Terien muotoilu? Mitä se on?

LondonHeathrow

Voisiko joku selittää maallikolle mitä se terien muotoilu tarkoittaa? Kun ostin syksyllä uudet hokkarit ja luistelen ulkojäillä kavereiden kanssa epäsäännöllisen säännöllisesti ja eräs jääkiekkoa harrastava kaverini sanoi, että terät pitää uutena teroituksen lisäksi myös muotoilla.

Noh, vein luistimet kaverini suosittelemaan urheiluvälineliikkeeseen ja siellä kyselivät miten luistelen ja missä ja tekivät sen mukaan muotoilun ja teroituksen. Nyt nämä kaverit, joiden kanssa käyn luistelemassa, sanovat etteivät ole ikinä kuulleetkaan mistään terien muotoilusta ja ettei sellaista olekaan ja että minua on vain kusetettu turhalla lisämaksulla kun olen muotoiluttanut terät... Miten on, onko tuota muotoilua edes olemassa ja mitä hyötyä siitä on jos sellaiset kerta pitäisi uusiin teriin tehdä?

13

22616

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tom

      laitappa luistimesi kovalle alustalle (esim. pöydälle) terät alaspäin ja katso kuinka pitkä on se alue terästä joka koskettaa esim. juuri sitä pöytää. Jos tasaista aluetta on noin 5cm, ovat luistimesi terät muotoiltu. Hyöty tästä on se, koska jäällä liukuminen tapahtuu sillä terän alueella joka koskettaa jäätä,pääset nopeammin eteenpäin. Vertaa pikaluistinta, pitkä tasainen terä, nopeutta riittää, mutta kääntyminen ottaa aikaa. Siksi jääkiekkoluistimissa tasainen alue on lyhyt, käännökset onnistuu. Toivottavasti tuli ymmärrettävästi selitettyä.

    • Ex-teroittaja

      Terien muotoilu eli profilointi, tehdään luistelijan mukaan, esim. jääkiekkoilijalla vaikuttaa pelipaikka, hyökkääjä vai puolustaja, pelaajan paino (1cm suoraa/10kg) ja oma mieltymys.
      Ei sinua ole välttämättä kusetettu, mutta kaikki ei profilointia halua, mutta se parantaa luistelumukavuutta.

      Pika/retkiluistimiin ei tule suoraa lainkaan vaan ne profiloidaan niin suurella kaarella (säde 23-27m) että se näyttää suoralta

      • TJTT

        Ei sitä suoraa tule myöskään jääkiekkoluistimiin. Säteellä nekin muotoillaan. Esimerkiksi 2,37 metrin säteellä.


      • balderis
        TJTT kirjoitti:

        Ei sitä suoraa tule myöskään jääkiekkoluistimiin. Säteellä nekin muotoillaan. Esimerkiksi 2,37 metrin säteellä.

        Moi!
        Onko toi sädemuotoilu jokin uusi juttu,sillä aina kun olen vienyt luistimet muotoiltaviksi,teroittaja kysyy,että kuinka pitkän liukupinnan haluan.Miten säteen suuruus määritellään?
        T.Balderis


      • ex-pelaaja

        Tietysti mieltymyksen mukaan mutta aikamoiset putket tulee jos laittaa 1cm suoraa/10kg :)


    • jann_890

      Sinua ei ole kusetettu tässä asiassa. olen itse harrastanut kiekkoa 10 vuotta ja muotoiluttanut teräni. se helpottaa luistelua mutta aina kun teroitat putket niin ajan myötä muotoilu katoaa joten suosittelen tekemään sen uudestaan.

    • Ikämies

      no ei todentotta ole kusetettu, jos luistelusta haluaa nauttia niin kyllä se muoto on hyvä ottaa. On myös useampia tapoja muotoilla, liukupinta muotoilu, sädemuotoilu ja tuplasädemoutoilu, eli etu ja taka osassa terää on eri säteet. Mutta tässä mennään sitten aika pro leveleille. Sädemuotoilun etu on se että aina saman verran terästä osuu jäähän.

    • Kiekkopelaaja

      kyllä on totta että luistimen muotoilu pitää tehdä tai ei ole pakollista mutta terä ei pysy terävänä yhtä pitkään ja joudut viemään teroitukseen useammin.

    • kyllä
    • Multi-purpose

      Minulla on jääkiekkoluistimet mutta luistelen enimmäkseen retkiluistelua. Hyödynkö jos muotoilisi nuo terät lähes suoriksi? Tuntuvat nimittäin kiikkeriltä ja kaipaan retkiluistimia mutta en viitsi ostaa kun en mikään himoluistelija kumminkaan ole. Näinpä saisin sellaisen välimallin joka sopisi kahteen tarkoitukseen joten kuten.

    • Asioista perillä

      HÄVETTÄÄ.........,, kuunnellessani urheiluliikkeiden niinsanottuja ammattilaisia, jotka suoraan sanottuna kusettavat tietämättömyydellään teroituksessa käyviä asiakkaita, myydään asiakkaille profilointeja mistä ei itsekkään tiedetä mitään,
      esim. liukupinta muotoilu, automaattikone kyllä tekee sen, mutta mitä tapahtuu muodolle kun luistin teroitetaan sen jälkeen, osaako teroittaja tarkistaa työnsä tuloksen EI OSAA!
      Itse vein omat luistimet muotoiltavaksi ja sovittiin muodoksi 50/25, tarkistin työn tuloksen paikanpäällä, teroitus oli muutaman asteen vinossa ja liukupintaa oli 21mm, ei vastannut sitä mitä teroittaja oli luistimen pohjaan merkinnyt, keskustelun jälkeen teroittaja myönsi, etteivät saa mitään koulutusta ja repi hintalapun 11€,
      Luistimen liukupintamuotoilussa pitää tietää tosiasiat, eikä luottaaa olettamuksiin ja joihinkin 60-70 luvulta peräisin oleviin olettamuksiin, jotka ovat periytyneet isältä pojalle tyylillä.
      Sädemuotoilu on oikein tehty, jos se tehdää mahdolllisimman pitkälle matkalle terään, mutta siinäkin liikeiden teroitajat tekevä väärin, kun olettavat, että se tehdään vai lyhyelle matkalle terän keskelle.
      Tässä tälläinen pieni tunteenpurkaus, mutta ei ilman syyttä.
      Hyvää tulevaa talvea ja liukkaita jäitä.

    • malkinffff

      Nuo 1cm10kg voidaan jo 2016 unohtaa:) 3,5cm-4,5cm jäähän ottavaa pintaa ja homma toimii.

    • kahdenluistelijanäiti

      Varmaan kaikki teroittajat eivät osaa tarkistaa työnsä tuloksia, mutta esim. taitoluistinten terien valmistajat ovat antaneet omat profiilinsa ja säteenpituuden JOKA terämallille - hyppyterät ovat eri profiilia kuin tanssiterät, ja aloittelijan eri kuin edistyneen.

      Ja hyvillä teroittajilla on tarkistus-kaliiperit työhuoneessa jotta voidaan verrata sinun teriä vakiokaliipereihin.

      Esim.Erkki Asikainen Myyrmäen (Vantaa) jäähallilla on aika guru näissä asioissa - ja saat häneltä oikean vastauksen kun vain esität asiasi kohteliaasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      166
      2819
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2021
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1825
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe