Vapaaehtoistyön aloittaminen askarruttaa?

neuvoja kaipaileva

haluaisin tehdä jotakin muutakin opiskelun ohella ja vapaaehtoispalvelu kuulostaisi mukavalle, esimerkiksi seurakunnan vapaaehtoisuus tai spr- ystäväpalvelu. Kuitenkin omat sairaudet ja opiskelun kanssa jaksaminen mietityttää, joten onko tietoa voiko seurakunnissa tai spr:llä käydä juttelemassa vapaaehtoispalvelun aloittamisesta ja vähän jos on jotakin rajoittavia tekijöitä itselläkin, mutta haluaisin silti auttaa muitakin. Ja jos voi käydä juttelemassa täytyykö aikavarata.

9

591

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itsellä samantyyppinen askarrustilanne. Olen sairaslomalla mielenterveyssyiden takia, mutta jotain sisältöä pitäisi elämässä olla. Kotona istuminen ei minua vie eteenpäin. Asun Turun seudulla ja ongelmana on löytää itselle sopiva vapaaehtoistyön muoto. En haluaisi kovin ihmiskeskeiseen hommaan, sosiaalinen jaksaminen ei ole kehuttava. Kävin SPR:n ystäväkurssin, mutta siinähän tietenkin ollaan ihmisten kanssa tekemisissä. Olen ollut kirpputorilla vapaaehtoisena, mutta siinäkin menee iso osa hassahtaneiden asiakkaiden kanssa jutteluun, minkä koen ahdistavana.

      Onko ehdotuksia yhdistyksistä mihin voisi ottaa yhteyttä ja missä toiminta ei keskittyisi ihmisiin? Voisin vaikka liimata postimerkkejä jäsenkirjeisiin tai vastaavaa hiljaista itsenäistä puuhastelua. Seurakunta ei ole minun juttuni, mutta neuvovatko esim. työvoimatoimistoissa eteenpäin myös vapaaehtoistöiden suhteen?

      • linneavanamo

        ^ No tuli mieleen eläinsuojeluyhdistykset, löytyiskö niistä hommaa, jossa ei puuhailtaisi koko ajan ihmisten kanssa (edellyttäen, että tykkää eläimistä)?

        Tietysti vapaaehtoistyö on monesti ihmisten kanssa yhdessä toimimista, joskin on eri asia olla jonkun seurana koko ajan kuin sopia tuttujen ihmisten kanssa asiat ja tehdä muutakin.


    • linneavanamo

      Minulla on kokemuksia Helsingin SPR:stä ja SPR on niin iso toimija ja toiminta organisoitunutta, että löytyy joustavampiakin ratkaisuja osallistua jos ei esimerkiksi viikoittain pääse. Kannattaa ottaa yhteyttä ja puhua omasta tilanteesta. Muutoin kannattaa edetä juuri oman kiinnostuksen mukaan, jos jokin tuntuu kivalta tai itselle tärkeältä. Pelkän auttamisen halun vuoksi ei omasta mielestäni kannata hommaan lähteä, koska vapaaehtoistyö on myös hetkittäin työtä, parhaimmillaan siitä saa kyllä todella hyvän mielen.

      Tuntematta sitä, mitä sairastat, yksi mieleentuleva mahdollisuus voisi olla vertaistuki, jos sairastat jotakin sellaista, josta on vertaistukiryhmiä.

    • roaniemiläinen

      Meillä aloitti 2000 luvun alussa eräs opiskelija opintonäytetyönä, vapaaehtoisena päihteistä kärsivien "kerhoillat".
      Ne olivat maanantaisin klo 19 srk:n tiloissa.
      Siellä oli keskinäistä keskustelua ja lopuksi hengellinen hartaus. Kahvi ja pulla maksettiin porukalla - kellä rahaa oli tai vetäjä omista rahoista.
      Tilaisuuteen piti tulla suhtkoht selvänä - kertaakaan ei ollut häiriöitä
      Päihteistä kärsivä, päihteitä käyttävä tai hänen omainen, läheinen, ystävä, naapuri tms. on varmaan kokeillut kaikki mahdolliset hoito- ja avunannot, mutta tämmönen hengellinen tilaisuus on jäänyt kokeilematta
      Ilta oli vapaamuotoinen - kenenkään nimeä ei kysytty. Kenenkään kuulumisia ei kyselty. Kenenkään puhumista ei kielletty - toisin saatettiin rajoittaa ajallisesti ja joskus "asiallisesta".
      Illat alkoivat muutamasta henkilöstä ja se laajeni hetkessä jopa 50 henkilöön illassa - oli erittäin suosittu. Paikka oli alueella jossa ei juurikaan muuta ohjelmaa ollut ja ilta oli viikosta sellainen jolloin oli aikaa tulla.
      Juttu kesti pari - kolme vuotta kunnes srk huomasi sen suosion. Kävijämäärä reippaasti yli sunnuntaisen messun.
      Ilmeisesti kateus ja "oma osaaminen" nosti päätä srk:ssa ja he lupasivat ottaa jutun hoitoon.
      Ja juttu siirretiin samantien pois apua hakevilta muualle ja olen kuullut, että ilta jatkuu lähinnä muutaman "silmäätekevän" keskustelupiirinä.
      Päihdejuttua pidetään esillä, muttei ongelmasta kärsivä uskalla sinne mennä
      Onko enää edes tervetullut ja saako hän sitä apua mitä sai iltojen alussa (jos yksikin apua saisi niin hän kertoisi muille ja suosio kasvaisi jälleen) ja isossa ryhmässä helposti "naama" unohtui - oli helppo puhua.
      Lisätietoja voin antaa jos joku on tämmösestä kiinnostunut

    • roaniemiläinen

      Jäi kertomatta, että jokaiselle illalle oli oma vetäjä ja vetäjistä ei ollut puutetta. Vapaaehtoistyöntekijä sai valita kuka iltaa piti. Tulijoita oli jopa kehä kolmosen sisältä, mutta lähettyviltäkin riittävästi.
      Kelleen ei maksettu mitään - oli vapaaehtoista.
      Vetäjä, siis vapaaehtoistyöntekijä huolehti illan isännät ja emännät. Aihe tuli illan mukana.
      Maanantai- ilta osoittautui todella hyväksi, sillä olihan viikonlopun kellä kosteus, kellä kiusaus ja vaikeudet vielä "morkkiksena" mielessä.
      Mutta eräs tärkeä asia oli vielä ketään ei syytelty eikä syyllistetty ja kaikki olivat yhtä ammatillisia siis osaavia tässä ongelmassa, siinä ei lukemiset auta eikä tittelit. Päinvastoin voivat etäännyttää

    • yksi ystävä

      Hei,

      Punaisen Ristin ystävätoiminnasta saat parhaiten tietoa osoitteesta oleystava.fi

      Ystävätoimintaa on useilla Suomen Punaisen Ristin osastoilla ympäri Suomen. Jos haluat vapaaehtoiseksi ystäväksi tai tarvitset ystävää, käänny rohkeasti oman paikkakuntasi osaston puoleen tai ota yhteyttä lähimmän piiritoimiston ystävätoiminnasta vastaavaan henkilöön. Häneltä saat lisätietoa oman paikkakuntasi ystävätoiminnasta.

      Pääkaupunkiseudulla jo ystävinä toimivia palvelee Ystävätoiminnan tukipiste.

    • Parikos

      Vapaaehtoistyössä saa tekijä itselleen paljon sellaista, mitä ei rahallakaan
      voi saada, siis myönteisessä mielessä. Tietysti jokaisen ajankäyttö ja
      mahdollisesti ko. työhön liittyvät kustannukset asettavat rajoituksia itsekullekin.
      Auttamistyössä autettavien sairaudet ym. seikat voivat joskus tuottaa
      hankaluuksia.
      Monilla ihmisillä on taitoja, joita voi hyödyntää vapaaehtoistyössä. Se kun voi
      olla niin moninaista. Miksei noita voisi jakaa toisillekin. Aina on kuitenkin syytä
      muistaa, ettei auttajasta saa tulla autettavaa, eli kukin tekee vapaaehtoistyötä
      omien voimiensa mukaan.
      Itselläni on vapaaehtoistyöstä pelkästään myönteisiä kokemuksia.

    • vapaudenkaipuu

      Itse olen lukiossa ja oon seurakunnan ystäväpalvelun kautta tavannut yhtä vanhusta nyt puolen vuoden ajan :)

      Muistaakseni laitoin sähköpostia kaupunkini seurakunnan vapaaehtoistyön vanhusvastaavalle ja kerroin mitä halusin. Heti ottivat yhteyttä ja viikon sisällä pääsin aloittamaan :) Vanhusten lisäksi voi tietty auttaa päihde ja mielenterveysongelmista kärsiviä nuoria, lapsia ja onhan sitä kaikkea muutakin.

      Ja homma on vapaaehtoistyötä, joten myös joustavaa. Ei kukaan pakota sua tekemään sitä, vaan teet sitä koska itse haluat. Ite esim. käyn sen vanhuksen luona kun ehdin. Koulupäivän aikana en tietenkään, joskus hyppärillä olen käynyt saattelemassa sitä johonkin (kun se on liki sokea).

      Mut jos vaan omat rahkeet riittää niin suosittelen jotain pientä hyväntekeväisyyttä tekemään! Siitä tulee itelleenkin mahtava fiilis, kun huomaa, että maailmassa on asioita, joita tekemällä levittää hyvää!

      Siitä tulikin mieleen, että pitäisi tälle mummoystävälleni soittaa ja kertoa, etten huomena pääse sen luokse, kun uusintakoepäivä siirtyi maanantaille /:

    • nuorityttö

      Itse olen myös hieman masentunut ja opiskelu tuntuu välillä rankalta. Olen kuitenkin löytänyt itselleni sopivan vapaaehtoistyön, mistä uskon saavani voimavaroja Olen nimittäin mukana Best Buddies toiminnasssa eli kehitysvammaiselle vammaton kaveri ja toisinpäin. Toivottavasti löydät oman juttusi, joka ei rasita liikaa sinua vaan missä viihdyt hyvin. Vapaa-ehtoistyö on aina tärkeää! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe