AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  /  / Luistelusuksen jäykkyys

Luistelusuksen jäykkyys

4 Vastausta 4 272 Lukukertaa
Miten valitaan parhaiten hiihtäjän painolle sopivat luistelusukset? Käytetäänkö tässäkin lankkua apuna? Entä mitä vaikutusta on jos suksi on liian jäykkä tai löysä? Toimiiko eri jäykkyys eri kelialueilla eri tavalla?

jotain...

Oikea luistelusuksen valinta ei ole mikään helppo homma. Paras tapa valita suksi on käyttää hyväksi skiselectoria, jolla pystytään paremmin määrittelemään myös painealueet, niiden etäisyydet/ pituudet jyrkkyys/loivuus/Tiukkuus/löysyys.
Mittarin avulla myös asiantunteva kauppias pystyy myös tutkimaan painealueita, mutta tavallinen tallaaja ei tällaista palveluja "tavallisista" urheiluliikkeistä saa. Yleensä katsotaan vaan tämä "voidepese" eli suunilleen tämä suksen jäykkyyspuoli.
Samoin myös tolla lankulla, eli suunilleen tuo jäykkyyspuoli.

Yleisesti ottaen, jos suksi on liian löysä, niin suksi ei ole vakaa, eikä pysy potkussa alla kovalla alustalla.
Eli kuntoilijan on vaikea säilyttää tasapainoa yhden suksen liussa, mitä tuo luisteluhiihto on.
Aika yleinen ongelma n. 80 kg ja sen yli painoisilla kuntoilijoilla, koska noihin painoihin rupeaa löytymään jäykkyyksiä vasta kilpatason suksista maksimi pituudella, kun taas kutoilija useasti hakee vähän halvempia suksia.
Kyseiset löysät sukset taas saattaa toimia kyllä pehmeällä alustalla, kun lumi ohjaa suksea, eikä suksen tarvitse itsessään olla niin vakaa.
Liian jäykkä suksi on vaikea määritellä,kun pitää ottaa vielä erikseen huomioon painealueet sekä keulan jäykkyys.
Mutta yleisesti liian jäykkä suksi ei välttämättä luista hirveän hyvin ja varsinkin kuntoilijan on vaikea saada suksea liukuun ylämäkeen eli ylämäkihiihdettävyys on erityisen huono. ja jos vielä painealueet on jyrkät ja keula tiukka, niin pehmeällä alustalla kuntoilijalla todella raskas hiihdettävä suksi.
Vaikeita asioita, kun muuttujia on niin paljon.
Mutta jos hyvät yleis-sukset haluat, niin vakaat kovan alustan sukset ehdottomasti. Painealueet riittävän etäällä toisistaan ja erityisesti tuo takapainealue selkeästi kantapään takana jotta oma painosi on näiden painealueiden välissä jotta suksi kulkee vakaasti. Jos takapainealue kannan alla, niin vaikea hiihdettävä kovalla alustalla(suuntavakavuus), pehmeällä kyllä toimii.Yleis-suksea kun haet, niin olisi hyvä, että ei kynnä pehmeällä, eli kompromissina keula sopivan löysä, painealueet loivat sekä pitkähköt.
Ei kun paikalliseen intersportiin näillä spekseillä pyytämään suksea :-)
Kiitos tästä loistavasta selvityksestä. Joutuu lukemaan vielä muutamaan kertaan ajatuksella läpi, että sisäistää koko homman. Sellainen kysymys vielä tuohon painealueen kohdan ja pituuden tutkailuun, että jos tuo tehdään perinteisesti lankkua käyttäen niin onko silloin paino molemmilla suksilla tasaisesti vai pelkästään toisen suksen päällä? Olisiko tähän heittää jotain mittaa mitä luokkaa "voidepesän" pitäisi olla?

Tämä asia alkoi herättämään mielenkiintoa kun ostin uudet Peltosen Suprat vanhojen Rossignol X-ium:ien rinnalle ja nuo on selkeästi erilaiset hiihtää. Itse olen 180cm pitkä ja painoa noin 70kg. Rossarit ovat Keijo Kurttilan voidetesti käytössä ollut ennenkuin minulle päätyivät. Mittaa näillä on 181cm ja minun mielestä jäykemmät kuin uudet Peltoset. Peltoset taas ovat 184cm pitkät ja jäykkyydeltään Hard. Jotenkin nuo Peltoset tuntuvat huomattavasti vakaammilta hiihtää, mutta yhtä hyvää luistoa en ole niihin saanut aikaiseksi. Voi tosin johtua ihan voitelusta. Kummallakaan ei ole ollut ongelmia sivuttain lipsumisen kanssa, mutta varsinkin kovalla alustalla Rossareilla on vaikea saada pitkää tasapainoista liukua. Täytyy vielä varmaan vähän vertailla noita jäykkyyksiä kun omat havainnot ovat hieman päinvastaiset edellä olleeseen verrattuna.

jotain lisää...

Jep, elikkä luistelusuksilla mitataan voidepesä yhdellä suksella seistessä (Luistelussakin on paino aina vain yhdellä suksella) Voidepesäkin olisi hyvä takana ulottua selkeästi kantapään taakse luistelusuksessa 5-10 cm mielellään lähempänä kymmentä. Etupuolella voidepesä isovarpaan etupuolelle 30-50 cm. Riippuen vähän suksen pituudesta ja alustasta. Pehmeän alustan suksessa lähempänä 30cm, vakaassa kovan alustan suksessa lähempänä 50 cm. Painealueet ovat sitten ne kohdat suksessa, jotka ottavat tiukimmin kiinni alustaan, joita ei siis perusurheiluliikkeissä tutkita ollenkaan. Siellä katsotaan vaan tuo voidepesä.
Todella toimivan suksen löytäminen on todella arpapeliä, ellei valitsija ole siis todella ammattilainen ja valikoima mistä valita suuri.
Pikkaisen epäilyttää, että 181 senttisistä rossareista ei löydy enää jäykkyyksiä 70 kiloiselle kovalle alustalle.
Itsellä 193 senttiset xiumit, liukkaat, ja vakaus on kertakaikkiiaan täydellinen. Painoa itsellä n.78.
Peltosella löytyy jäykkyyksiä todella hyvin lyhyemmistäkin suksisista. Itseasiassa jopa 188 senttisiä tehdään aina 100 kiloon asti!
Kyllähän tuo pituus tuo sukseen vakautta lisää, mutta ketteryyshän siinä tietysti kärsii.
( Itsellä parit 187 senttiset sukset, ja ihan hervottomat, ei pidä suuntaa ollenkaan. Nilkat väsyneet jo kympin hiihdon jälkeen, kun nilkat pitäisi pysyä aivan rentona ja suksen pitäisi sen suunnan pitää)

kuntohiihtelijälle

kiitokset selventävästä vastauksesta minullekin, vaikka en kysyjä olekaan. Onhan sentään tälläkin palstalla asiallisia ja asiantuntevia vastaajia ja kirjoittajia, jotka oikeasti tietävät ja haluavat neuvoakin. Noita p-n jauhajia ja siklaajia on ollut niin paljon, että palstan lukeminen tahtoo jäädä vähiin.
 /   /  /  / Luistelusuksen jäykkyys
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta