AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / Kuidun poisto

Kuidun poisto

11 Vastausta 577 Lukukertaa
Kertokaas onko lasikuidun poistoon mitään muuta "konstia" kuin sentti sentiltä taistella hampaat irvessä käsityökaluin? Meneillään mahonkiveneprojekti, vene on jossain vaiheessa kuidutettu kansirakenteita lukuun ottamatta. Kuidun alta paljastuu täysin kuivaa puuta, ei halkeamia, ei lahoa. Nyt on jäljellä hieman lasikuitu/hartsi jäämiä ja istuvat rungossa kuin tauti menevän miehen tangossa. Joskus olen kuullut lähtevän jollain "mönjällä", mutta ei minkäänlaista mielikuvaa mitä se voisi olla. Nauhahiomakoneella yritin kokeeksi, mutta ei se oikein tuntunut toimivan odotetusti. Kuinka järeällä koneella voisi pintaa hioa?

Jos vene on kuidutettu oikeaoppisesti

Niin täysin paljaaseen ja rutikuivaan puuhun on ensin imeytetty rakaa polyesterihartsia (usein pienellä kovettajamäärällä, ja ensimmäinen kuitukerros suurella kovettajamäärällä, jolloin sadaan "pysyvä" liitos) niin paljon kun se vain imee. Silloin et koskaan saa kuitua pois, koska ulkopuoleinen laudoitus on muuttunut puu/hartsiseokseksi.

Oletko muutenkin miettinyt tuon projektin järkevyyttä, puuvene kuidutetaan silloin kun se ei enää suostu kellumaan omin voimin, joten vaikka puu olisikin tervettä, niin vene ei välttämättä tiivisty (etenkin kun muistelen että mahonki turpoaa huonommin kuin muut puulajit, mutta tässä voin olla aivan väärässä).

välittäjälle...

Se ensimmäinen hartsisatsi laimennetaan styreenillä että saadaan liuos varmasti menemään puun läpi, noin niinkuin tiedoksi....

Kiitos tiedosta

Itse en ole vielä koskan kuiduttanut puuvenettä, enkä tule koskaan sitä tekemään. Mutta kaikki uusi tieto on toki tervetullutta.

Mitä mieltä olet noin muuten aloittajan projektista? Pakko kysyä kun nyt löytyi oikea asiantuntija :)
Mulla on kans yhtä järkevä projekti meneillään.
Mietin tässä miten saisin tuon 90 luvun lasikuitupaatin päällystettyä mahongilla,siis ulkopuolelta.
Onnistuisikohan niin että laittaisi soiroja sit liimais ne kiinni ja pakkelia perään laiskoihin paikkoihin ?
Sisäpuolelle suunnittelin laittavani 2mm peltiä,lattia 3mm turkkipellistä.
kulmahiomakone + lamellilaikka
Kulmahiomakoneella tehtyjä kuoppia on työläs hioa suoraksi.

Minä irrottaisin kirvestä kiilana käyttämällä (+pajavasara), tai jos koneita haluaa käyttää, niin multimasterilla. Minulla taisi aikanaan olla myös rautakanki käytössä. Sitä sai käytettyä liukuvasaran tai petkeleen tyylisesti lasikuidun ja puun välissä, kun oli ensin kiilannut pienen raon näkyviin.

Maalinpoistoaine pehmittää polyesterihartsin, muttei epoksia. Kuumailmaa käyttämällä on tulipalovaara, lasikuidun karvat syttyvät helposti.

Ei lasikuitu pala...

vaan muovi palaa elikä polyesterihartsi on se joka palaa.
Minulla oli työvälineinä nauhahiomakone + 40 paperi, epäkesko + 40 paperi, kulmahiomakone + 40 lamellilaikka sekä multimaster.

Jos halutaan pintaa tehokkaasti pois, mutta kuitenkin siten ettei monttuja synny niin tehokkain oli nauhahiomakone. Sitten, kun hermot menee tai väsy iskee ja pitää saada vähintään tuplaten jälkeä niin sitten otin pienen kulmahiomakoneen + lamellilaikan. Jälkeä syntyy nopeasti, mutta kuoppiakin syntyy. Hioin tosin vain veden alle jäävän osan uudelleen pinnoitusta varten, joten ei niistä pienistä kuopista suurta haittaa ole. Osan paklasin ja multimaster oli hyvä myös monessa paikkaa.

Epäkeskohiomakonetta käytin, kun halusin nauhan jälkeen hieman paremman pinnan.
Mulla on vähän samanlainen projekti valmistumaisillaan. Ostin käytetyn azimuthin ja nyt olen kaksi vuotta päällystänyt sitä puulla. Päädyin vihreään painekyllästettyyn lähinnä kustannussyistä, toki myös kestävyys ja huoltamisen helppous miellyttää. Katot olen päällystänyt 100mm:n turvekerroksella, ja suomuurain vihertää jo mukavasti. Sisätilat kaavin puhtaaksi, tilalle betonilaatta ja happosesta (tehtaalta varastettua) säänkestävät kalusteet. Karneeraus tuli mdf jalkalistasta.

aika hyvä....

montakohan kertaa on tullut hyvää kun laisikuitu on poistettu.....ja se jo mainittu kysymys, miksi se alunperin kuidutettiin...

hyvä ja vahva

Mä en ottaisi kuitua pois,,, vaan korjaisin sen kuntoon....

-mItselläni on kuidutettu puuvene ( tarkoituksella kuidutettu.) voi nääs ajaa jäissäkin !
Ja se ei ole edes painava, kun on tarkoituksella tehty rakenne kuidutettavaksi.
 /   /  /  / Kuidun poisto

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta