AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Mihin tarvitsemme ydinvoimaa?

Mihin tarvitsemme ydinvoimaa?

18 Vastausta 1 153 Lukukertaa
"Energiaa oman talon katolta?

Michael Grätzel on kehittänyt nimeään kantavan aurinkokennon, jolta odotetaan paljon. Grätzel-kennon valtti on, että se on helppo ja halpa valmistaa. Sille odotetaankin rajusti kasvavia markkinoita, myös köyhissä maissa.

Grätzelin innovaatiota voisi kutsua keinotekoiseksi fotosynteesiksi eli yhteyttämiseksi - samaksi ilmiöksi, jolla kasvi tuottaa lehdissään itselleen energiaa.

Nämä uuden polven aurinkokennot eivät pohjaudu piihin, kuten suurin osa nykyisistä kennoista, vaan ne valmistetaan esimerkiksi lasista, titaanioksidista ja väriaineesta, joka voi olla peräisin marjoista.

Teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopisto sanoo, että tällaisen aurinkokennon valmistaminen onnistuu periaatteessa keneltä tahansa muutamassa tunnissa. Kotimainen mustikka on hyvä väriaine.

Energiantuotannon vallankumoukseen on silti matkaa. Tutkijoiden pitää saada ratkaistua vielä, kuinka tällaisella tekniikalla tehdyistä kennoista saadaan mahdollisimman halpoja tuottaa, tehokkaita käyttää - ja että ne kestävät käyttöä mahdollisimman pitkään.

Grätzelin kennojen pohjamateriaalina voi olla lasi, mutta myös muut materiaalit. Vuonna 2009 markkinoille tuli reppu, joka on päällystetty joustavalla kennolla. Se lataa kännyköitä ja muita pieniä laitteita.

Tällaiset kennot ovat piipohjaisiin verrattuna halpoja valmistaa, mutta niiden hyötysuhde on hieman heikompi: tällä hetkellä noin 10 prosenttia. Peter Lundin mukaan esimerkiksi omakotitalo tarvitsisi noin 40 neliömetrin kokoisen kennon, jotta talo ei tarvitsisi energiaa muualta. Neliömetrin kokoinen Grätzel-kenno tuottaa noin 100 kilowattituntia energiaa.

Koska uusista kennoista odotetaan halpoja ja helppoja, suuri kokokaan ei hirvitä. Esimerkiksi Dyesol-niminen yritys kehittää parhaillaan ratkaisua, jossa toimistorakennusten teräksiset seinäelementit päällystettäisiin Grätzel-kennoilla.

Peter Lund arvioi, että noin kymmenen vuoden päästä markkinoilla alkaa olla yleisemmin rakennussovelluksia tällä tekniikalla."

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/miljoonan-euron-millennium-palkinto-joka-kodin-aurinkokenno-marjamehusta

Aurinkokennoista

"Peter Lundin mukaan esimerkiksi omakotitalo tarvitsisi noin 40 neliömetrin kokoisen kennon, jotta talo ei tarvitsisi energiaa muualta. Neliömetrin kokoinen Grätzel-kenno tuottaa noin 100 kilowattituntia energiaa."

Siis, 40 m2 kenno tuottaa noin 40 x 100 KWh = 4000 KWh vuodessa eli sähköä noin 400 euron arvosta vuodessa. Paljonkohan 40 m2 kenno sähköliitäntöineen maksaa ja paljonko maksaa järjestelmän kunnossapito ja mikä on kennon käyttöikä?
Suomessa kenno ei tuota syksy/talvi-kuukausina juuri mitään, koska aurinko näkyy vain lyhyen aikaa ja on matalalla. Kesällä kenno tuottaa enemmän, mutta sähköä valaistukseen ja lämmitykseen ym. ei silloin juurikaan tarvita. Yöllä kenno ei tuota sähköä, joten järjestelmä tarvitsee joka tapauksessa ison akun sähköenergian varastointiin. Asunnossa tarvitaan myös normaali sähköverkko ja jokin lämmitysjärjestelmä. 4000 KWh vuodessa ei riitä muun sähkönkulutuksen ohella asunnon lämmittämiseen.

Kysymys

Mihin tarvitsemme YDINVOIMAA?

Terawatteihin

Aurinkoenergia toimii sitä paremmin mitä lähempänä päiväntasaajaa kohde on...
Yhteiskunnan ja teollisuuden pyörittämiseen öisin?
4000kWh on puolen vuoden taloussähköt omakotitalossa. Talvea varten tarvitaan kuitenkin sähköliittymä.

Nykyisten paneelien tuotto on vähän yli 100kWh vuodessa neliölle ja yhden neliön hinta on noin 500€. 40 paneelin määrä maksaa nykytekniikalla siis noin 20.000€, saman verran mitä omakotitalossa kuluu sähköön tämän päivän hinnoilla noin 25 vuoden aikana. Jos tuolla systeemillä tuottaisi puolet vuotuisesta sähköstä, niin järjestelmän hankintahinnan kuolettamiseen menisi 50 vuotta.

Melko halpoja saavat nämä uudet aurinkokennot olla jotta niin olisi oikeasti järkevää käyttää.

luitko todella jutun kennosta?

Minusta vain tuntuu, ettet ainakaan ymmärtänyt. Siinä nimittäin puhutaan sellaisesta Hightech- menetelmistä ja -vaatimuksista joita ei ainakaan jokamiehen työkalupakista löydy, löytykö edes Suomesta?

Jalat maahaan, please!

Lundilta paljon puhetta vähän villoja.

Sitten kun tämän profeetan oma talo toimii hänen mainostamillaa tekniikoilla, niin otan hänen puheet vakavammin. Muuten menee samaan kategoriaan kuin Himasen tulevaisuusvisiot ja Sarasvuon huomiotalouslöpinät.

Taustakin

epäselvä.Kuuluuko johonkin puolueeseen?

Puhuu asioista

yksipuolisesti joten saattaa olla erään puolueen jäsen.

onhan noita

Joku on tehnyt aurinkopaneeleita hiuksistakin. Vaan uutisankka taisi olla tuokin juttu.
Mitenkäs muuten jaksaa Lundin lanseeraama Keravan aurinkokylä-projeksti?
Ei kovin hyvää mainosta sekään. Talot kun on liitety jälkikäteen kaukolämpöön
omistajien pyynnöstä. Tais tulla vilu pakkasella.
http://www.viheraho.info/index.php?topic=4341.0;wap2

Tuota...

"Peter Lundin mukaan esimerkiksi omakotitalo tarvitsisi noin 40 neliömetrin kokoisen kennon, jotta talo ei tarvitsisi energiaa muualta."

hoitaa mennävuoden tapaiset joulu-tammi-helmikuu tapaiset ajat jolloin pakkasta koko
ajan -10...-20C ja aurinko hiukka pilkistää keskipäivällä horisontissa.
Siis ilman ulkopuolista energiaa?
Onko siitä ollut puhetta, paljonko Grätzel-kennon tekeminen maksaa? Tuo 40 neliötä/omakotitaloa kohden ei ole mikään ongelma, jos hinta on edullinen. Jos/kun hinta paljastuu edulliseksi, voisi kaikki katot muuttaa Grätzel-kennoisiksi.

Riippuu siitä

kuka vastaa.Jos Lund tai hänen myötäilijänsä niin ei tarvita muuta.Mutta realistiset asiaan perehtyneet vastaavat,että kyllä tarvitaan muuta ja paljon,varsinkin talvella.Sitä en ymmärrä miksi jotkut kehtaavat väittää pelkällä aurinkoenergialla pärjäävän Suomen oloissa läpi vuoden.Kesämökin tv.n sähköistys on eri asia.
En sitä hakenutkaan. Meinasin vain, että jos kennojen hinta on edullinen, mahdollistaa se sen aurinkoenergian hyödyntämisen, joka suomessa on. Turhaa luulla, että hyöty olisi jatkuva.

Reippaankokoiset aurinkopaneelit (ei Grätzel-malli) omakotitaloon maksaa luokkaa 20 K eur, jos Grätzel on paljonkin halvempi, voi paneelien määrän viisinkertaistaa (esim.) ja sillä varmasti jo alkaa olla merkitystä.

Kuvitellaan, että jos jokaisen suomalaisen talon katto olisi näitä edullisia Grätzel-kennoja täynnä, vaikutus olisi todella huomattava.
Varsinainen ongelma on se että Suomessa aurikoenergia jakautuu vuositasolla hyvin epätasaisesti. Kesällä on aurinkoa hyvin tarjolla mutta ei tarvita energiaa ja talvella on just päinvastoin. Ei vaan toimi Suomessa, uskokaa huviksenne.

Pieni kysymys

Jos se toimisi käytännössä noin hyvin niin miksei sitä olisi jo käytössä joka paikassa.Onko tämä teoreetikkojen höpötyksiä.

Pieni vastaus

Se on vain kaunis kaukainen päivä uni...(uni jollaista näkee lähinnä höpöheinän polttelijat)
Teoriassa toimii, mutta käytäntöön kallis ja pitkä matka.

Sitä tuo on

Ei mitään oikeaa vastausta näy tulleen,joten perusvihreältä sadulta näyttää.
 /   /  / Mihin tarvitsemme ydinvoimaa?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta