AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Ulosotto ja maksuhäiriö: Toiminimi?

Ulosotto ja maksuhäiriö: Toiminimi?

21 Vastausta 6 070 Lukukertaa
Onko estettä perustaa toiminimi kun makselen ulosottoon joka kuukausi sovitun summan ja lisäksi vielä on maksuhäiriömerkintöjä.

Kannattaako tähän toiminimiyritykseen ylipäänsä ryhtyä ettei leimaannu heti maksukyvyttömäksi nuoruuden tyhmyyksien takia?
No siis mikään velka, konkurssi, ulosotto tai muukaan ei ole este firman perustamiselle. Ei vaikka et velkoja maksaisikaan. Ainoastaan jos saat liiketoimintakiellon oikeudessa, niin et voi olla yrittäjä. Jos sinulla olisi kielto, muistaisit kyllä istuneesi oikeudessa. Tämän saa erittäin harva, ja vain jos tekee jotain todellä törkeätä.

On kyseessä sitten TMI tai OY, niin ei siinä leimaannu vanhojen velkojen takia maksukyvyttömäksi, ellei joku halua varta vasten katsoa yrittäjän omia luottotietoja. Toiminimellä on siis oma y-tunnus, kuten OY:lläkin. Eli kummassakin muodossa firma on puhdas, ellet mokaa. Mutta OY:llä on enemmän uskottavuutta kuin toiminimellä. OY:stä on myös se hyöty, että jos tulee velkoja, niin et saa niitä omille niskoillesi, vaan ne kuolevat firman mukana, ja niitä ei maksa silloin kukaan (ellei firmassa sitten ole varoja tai omaisuutta mitä voidaan myydä). Sinun omaisuus ja tiedot ovat turvassa, ELLET ole takaamassa esim. lainoja henkilökohtaisesti, tai ellet tahallisesti ole pistäny rahoja taskuun ja jättäny kaikki maksamatta. Tällöin oikeus voi tuomita sinut korvausvelvolliseksi.

Toiminimen ainoa etu on se, että vaikka sillä on oma y-tunnus niin se on sama kuin sinä (helpompi käsitellä rahoja kirjanpidollisestikin)... ja tietenkin hieman vähemmän paperihommia, mutta se ei ole mielestäni kovinkaan merkittävä asia.
Nykyään y-tunnus toiminimessä on aina sama, eli seuraa elinkeinonharjoittajaa loppuiän, tosin tmi on sama kuin sinä itse eli omat luottotietosi ovat samalla yrityksen luottotiedot.

Muissa yhtiömuodoissa y-tunnus on aina uusi yritykselle, mutta hallituksen tai toimitusjohtajan henkilökohtaiset luottotiedot kyllä katsotaan läpi.
Totta, että kerran perustetun toiminimen y-tunnus on aina sama, vaikka sen laittaisikin välillä lepotilaan, tai vaikka menisi konkkaan tai muuttaisi nimeä.

MUTTA vaikka toiminimi olet sinä, sinun luottotiedot EIVÄT ole toiminimen luottotiedot. Toiminimen tiedot voivat olla puhtaat, mutta yrittäjän ei välttämättä. Tämä siis korjauksena edellisen kommenttiin.

Loppupeleissä on siis kuitenkin ihan se ja sama vaikka firmalla on puhtaat tiedot, jos itsellä ei ole. Siinä ei ole enää väliä yhtiömuodolla. Tämähän ei jokapäiväisessä toiminnassa tule siis esille, mutta jos haet lainaa, luottoa tavarantoimittajilta tmv. jossa teet velkaa / laskulle tilauksia, niin voivat katsoa yrittäjän taustat. Kaikki ei kuitenkaan tee sitäkään. Riippuu paikasta.
Totta tuo luottotiedon jakautuminen juridisen ja luonnollisen henkilön välille, siitä huolimatta ja oikeastaan yhtiömuodosta riippumatta yrityksen vastuuhenkilöiden omat luottotiedot vaikuttavat myös yrityksen lainansaantiin, varsinkin jos kyseessä on uusi yritys.

Pelkästään luottokorttia hakiessasi (firman korttikin on aina jonkun nimissä) katsotaan sinun omat tiedot vaikka maksaja ja velallinen onkin yritys.
Kannattaa nyt miettiä sitä yrityksen perustamista tarkkaan, sillä minun mielestäni vaatii jo taitoa saada maksuhäiriömerkintöjä useampia.

Jos uskot liiketoimintaideaasi vahvasti niin kannattaa ryhtyä, jos olet epävarma niin älä ryhdy!
Yhtiö on juri niin huono kuin sen hallitus OYssä tai tmi kaverin luottotiedot. Sellaisella firmalla ei ainakaan saa luottoa tai tilejä auki mistään.

Voin Vuokrata Oy,n se on puhdas ja kaikki rekkarit kunnossa. Ei muuta kuin töihin ja laskuttelemaan. Otan pienen% palkkiota.
Heh, näin sivusta mikä se sellainen oma yritys oikein olikaan?
vielläkö on toi mahdollisuus?itse olisin perustamassa yritystä.itse ajattelin laittaa auton ja laittaa sen ajoon.eli siis puhe on rekasta.
vaikuttaako ehdollinen vankeusrangaistus toiminimen perustamiseen?
Ei vaikuta.
Estettä ei ole mutta muuten saattaa tulla ongelmia. Jos vanhat ulosotossa olevat velkasi on veroja, niin saattaa olla vaikeuksia päästä ennakkoperintärekisteriin ja se taas haittaa toimeksiantoja. Toinen taho joka saattaa kiukutella on pankki. Ne ei välttämättä anna toiminimelle pankkitiliä jos yrittäjällä on nauhaa perässä.

Osakeyhtiön osalta voi törmätä samanlaisiin ongelmiin jos hallituksen jäsenellä on vastaava menneisyys. Puoli vuotta sitten perustin OY:n asiakkaalle, mutta hänellä oli kamaa ulosotossa joten verottaja ei päästänyt ennakkoperintärekisteriin eikä pankki antanut tiliä. Jouduimme hankkimaan bulvaanin hallitukseen. Pankki nieli bulvaanin ja tili aukesi mutta verottajalle piti vielä tehdä kirjallinen selvitys asiakkaani roolista yhtiössä. Koska asiakkaani jäi kuitenkin yhtiöön toimitusjohtajaksi ilman ainoatakaan osaketta, verottaja ei niellyt asiaa eikä päästänyt yhtiötä ennakkoperintärekisteriin.

Rekisteristä poistaminen ei asiakkaani tapauksessa haitannut toimintaa koska hänen asiakkaansa taas ovat yksittäisiä kuluttajia. Yritysten välisessä kaupassa ja eritoten rakennusalalla on käytännössä aika vaikea toimia ilman että kuuluisi ennakkoperintärekisteriin.
Se on 100% fakta, että luottotiedot kulkevat SOTU:si alla. Minne tahansa perustat TMI:n tai KY:n on aivan varma, että luottotieto tuosta yrityksestä on sama kuin sinun henkilötunnuksen alla kulkevat luottotiedot.

KY ja TMI ovat henkilöstöyritysmuotoja eli yksityiselle elinkeinoharjoittajalle suunnattuja. SILLOIN, Y-tunnus on vain ALV, ennakkopid ja SV rahojen maksuun. Yrityksen luottotieto on sama kuin sinun henkilötietosi.

KY:ssä luottotiedot haetaan vastuualaisen yhtiömiehen sotusta.
TMI:ssä tämä nyt on päivän selvä asia. Eli elinkeinoharjoittaja tmi alla on yksi tai kaksi henkilöä mutta TMI perustaja eli "pomo" on vastuussa ja luottotiedot tulevat häneltä.

OY onkin sitten eri juttu.

Mutta tänä päivänä asiakastiedoista tulee henkilötunnuksella/Y-tunnuksella henkilöstöyrityksestä tieto kuka yritystä johtaa. asiakastiedon kautta sai muistaakseni vielä tiedon siitä mihin henkilötunnukseen Y-tunnus on sidottu ja luottohäiriömerkinnät näkyvät myös.
Näitä nyt lueskelleena, jälkiviisaana helppo tietty retostella mutta..

Onko OY:lle siis mitään mahdollisuutta avata tiliä jos luottotiedoissa merkintöjä, maksut melkein maksettuja ja viimeisin merkintä poistuu 2/2016.

Aloitetulla yrityksellä on tili mutta nyt pankkivirkailija tuumasi että tili pitäisi sulkea. Tili siis avattu samassa rysässä kun osakepääoma maksettu tilille.

Ja perustettu OY ei tarvitse mitään luotollista tiliä eikä maksukorttia tällä hetkellä. Luotolliset tilit on tarvittaviin paikkoihin, vakuutukset on kunnossa ja hommiakin on puoleksi vuodeksi eteenpäin. Nyt vaan tilihomma meinaa rueta kiristämään..
kysymys?yksi tuttava pyöritti ky firmaa noin 7-8kk tekemättä kirjanpitoa tai muita paperitöitä lainkaan veroista ja alv ilmoituksista puhumattakaan!lopetti sen ky:n 26.5.2013 ja ny kuukausi sitten perusti toisen firman ky muotoisena ja sai eri ly tunnuksen!miten se on mahdollista ?saako hän muka epr otteen tuosta vaan ja voi aloittaa puhtaalta pöydältä??eli ky muotoiselle yritykselle tulee aina uusi ly tunnus toisin kuin esim tmi yritykselle?vastatkaa joku viisaampi koska olen eri mieltä!!
Täällä yksi joka menetti tmi:n seitsemän vuotta sitten. Verovelkoja oli, mutta kaikki vanhenee nyt joulukuussa ja olen perustamassa uutta yritystä samalla Y-tunnuksella. Onko kokemuksia? Antaako verottaja lupaa? Jos, niin miten pankin laita ja vakuutusyhtiöiden? Pitäähän yritys vakuuttaa ja työntekjät myös.
Minultakin löytyy yksi maksuhäiriömerkintä. Luottotiedot ovat menneet. Suunnittelen hyvin pienimuotoista liiketoimintaa. En tarvitse lainaa mistään, en tarvi edes luottokorttia, jos se ei ole pakollinen. Toiminimi riittäisi itselle vallan mainiosti, jotta voisin sitä kautta tehdä pienimuotoista laskutustoimintaa. Voinko perustaa tässä tilanteessa toiminimen?
Huoh... tuolla taas väitetään että TMI:n luottotiedot on samat kun omat henk.koht. Joo, näin oli joskus vuosia sitten, ei enää. TMI:llä on ihan omat tiedot, ja siinä ei näy yrittäjän omat tiedot... ne tietenkin voidaan katsoa erikseen, kuten keneltä tahansa.
tmi.n luottotiedot on samat kun omistajan faktatietoa...mutta jokaiselle tmi-lle tulee uusi y-tunnus vaikka omistaja on sama eli se on paska puhetta et tunnus seuraa.mulla on ollut 4 tmi.10v sisällä.viimeisen kun perustin ei mennyt kun viikko soitti verottaja vaati 1000e kuussa ettei sulje veronumeroa.oli nimittäin pikkasen piikkiä...kieltäydyin epr kiinni heti alv numero jää silti auki joten kotimaan kauppaa saa tehdä sekä töihin käyttää alihankkioita laskutuksella(toimii noin vuoden)sitten se menee kiinni.nyt odotan liiketoiminta kielto päätöstä jo kolmatta vuotta,sinänsä hullua jos kielto on esim 3v ja tutkinta tehty 3v sitten mutta päätös 5v kuluttua on kielto 8v,suomen laki...mutta kerkee verot ainakin vanheta...
ei omat luottotiedot vaikuta siihen millään tavalla onko yrityksesi tiedot kunnossa vai ei..fakta.
Miten niin?Jos sinulla on maksuhäiriömerkinnät voimassa ja perustat Tmi:n, et saa luottoa mihinkään josta tuotteita ostat. SINÄ = Tmi, SInun luottotieodot->Tmi:n luottotiedot.
Jos on luottotiedot mennyt niin et saa pankkitilä esim oy lle. Toiminime voi pyörittää omalla pankkitilillä tai avata toisen yksityis tilin. Kyllä sä saat laskullakin muista yrityksiltä tavaraa. Aika harvoin tarkistaa omistajan tietoja!! Itelläni kohta 2 vuoden kokemus tästä. Hoitaa yritys hommat hyvin niin kaikki menee ihan hyvin vaikka olis itsellä luottotiedot menneet.
 /   /  / Ulosotto ja maksuhäiriö: Toiminimi?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta