AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Maatila

4 Vastausta 633 Lukukertaa
Onko minulla mahdollista vaatia itselleni jaossa olevasta maatilasta osuuteni ainoastaan metsänä. Tätä hankaloittaa se, että kaikki ovat yhtenä lohkomattomana tilana. Ranta, maatalousrakennukset, ent. pellot ja metsä. Voiko pesänjakaja laatia jakokirjaan ehdot joilla ne osakkaat jotka eivät halunneet rakennuksiin osallisiksi saisivat muita osuuksia ja vastavuoroisesti vastapuoli ei metsää. Jos tämä ei ole mahdollista käykö sitten niin, että pihapiiri ja rannat, pellot, metsät jaetaan jokaiselle. Pk:n mukaan sellaiset joita ei voida jakaa pitäisi laittaa samaan osaan. Osa osakkaista haluaa nimenomaan kotitaloa mutta en haluaisi, että heille annettaisiin metsää sillä se ei riitä heidän osuuteensa. Voiko jakaa osalle osakkaista määräosat metsästä ja osalle talosta (moitteenpitävästi).

Sopujaon teko

Kaikkien pesän osakkaiden tulee saada osuus kaikenlaisesta omaisuudesta. Tämä ei ole aina realista, eikä käytännössä mahdollista.
Jos sopua riittää, niin yksinkertaisesti omaisuuden käypähintainen arviointi ja ne jotka haluavat talon saavat sen ja ne metsää jotka haluavat sitä. Jos pesässä on rahaa jakaa, niin rahalla tasoitetaan perillisten osuuksia, jotta jokainen saa kuuluvan osuuden itselleen.

Älä vaadi, vaan esitä, että haluaisit vain metsää perintöosuutena.

Riitaisen jaon teko

Edellisessä viestissä todettiin miten asiat menevät jos sopua riittää.

Jos ei riitä niin sitten on vähän hankalampaa.
Kuten sanottua lain mukaan, jos muusta ei päästä sopuun, on osakaalla oikeus kaikenlaiseen omaisuuteen eli sekä rahoihin, irtaimeen että kiinteistöihin (nämä lienee ne yleisimmät omaisuustyypit mitä pesissä on).
Jos pesään on haettu käräjäoikeuden määräämä pesänjakaja hän ei todennäköisesti jaa maatilaa osakkaiden kesken määräaloihin (eli piirrä kartalle minkä osan maasta kukin saa) vaan määräosiin eli murto-luvulla osoitettuihin osiin kiinteistöstä (eli kiinteistö siirtyy kuolinpesän omistuksesta jaossa kiinteistöä saaneiden osakkaiden yhteisomistukseen. Omistusosuudet on määritelty murto-luku osuuksina.)

Varsinainen maan jako tehdään vasta jonkun osakkaan tai osakkaiden hakemassa halkomistoimituksessa. Halkomistoimituksessakin periaatteessa, jos mitään sopua ei saada aikaan (joka on harvinaista, sillä yleensä joistakin asioista saadan jonkinlainen sopu osakkaiden kesken, kuten että jotku haluavat talouskeskuksen ja jotkut ehdottomasti eivät, jotkut haluavat nimenomaan peltoa ja jotkut eivät. Hyvä toimitusisinööri pystyy näistä vääntämään kaikkia osakkaita jollakin tasolla tyydyttävän kompromissin aikaiseksi) niin sitten halkomisessakin pitäisi jokaiselle osakkaalle pitäisi antaa mahdollisuuksien mukaan (sillä esim talouskeskusta ei voi antaa kaikille) kaikentyyppistä maata, kunhan tarkoituksenmukainen tilussijoitus saavutetaan

Kotitalo ei ole minun koti

Kuinka pesänjakaja sen merkkaa jakokirjaan jotta nämä jotka eivät halua päärakennuksen pihapiiriin myös saavat metsää, peltoa tai rantaa.

Ei voi tehdä sellaista merkintää

Käräjäoikeuden määräämä pesänjakaja ei voi tuollaista merkintää jakokirjaan tehdä jos jako kuitenkin toteutetaan määräosina eli edellä selostamallani murto-luku jakona.

Tilussijoituksesta päättää siten halkomisen toimitusinsinööri osakkaiden toiveiden pohjalta, niitä mahdollisuuksien mukaan yhteensovittaen, kun halkominen sitten jonkun tai joidenkin osakkaiden hakemuksesta tehdään.

Halkomisesta lisää osoitteesta
http://www.maanmittauslaitos.fi/Default.asp?id=88

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta