Glykeeminen kuorma -taulukko

Ruokavaliota särmäävä

Hei, Yritin etsiä Googlesta glykeemisen kuorman -taulukkoa, mutta ei löytynyt kuin glykeemisen indeksin -taulukoita. Tietääkö kukaan mistä löytyisi taulukkoa eri ruokien glykeemisista kuormista? Ymmärtääkseni Fedon A. Lindbergin kirjassa 'Syön itseni hoikaksi - solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta' (http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069) löytyy ainakin GI-taulukko kirjan lopusta, mutta jäi hieman epäselväksi, löytyykö GK-taulukkoa myös? Jostakin olisin lukenut, että kyllä kuulema löytyy. Osaako kukaan sanoa, onko totta?

9

5315

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itsekin tutkinut

      Tuo Glykeeminen kuorma (GK) tuntuu melko hyvä ja kenties nykyajan "tieteellisin" mittari ruuan terveellisyydelle. Tolla tieteellisyydellä tarkoitan sitä, että on helppo osoittaa ruan määrän, ravintoarvojen ja terveyden välinen syy-seuraussuhde. Toisin kuin monet VHH-ruokavaliot, GK ei niinkään pyri ottamaan kantaa hiilihydraattien määrään, vaan enemmänkin niiden laatuun. Itse olen urheilija, ja tarvitsen paljon hiilihydraatteja. On vain hyvä olla tarkkana, minkä sortin hiilihydaatteja suuhunsa laittaa. Kestävyysurheilussa, jota itse harrastan, ei tarvita niinkään räjähtävää, aerobisista energialähteistä kumpuavaa voimaa vaan pikemminkin elimistön rasvan polttokyky energianlähteenä korostuu. Itseäkin kiinnostaisi tuo GK-taulukko? Tietääkö kukaan niistä mitään?

    • ÄrTee

      niin no eiköhän se kuorma saada laskettua tietyn glykeemisen indeksin omaavan tuotteen määrällä.... Valmiita taulukoita tuskin julkaistaan joka jussille ja julialle heidän omien syömismäärien mukaan. GI x imeytyvän hiilihydraatin määrä / 100.

      • Ruokavaliota särmäävä

        "niin no eiköhän se kuorma saada laskettua tietyn glykeemisen indeksin omaavan tuotteen määrällä.... (...) GI x imeytyvän hiilihydraatin määrä / 100." Yllätys! Kerro toki lisää! Ihan kun kukaan ei tuota olisi tiennyt. Tokkopa kukaan jaksaa saati kellään on aikaa käydä laskemaan täydellä hakuammunnalla, missä ruoka-aineissa sattuisi olemaan alhainen GK-arvo. Jos osasit yhtään lukea, varmaan huomasit maininneeni muuan kirjan, jossa saattaisi tuollainen taulukko olla. Varmennusta tällekin asialle lähinnä kyselin. Sitä paitsi, ruoan määrä ja näin ollen sen GK-kuormakin muuttuu suhteessa, joten jos kaikille tarkasteltaville ruoka-aineille lasketaan GK-arvo esim. 100 gramman mukaan, saadaan täysin vertailukelpoinen, suhteellinen ja informatiivinen taulukko ko. ruoka-aineiden ravinto-ominaisuuksista. Toistan kysymykseni, eli sattuisiko kukaan tietämään tuosta Fedon A. Lindbergin kirjasta 'Syön itseni hoikaksi - solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta' (http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069), onko siinä GK-taulukkoa? Entäpä muita hyviä lähteitä? Kiitos jo etukäteen! Keväisin terveisin, Ruokavaliota särmäävä


      • ÄrTee
        Ruokavaliota särmäävä kirjoitti:

        "niin no eiköhän se kuorma saada laskettua tietyn glykeemisen indeksin omaavan tuotteen määrällä.... (...) GI x imeytyvän hiilihydraatin määrä / 100." Yllätys! Kerro toki lisää! Ihan kun kukaan ei tuota olisi tiennyt. Tokkopa kukaan jaksaa saati kellään on aikaa käydä laskemaan täydellä hakuammunnalla, missä ruoka-aineissa sattuisi olemaan alhainen GK-arvo. Jos osasit yhtään lukea, varmaan huomasit maininneeni muuan kirjan, jossa saattaisi tuollainen taulukko olla. Varmennusta tällekin asialle lähinnä kyselin. Sitä paitsi, ruoan määrä ja näin ollen sen GK-kuormakin muuttuu suhteessa, joten jos kaikille tarkasteltaville ruoka-aineille lasketaan GK-arvo esim. 100 gramman mukaan, saadaan täysin vertailukelpoinen, suhteellinen ja informatiivinen taulukko ko. ruoka-aineiden ravinto-ominaisuuksista. Toistan kysymykseni, eli sattuisiko kukaan tietämään tuosta Fedon A. Lindbergin kirjasta 'Syön itseni hoikaksi - solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta' (http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069), onko siinä GK-taulukkoa? Entäpä muita hyviä lähteitä? Kiitos jo etukäteen! Keväisin terveisin, Ruokavaliota särmäävä

        "Tokkopa kukaan jaksaa saati kellään on aikaa käydä laskemaan täydellä hakuammunnalla, missä ruoka-aineissa sattuisi olemaan alhainen GK-arvo." -herttinen sentään,koita nyt ymmärtää,ei ole olemassa mitään GK arvoa,on olemassa GI,glykeeminen indeksi,joka ruoalla on olemassa GLykeeminen Indeksi ja GK GLykeeminen Kuorma saadaan laskettua Syömällä tietty määrä jonkin GI:n omaavaa tuotetta. Rautalangasta väännettynä: syöt 150grammaa vaaleata leipää,jonka GI(glykeeminen indeksi on 70),tuossa sadassaviidessäkymmenessä grammassa vaaleata leipää 0n 82,5 grammaa hiilihydraattia.glykeemisen kuorman(GK) saat laskemalla GI*Hh:t=GK eli 70*82,5/100=57,75 Eli eipä valmiita glykemia kuorma kirjoja ole olemassa,kun jokainen syö ruokia sen määrän minkä sattuu.Glykeemisiä indeksejä sisältäviä taulukoita kyllä on vaikkapa netti pullollaan. Eli sinun täytyy nyt erottaa käsitteet GI joka on glykeeminen arvo jonka tuote sisältää ja GK joka riippuu täysin syödystä määrästä


      • Ruokavaliota särmäävä
        ÄrTee kirjoitti:

        "Tokkopa kukaan jaksaa saati kellään on aikaa käydä laskemaan täydellä hakuammunnalla, missä ruoka-aineissa sattuisi olemaan alhainen GK-arvo." -herttinen sentään,koita nyt ymmärtää,ei ole olemassa mitään GK arvoa,on olemassa GI,glykeeminen indeksi,joka ruoalla on olemassa GLykeeminen Indeksi ja GK GLykeeminen Kuorma saadaan laskettua Syömällä tietty määrä jonkin GI:n omaavaa tuotetta. Rautalangasta väännettynä: syöt 150grammaa vaaleata leipää,jonka GI(glykeeminen indeksi on 70),tuossa sadassaviidessäkymmenessä grammassa vaaleata leipää 0n 82,5 grammaa hiilihydraattia.glykeemisen kuorman(GK) saat laskemalla GI*Hh:t=GK eli 70*82,5/100=57,75 Eli eipä valmiita glykemia kuorma kirjoja ole olemassa,kun jokainen syö ruokia sen määrän minkä sattuu.Glykeemisiä indeksejä sisältäviä taulukoita kyllä on vaikkapa netti pullollaan. Eli sinun täytyy nyt erottaa käsitteet GI joka on glykeeminen arvo jonka tuote sisältää ja GK joka riippuu täysin syödystä määrästä

        Huoh... >Rautalangasta väännettynä: syöt 150grammaa vaaleata leipää,jonka GI(glykeeminen indeksi on 70),tuossa sadassaviidessäkymmenessä grammassa vaaleata leipää 0n 82,5 grammaa hiilihydraattia.glykeemisen kuorman(GK) saat laskemalla GI*Hh:t=GK eli 70*82,5/100=57,75< Eli toisin sanoen, pitäisi laskea joka ruoka-aineesta erikseen glykeeminen kuorma =D Mikä tuossa on epäselvää? Glykeeminen indeksi (GI) ei ota millään tavalla kantaa, PALJON esim. 100 grammassa jotakin on hiilihydraatteja, se vain ilmaisee niiden IMEYTYMISNOPEUDEN! Karrikoidusti sanoen, voi olla ruoka, jossa on hyvin alhainen GI, mutta aivan älyttömästi hiilihydraatteja. Tällöin sinulla on ruoka, jossa on aivan ÄLYTTÖMÄSTI hitaita hiilihydraatteja. Menikö jakeluun? >>Eli eipä valmiita glykemia kuorma kirjoja ole olemassa,kun jokainen syö ruokia sen määrän minkä sattuu.Glykeemisiä indeksejä sisältäviä taulukoita kyllä on vaikkapa netti pullollaan.


      • et oikein ymmärrä
        Ruokavaliota särmäävä kirjoitti:

        Huoh... >Rautalangasta väännettynä: syöt 150grammaa vaaleata leipää,jonka GI(glykeeminen indeksi on 70),tuossa sadassaviidessäkymmenessä grammassa vaaleata leipää 0n 82,5 grammaa hiilihydraattia.glykeemisen kuorman(GK) saat laskemalla GI*Hh:t=GK eli 70*82,5/100=57,75< Eli toisin sanoen, pitäisi laskea joka ruoka-aineesta erikseen glykeeminen kuorma =D Mikä tuossa on epäselvää? Glykeeminen indeksi (GI) ei ota millään tavalla kantaa, PALJON esim. 100 grammassa jotakin on hiilihydraatteja, se vain ilmaisee niiden IMEYTYMISNOPEUDEN! Karrikoidusti sanoen, voi olla ruoka, jossa on hyvin alhainen GI, mutta aivan älyttömästi hiilihydraatteja. Tällöin sinulla on ruoka, jossa on aivan ÄLYTTÖMÄSTI hitaita hiilihydraatteja. Menikö jakeluun? >>Eli eipä valmiita glykemia kuorma kirjoja ole olemassa,kun jokainen syö ruokia sen määrän minkä sattuu.Glykeemisiä indeksejä sisältäviä taulukoita kyllä on vaikkapa netti pullollaan.

        Tai et ainakaan osaa soveltaa asioita järkevästi käytäntöön. Onko se nyt niin vaikea katsoa ravintosisältö ja GI? (ilmeisesti on) Faktaa kun on, ettei se niin pikkutarkkaa ole kunhan perusasiat kunnossa, eli syöt järkevästi ja liikut.


      • Ruokavaliota särmäävä
        et oikein ymmärrä kirjoitti:

        Tai et ainakaan osaa soveltaa asioita järkevästi käytäntöön. Onko se nyt niin vaikea katsoa ravintosisältö ja GI? (ilmeisesti on) Faktaa kun on, ettei se niin pikkutarkkaa ole kunhan perusasiat kunnossa, eli syöt järkevästi ja liikut.

        Kyllä se vaan on niin vaikeaa! Vai oletko itse valmis menemään ruokakauppaan, kirjaamaan jok'ikisestä ruoka-aineesta sen ravintosisällön ja sitten vielä jälkeenpäin selvittelemään niiden GI:tä sekä laskemaan jokaisesta erikseen niiden glykeemista kuormaa? Ei kuulosta omasta mielestäni tavallisen kuluttajan hommalta sen enempää kuin jonkin ruoka-aineen syöpävaikutusten tutkiminen. Eiköhän tuohon ole ihan asiantuntijat perehtyneet, ja sitä tässä nyt utelen. En tykkää toistaa itseäni, mutta kolmannen kerran kysyn, että eikö Fedon A. Lindbergin kirjan 'Syön itseni hoikaksi' loppupuolella ole jonkin sortin GK-taulukko? Näin ainakin kuulin. Osaako kukaan sanoa tuosta? :) Kiitos.


      • ärtee
        Ruokavaliota särmäävä kirjoitti:

        Kyllä se vaan on niin vaikeaa! Vai oletko itse valmis menemään ruokakauppaan, kirjaamaan jok'ikisestä ruoka-aineesta sen ravintosisällön ja sitten vielä jälkeenpäin selvittelemään niiden GI:tä sekä laskemaan jokaisesta erikseen niiden glykeemista kuormaa? Ei kuulosta omasta mielestäni tavallisen kuluttajan hommalta sen enempää kuin jonkin ruoka-aineen syöpävaikutusten tutkiminen. Eiköhän tuohon ole ihan asiantuntijat perehtyneet, ja sitä tässä nyt utelen. En tykkää toistaa itseäni, mutta kolmannen kerran kysyn, että eikö Fedon A. Lindbergin kirjan 'Syön itseni hoikaksi' loppupuolella ole jonkin sortin GK-taulukko? Näin ainakin kuulin. Osaako kukaan sanoa tuosta? :) Kiitos.

        edelleen...minkään vakioidun GK-taulukon tekeminen ei olisi kovin relevanttia,koska harvoin ihmisen ateria muodostuu yhdestä(1) ravintoaineesta.koko aterian glykeeminen kuorma kun ei ole siihen sisällytettyjen ruoka-aineiden yhteenlaskettu glykeeminen kuorma.Rasva ja proteiini hidastavat enemmän ja vähemmän erilaisten hiilihydraattien imeytymistä.Mutta jos vaikka 100 gramman mukaan vakioitua taulukkoa kaipaat,niin nopeastihan sellaisen tekee itsekin.Mutta en minä ainakaan näe kyseisenlaisella taulukolla kauheata lisäarvoa tervejärkiselle ihmiselle,kenellä on edes jonkin tasoinen ymmärrys eri ruoka-aineista,kyllä niihin semmoinen näppituntuma kuitenkin on jokaisella ravitoonsa hitusen panostavalla.


      • Totuus Ruokavaliosta
        ärtee kirjoitti:

        edelleen...minkään vakioidun GK-taulukon tekeminen ei olisi kovin relevanttia,koska harvoin ihmisen ateria muodostuu yhdestä(1) ravintoaineesta.koko aterian glykeeminen kuorma kun ei ole siihen sisällytettyjen ruoka-aineiden yhteenlaskettu glykeeminen kuorma.Rasva ja proteiini hidastavat enemmän ja vähemmän erilaisten hiilihydraattien imeytymistä.Mutta jos vaikka 100 gramman mukaan vakioitua taulukkoa kaipaat,niin nopeastihan sellaisen tekee itsekin.Mutta en minä ainakaan näe kyseisenlaisella taulukolla kauheata lisäarvoa tervejärkiselle ihmiselle,kenellä on edes jonkin tasoinen ymmärrys eri ruoka-aineista,kyllä niihin semmoinen näppituntuma kuitenkin on jokaisella ravitoonsa hitusen panostavalla.

        Turhaan sä täällä enää jankutat, vastaus kysymykseen saatiin jo toisesta samaista aihetta käsittelevästä keskustelusta.

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/8158868

        Toisessa keskustelussa keskustelijat näyttivät kyllä ymmärtävän ongelman, ja jopa GK-taulukkokin löytyi Internetin syövereistä.

        http://www.kuntoplus.fi/Crosslink.jsp?a=6650

        Asiantuntijat sellaisenkin laatineet, sillä maallikon olisi miltei mahdotonta ottaa selvää vähittäistavarakaupan tuhansien ruoka-aineiden hiilihydraattipitoisuuksia, Glykeemisiä indexejä, ja lopuksi laskea niistä vakioitua kuormaa esim. 100 grammalle.

        Tuo vakiotu kuorma tulee sitten kuin koirahihnassa jos haluat lautaskokoosi suhteuttaa. Tosin, mitä sinä siitä tiedosta kostut kun se suhde kertoo sulle jo kaiken tarvittavan eikä se absoluuttinen tulos tarjoa sulle minkäänlaista lisäarvoa?

        Kirjoitustyylistäsi ja käytöksestäsi päätellen, sinulla ei taida olla lukio - saati korkekoulu - tutkintoa? =DD


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      129
      7676
    2. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      93
      7244
    3. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      30
      7170
    4. Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta

      Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t
      Maailman menoa
      6
      6340
    5. Marinin tuhojen korjaaminen kestää kahdeksan vuotta

      Nyt on vasta neljännes mennyt ja ensimmäiset korjausliikkeet saatu liikkeelle. Innokkaimmat olivat odottaneet että jo t
      Maailman menoa
      73
      6321
    6. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      111
      5687
    7. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      46
      5458
    8. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      70
      5313
    9. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      47
      5180
    10. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      19
      4985
    Aihe