AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

Mopo

22 Vastausta 1 920 Lukukertaa
Polliisit pysäyttivät ja kokeilivat mopediani... Moponi kulki 62 km/h tutkaan. Kilvet ottivat pois mutta eivät MT-korttia. Sain seuraavana päivänä sakon ja maksoin sen. Kuukauden päästä tapahtumasta tuli kutsu lappunen jossa asia käsiteltäisiin. Paikalle ei ole pakko mennä jos ei halua/pääse luki lappusessa. Nyt onki huolia kun kommellus sattui elokuun alussa ja täytän 18 vuotta helmikuun lopussa, autokouluun menen joulukuussa eli saanko suorittaa B-ajokortin heti sen jälkeen kun täytän 18? vai? Toisin sanoen lueskelin että kevari verot tulevat vasta 65 kilometrituntivauhdin jälkeen, niin voiko mopoani luokitella moottoripyöräksi koska se kulki vain 62km/h? Missä nopeuksissa menee raja että kortti siirtyisi?

Jos tarkkoja ollaan

Normimopo ei täytä koskaan kevarin vaatimuksia, eli siitä ei tulla seuraamuksia kortitta ajosta.
Ja vaikka olisi ollut kortti "kuivumassa" niin autokoulua saat kyädä sinä aikana ja jättää ajokorttihakemuksen vaikka samana päivänä kun saat kortin takaisin

öööö

eipä oikein saanu selvää. Selventäisitkö?

liittyen

Eli Mt kortti säilyi koska en ajanut itse tutkaan vaan poliisi kokeili. Kysymys on vain että nuinkin pienillä ylinopeuksilla kuin 17km/h tuosta 45 kilometristä siirtyisikö kortin saanti kun tapahtuma hetkestä on ajokortin mahdolliseen saantiin puoli vuotta. Asia olisi aivan eri jos mopo kulkisi 70-80. sillon ymmärtäisin

Ei siirry

Vaikka mopo kulkisi 100km/h niin kortti EI siirry, kunhan ei aja sillä sitä ylinopeutta.

Ymmärrätkö?

hyvä

Juu eli poliisilla ei ole näyttöä siitä että olisin ylinopeutta ajanut koska tilanne tapahtui niin että ajoin poliiseista sallittua nopeutta ohi kun he olivat kääntymässä meno suuntaani päin mutta kun olivat kärjellään seisovan kolmion takana niin odottivat että menen ohi... ajoivat vähän matkaa perässä ja pysäyttivät ja kokeilivat eli eivät saaneet minulle mitään ylinopeutta mutta poliisin kokeillessa mopo kulki 62km/h. Onko tietosi luotettavaa eli nimimerkin takana todellakin seisoo ihminen joka tietää asiasta nimimerkistä päätellen :D
Kutsu lappu tuli kotiin ja asian käsittely on lähiaikoina eli voinko käyttää tietoasi hyväksi puolustaessa sitä etteivät siirrä ajokortin suoritus aikaa? Onko asiasta mustaa valkosella?

Miksi siirtyisi?

Olet ajanut rekisteröimättömällä ajoneuvolla, koska se ei täyttänyt mopon vaatimuksia, ei kyllä varmaankaan täyttänyt kevarinkaan vaatimuksia.

Ja edelleen vaikka kortti lähtisi kuukaudeksi kuivumaan se ei B-kortin saantiin vaikuta millään tavalla, koska kuivumisen aikana voit kuitenkin esim käydä teoriat.

Kerro sinä miksi muka B-kortti siirtyisi vuodella tuon takia?

joo

Joo elikkä rekisteröimättömällä--> olisi pitänyt olla A1. Ja kortitta ajo eli ---> olisi pitänyt olla A1.
Jossaki luki että jos on kuljettanut ajo oikeudetta kulkuneuvoa 17 vuotiaana niin siirtyy b-kortin suorittaminen vuodella. Eli tässä tapauksessa saisin suorittaa b-kortin vasta elokuussa 2009 vaikka täytän 18 helmikuussa 2009.
Olisiko poliisin pitänyt ilmoittaa ajokortin siirtyminen jo sakon kirjoitushetkellä vai?

Tuskin nyt sentään

Jos mopo EI täytä mopon eikä kevarin vaaitmuksia, ei voida vaatia myöskään kevarikorttia, hyvin loogista.

Koska voin olla 100% varma että mopo ei täyttänyt kevarin vaaitmuksia esim päästöjen, ajrrujen, jousituksen rungon jne suhteen, toki jos mopo täytti ne (esim jokin derbit ja elystarin skootteri) niin silloin on sitä massia senverran että tuo ei haittaa, eikä sitä kortti muutenkaan 18 vuotiaana pidä saada, jos kerran kuitenkin mopoa saa ajaa, koita vaikka ekaksi kuukausi fillarilla, nini jo rupee se mopoilu maistumaan...

noh

Sittenhän minua on sakotettu väärin. Voinko vaatia maksamiani rahoja takaisin jotka maksoin melkein heti kun sain sakon. Nyt kun tarkemmin ajattelee niin moponi ei ole kevari sillä se kulki alle 65km/h eikä se näimmä ole mopokaan sillä se kulki yli 45... Mikähän se sitten on mopokevari vai... heh. toivottavasti eivät siirrä korttia sillä todella haluan suorittaa b kortin heti kun täytän 18

Voit

jos vaan ehdit tehdä valituksen oikeuteen.

Ja tuo 65 ei ole mikään raja, mopo (normaali mopo, jota ei voi katsastaa kevariksi) ei muutu kevariksi kulki se sitten 46 tai vaikkapa 120.

Tuo 65 ei ole mikään raja, ja saat oikeuteen sitten aivan varmasi esim maahantuojan todistuksen että mopo täyttää vain L1/L1e luokan vaatimukset.

Eli se ei täyttänyt mopon vaatimuksia koska se kulki yli 45, eiks jep? kevarin vaatimukset se täytti nopeuden suhteen, koska kulki yli 45, eiks jep? mutta täyttikö se muilta osin kevarin vaatimukset, siis päästöt, jarrut, jouset, runko, tyyppihyväksyntä kevariksi jne. tuskin, eli eiå se kevari ole koskaan voinut edes olla, eikä sitä lain mukaan sellaisena olla voitu käsittää...

Eli "moposi" oli rekisteröimätön ajoneuvo, eli yhtä iso rike kuin olisi ajanut esim sähköpotkulaudalla kaupungilla...

jaaa

jos on kuljettanut mopoa samalla oikeudella kuin sähköpotkulautaa.

Saattaapi tulla

Oli aika sekava viesti sulla, mutta laite mikä ei täytä mopon eikä kevarin vaatimuksia (viritetty mopo) on tieliikennekelvoton ja rekisteröimätön ajoneuvo, samoin kuin sähköpotkulauta.

Eli lain kannalta katsottuna kumpikin on yhtä suuri rike, ja sakkomäärä kummassakin tapauksessa olisi 14 ps.

Toki jos olet oikeasti muuttanut mopon vastaamaan kevaria, ja kyseistä mallista on myös rinnakkaisversio kevarina (esim gilera runner) niin silloin se on armottakin ollut kevari, eli tulee maksuun ajoneuvovero, korotetut vakuutukset, mahdollinen kortitta ajo, ehkä myös lievä petos (tuskin tulee, mutta voi tulla)

varaudu

Riippuu mitä oikeus päättää. Jos olet ajanut ajoneuvoa jonka rakenteellinen nopeus on suurempi kuin 45km/h se ei ole mopo eli olet ajanut kortitta. Siihen kai sakkokin perustui? Veikkaisin että vuoden ajokielto tulee.

Tuskimpa OIKEUDESSA

Tuollaista tuomiota tulisi, meinaan kun mopon nopeus oli yli 45km/h, se ei täyttänyt mopon vaatimuksia, eli rekisteröimätön ja tieliikennekelvoton ajoneuvo.

Mutta eihän se mopo nyt herranjumala sentään täytä myöskään kevarin vaatimuksia.

Kuten mainitsin, rike on yhtä iso kuin se että ajaisi polkimettomalla sähköpotkulaudalla.

Ja oiekudessahan tämä asia tosiaan viimein selviää, ja päätös olisi aivan varmana "Ei kortitta ajoa, koska ajoneuvo ei täyttänyt moottoripyörän vaatimuksia..."

Mut tuskimpa hän(kään) uskaltaa oikeuteen asti mennä...

tll...

Moposta tulee moottoripyörä kun sen rakenteellinen nopeus ylittää 45km/h, käyttövoimasta riippumatta.
Ajokorttia varten tarvitaan ajokorttilupa ja sitä ei myönnetä henkilölle joka viimeksi kuluneen vuoden sisällä on syyllistynyt ajo-oikeudetta ajamiseen. Eli vaikka poliisi määräisi sakot ja esim. 2 kuukauden ajokiellon, se koskee mopokorttia mutta ajokorttilupaa ei irtoa.

Ai tulee vai?

Meinaatko esim että jos ostan normaalin skootterin, poistan rajoittimen, niin saans en tuosta vaan katsastettua kevariksi?

En saa.

Koska kevarilla on muitakin vaaitmuksia kuin se nopeus....

Eli mopo on mopo tai rekisteröimätön ajoneuvo. piste

asetus

Moottoripyörän moottorina on yli 50cm3:n polttomoottori TAI suurin rakenteellinen nopeus sen käyttövoimasta riippumatta on suurempi kuin 45km/h. Näin se tulkitaan liikenteessä, katsastuksestahan tässä aiheessa ei ole ollut kyse. Jokainen varmasti ymmärtää että suuremmille nopeuksille tarkoitettujen ajoneuvojen rakennekin pitää olla erilainen kuin mopon.

Niin sanoo

Mutta jos mopo ei muilta osin täytä moottoripyörän vaatimuksia, niin ei sitä OIKEASTI voida sellaisena myöskään käsitellä, koska on sille moottoripyörälle muitakin vaatimuksia kuin mopolle.

Eli lyhyesti, jos mopoa ei saa "heittämällä" muutoskatsastettua kevariksi, ei sitä voida sellaisena myöskään käsitellä.

Nonniin

Ei oikeuteen asti mene... vaan poliisipäällikön juttusilla joudun käymään. kyllähän se on varma että varsinkin näissä mopo hommissa kun alkaa pilikku viilaamaan niin se ajokortin saanti siirtyy melko varmasti, mutta tätä ei toivota.
Jos mopo kulkee yli 65km/h tai siinä on isompi moottori kuin 50cm3 se on kevytmoottoripyörä. Jos mopo kulkee alle 65km/h mutta yli 60km/h saa sakot ja joutuu katsastamaan mopon uudestaan. Ainakaan täällä Nurmijärvellä poliisit ei anna sakkoja jos mopo menee 45-60km/h. Sillä kaverin vakio derbi kulkee 57km/h tasasella...
Eiköhäs raja mahda kuitenkin olla 45km/h tai 50cc polttomoottorilla, muilla koneilla 4 kilowattia

Ja mitään 65km/h rajaa ei ole olemassakaan, laki sanoo:

"12 §
«Moottoripyörä»

L3e- ja L4e-luokan ajoneuvo («moottoripyörä») on kaksipyöräinen moottorikäyttöinen ajoneuvo, jossa ei ole sivuvaunua (L3e-luokka) tai jossa on sivuvaunu (L4e-luokka), ja joka on varustettu moottorilla, jonka sylinteritilavuus on suurempi kuin 50 cm3, kun kyseessä on polttomoottori, tai jonka suurin rakenteellinen nopeus on suurempi kuin 45 kilometriä tunnissa."

Tietenkin käytäntöjä voi olla erilaisia, mutta lain mukaan mentäessä raja on 45km/h tai 50cc
onko video skootterilla kortitta ajavasta riittävä todiste poliisille siihen että asiaa ruvetaan käsittelemään ? onko poliisilla aikaa/resursseja sellaiseen ? siirtyykö tästä mopokortti saati autokortti ? vai puuttuuko poliisi tällaiseen vain nähdessään ?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta