Hei,
Löytyykö mistään vakioitua GK-taulukkoa jollekin grammamäärälle, josta tulisi eri ruoka-aineiden SUHTEELLINEN glykeeminenkuormitus esille?
(Huom! Suhteellinen, ei absoluuttinen!)
"Kaikki on suhteellista."
-Albert Einstein
Vakioitu GK-taulukko
7
2814
Vastaukset
- oikein haet
Glykeeminen kuormahan on glygeeminen indeksi kerrottuna ruoka-aineen grammamäärällä ja jaettuna sadalla.
Ts. grammamäärän ollessa vakio, eri ruoka-aineiden kuorman suhteen kertoo suoraan näiden glykeeminen indeksi.
Kaikki palaset pitäisi tuossa olla pyöritellä asiaa ihan miten päin haluaa, jos haet jotain muuta, niin sitten en kyllä ymmärtänyt, että mitä.- Totuus ruokavaliosta
En ole ihan täysin samaa mieltä.
Oletetaan 100 grammaa kahta eri ruoka-ainetta: suklaapatukkaa ja porkkanaa. Jos 100 grammaa suklaapatukkaa sisältää esimerkiksi 10 grammaa hiilihydraatteja, saadaan sen glykeeminen kuorma (GK) 10 grammaa * glykeeminen indeksi.
Valmista GK-taulukkoa tarvitaan siihen, että kuluttajan ei tarvitse itse ottaa selvää jokaikisen ruoka-aineen hiilihydraattipitoisuudesta jotakin vakioitua ruokamäärää kohden, esimerkiksi sataa grammaa.
Otin porkkanan esimerkiksi siitä syystä, että vaikka sillä on korkeampi glykeeminen indeksi kuin suklaapatukalla, sisältää 100 grammaa porkkanaa vähemmän hiilihydraatteja ja näin ollen jää myös GK pienemmäksi.
Toisin sanoen, glykeeminen indeksi ei yksinään riitä mittaamaan minkään ruoka-aineen lopullisia, todellisia glykeemisia kuormituksia.
Saahan sen GK arvon itse toki laskettua, mutta mahdottoman iso homma tavalliselle kuluttajalle lähteä laskemaan päivittäistavarakaupan kymmenistätuhansista elintarvikkeista. - GI-Warrior
Totuus ruokavaliosta kirjoitti:
En ole ihan täysin samaa mieltä.
Oletetaan 100 grammaa kahta eri ruoka-ainetta: suklaapatukkaa ja porkkanaa. Jos 100 grammaa suklaapatukkaa sisältää esimerkiksi 10 grammaa hiilihydraatteja, saadaan sen glykeeminen kuorma (GK) 10 grammaa * glykeeminen indeksi.
Valmista GK-taulukkoa tarvitaan siihen, että kuluttajan ei tarvitse itse ottaa selvää jokaikisen ruoka-aineen hiilihydraattipitoisuudesta jotakin vakioitua ruokamäärää kohden, esimerkiksi sataa grammaa.
Otin porkkanan esimerkiksi siitä syystä, että vaikka sillä on korkeampi glykeeminen indeksi kuin suklaapatukalla, sisältää 100 grammaa porkkanaa vähemmän hiilihydraatteja ja näin ollen jää myös GK pienemmäksi.
Toisin sanoen, glykeeminen indeksi ei yksinään riitä mittaamaan minkään ruoka-aineen lopullisia, todellisia glykeemisia kuormituksia.
Saahan sen GK arvon itse toki laskettua, mutta mahdottoman iso homma tavalliselle kuluttajalle lähteä laskemaan päivittäistavarakaupan kymmenistätuhansista elintarvikkeista.Tuossa on kyllä perää.
Glykeeminen Indeksi (GI) ei itsessään ole riittävä tarkastelumittari, sillä vaikka esimerkiksi tuolla suklaalla on porkkanaa matalempi GI, sisältää 100 grammaa kyseenomaista tuotetta hiilihydraatteja niin julmetusti, että kuorma pompsahtaa arvoihin arvaamattomiin!
Porkkana on hyvä esimerkki myös sikäli, että vaikka sillä on suklaapatukkaa korkeampi GI, se sisältää loppu peleissä niin vähän hiilihydraatteja, että sitä voi popsia vaikka kilo kaupalla ilman sen kummempia seuraamuksia.
Ihan oikeassa olet siinäkin, että ei kukaan osaa luetella eri ruoka-aineiden hiilihydraatti pitoisuuksia, ja jos haluaa lähteä laatimaan itselleen Glykeemiseen Kuormaan (GK) perustuvaa ruokavaliota, saa kyllä aikamoisen salapoliisin työn tehdä tuhansien ja taas tuhansien ruoka-aineiden hiilihydraattipitoisuuksia tutkiessa.
Sitä paitsi, kyllä GK on ihan yhtä suhteellinen mittari lautaskoon suuruudesta riippumatta. Kyllä alhaisemman GK:n omaava ruoka-aine on terveellisempää kuin vastaava määrä korkeamman GK:n omaava ruoka-aine, mätki sitä sitten lautaselle 200 g tai 300 g. :D
Tosiaan, onko aiheesta saatavilla mitään taulukkoa tai kirjallisuutta? Luulise, että olisi joku asiantuntija/asiantuntijaryhmä sellaisen laatinut.
Tärppäsin yhden aikaisemman keskustelun aiheesta:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/7120702
>>Ymmärtääkseni Fedon A. Lindbergin kirjassa 'Syön itseni hoikaksi - solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta' (http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069) löytyy ainakin GI-taulukko kirjan lopusta, mutta jäi hieman epäselväksi, löytyykö GK-taulukkoa myös? Jostakin olisin lukenut, että kyllä kuulema löytyy. Osaako kukaan sanoa, onko totta? - eräs...
GI-Warrior kirjoitti:
Tuossa on kyllä perää.
Glykeeminen Indeksi (GI) ei itsessään ole riittävä tarkastelumittari, sillä vaikka esimerkiksi tuolla suklaalla on porkkanaa matalempi GI, sisältää 100 grammaa kyseenomaista tuotetta hiilihydraatteja niin julmetusti, että kuorma pompsahtaa arvoihin arvaamattomiin!
Porkkana on hyvä esimerkki myös sikäli, että vaikka sillä on suklaapatukkaa korkeampi GI, se sisältää loppu peleissä niin vähän hiilihydraatteja, että sitä voi popsia vaikka kilo kaupalla ilman sen kummempia seuraamuksia.
Ihan oikeassa olet siinäkin, että ei kukaan osaa luetella eri ruoka-aineiden hiilihydraatti pitoisuuksia, ja jos haluaa lähteä laatimaan itselleen Glykeemiseen Kuormaan (GK) perustuvaa ruokavaliota, saa kyllä aikamoisen salapoliisin työn tehdä tuhansien ja taas tuhansien ruoka-aineiden hiilihydraattipitoisuuksia tutkiessa.
Sitä paitsi, kyllä GK on ihan yhtä suhteellinen mittari lautaskoon suuruudesta riippumatta. Kyllä alhaisemman GK:n omaava ruoka-aine on terveellisempää kuin vastaava määrä korkeamman GK:n omaava ruoka-aine, mätki sitä sitten lautaselle 200 g tai 300 g. :D
Tosiaan, onko aiheesta saatavilla mitään taulukkoa tai kirjallisuutta? Luulise, että olisi joku asiantuntija/asiantuntijaryhmä sellaisen laatinut.
Tärppäsin yhden aikaisemman keskustelun aiheesta:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/7120702
>>Ymmärtääkseni Fedon A. Lindbergin kirjassa 'Syön itseni hoikaksi - solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta' (http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069) löytyy ainakin GI-taulukko kirjan lopusta, mutta jäi hieman epäselväksi, löytyykö GK-taulukkoa myös? Jostakin olisin lukenut, että kyllä kuulema löytyy. Osaako kukaan sanoa, onko totta?Ei tosin samoille grammamäärille. http://www.kuntoplus.fi/Crosslink.jsp?a=6650
Vaikka tuollainen taulukko olisi, niin epäilen, että kukaan sitä säännöllisesti käyttäisi esim. ostoksillaan, ennemminkin vain jakaa mielessään ruoka-aineet 'kyllä' ja 'ei' laatikoihin. Se vaan on niin paljon helpompaa ajatella siten.
Jos joku olisikin niin harrastunut asian suhteen, että käyttäisi taulukkoa säännöllisesti, niin sitten varmaan jaksaisi taulukon veivata itsekin, ei se nyt niin monen tunnin homma ole esim. Fineliä apuna käyttäen. - GI-Warrior
eräs... kirjoitti:
Ei tosin samoille grammamäärille. http://www.kuntoplus.fi/Crosslink.jsp?a=6650
Vaikka tuollainen taulukko olisi, niin epäilen, että kukaan sitä säännöllisesti käyttäisi esim. ostoksillaan, ennemminkin vain jakaa mielessään ruoka-aineet 'kyllä' ja 'ei' laatikoihin. Se vaan on niin paljon helpompaa ajatella siten.
Jos joku olisikin niin harrastunut asian suhteen, että käyttäisi taulukkoa säännöllisesti, niin sitten varmaan jaksaisi taulukon veivata itsekin, ei se nyt niin monen tunnin homma ole esim. Fineliä apuna käyttäen.Helpompaa se on minun mielestäni ajatella siten, että kyseisen taulukon avulla laadit itsellesi ruokavalion, jonka sisällön mukaan tiedät jo kauppaan mennessäsi, mitä ostaa.
En tiedä tarkkaan, mitä tarkoitat 'kyllä'- ja 'ei' laatikoilla, mutta mitä olen sellaisiin tähän mennessä törmännyt niin ovat kyllä niin pelkistäviä ja yleisen käsityksen vastaisia, että huh huh. Tarkoitan lähinnä näitä "EI: ruisleipää, riisiä, perunoita tms."
Täytyy loppukevennykseksi vielä sanoa, että kyllä on melko tehokasta, jos kaikki vähittäistavarakaupan elintarvikkeet käyt läpi ja taulukoit muutamassa tunnissa. Saat multa kesätöitä vaikka saman tien! - GI-Warrior
eräs... kirjoitti:
Ei tosin samoille grammamäärille. http://www.kuntoplus.fi/Crosslink.jsp?a=6650
Vaikka tuollainen taulukko olisi, niin epäilen, että kukaan sitä säännöllisesti käyttäisi esim. ostoksillaan, ennemminkin vain jakaa mielessään ruoka-aineet 'kyllä' ja 'ei' laatikoihin. Se vaan on niin paljon helpompaa ajatella siten.
Jos joku olisikin niin harrastunut asian suhteen, että käyttäisi taulukkoa säännöllisesti, niin sitten varmaan jaksaisi taulukon veivata itsekin, ei se nyt niin monen tunnin homma ole esim. Fineliä apuna käyttäen.Ainiin, ja kiitos linkistä!
Tarkastelin sitä ja tulikin mieleen vielä hieman noista rasvoista, että ei näköjään kannata pelkkää GK:tä tuijottaa, vaan korkea rasvaiset ruoat kannattaa diskata heti aluksi, koska ymmärtääkseni rasva on paljon pahempi energian muoto kuin hiilihydraatit.
Rasva on se, mihin muotoon ylimääräiset hiilihydraatit varastoituvat. Rasva on myös se energianmuoto, jota elimistö lähtee polttamaan viimoisena kehosta.
Voitaisiinko sanoa?
-> "Terveellisen ruokavalion nyrkkisääntö - Alhaisen GK:n omaavaa, matala rasvaista ruokaa, jonka kaveriksi proteiinipitoista lisuketta (esim. fettucine pastaa ja lisukkeeksi tonnikalaa)."
Kesäisin terveisin,
GI-Warrior - taulukkoa?
GI-Warrior kirjoitti:
Helpompaa se on minun mielestäni ajatella siten, että kyseisen taulukon avulla laadit itsellesi ruokavalion, jonka sisällön mukaan tiedät jo kauppaan mennessäsi, mitä ostaa.
En tiedä tarkkaan, mitä tarkoitat 'kyllä'- ja 'ei' laatikoilla, mutta mitä olen sellaisiin tähän mennessä törmännyt niin ovat kyllä niin pelkistäviä ja yleisen käsityksen vastaisia, että huh huh. Tarkoitan lähinnä näitä "EI: ruisleipää, riisiä, perunoita tms."
Täytyy loppukevennykseksi vielä sanoa, että kyllä on melko tehokasta, jos kaikki vähittäistavarakaupan elintarvikkeet käyt läpi ja taulukoit muutamassa tunnissa. Saat multa kesätöitä vaikka saman tien!Aika nopeasti sitä perusperiaatteet saa itselleen takaraivoon ja varsinkin jos jättää enemmän aineksia sisältävät einekset pois niin minusta ainakin suht. helppoa käydä ostoksilla myös tiedostaen (tarpeellisella tarkkuudella) mitä itse asiassa on ostamassa.
Kasviksia niin paljon kuin ja mitä vain huvittaa, hedelmiä ja marjoja, jos siltä tuntuu, koska niitä en koskaan paljon syö. Juustoa, kananmunia, ruokaöljyä... ostan kun loppuu, kanaa, lihaa ja kalaa sen mukaan mitä haluaa kulloinkin syödä. Joskus ostan ruisleipää, kestää minulla sen viikon-pari jääkaapissa. Vaaleaa leipää, perunaa, pastaa,... tosi harvoin tulee syötyä, perunaa ehkä kerran-pari kun ovat uusia, pastaa ja riisiä on ruokakaapissa entisiäkin, lienenköhän vuoteen syönyt kumpaakaan, mahdollisesti pastaa, mutta en nyt muista tarkasti.
Tuo on siis se taso, jolla itse asiasta ajattelen, ei mikään suositus kenellekään muulle. Olen toki Fineliä kelannut ihan mielenkiinnostakin, mutten sen pidemmälle ole mennyt. Jos joku haluaa käydä tarkasti kaiken 'datan' läpi järjestäen ruokavalionsa sen kautta, niin mikäpä siinä, itse en kohdallani näe sellaiselle tarvetta, minusta aika yliampuvaa, varsinkin jos käyttää jotain taulukkoa jatkuvasti. Siihen viittasin tuolla 'kyllä/ei' lokeroinnilla, etteivät ihmiset - sanotaanko ns. normaalisti - tee päätöksiä päivittäisissä askareissaan minkään tarkan laskukaavan tms. mukaan, asian ajaa jo kun menee tarpeeksi oikein.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 941783
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa3591196Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"
Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna181188- 961058
- 63848
Vanhemmalle naiselle
Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam36821Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani6774Lapuan liike nyt! rähinöimässä Tampereella
Avoimen rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen poprukat riehuvat Tampereella parasta aikaa.141723- 46716
En vaan ymmärrä
Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla42690