Ydinvoima hinnoittelee itsensä pihalle - tyly graafi

stuxnet
3.4.2014 23:48

Hinkley C:n ydinvoimala saa Britannian hallitukselta tuet, jotka nostavat hiukset pystyyn monessa päässä."

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ydinvoima hinnoittelee itsensa pihalle tyly graafi/a944920


"Ja tuet tulevat vielä sen jälkeen, kun Britannia takasi 65 prosenttia 20 miljardin euron pääomakuluista. Tukiaisia korotetaan infalaation myötä, eli ne tulevat kasvamaan vuosikymmeniä.

Uusiutuvien energiamuotojen syöttötariffeista on valitettu aina. Miltä Hinkley C:n syöttötariffi näyttää uusiutuvien rinnalla? Cleantechnica kysyy. Melko pahalta. "

Alkuperäinen juttu:
http://cleantechnica.com/2013/11/05/nuclear-prices-market-graph/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

_____
Viestin 1. esitys oli 8.11.2013 19:57. Syytä viestin toistuviin poistoihin on minun mahdoton ymmärtää, joten joudun toistamaan viestin, kunnes valvojat
- perustelevat poistonsa, tai
- lopettavat viestin perusteettomat poistot.

Edelläkerrotun lisäksi valvojien muu puolueellinen toiminta ydinvoimapalstalla tekee asiakeskustelun mahdottomaksi: ydinvoiman kannattajat saavat häiritä keskusteluita ihan mielin määrin mitä kummallisimmilla asiattomuuksilla, mutta ydinvoiman vastaisia viestejä poistetaan, vaikka ne olisi kuinka sääntöjen mukaiset!

Tiedoksi @Suomi24

_____
Kiitokset jutun esiintuomisesta nimimerkille 'Tilin Tekijä'.
_____
9.4.2014
Uutinen mobiiliversiona (ilman kuvia):
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ydinvoima hinnoittelee itsensa pihalle tyly graafi/a944920?service=mobile&page=3

24

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mauri mälkiä

      Joo ja lehdistö vaikenee näistäkin YDINTUKIAISISTA kuin MUURI!
      Sopii kysyä miksi?

    • 14+16

      Englannin ydintukiaisten perusteena on uusiutuville energioille annetut tukiaiset. On vaikea kilpailla vapailla sähkömarkkinoilla jos kilpailevilla sähköntuottajilla on etuajo-oikeus verkossa ja taattu tuotto markkinahinnasta riippumatta.

      Tässä suhteessa tuo viheruskovaisten parjaama mankalaperiaate on erinomainen; se takaa sähkön hinnan vakauden suurkuluttajille jopa vuosikymmenien aikana. EU-komissiokin oivalsi sen eikä yhtynyt Satu Hassin aloitteeseen. Valitettavasti britit eivät ole keksineet tuota vaan menevät vaikeimman kautta.

      • thetruthofsubsidy

        Ja höpö höpö, Englannin ydintuilla ei ole mitään tekemistä uusituvan energian kanssa. E.on vetäytyi aluksia brittein markkinoilta, koska totesi, että ydinvoimasta ei saa millään ilveellä kannattavaa. Tämän jälkeen E.On teki saman tempun Fennovoiman kanssa. Brittien ydinvoimatuki perustuu ydinvoiman tuotantokustannuksiin ja tuen perusteet on laskettu ja tarkistettu moneen kertaan mm. Royal Academy of Engineeringin taholta.


    • Ranska viivyttää investointipäätöstä.

      http://www.bbc.com/news/business-31434420

      - Lopullista investointipäätöstä odotettiin vuoden 2014 loppuun mennessä, ja siirtyi vuoden 2015 1. neljännekseen, mutta määräaika siirtyi taas vuoden 2015 ensimmäiseen neljännekseen. Nyt sekin määräaika näyttää epätödennäköiseltä.

      Itävallan valitus EU:lle Hinkley C:n tuesta voi myös vaikuttaa Ranskan investointipäätöksen siirtymiseen. Itävalta itse on ilman ydinvoimaa, eikä sen sähkötoimijat osta maahan ydinsähköä: http://nucleotidings.com/article/nuclear-reactors-206-austias-electricity-now-100-non-nuclear

      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 24.2.2015 21:41

    • Suoria julkisia tukia ydinvoimalle on tarjonnut vain USA

      "TheRat
      25.2.2015 10:12

      Outoa, ydinvoiman vastustajat kun ovat täällä jo pitkään väittäneet, että ydinvoima saa julkista tukea... Nyt tästä tuleekin ensimmäinen tuettu ydinvoimala? Hmm..."

      Asia on aika yksinkertainen: julkista tukea on sekä suoraa että epäsuoraa. Epäsuoraa julkista tukea kutsutaan myös piilotueksi. Toistaiseksi vain USA on tarjonnut ydinvoimalle suoraa julkista tukea:

      "6. Ydinvoiman tuet ja verot

      "Missään Euroopan maassa ei makseta suoraa julkista tukea ydinvoimatuotannolle. Tulevaisuudessa Iso-Britannia maksaa mahdollisesti tuotantotukea uudelle suunnitellulle Hinkley Point C-laitokselle sähkön takuuhinnan muodossa (”strike price”). [55]

      Maailmassa ainoa maa, joka on tarjonnut suoria julkisia tukia ydinvoimalle, on Yhdysvallat. Vuoden 2005 energia-asetuksen (”Energy policy act”) mukaan USA:ssa ensimmäiset 6000 MWe uutta ydinvoimakapasiteettia saavat tukea 18 tai 21 $/MWh ensimmäiseltä kahdeksalta käyttövuodeltaan verovähennyksen muodossa (”production tax credit”). Sama energia-asetus sisältää myös muita tukimuotoja liittyen mm. käytöstä poistoon ja ydinvastuuseen. [10]

      Euroopan unionin valtiontukisäännöt sisältävät uusiutuvien energiamuotojen valtion tuet, mutta viime aikoina on keskusteltu ydinvoiman sisällyttämisestä valtiontukisääntöihin. Komission sisäinen dokumentti liittyen uusiin valtiontukisääntöihin vuodettiin heinäkuussa 2013 saksalaiselle sanomalehdelle Süddeutsche Zeitung4. Dokumentin mukaan komissio harkitsi ydinvoiman sisällyttämistä uusiin valtiontukisääntöihin, mitä mm. Saksa ja Itävalta vastustavat voimakkaasti. Euroopan komissio päätti kuitenkin lokakuussa 2013, ettei ydinvoimaa sisällytetä uusiin valtiontukisääntöihin. [56] Näin ollen mahdolliset jäsenmaiden ydinvoiman valtiontuet käsitellään erikseen eikä valtiontukisääntöjen puitteissa."
      http://energia.fi/sites/default/files/ydinvoima.pdf
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1, kerran 25.2.2015 15:51

    • Netstux

      Pitää aina katsoa oletuksia ennen kuin tekee johtopäätöksiä. Hinkleyn tekee kalliiksi kaksi asiaa. Ensinnäkin se perustuu kalleimpaan reaktorityppiin, EPR-1600:aan. Toiseksi omistaja olisi ulkomainen yhtiö, EdF mahdollisesti jonkun toisen ulkomaisen partnerin kanssa. Se merkitsee että yhtiö haluaa sijoitukselleen kunnon tuoton. Taloudellisten riskien lisäksi laskelmissa voidaan käyttää varovaisia oletuksia esim. käyttökertoimen ja taloudellisen eliniän suhteen.

      Tuossa Stuxnetin viitteessä laskelmat perustuvat 10 % reaalikorkoon mikä on hyvin korkea nykyisillä lainamarkkinoilla (viitteessä on esitetty laskelmat myös 3 % ja 7 % reaalikorolle mutta ymmärrettävästi laskelmat esitetään vain kalleimmalle vaihtoehdolle) . Voidaan tulkita pikemminkin niin että kyseessä on 5 % reaalikorko ja 5 % tuotto-odotus sijoitetulle pääomalle.

      Kotimaisissa laskelmissa sovelletaan yleensä 5 % reaalikorkoa koska lähtökohtana on sähkön omakustannushinta mankalaperiaatteen mukaisesti. Sen myötä ydinsähkön hinta putoaa tasolle 50 €/MWh.

    • K.Late

      Netstux, olet siis sitä mieltä, että ydinvoima ei ole kannattavaa markkinatalouden ehdoilla? Siitä voi siis saada vielä kannattavaa osuuskuntaperiaatteella, jossa omasta osuudesta ei makseta veroa, ja jossa yhtiömuoto on sellainen, mitä ei tunneta vapaan markkinatalouden maissa? Rutiset aina uusiutuvien saamista tukipaketeista, mutta et näe sitä, mankala mielestäsi vielä mahdollistaa ydinvoiman rakentamisen kannattavasti.

      Ihmiskunnan ainoa mahdollisuus pitkällä tähtäimellä on uusiutuvan tuotto. Jos lasketaan se vauhti, jokka Suomi on siirtymässä uusituviin juuri nyt, se tarkoittaa, että vuonna 2040 meidän energiastamme tuotetaan uusiutuvilla noin 60%. Muualla maailmassa luku on paljon suurempi ja vauhti kovempi, vaikka pieni osa tuotosta tuleekin vielä olemaan ydinvoimaa (alle 5% kokonaisenergiasta).

      Uuusiutuvien tuki on siis siirtymävaiheessa perusteltu, koska meillä meillä ei enää energiapaletissa ole muita vaihtoehtoja. Jos ydinvoimaa aletaan tekohengittämään tukipaketeilla, niin silloin se pitää katsoa yhtä tärkeäksi kuin uusituvat. Samoin täysin puhdas poltto kaasun ja hiilen osalta voistaisiin laittaa samaan kategoriaan.

      Lopulta uusituvat vievät voiton tässä kisassa. Pitkäikäisiä ydinvoimaloita tullaan sulkemaan kesken käyttöikänsä (esim Fennon käyttöikä voi venyä lähelle vuotta 2100).

      • Netstux

        Ydinvoimahan on nimenomaan kannattavaa markkinatalouden ehdoilla mutta ei ole kannattavaa ympäristössä jossa sen kilpailijoita tuetaan valtion toimesta. Hinkleyn tapauksessa esitetty hinta ei ole tuotantokustannus vaan kustannus jossa on varauduttu riskeihin ja varmistetaan kunnon tuotto laitoksen käyttäjälle.

        EU:n perusperiaatteita pitäisi olla vapaa kilpailu mutta energian kohdalla siitä on luovuttu täysin. Uusiutuvien energioiden kohdalla sallitaan kilpailua vääristävät tuet ja ydinenergiaa voidaan vastaavasti rangaista perusteettomasti. Tämän on saanut kokea mm. Fortum joka on ostanut Ruotsista ydinvoimaa hyvässä uskossa. Nyt Ruotsin hallitus on tuki- ja veropäätöksillään tekemässä ydinvoiman käytännössä kannattamattomaksi. Ja kyseessä on vanha ydinvoima jonka tuotantokustannus on varsin alhainen.


      • Heti kun ydinvoiman massiivinen piilotuki lopetetaan, energiatuen myöntämisestä sille voidaan aloittaa keskustelu. Parasta oli lopettaa tuet kaikilta saastuttavilta ja vaarallisilta energioilta, siis ruskeilta energioilta (ydinvoima ja fossiiliset).


      • Netstux
        stuxnet kirjoitti:

        Heti kun ydinvoiman massiivinen piilotuki lopetetaan, energiatuen myöntämisestä sille voidaan aloittaa keskustelu. Parasta oli lopettaa tuet kaikilta saastuttavilta ja vaarallisilta energioilta, siis ruskeilta energioilta (ydinvoima ja fossiiliset).

        Se ydinvoiman tuki on vaan niin hyvin piilotettu ettet sinäkään ole pystynyt kertomaan miltä budjetin momentilta se löytyy vaikka sitä on sinulta lukuisia kertoja penätty. Uusiutuvan energian tuet sieltä se sijaan löytyvät helposti http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2015&lang=fi&maindoc=/2015/tae/hallituksenEsitys/hallituksenEsitys.xml&id=/2015/tae/hallituksenEsitys/YksityiskohtaisetPerustelut/32/60/44/44.html
        http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2015&lang=fi&maindoc=/2015/tae/hallituksenEsitys/hallituksenEsitys.xml&id=/2015/tae/hallituksenEsitys/YksityiskohtaisetPerustelut/32/60/40/40.html

        Eli kerro nyt viimein miltä momentilta ne piilotuet löytyvät. Jos et siihen pysty, voimme jälleen kerran todeta mutinasi vihreäksi valheeksi.


      • Netstux

        Jos yhtiö tuottaa sähköä omaan käyttöön, se ei maksa sähköstä veroja vaan koko toiminnan voittoa verotetaan. Mankalamallissa vain laajennetaan tätä periaatetta yhdessä omistettuihin sähköntuotantolaitoksiin.

        Viheruskovaiset ovat tuominneet tuon mankalamallin pelkästään siksi koska sen on katsottu edistävän ydinvoimaa. Nyt taitaa ääni kellossa muuttua. Nimittäin samaa mallia on ehdotettu myös aurinkosähkön tuotannolle. Kauppakeskus voisi asentaa katolleen paneelit ja jakaa sähköä osakkailleen omakustannushintaan. Tai taloyhtiö voisi tehdä samoin. Silloin se onkin aivan erinomainen malli.



      • Netstux

        On se ydinvoiman piilotuki niin hyvin piilotettu ettei Stuxnet ole kyennyt sitä budjettikirjasta osoittamaan vaikka sitä on häneltä moneen kertaan kysytty.


      • Netstux kirjoitti:

        Se ydinvoiman tuki on vaan niin hyvin piilotettu ettet sinäkään ole pystynyt kertomaan miltä budjetin momentilta se löytyy vaikka sitä on sinulta lukuisia kertoja penätty. Uusiutuvan energian tuet sieltä se sijaan löytyvät helposti http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2015&lang=fi&maindoc=/2015/tae/hallituksenEsitys/hallituksenEsitys.xml&id=/2015/tae/hallituksenEsitys/YksityiskohtaisetPerustelut/32/60/44/44.html
        http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2015&lang=fi&maindoc=/2015/tae/hallituksenEsitys/hallituksenEsitys.xml&id=/2015/tae/hallituksenEsitys/YksityiskohtaisetPerustelut/32/60/40/40.html

        Eli kerro nyt viimein miltä momentilta ne piilotuet löytyvät. Jos et siihen pysty, voimme jälleen kerran todeta mutinasi vihreäksi valheeksi.

        On tyypillistä, että ne jotka ei näe sitä tosiasiaa, että Suomenkin ydinvoimaloita tuetaan yhteiskunnan varoin, eivät myöskään ymmärrä sitä yksinkertaista tosiasiaa, että yhteiskunnan tukea voi saada muutenkin kuin energiatuissa säädettyjen 'momenttien' perusteella, jolloin puhutaa usein piilotuesta Ydinvoiman energiatuki on siis piilotukea, joka käytännössä on alivakuutuksen salliminen ydinonnettomuudesta ulkopuolisille aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseen.

        Siis: kansa toimi ydinvoimayhtiöiden vakuutusyhtiönä ydinkatastrofin varalta, mutta ydinvoimayhtiöt eivät maksa vakuutusmaksuja kansalle. Tuollaisella liiketoimintamallilla jopa Suomessa voi ydinvsähkön tuotanto olla taloudellisesti kannattavaa.

        "Ydinvoiman lisärakentaminen ankkuroi tuotantorakenteen puoleksi vuosisadaksi yhdenlaiseen teknologiaan. Pääoma sidotaan tuotantotapaan, jonka riskit on ulkoistettu yhteiskunnalle. Tällaisella liiketoimintaosaamisella pystytään mahdollisesti myös Suomessa tuottamaan energiaa edullisesti."
        (Anni Huhtalan, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ympäristötaloustieteen professorin kirjoituksesta 21.6.2010 Helsingin Sanomien Vieraskynä-artikkelissa "Ydinvoima on riski hyvinvoinnille")


    • Jos Flamanville (Ranskan EPR) ei ole käytössä v. 2020 mennessä, valtion 17mrd £UK rahoitustakuut Hinkley C:lle raukeaa.

      "Just as George Osborne is hoping to get China to invest billions in EDF’s Hinkley C nuclear plant in Somerset, news from EDF’s Flamanville nuclear site threatens to sink the project. French regulators are to demand another lengthy round of tests on its flawed reactor vessel. And if Flamanville isn’t working by 2020, £17 billion of UK finance guarantees for Hinkley C will collapse."
      http://www.no2nuclearpower.org.uk/news/3-october-2015/

      Eikös tuo Ranskan EPR:n pitänyt alunperin valmistua jo tänä vuonna? Hoppu tulee ranskalaisilla. Ai niin, kustannukset kasvaa, ja Ranskassakin ihmisiltä alkaa rahat vähenemään kaikkien järjettömyyksien hankkimiseen.

    • K.Late

      "Eikös tuo Ranskan EPR:n pitänyt alunperin valmistua jo tänä vuonna? Hoppu tulee ranskalaisilla. Ai niin, kustannukset kasvaa, ja Ranskassakin ihmisiltä alkaa rahat vähenemään kaikkien järjettömyyksien hankkimiseen."

      Jaa, taitaa tulla hoppu, etenkin jos reakotrin paineastia vaihdetaan. Voi olla, ettei valmistu koskaan.

      Miten tutkimukset ovat edistyneet Suomen EPR:n paineastian osalta? Meillähän Stuk oletti, että paieastian teräs on sitä parempaa laatua, mutta lupasi kuitenkin tutkia asian. Onko tutkimustuloksia jo olemassa?

    • Britannia allekirjoitti sopimuksen ydinvoimalan rakentamisesta
      http://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Britannia-allekirjoitti-sopimuksen-ydinvoimalan-rakentamisesta/846645


      "Britannia on virallisesti allekirjoittanut sopimuksen Hinkley Pointin ydinvoimalan rakentamisesta. Britannia viivästytti sopimuksen allekirjoittamista, koska maan hallitus on huolissaan Kiinan osuudesta hankkeessa. Brittejä huolestuttaa myös ranskalaisen EDF:n rahkeet rahoittaa hankkeen toteutus."


      Ydinvoimalan hinnaksi on arvioitu 21mrd euroa. Tietääkseni se tulee olemaan ensimmäinen julkisin tuotantotuin toimiva ydinvoimala Eu:ssa.

      • FaktaaKehiin

        Osoittaa vain miten arvokasta perusvoima on. Eivät britit maksa ´rakkaudesta ydinvoimaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      4
      1569
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      20
      1209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1049
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1038
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      5
      1031
    6. 4
      932
    7. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      928
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      3
      921
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      914
    10. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      902
    Aihe