AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / S-FSH testi

S-FSH testi

16 Vastausta 5 592 Lukukertaa
Onko teillä otettu tuo hormonitesti? Millaisia lukuja tullut? Haluaisin tietää, kuinka luotettava testi on. Eli voiko olla vaihdevuodet vaikka testi ei niin näytä?

se arvo

Se tulos on aina vaan sen hetken tulos, se ei kerro, mikä se arvo oli viime kuussa, eikä se kerro, mikä se arvo tulee olemaan ensi kuussa. Eli voi siis olla tilanne, että viime kuussa se arvo olis näyttänyt vaihtareita, nyt se ei näytä vaihtareita, ja ens kuussa se taas näyttäis vaihtareita.

Nimenomaan noin on

Ihan kuten tuossa edellä sanottiin, se on vain sen hetken lukema.
Testi pitäisi toistaa ainakin 3 kertaa tarpeeksi pitkän välin kuluessa.

Itselläni otettiin kolmesti saman vuoden aikana ja tulokset oli 17, 20 ja 14.
Oli helppo diagnosoida, kun kuukautisetkin tulivat enää vain korkeintaan 1-3 kertaa vuodessa, että vaihdevuodet olivat jo pitkällä.

S-FSH testi otettu

Niin. Minulla on kohtu poistettu vuosi sitten ja nyt välillä on ollut jonkinmoisia vaihdevuosioireita. Eli illalla kuumia aaltoja, unettomuutta, tiheävirtsaisuutta...Nämä oireet voivat kestää pari viikkoa, sitten poissa kuukausia.
Nyt otettu tuo testi ja juuri nyt i ihmeempiä oireita. No, ensi viikolla kuulen tuloksen.

Raja-arvo?

Minulla on sellainen käsitys, että FSH on luotettava mittari, jos lukema on tarpeeksi korkea. En vain muista, mikä oli se raja-arvo, jonka ylittävästä luvusta voidaan päätellä vaihdevuosien alkaneen, olisiko ollut 30?

Minulta mitattiin FSH kun kuukautiset olivat olleet kolme kuukautta poissa ja monenlaisia vaihdevuosioireita ollut vuosien ajan, ei tosin vielä kuumia aaltoja. Lukema oli 17. Kuukautiset tulivat tämän jälkeen vielä muutaman kerran, mutta seuraavan kerran, kun ne jäivät pois, alkoivat muutaman viikon sisällä kuumat aallot, jotka pahenivat koko ajan. Tässä vaiheessa FSH olikin jo 58. Olin tosin ns. selvä tapaus, eli ilman testiäkin olisin tiennyt, että se on nyt menoa.

Raja-arvot

HUSLAB:in arvot:

Viitearvot:

Naiset:
-Follikulaarivaihe 1 - 10 IU/l
-Ovulaatiohuippu 12 - 25 IU/l
-Luteaalivaihe 1 - 8 IU/l
-Postmenopaussi 30 - 90 IU/l

nyt sain

Lukema oli 26. Lääkäri suositteli geeliä ja sitäkin vain tarpeen mukaan vähän. Pillereitä ei kuulemma kannata syödä kun luku ei tuota suurempi.
Nyt sitten geelin kokeiluun! Saa nähdä auttaako. Tosin nyt ei mitään oireita.

S-FSH TESTI OTETTU

MINULLA SAMA JUTTU,KOHTU ON POIS,KUUMIA JA KYLMIÄ AALTOJA TULEE.KOE OLI 35.3 ESTROGEENIÄ OLEN SYÖNYT TABLETTEINA 1-2 KLP.IMG/VRK......LOPPUA EI NÄY,,,HIOSTUKSELLE....

FSH

Mulla otettiin eka FSH 45-vuotiaana, jolloin se oli jotain n. 50. Vuotta myöhemmin se oli jo 110. Kuukautiset olivat silloin olleet pois jo pari vuotta ja sitä ennenkin jo monena vuonna ollut vain pari kolme kertaa vuodessa. Ensimmäiset oireet alkoivat jo alle 40-vuotiaana. Silloin lähinnä ajoittaisia kuumia aaltoja.
Tuo eka FSH otettiin työterveystarkastuksessa muiden kokeiden yhteydessä, mutta unohtivat kertoa silloin tuloksen mulle. Sain tietää sen vasta vuotta myöhemmin, kun pyysin kaikkia koetuloksia.

Miulla..

Olen nyt 57v. ja pari vuotta sitten otettu FSH 170, sitä ennen pari vuotta väliä, oli 37.

resepti annettu

Ensi viikolla siis saan tietää tuloksen. Gynekologi kirjoitti jo valmiiksi reseptit. Progynova 2 mg. Mitä tarkoittaa DS 1x1??? Toinen resepti Estrogel 0,6mg/g, geeli.
Tarkoitus odottaa tulosta ja sitten katsoa ovatko nuo tarpeen. Onko kokemusta progynovasta?

DS 1x1

DS 1x1 tarkoittanee annostusta, eli otat 1 tabletin päivässä ;)

niinpä tietysti

Kiitos opastuksesta!Tietysti, minä pöhkö. Tuo 1x1 sotki...

Minulla ainakin

Minulla on otettu tuo testi 3 kertaa, korkeimmillaan se oli 20, eli ei yli sen 30:n, jolloin katsotaan vaihdevuosien olevan varma asia. Viimeksi testi on otettu 2 vuotta sitten, jolloin se oli 14.

Silti minulla on viimeiset luomukuukautiset olleet jo yli 2 vuotta sitten, eikä nyt edes keltarauhashormonilla tyhjennysvuotoa ole tullut puoleen vuoteen (kokeillut pari kertaa). Eli oikeasti olen jo vaihdevuodet ohittanut lähes kokonaan.

Kerran kysyin gyneltä, että kun tuo minun arvo ei ole tuon korkeampi. Hän sanoi, ettei arvo merkitse mitään, vaan oireet.
Jossain tutkimuksessa kerrottiin, että ehkä just korkea tai kohoava FSH tekee vaihtarioireet, ei siis estrogeenin väheneminen itsessään, vaan se, että estrogeenin väheneminen nostaa FSH:n. Siinä tutkimuksessa oli nimittäin saatu FSH laskemaan jollain muulla konstilla kuin estrogeenillä ja se vei vaihtarioireet pois. Mutta se konsti ei ollut sellainen, jota voitais yleisesti käyttää, mutta siitä jäi sellanen ajatus, että ehkä joskus tulevaisuudessa tulee sellanen lääke (muu kuin estrogeeni), joka laskee FSH:ta. Jos sellaista edes tarvitaan.
"Kerran kysyin gyneltä, että kun tuo minun arvo ei ole tuon korkeampi. Hän sanoi, ettei arvo merkitse mitään, vaan oireet."

Olipa hölmö vastaus, hänen mielestään siis naisilla, joille ei tule oireita, ei ole vaihdevuosia ollenkaan? Vaihdevuodethan tarkoittaa kuukautisten loppumista, ja se vaihe tulee jokaiselle, joka tarpeeksi vanhaksi elää. VaihdevuosiOIREET ovat ihan eri juttu, ne vaihtelevat "äärest laitaan", ja vain noin joka viides selviää tästä muutosvaiheesta ilman oireita.

Tarkoitti...

Eikun se tarkoitti, että vaikkei FSH olekaan niissä lukemissa, missä "virallisesti" kulkee vaihdevuosien raja, kun kuitenkin oireet ovat selvät ( eli minun tapauksessa kuukautisten puuttuminen), on vaihdevuodet kuitenkin selvä asia. Ettei se pelkkä arvo mitään kerro.
 /   /  /  / S-FSH testi
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta