AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Tattien pakastus

Tattien pakastus

17 Vastausta 16 592 Lukukertaa
Miten tatit oikein esikäsitellään ennen pakastusta?

Minulla on kyllä sienikirja, jossa lukee:
"Puhdistetut ja leikatut sienet pannaan kattilaan, suola lisätään (1/2 tl/1 l sieniä). Sienet kiehautetaan niiden omassa nesteessä. Sienten annetaan jäähtyä kunnolla ennen pakastusta".

Minä tein juuri noin koivunpunikkitateille, mutta ei niissä mitään kiehumisilmiötä näkynyt. Kihinää piti kyllä kattilassa, mutta piti hämmennellä, kun jatkuvasti tarttuivat pohjaan. "Kiehutin" niitä noin 5-8 minuuttia. Nyt jälkeen päin sienet ovat muuttuneet miltei mustiksi. En tiedä, mutta kait ne nyt ovat pakastuskunnossa, kunhan jäähtyvät kunnolla.

Voiko tatteja pakastaa raakana?

herttileija

eihän tatteja keitetä,lueppas oppaasi uudestaan.

kyllä voi

joskus kokeilin , kun joku neuvoi pakastamaan kanttarellejä tai tatteja säilöttynä veteen, heh :D syväjäädytys toimi hyvin, ei sienenhaju tartu muihin pakasteisiin ja pysyi makukin sulatuksen jälkeen ehkäpä parempana kuin ilman, no toiset paistaa ne valmiiksi ennen pakastamista, menee pienenmpään tilaan ja helppo ottaa käyttöön. että silleen

joo

Useimpia sieniä olen itse pakastanut siten, että pilkon sienet, heitän ne paistinpannulle ja laitan pannun pienelle lämmölle. Sienistä irtoaa nestettä, jonka annan haitua, jäähdytän sienet ja sitten eikun pussiin/purkkiin ja pakkaseen. Moni sieni sitkistyy jos ne pakastaa raakana, ja meneväthän ne pienempään tilaankin kun niissä on nestettä vähemmän. Ja punikkitatti tummuu paistettaessa, normaali ilmiö. Olet ehkä pitänyt levyä liian kuumana, kun tarttuivat pohjaan.

Hyvä ohje

Hyvä ohje. Näin juuri se tehdään. Levy ei saa olla liian. Joskus sienet voivat olla aika kuivia eikä nestettä meinaa irrota. Hyvä keino on esikypsentää kannellisessa teflonkasarissa. Antaa siellä hetken kiehua omassa nesteessään, sitten kansi pois ja niin kauan pannulla, että neste on haihtunut.

Jos sienet paistaa rasvassa ennen pakastusta, niin säilyvyys lyhenee merkittävästi. Ilman rasvaa pakastettuna ne säilyvät helposti vuoden.

Ryöppäystä vaativat sienet kuten rouskut kiehautetaan runsaassa vedessä. Mutta itse en pakasta rouskuja, vaan laitan ne aina suolaan. Niistä saa sitten parasta sienisalaattia, kun on liottanut liian suolan pois.

Mikrossa minä käsittelen

...vaikka olisi kuinka vallankumouksellista. Eli heitän peratut, pilkotut sienet mikroon pariksi minsaksi täydellä teholla, ja kaadan nesteen pois. Eivät sitten ole olleet vetisiä, kun ottaa käyttöön.

Joo...

Tuota olen minäkin ajatellut. Pitääpä itsekin kokeilla.

Kokeiltu on

Kokeiltu on tuota mikrojuttua, mutta pannulla esikypsentämiseen on palattu. Kun mikrossa käsitellyistä sienistä kaataa nesteen pois, niin se ei lähde kokonaan, vaan sitä jää sieniin. Sen sijaan pannulla neste haihtuu kokonaan eivätkä sienet ole vetisiä. Pannu on parempi.

tattien säilöntää italialaisperheessä

Tatit puhdistetaan harjalla tai kostealla sienellä pyyhkimällä päältä, halkaistaan ja jos madoton, niin ne voidaan viipaloida noin puolen sentin viipaloiksi ja kuivattaa. Siten ne vievät vähän tilaa ja säilyvät pitkään. Kuivattamisniksejä voin kertoa jos kiinnostaa!
Toinen tapa, millä säilön tatteja, on pakastaminen. Siis sama alkukäsitely eli puhdistus ja tarkastus ja sen jälkeen paloittelen tatit kuutioiksi (n. 2x2 cm), annan niiden hieman (10-15 min) kuivahtaa pyyhkeellä ja sitten laitan ne vain siltään pakastuspusseihin annoksina. Näin tatit ovat "tuoreita" talvellakin. Kun laittaa ruokaa niistä, on tärkeää ettei sulata niitä täysin, vaan laittaa ne puolijäisinä pannulle, sillä siten ne ovat lähes tuoreen sienen veroisia ruoanlaitossa eikä niistä tule "liisteriä".

Tattien kuivaaminen

Kokeilin kuivata pienen koe-erän herkkutatteja kiertoilmauunissa. Kyllähän ne kuivuivat, mutta niistä lähti karmea haju, joka muistutti lähinnä hikisukkaa. Onkohan tuo normaalia? Ja niitä kuivatusniksejä voisit tosiaan laittaa meille muillekin, kiitos.

Kuivatusniksejä tateille

Noita kuivatusniksejä lupailin tuossa aiemmin, mutta enpä sitten muistanut käydä katselemassa enempää tätä keskustelua. Joka tapauksessa nyt taas tatit antavat odottaa parempia aikoja ehkäpä syyskuuhun, joten niksit ehtivät uuteen satoon.

Siis: itse kuivatan tatit kevyillä omatekoisilla telineillä (hyttysverkkoa ja rimaa, noin 70x20 cm), jotka asetan päällekkäin niin että kiertävä lämmin ilma puhaltaa niihin mahdollisimman läheltä. Tatit kuivuvat siten muutamassa tunnissa, varsinkin jos kuivatuspaikka on pienehkö, kuten sauna tms. Hajua lähtee jonkinverran, mutta tuuletus on tarpeen joka tapauksessa (ja myös hieman koko kuivauksen ajan, sillä niistä poistuu tosi paljon kosteutta). Sauna on mielestäni senkin vuoksi hyvä paikka kuivatukseen (mutta pelkkä saunanlämpö ei riitä, sillä tarvitaan ehdottomasti sitä kiertävää ilmaa!), koska se on helppo suihkutella puhtaaksi operaation jälkeen. Jos sää on aurinkoinen, levittelen kuivatustelineet ulos aurinkoon ja tuuleen eli silloin kuivatus on tietenkin ilmaista!
On huomioitava, että tatit ovat sitten ehdottomasti kuivia ennen kuin ne suljetaan esim. pusseihin tai muihin tiiviisiin säilytyspakkauksiin, sillä yksikin kostea sieni voi pilata muut!

Kiitti

Kiitti vinkeistä. Entäs tuo hikisukkamainen haju kuivauksen aikana/jälkeen? Suppilovahveroilla ja mustatorvisienillä kuivatus on onnistunut hyvin, mutta tattien kanssa vähän epäilyttää. Ehkä leikkasin liian paksuja siivuja...

Parhaat tatit raakana

Rohkaistuin neuvostasi ja nyt kun meillä päin herkkutattia oukkaa maasta ihan valtavasti, olen käsitellyt parhaat pienet (n. 15 cm keskimäärin) napkat kaunottaret seuraavasti. Leikannut ne pystysuunnassa n. puolen sentin paksuuteen ja asetellut rinnakkain voipaperin päälle uunipellille. Riveittäin sieviä sienen muodon säilyttäneitä tattisiivuja. Ja sitten pelti pakastimeen.

Sieltä säilöin pienisä erissä pusseihin (ilma pois) ja pussit jäätelörasioihin, etteivät söpöläiset kolhiintuisi pakastimen myllerryksissä.

Kokeilin paistaa jäätyneenä oikein kuumalla pannula kullanruskeaksi molemmin puolin. Hyviä tuli ja kauniita lisäkkeitä esimerkiksi alkupaloihin tai sienikeittoannoksen päälle.
Minä laitoin tatit ja suppilovahverot heti kotiin päästyäni ihan vaan kokonaisina minicrip-pusseissa ensin tehokkaaseen arkkupakastimeen. Vuorokauden päästä siirsin normaali pakastimeen.
Sulatin rauhassa jääkaapin "vihanneslaatikossa" niitä 12 tuntia ja olivat helposti käsiteltävissä ja aivan kuin "vastapoimittuja".
Ei tartte mitään kuivatteluita tai höyrystystä. Kokeile pieni erä ja hämmästy.
Auttakaa, hyvät ihmiset.

Tulin toissailtana sienimetsästä kori täynnä komeita herkkutatteja. Kuivatin ne uunissa yön yli 50 asteessa. Osasta viipaleista tuli rapeita, mutta osa jäi veltoiksi ja hieman kosteiksi. Laitoin sienet pussiin, jonka suun jätin auki. Nyt koko satsi on pehmentynyt ja sienet haisevat kamalalta! Viimeiset pari päivää ne ovat olleet kuivumassa pöydällä uunipellin päällä.
Voikohan sieniä käyttää? Onko voimakas haju ja monta vrk:tta kestävä hidas kuivuminen normaalia?

Harmittaisi heittää tatit menemään, kun näin ison vaivan keruussa ja käsittelyssä.
Pilalla ovat. Kuivatus KUUMASSA niin kuivuvat. Kasviskuivurilla, pannulla ilman rasvaa, uunissa.. Muista lämpö. Esim. kasviskuivuri on n.70C.
Voiko peratut ja pienennetyt herkkutatit laittaa yöksi jääkaappiin ja jatkaa aamulla niiden paistamista pakatuskuntoon?
Kyllä sieni säily yön jääkaapissa tai myös parvekkeella.
 /   /  /  / Tattien pakastus

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta