Kuinka korkea ikkuna

on enää kaunis?

Arkkitehdin piirustuksista on joskus vaikea hahmottaa tulevan kotinsa mittasuhteita. Meille on piirretty 5,5 metriä korkeat ikkunat, mitkä aluksi tuntuivatkin tosi hyviltä ja istuivat kauniisti julkisivuun. Kun rupesimme miettimään asiaa sisältä päin katsottuna ja katsoimme mittanauhalla, rupesi kaduttamaan.
Kahden kerroksen korkuinen ikkuna voi olla aikamoinen akvaario. Lisäksi tulee käytännön hankaluuksia ikkunoiden pesemisen ja verhojen kanssa. Vielä ei ole lainkaan myöhäistä pienentää ikkunoita tai esim jakaa niitä kahtia niin, että alaosa olisi vaikka 3 metriä ja väliin seinää ja sitten metrin ikkunat valoa antamaan yläkertaan.
Mitä mieltä olette, meneeköhän nykyinen "ikkunakulttuuri" jo vähän liiallisuuksiin ja mikä olisi korkeaan tilaan sopivan kaunis ikkunoiden korkeus?
Muutoinkin arkkitehdilta meinasi koko ajan karata mopo käsistä ja vaikka koko ajan muistutin budjetista, aina hän keksi lisää ulokkeita, suurempia ikkunoita ja enemmän ikkunoita, lisää takkoja ynnä muuta ja oli täysi työ pyrkiä torjumaan edes pieni osa näistä "nerokkaista" ideoista, jotka kroisokselle olisivat ihan kivoja.
On tullut vähän karvas maku arkkitehdista, huolimattomuusvirheitäkin olemme korjanneet suunnitelmista kymmenittäin.

15

5171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rumpukone

      Me muutimme ikkunat pienemmiksi, koska emme halunneet asua akvaariossa. Kaunis toki ulkoa katsottuna, mutta rakennamme itsellemme emmekä ohikulkijoille.

      Myös meillä suunnittelija lisäsi kysymättä piirustuksiin esimerkiksi leivinuuni-takkayhdistelmän olohuoneeseen, vaikka meillä oli takkahuone erikseen (piirustuksissa ilman takkaa...). Kattoikkunasta ei halunnut luopua ollenkaan, vaikka emme sitä missään tapauksessa halunneet. Kyllä niitä virheitä on täälläkin suunnittelijan jäljiltä korjattu työksi saakka, tämä ei osannut edes rakennusta piirtää asemakaavaan riittävän kauaksi rajasta. Eikä ollut halpa.

      • olisi

        voineet olla, ei niitä tarvitse teidän toteuttaa, mutta seuraava omistaja olisi ollut niistä mielissään.

        Vähän itsekästä väittää rakentavansa vain itselleen.


      • tietenkin!
        olisi kirjoitti:

        voineet olla, ei niitä tarvitse teidän toteuttaa, mutta seuraava omistaja olisi ollut niistä mielissään.

        Vähän itsekästä väittää rakentavansa vain itselleen.

        Aion asua talossa pitkään ja teemme sellaisen kuin me - eikä potentiaalinen ostaja - tarvitsemme. Ostaja voi lisätä taloonsa mitä haluaa, jos myynti tulee joskus ajankohtaiseksi. Jotain turhaa takan hormia ei ihan viitsi muurata odottamaan ja tököttämään alakerrasta yläkertaan ihan vain sen takia, että jos joskus myy talon ja jos ostaja tykkäisi ylimääräisestä takasta.

        Sama koskee myös muita meille turhia kustannustekijöitä, hyvä, kun nyttenkään pystytään elinaikanamme suoriutumaan arkkitehdin suunnitteleman hienon talon maksamisesta. Hän unohti budjettirajat välittömästi ja sai meidät innostumaan talosta, joka tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin alunperin oltiin ajateltu. Ja tiettyjen aikataulullisten tekijöiden vuoksi kustannusten selvittyä ei ole enää aikaa alkaa miettimään uusia ratkaisuja, kun kuitenkin pytymme tuon talon maksamaan, joskin laina-aikaa pidentämällä.


      • Rumpukone
        olisi kirjoitti:

        voineet olla, ei niitä tarvitse teidän toteuttaa, mutta seuraava omistaja olisi ollut niistä mielissään.

        Vähän itsekästä väittää rakentavansa vain itselleen.

        Kuule, talomme ei tule myyntiin seuraavaan kolmenkymmeneen vuoteen. Ihan vähänhän se on itsekästä rakentaa vain itselleen, et kai tosissasi väitä, että rakentaisin seuraavaa omistajaa ajatellen. Sitä varten on urakoitsijoita. Siinä kolmessakymmenessä vuodessa se kattoikkuna olisi jo lyöty umpeen monet kerrat vesivahingon vuoksi. Kyllä suunnittelijan pitää huomioida asiakkaan toiveet eikä vastata että "minusta se olisi kiva." Kiva? Itsellämme budjetti on löysä ja tullaan alittamaan, mutta onhan se surkeaa palvelua suunnittelijalta jollei osaa euroja laskea yhteen.


    • roskakoriin

      ja tilatkaa kastelli lupakuvineen päivineen.

    • Alpo

      Kannattaa pitää mielessä, että paljon ikkunapinta-alaa (varsinkin etelään) tarkottaa myös, että auringon säteilyä tulee huoneistoon kesällä -> korkea sisälämpötila.

      Tätä voi tietenkin pienentää, verhoilla, sälekaihtimilla, erikoisikkunoilla, jne.

      Jos isot ikkunat etelään kannattaa pyytää jäähdytystarve laskelmat lvi-suunnittelijalta ja ehkä rakentaa ainakin varaus jäähdytykselle.

    • Madelin

      kahden kerroksen korkuiset ikkunat eli kai sitä sitten akvaarioksikin voi kutsua. Meidän tapauksessamme kylläkin on vain yksi naapuri, joka meidän akvaarioomme näkee. Mutta ikkunat ovat siis jaettu kolmeen osaan: alimmaisena iso, sitten pieni ja ylimmäisenä samankokoinen kuin alimmainen. Eli ihan verhotankojen kannalta kätevä ratkaisu, kun alimman ikkunan karmeihin voi sellaisen kiinnittää. Pesun olen ajatellut teettää ammattilaisella, jolla on asianmukaiset telineet, esim. kerran vuodessa.

    • arkkitehtejä

      löytää? Olisi hyvä tietää että osaa varoa.
      Minun tutuillani kävi ihan toisenlainen tuuri.
      Suunnittelu sujui yhteispelillä ja tulos on kyllä kadehdittava. Hienoa on ja toimivaa. Kun tontti löytyy niin meillä taitaa olla suunnittelija jo tiedossa jos hän vaan kerkiää.

      • löydettiin. Siksi

        oltais odotettu häneltä vähän enemmän. ei ollut myöskään halvin saamastamme neljästä tarjouksesta. KAvereilla toimi hyvin, he tekivät kaiken niin kuin arkkitehti sanoi. Fyrk finns.


    • huonoja kokemuksia-

      aina ei arkkarit tajua kuka siinä talossa asuu! Meillä eteishallissa on 2 krs korkuinen ikkuna joka toteutettiin lopulta niin että eka osa on lattiarajasta 2600 korkea ja välissä 2 harkkokerrosta ja sitten toinen ikkuna 1400. Korkeampaa ei kannattanut laittaa kun olisi jäänyt räystään katveeseen kuitenkin. Nyt olen tosi tyytyväinen ratkaisuun, on tosi jykevän näköinen ja silti valoisa. Akvaarion tunne hävisi.

      • jakaa ikkunat

        kahteen osaan. Alempi 2.6 tai 2,9 metriä ja sitten reilusti harkkoja ja ylös noin puolitoistametriset ikkunat antamaan valoa yläkertaan ja alakertaan. Arkkitehti saa piirtää uudestaan. Joudumme tosin maksamaan tästä lisähinnan:-((

        Mutta parempi kuitenkin tajuta asia nyt. TErv. Alkup kysyjä.


    • Tilhi

      Laittaisin ehdottomasti yhden kerroksen korkuiset ikkunat. Jos korkeita ruutuja pesettää kerran vuodessa, kyllähän ne lasit suurimman osan vuotta näyttävät likaisilta.
      En edes rakentaisi kahden kerroksen korkuista tilaa. Se on lämpötalouden kannalta todellista tuhlausta, sillä lämpöhän nousee aina ylöspäin, joten iksi lämmittää pelkkää esim. viisi/kuusi metriä korkeaa ilmatilaa. Eihän siellä korkealla kukaan liaanissa roiku siitä lämmmöstä nauttimassa. Energian hintakaan tuskin tulevaisuudessa laskee.
      Toisekseen, yleensä korkean tilan neliöpinta-ala on kuitenkin suhteellisen vähäinen, jolloin korkea tila näyttää lähinnä viljasiilolta.
      Makuja on tietysti yhtä monta kuin on rakentajaakin.

    • Tilhi

      Laittaisin matalat ikkunat, ovat helpommat huollon kannalta. Jos korkeat pesee/pesettää kerran vuodessa, suurimman osan vuotta ruudut ovat likaiset, vaikka olisi mitä tahansa "lianhylkimiskäsittelyä" lasin pinnassa.
      Muutenkaan en ymmärrä viisi tai kuusi metriä korkeita huonetiloja, sillä eihän se korkea tila ole mitenkään hyötykäytössä, tuskin siellä kukaan liaanissa roikkuu. Katto vaan normaalille korkeudelle, niin yläkertaan tulee lähes ilmaiseksi lisää käyttöneliöitä.
      Talon lämmittäminen on nykyään niin kallista, ja tuskin halpenee tulevaisuudessakaan, että turhaan sitä antaa lämmön karata yläilmoihin. Lämmin ilmahan nousee aina ylöspäin ja kylmä pyrkii lattiaa kohti.
      Usein myös korkean tilan neliöpinta-ala on suhteellisen pieni, jolloin huikean korkeuden takia tila näyttää lähinnä viljasiilolta.
      Mutta summa summarum, jokainen tietty rakentaa itselleen tehden sellaisen talon kuin haluaa.

      • Tilhi

        Anteeksi toisto, mutta eka löpinä ei näyttänyt tulevan perille, vaan viesti hävisi ilmoitettuun ruuhkaan. No, onpahan samaa höpinää molemmille silmille.


      • keskustelu aiemmin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1643
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1300
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1100
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      1077
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      946
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      878
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      871
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      840
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    10. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      753
    Aihe