AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / Suolaa tiskikoneeseen?

Suolaa tiskikoneeseen?

24 Vastausta 61 008 Lukukertaa
Asumme ns. kovan veden alueella Kokkolassa. Astianpesukoneemme käyttöohje kehottaa lisäämään laitteeseen pehmennyssuolaa, mutta paikallisista marketeista ei ainetta löydy, eivätkä myyjätkään ole edes kuulleet moisesta. Mitä tämä salaperäinen suola mahtaa olla, ja tarvitseeko astianpesukone sitä oikeasti toimiakseen kunnolla? Ainakin toistaiseksi (1/2 käytössä) kone on pessyt puhtaaksi.

Karkeaa

Merisuolaa

kova vesi

saksalaiset koneet vaativat ohjeessaan suolaa, mutta missään päin suomea ei ole sellaista veden kovuutta että suolan käyttö olisi perusteltua. kone vain syöpyy sisältä harmaaksi.. tiedustele veden kovuus paikalliselta vesiyhtiöltä ja tarkista vielä laitteen ohjekirjasta mikä on arvo jolla suolaa pitäisi lisätä.

fosfaatit

eikö pesuaineiden fosfaatit ole juuri estämässä veden kovuussuolojen konsentroitumista ja pesuaktiivien saostumista. Eli valitse sellaisia pesuaineita joissa on fosfaatteja.

Vantaan vesi

Käyttövesi
Käyttöveden laatu

Vantaan Veden asiakkailleen toimittamasta vedestä n. 92 % tulee Helsingin Veden Pitkäkosken puhdistamolta, josta
Vantaan Vesi on lunastanut tarvitsemansa kapasiteettiosuuden. Tutkimusten mukaan laitokselta lähtevä vesi vastaa laadultaan hyvälaatuista pohjavettä. Loppuosa vedestä
tulee kahdelta pohjavedenottamolta.

Vesijohtoveden laatua seurataan sosiaali- ja terveysministeriön talousvesiasetuksen 461/2000 mukaisesti. Vesijohtoverkosta otetaan vuosittain 228 näytettä 27 eri pisteestä.

Veden kovuus on suurimmassa osassa verkostoa noin
0,6 mmol/l tai 3,4°dH (pehmeä) ja pohjavedenottamoiden vaikutusalueella 0,8-1,1 mmol/l tai 4,5-6.1°dH (pehmeä - keskikova). Näiden arvojen perusteella esim. astianpesukoneessa ei tarvita suoloja vedenpehmennykseen. Veden happamuus pH vaihtelee välillä 7,6-8,0.

kokkolan vesi

Miten sen veden helpoiten siirtää vantaalta kokkolaan? Pitääkö tilata säiliöauto vai postitse pänikkä aina tiskauspäivänä?

kato plussapiste..

www.kokkolanvesisto.fi niin saat paikalliset lukemat, URPO!

vantaan vesilöille.

siehän höpö oot eli 8% tulee tunnelia pitkin,taitaapi olla toisiapäin.viisuatta riittää asetuksien vetvomiseen,taidat yli-yli-insinööri tai näytteenottaja.talousvesiasetuksen ja sen 46yksikauttaviiva/2000 pykäläviidakonexpertti.se on vaikea sanoa että me eteläsuomalaiset tullaan toimeen päijänteen vedellä.ei ole omaa vettä omasta ,kun turpiin tulee on se vaikea myöntää..osa on sulla asiaa,vois millimoolit asiaan perehtyneille sanoa muutenkin,että asetus se ja se,lue tai käy kouluja kemianalalta,jonninjoutavaa minä tiedän asetuksen sen ja sen.jos vanttaanjoessa uit ja siitä kahvinhan tietysti keittää joka heppu,mut janoon kupilla ehkä huvilla.ja sekin vielä että vantaanvesi on halunnut kapasiitos osuuden on sama kuin helsinki sipoolta neidon ryösti.
:D taidanpa ottaa toisen kupin kaffetta, terveisiä Masalasta :)

kidesoodaa

Jos uskot näitä asiantuntijoita niin tärväät koneesi. Ei sinne mitään merisuolaa kuulu lisätä. Pehmennyssuola tarkoittaa kidesoodaa. Lisää sitä ruokalusikallinen pesuaineen joukkoon. Täällä etelä suomessa sitä pakkaa ainakin Parttia OY Kotkassa ja Löytyy ainakin Paikallisista Robin Hood nimisistä marketeista kilon pusseissa hintaan 0,90€ / pussi.
Jos et käytä mitään veden pehmennintä niin aikaa myöten koneeseesi kertyy kalkkia + ym. suloja.

kaikki yhdessä

tai sitten voit käyttää 3 in 1 -konetiskiaineita; veden pehmennykset samassa tabletissa

Näin

Juuri näin.
Kannattaa käyttää näitä All in one, tyyppisiä pesuaineita, niin ei tarvitse suolojen kanssa pelata.

Puhdasta tulee

Meidän perheessä pohdittiin samaa. Tiskarimme käyttöohjeen mukaan ns. elvytyssuola on tarpeen, jos veden kovuus ylittää arvon 4 saksalaisella asteikolla. Täällä Hyvinkäällä vesilaitoksen mukaan veden kovuus "yleensä alittaa arvon 5", joten suolaa ei siis yleensä tarvita. Koneemme (Miele) käyttöohje kertoi, että elvytyssuolana voi käyttää joditonta, karkeaa merisuolaa. Kokeilimme tätä, ja pesutulos todellakin parani hieman, olkoonkin että tiskit olivat kyllä aiemminkin ihan puhtaita. Erona oli, että lasit ovat kirkkaampia, eikä isoissa kulhoissa ollut läheskään niin paljon valkeita läikkiä kuin aiemmin. Käyttämämme merisuola maksaa vain alle euron kilo, joten käytämme nykyään suolaa tiskarissamme.

oikea suola oikeaan paikkaan

astianpesukonesuola on 99,9 % puhdistettua täyttä tavaraa mitään muita suoloja ei suositella käytettävän . ps tuote on kehitetty juuri veden pehmennykseen (Bonuksena ) suola desinfio keneen joka on varsinkin kesä aikaan hyvä juttu tv. www.multisalt.fi Ari Rikkonen

Besser

Ainakin Tarjoustalo myy tiskikoneisiin tarkoitettua suolaa. Kokeiltu on, mutta eipä juuri eroa tiskin puhtauteen tullut täällä Helsingissä.

Suolaa vain oikeaan paikkaan

Nythän on niin, että suolasta ei ole MITÄÄN HYÖTYÄ tiskikoneessa jossa ei ole omaa vedenpehmennintä. Suolan tarkoitus on elvyttää pehmentimen ioninvaihtohartsi. Kun kone ottaa vettä, hartsi sitoo itseensä kahden- ja kolmenarvoisia ioneja vedestä, esim. kalsiumia, rautaa ja alumiinia, ja luovuttaa tilalle yhdenarvoisia ioneja, tavallisesti natriumia tai kaliumia, riippuen suolasta jota käytetään. Nämä kahdenarvoiset ionit muodostavat muuten pesuaineen kanssa sedimenttiä, joka mm. tukkii pesusiivet... samoin jää siitä harmahtavia läikkiä astioihin ja koneen pohjalle.

- Suoraan koneeseen annosteltu suola EI TOIMI, vaan sitä pitää nimenomaan lisätä pehmentimen suolasäiliöön, kenellä pehmennin on. Jos ei ole, niin ei lisätä. Pesuveteen lisätty suola huonontaa pesutehoa.

- Tiskisuola on yhdenarvoisen metallin (käytännössä K tai Na) suolaa, tavallisesti kloridia, mutta voidaan käyttää muutakin anionia, joka ei muodosta sedimenttejä veden ionien kanssa.

- Pöytäsuolaa tai merisuolaa ei saa käyttää, vaan pitää olla mahdollisimman puhdasta K tai Na suolaa. Pöytäsuolan jodi sekä merisuolan yms. mineraalit voivat tuhota pehmenninhartsin.

- Pehmennin toimii sykleissä, vuorotellen luovuttaen veteen yhdenarvoisia ioneja kerätessään korkeampiarvoiset talteen, ja elvyttäen hartsin säiliöön lisätyllä suolalla, jonka jälkeen "kovat" suolat huuhdotaan poistoveden mukana viemäriin.

- Suolaa kuluu säiliöstä käyttöveden +2 ja +3 ionien pitoisuuden mukaan. Sitä voi käyttää vaikka vesi olisi hyvin pehmeää. Jos suolaa ei käytetä ja hartsi kyllästyy, sen elpyminen voi kestää kauan, tai se ei enää onnistu. Muista tämä mikäli aiot viedä koneesi toiselle paikkakunnalle tai esim. oman kaivon varaan.

Kirkasteesta sen verran, että sen käyttö on lähinnä kosmeettinen seikka. Suuria määriä ei tarvita. Annostelijan voi täyttä alarajaan ja lisätä ainetta kun kuivumistulos ja kiilto huononee. Edelleen tabletit joissa on pesuaine ja kirkaste, eivät ole optimaalisia. Kirkaste voi aiheuttaa ylimääräistä vaahtoamista pesuaineen kanssa, ja se voi estää pesuaineen ja veden tunkeutunista lian ja astian väliin. Käytä vain erillistä kirkastetta ja jauhemaista pesuainetiivistettä, jotkin "jatketut" aineet sisältävät pesuhiekkaa, ja se on huono asia. Näin toimiessasi voit myös valita eri valmistajien tuotteita hintatason ja pesutuloksen mukaan.

astianpesukonesuolaa saa

Katso netistä www.multisalt.fi ja sieltä jälleen myyjät ps.Suolalla on toinenkin merkittävä vaikutus sillä suola myös desinfio koneen ja tietenkin poistaa kalkin joka aikaa myöten kertyy koneeseen (toivottavasti oli apua)

Jänniä laitteita

Töissä on käytetty ihan tavan karkeaa merisuolaa isojen vedenpehmentimien elvyttämiseen ihan niinkuin niiden valmistajat kehottaa. En ainakaan ole kuullut että jotain muuta pitäis käyttää.

Huokea tiskikone kotona alkoi vuotaa ja sitä piti hieman purkaa. Näkyipä siellä olevan sitä samaa hartsimassaa kuin näissä työmaan koneissa. Hyvin se merisuola on siinäkin toiminut eikä kone tai astiat enää ole olleet niin tuhruisen näköisiä. Pesuainettakin säästyy eikä se kone ole mihinkään syöpynyt. Päinvastoin pitää veden paremmin sisällään kun ne kalkkisaostumat ei kampea tiivisteitä ja liitoksia raolleen.

Ja se suola on melko huono desinfiointiaine. Sitä pitäsi viskata sinne koneeseen lapiollinen että sillä pöpöt häviää. Vedenpehmentimen elvytykseen sitä käytetään hyvin vähän. Ei kai kovinkaan monen tarvitse desinfioida konetta ja/tai astioita? Ellei sitten ole hepatiitti, mrsa tai joku muu hulvattoman hauska sairaus jonka tähden pitää astiatkin pestä astetta tarkemmin? Minusta semmoiset astianpesukoneet millä voi astiat oikein desinfioida on silkkaa kusetusta. Kun ne astiat on silmin nähden puhtaita eikä niillä ole ennen pesemistä tehty jotain todella arveluttavaa, niin hyvin vaikeaa kenenkään niistä on sairastua.

Se kone näkyy sitäpaitsi huljauttavan sen elvyttämisessä käytettävän veden suoraan viemäriin eikä käytä sitä pesemiseen.

Tehkää kuten parhaaksi näette. Minä käytän merisuolaa, mutta tuskin kukaan vaikeuksiin joutuu vaikka ostaa semmoista hienompaa elvytyssuolaa.

karkea suola riittää

tiskikoneeseen ei tarvi laittaa mitään erikoisempaa suolaa. tavallinen karkea suola käy ihan hyvin! sitä meillä on käytetty jo ainaki 20 vuotta ja hyvin toimii

Helsingissä ei tarvitse

Päivitetty ja vesilaitokselta 06.09.2010 varmennettu tieto, Helsingissä veden kovuus noin 3,5 eikä pehmennyssuolaa tarvita.
Helsingin veden laadun ja kovuuden löytää täältä:
http://www.hsy.fi/vesi/juomavesi/vedenlaatu/Sivut/vedenlaatutaulukko.aspx

Itse menin vahingossa lisäämään tietämättä veden kovuutta suolaa koneeseen - siis ihan turhaan.

Jään ihmettelemään miksi aterimet tulevat koneesta sameina, vaikka pesuainetta on, huuhteluainetta on ja nyt sitä suolaakin. Kone on myös puhdistettu koneen puhdistus aineella. Jatkanpa tutkimuksia.. Saa tehdä ehdotuksia (rakentavia sellaisia) - kiitos!
"Voihan kone"
Mitä suolaa lisäsit? (siis näitten helppoheikkien mitäsattuu suolalta näyttävää vai siihen tarkoitettua) Käytätkö tabletteja vai jotai muuta pesuainevalmistetta?

Itse teen niin että täytän jauheella lokeron äärimmilteen täyteen ja laitan koneeseen esipesua panostamaan noin 1 millilitran "fairii" tai muuta. Osa siitä jää sitten pesuvaiheeseen ja se rikkoo pintajännityksen pesuvedestä ja meillä nuo astiat kerkee pinttyy välillä vähän useemmanki päivän ja omilla konsteillani on kyllä tullut puhdasta.

Jos koneesta löytyy suolalle oma lokero (säiliö) niin kyllä sitä kannattaa käyttää. kone säätää tarvittavan määrän liuosta pesuveden sekaan. Tämä aine tuntuii vaikuttavan lopputuloksen puhtauteen. Joskus se oli kuukausia loppu ja eron kyllä mielestäni huomasi. Se miksi tähän ketjuun eksyin niin yritin ottaaa selvää miitä tuo suola on kemialliseltaa seokseltaan. Se tuskin natriumin tai kaliumin tuotowqr
tiskikonesuola on puhdistettua natriumkloridia, eli tavallinen suola ei kelpaa. kysy lähimmästä huoltoliikkeestä, niissä yleensä myydään, hinta on luokkaa 2€ kilo, jolla pärjää vuoden kun säätää suolan annostuksen vedenkovuuden mukaan oikein. tabletteja kannattaa käyttää jos haluat koneestasi äkkiä eroon, syövät nimittäin muovi ja kumiosat pilalle. meillä meni kone vaihtoon kun kaikki letkut syöpyi puhki, huoltomies sanoi että tablettien aiheuttama vika.
Meillä kans kone huutanu suolaa siitä asti, kun se on ostettu, eli yli 5 vuotta. Nyt appiukko oli jostain saanu käsiinsä astianpesukonesuolaa ja laitettiin koneeseen.
Ihmeteltiin, kun säiliö oli täynnä vettä. Noh, imastiin vedet pois ja suolaa tilalle. Katsotaan miten käy.

Ja meillä laitetaan pesuainetta vai ripaus. reilusti alle suositeltujen minimimäärien. Aina tulee puhtaat astiat. Tuntuis hullulta käyttää tableteita, kun pitäis olla 4-kertaa pienempiä tableteita.

Niin ja tabletit on ihan samaa tavaraa, kuin jauhemainen pesuainekin. Se on vain puristettu tabletiksi. Ja taitaa siinä olla sellainen punainen nappulakin mukana, joka on kirkastetta.

Tabletin ainoa ongelma on, että ne on suunniteltu käymään kaikkiin koneisiin. Uudemmat koneet eivät tarvitse edes puolikasta tablettia pestäkseen kunnolla.
Se säiliö kuuluukin olla täynnä vettä. Uuteen koneeseen käsketään täyttämäänkin tuo säiliö ensiksi. Tuohon veteen se suola liukenee. Vai ajattelitko että pesusiivet ampuu suolarakeita ympäri konetta?
 /   /  /  / Suolaa tiskikoneeseen?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta