuntaliitosselvityksistä.

– Se on heidän valintansa. Eihän siihen mitään sanktioita tietenkään ole. Toivottavasti osa tekee vielä toisenlaisen päätöksen, Paula Risikko sanoo.

Uusi takaraja liitosselvityksille

Voimassa olevan kuntarakennelain tarkoittamien liitosselvitysten takaraja on muuttumassa. Aiemmin takaraja oli kytketty sote-lainsäädännön etenemiseen, mutta jatkossa kytkentää ei enää ole. Uusi takaraja liitosselvityksille on 29.4.2016.

– Sillä varmistetaan, että selvitysrahat ja mahdolliset yhdistymisavustukset voidaan kunnille antaa, Paula Risikko perustelee.

Vaikka liitosselvityksen tekemättä jättämistä ei ole sanktioitu, on liitosselvityksen tekeminen hyväksi kunnalle, päättäjille ja kuntalaisille, Paula Risikko korostaa.

– Kunta saa siitä tietoa omasta tilastaan. Se on kansalaisia kohtaan hyvä teko.

– Potilaankin on hyvä tietää taudin vakavuus, hoitovaihtoehdot, mutta itse sitten päättää, ottaako ne vastaan, hoitotieteen tohtori Paula Risikko vertaa.

Uusi kuntalaki tiukentaa talouden tasapainottamisvaatimuksia

Torstaina eduskunnalle annettava hallituksen esitys uudeksi kuntalaiksi edellyttää täsmällisen kuntatalousohjelman laatimista. Se käsittää muun muassa alijäämän kattamisvelvollisuuden kunnissa ja kuntayhtymissä. Kuntatalousohjelma korvaa nykyisen peruspalveluohjelman ja -budjetin.

Jos kunnan alijäämää ei kateta viimeistään neljän vuoden kuluttua, kunta tai kuntayhtymä voi joutua arviointimenettelyyn. Kriisikuntamenettelyyn voi joutua myös vain parissa vuodessa, jos alijäämä jyrkkenee hyvin voimakkaasti.

Uudessa kuntalaissa korostetaan kunnan asukkaiden oikeutta vaikuttaa päätöksentekoon ja osallistua kunnan toimintaan. Päätöksenteon läpinäkyvyyttä parannetaan laajentamalla keskeisten kuntapäättäjien ja esittelevien virkamiesten velvollisuutta ilmoittaa sidonnaisuuksista.

15

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • budjetti=har.var=0

      Risikko haluaa lisärahaa kuntien tukemiseen
      Etenkin kriisikuntien pakkoliitokset synnyttävät ylimääräisen tuen tarvetta.

      Kuntaministeri Paula Risikko (kok.) esittää lisäbudjettiin rahoitusta kuntien harkinnanvaraisiin avustuksiin. Risikon mielestä raha olisi tarpeen etenkin siksi, että kriisikuntien liitokset aiheuttavat lisää talousvaikeuksia. Risikko on pahoillaan siitä, että harkinnanvaraiseen avustamiseen ei ole rahoitusta jatkossa.

      Taloudellisessa ahdingossa olevien kriisikuntien pakkoliitokset syöksevät myös yhdistyneet kunnat vaikeuksiin.

      – Kun tällainen köyhä kunta liitetään vähän rikkaampaan kuntaan, joka ei välttämättä edes ole itsessään rikas, se saattaa viedä koko sen kuntakentän heikoille. Ja siinä olisi sitten hyvä olla tätä tällaista työkalua nimenomaan näiden kuntien auttamiseksi. Juuri tästä syystä haluaisin, että harkinnanvaraiset kuntien valtionosuudet saataisiin jatkumaan, sanoi Risikko budjetin lähetekeskustelussa eduskunnassa.

      Valton ensi vuoden budjettiin ei ole varattu lainkaan rahaa harkinnanvaraisiin avustuksiin.

      Kunnilla toiveena 92 miljoonaa euroa

      Tänä vuonna kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotukseen on varattu 20 miljoonaa euroa ja Risikko haluaisi kasvattaa tukipottia. Ylimäärästä tukea haki 83 kuntaa yhteensä liki 92 miljoona euroa.

      Suhteellisesti eniten hakemuksia tuli Kainuusta, jonka yhdeksästä kunnasta viisi haki korotusta. Toiseksi eniten hakemuksia tuli Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta, jossa puolet kunnista haki korotusta.

      Harkinnanvaraisen rahoituksen jaosta päättää valtioneuvosto syksyn aikana Risikon esityksestä. Korotukset maksetaan kunnille vuoden loppuun mennessä.

      Viime vuonna avustusta haki 108 kuntaa ja 20 miljoonaa euroa jaettiin 29 kunnan kesken.

      • lakimuutos = 0

        Hallitus ei anna kriisikuntien pakkoliitoksiin lisätukea
        Kuntaministeri Paula Risikkoa (kok.) harmittaa kuntien puolesta.

        Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
        Mistä on kyse?

        Hallitus päätti keväällä lopettaa kuntien tukemisen harkinnanvaraisella avustuksella
        Kuntaministeri Paula Risikko (kok.) on esittänyt määrärahan palauttamista
        Harkinnavaraista korotusta valtionapuun on hakenut vuosittain kymmeniä kuntia
        Tänä vuonna kunnat saavat tukea yhteensä 20 miljoonaa euroa
        Kunnat eivät saa ensi vuonna harkinnanvaraista valtionavustusta rahapulaansa. Kuntaministeri Paula Risikko (kok) halusi palauttaa avustukset ensi vuoden budjettiin. Halltus päätti kuitenkin maanantaina pitää kiinni keväällä tekemästään säästöpäätöksestä. Risikko ei pidä oikeana sitä, että paremmin taloutensa hoitaneet kunnat joutuvat kärsimään pakkoliitostilanteissa.

        Risikon mielestä kuntien harkinnavarainen avustaminen olisi jatkossakin tarpeen etenkin siksi, että kriisikuntien liitokset aiheuttavat lisää talousvaikeuksia.

        Hän epäilee, että vastaan voi tulla sellaisia tilanteita, joissa kunta haraa liitosta vastaan jos liitoskumppanin talous on huonossa jamassa. Tähän mennessä hallitus on päättänyt Lavian liittämisestä pakolla Poriin.

        – On se aika hankala juttu jos itsellä menee huonosti ja sitten siihen joudutaan ottaamaan vielä huonommin menevä kunta vastaan. Mielestäni olisi oikeus ja kohtuus, että meillä olisi näitä harkinnavaraisia tukia antaa.

        – Ei tämä oikein pelitä tämmöinen tilanne, että pakotetaan ottamaan liitoskunta vastaan. Se tilanne vaikuttaa sen kopinottajakunnan tilanteeseen huimasti, harmittelee Risikko.

        Risikko ei halua antaa periksi

        Risikon mielestä hallitus joutuu tulevaisuudessa miettimään miten tällaiset tilanteet ratkaistaan. Hän sanoo ymmärtävänsä hallituksen keväällä tekemän säästöpäätöksen ja lakimuutoksen, jolla korotus lakkautettiiin. Risikko oli mukana hyväksymässä päätöksiä. Nyt kun ensi vuoden budjettia täydennetään, asiat ovat kuitenkin toisin.

        – Tilanne on valtavasti muuttunut, kuntien talous on mennyt heikommaksi ja siitä syystä sitten tein nyt poikkeavan esityksen siitä, mitä alun perin ollaan sovittu. Minulla oli siihen hyvät perustelut.

        Risikko ei vielä heitä pyyhettä kehään vaikka hänen esityksensä torjuttiin jo toistamiseen. Hän ehdotti rahaa jo aiemmin lisäbudjettiin ja aikoo tehdä sen uudelleen ensi vuonna.

        Tämän vuoden harkinnavaraiset valtionavustukset jaetaan kunnille lähiaikoina. Ylimäärästä tukea talousvaikeuksiinsa haki 83 kuntaa yhteensä liki 92 miljoona euron arvosta. Jaettavana on 20 miljoona euroa, ensi vuonna ei näillä näymin senttiäkään.

        Hallitus antaa esityksen ensi vuoden budjetin täydennyksestä eduskunnalle torstaina.


    • edellä mainittu tietää Kärsämäki kunnalle KOPS!

      • Liian siistiä

        ..KOPS


    • pää pois p*stä

      Kärsämäen alijäämiä on maksettu elinkeinorahaston miljoonilla ja harkinnavaraisia avustuksia on saatu viime vuosina muistaakseni yli 2 miljoonaa. Kun elinkeinorahaston miljoonat on syöty sen jälkeen menee reporahat kulissien ylläpitoon. Jos sopimuksessa ei ole nimeä tämän vuoden puolella miljoona meni että heilahti. Jos sen onnistuvat välttämään aikaansaavat tuplasotemaksut kunnalle.
      Pakkoliitokset edessä eikä kukaan huoli. Sopimus attendon kanssa vastaavasti vaikeuttaa oleellisesti pääsyä uuteen kuntayhtymään. Kunnan asiat on sotkettu totaalisesti ja sillat poltettu ihan joka suuntaan. Onni onnettomuudessa uusi laki jonka astuessa voimaan kuntalaisten yli ei enää kävellä.

      • Ei_auta

        Nivala maksoi Kärsämäen nykytavan maukaisesti alijäämiä muistaakseni 2009 saaden siitä huolimatta kriisikuntaluokituksen koska valtionvarainministeriössä Nivalan temppua pidettiin kirjanpitokikkailuna.


    • vanhan lämmitystä

      ja ssiiitteen lista kiertämään, KOPS

      • Lain astuttua

        voimaan kuntalaiset voi kerätä adressiin nimiä esim. liitoksien puolesta eikä hyvävelit voi mitään.
        Kuluneen vuoden tapahtumien ja loanheiton yms. epäasiallisuuksien jälkeen voisi jopa todeta että ovat itse aiheuttaneet edellisen.


      • älkää toki
        Lain astuttua kirjoitti:

        voimaan kuntalaiset voi kerätä adressiin nimiä esim. liitoksien puolesta eikä hyvävelit voi mitään.
        Kuluneen vuoden tapahtumien ja loanheiton yms. epäasiallisuuksien jälkeen voisi jopa todeta että ovat itse aiheuttaneet edellisen.

        mitään listoista puhuko tai ainakaan laittako pystyyn.Tuollanen lista taitamattomien käsissä on tuhoisa.Saattaa väärät henkilöt joutua erotettavaksi,tulee kolhuja omiin.Meillähän on jo varottava esimerkki miten käy kun listojen kanssa "tuhrataan".


      • nomut ta
        älkää toki kirjoitti:

        mitään listoista puhuko tai ainakaan laittako pystyyn.Tuollanen lista taitamattomien käsissä on tuhoisa.Saattaa väärät henkilöt joutua erotettavaksi,tulee kolhuja omiin.Meillähän on jo varottava esimerkki miten käy kun listojen kanssa "tuhrataan".

        kerroppa mikä oli se sinun varoittava esimerkkisi? Tarkoititko kenties miljoonan uhkasakkoa jonka aiheutti juuri se mainitsemasi taitamattomuus? Kyllä se on sillälailla että kun hyvävelit päättää estää liitokset adressit lähtee kiertoon


      • kyllähän ne
        nomut ta kirjoitti:

        kerroppa mikä oli se sinun varoittava esimerkkisi? Tarkoititko kenties miljoonan uhkasakkoa jonka aiheutti juuri se mainitsemasi taitamattomuus? Kyllä se on sillälailla että kun hyvävelit päättää estää liitokset adressit lähtee kiertoon

        on ne toiset velit joilla on tapana listojen kanssa yrittää ja tunaroida.Kaikki koetetaan väkisin kaataa,tapellaan joskus kylän ainoaa tuulimyllyäkin vastaan, oikean tekemisen puutteessa.


    • Sooloilun tulos ? 0€

      TALOUS 27.11.2014
      Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta 28 kunnalle
      Valtionosuuden korotuksia haki 85 kuntaa ja sai 28. Valtionosuuden korotuksia haki 85 kuntaa ja sai 28.
      Valtioneuvosto myönsi torstaina 27. marraskuuta harkinnanvaraiset valtionosuuden korotukset tälle vuodelle. 28 kuntaa saa tukea yhteensä 20 miljoonaa euroa.

      Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Lisäksi otetaan huomioon paikalliset erityisolosuhteet.

      Tukea haki tänä vuonna 85 kuntaa, kun viime vuonna määrä oli 108 ja toissa vuonna 95. Avustusta haettiin tänä vuonna yhteensä 93,8 miljoonaa euroa, viime vuonna 141,9 miljoonaa euroa ja toissa vuonna 118,1 miljoonaa euroa.

      Viime vuonna valtionosuuden korotuksen saajia oli 29 ja toissa vuonna 27. Myönnettyjen tukien yhteismäärä on pysynyt 20 miljoonassa eurossa vuotta kohden.

      Kunnat perustelivat korotuksen tarvetta muun muassa taloudellisen tilanteen heikkenemisellä, verotulojen vähenemisellä, tilinpäätösten alijäämien kasvulla ja niiden tasapainotusongelmilla, valtionosuusleikkauksilla ja palvelutarpeiden muutoksilla. Hakemuksissa vedottiin myös poikkeuksellisiin ja ennakoimattomiin menoihin sosiaali- ja terveydenhuollossa, erityisesti erikoissairaanhoidossa.

      Ehtona suunnitelma talouden tasapainottamisesta

      Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi. Suunnitelma tuli liittää hakemukseen. Valtionapuviranomainen voi asettaa korotuksen myöntämiselle ja käytölle myös muita kunnan talouteen liittyviä ehtoja.

      Korotus on tarkoitettu osaksi kunnan omia talouden tervehdyttämistoimia, joihin kunnan on syytä varautua korotuksesta riippumatta. Korotus ei saa aiheuttaa vastaavan suuruista lisäystä kunnan omassa päätäntävallassa oleviin menoihin.

      Korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä.

      http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03_muut_asiakirjat/Pts_saajakunnista-Lista_27-11-2014.pdf

      • nolla euroa kärsämäe

        lle mutta niimpä jäi naapuritkin ilman..


      • Sillälailla,

        kohta on muuallakin liian siistiä kuin koulun käytävillä. Kenen päät seuraavaksi menee pölkylle?


    • atento

      ei kärsämäki tarvitse valtion avustuksia se on säästänyt miljoonan kun hommasi atenton tänne kyllä kepujuntit osaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2164
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      49
      1707
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      33
      1528
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1446
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe