Vaasan viestintätiede

mietiskelijä

Olen tässä katsellut tulevaa opiskelupaikkaa ja harkinnut jo Tampereen tiedotusoppilinjaa, kunnes huomasin että v. 2003 Vaasan viestintätiedelinjalla pääsi 51 hakijaa 101:stä, vaikka käsitääkseni kyse on samasta alasta kuin Tampereella, johon pääsi 40 hakijaa 600:sta! Kai tässä on joku koira haudattuna vai onko Vaasan todella noin paljon helpompi päästä? Mitä eroa kysyisillä kahdella paikalla on?

15

6545

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mirella

      Juu, Vaasaan pääsee tosi helposti!! Itse käväisin pari vuotta juuri viestinnän pääsykokeissa, en jaksanut yhtään lukea mutta sisään pääsin...Tosin YO-todistus oli todella hyvä joten niillä pidteillä varmaan...En kuitenkaan sinne jäänyt, nyt olen Helsingin yliopistossa jonka kyllä senkin taidan vaihtaa pian Madridin yliopistoon...kai mäkin joskus paikkani löydän ;)

    • Herkko Kepponen

      Merkittävin ero on varmaan, että Vaasan viestintä-oppiaine on yleisempää viestintää, Tampereen tiedotusoppi taas selkeää toimittajakoulutusta.

      Vaasan viestintä (humanistisessa tiedekunnassa) vertautuukin enemmän Helsingin yliopiston viestintään (valtiotieteellisessä tiedekunnassa) ja Tampereen tiedotusoppi (yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa) Jyväskylän journalistiikkaan (humanistisessa tiedekunnassa).

      Myös tutkintonimikkeet ovat erit. Jyväskylästä ja Vaasasta valmistuu filosofian maistereita, Tampereelta yhteiskuntatieteiden maistereita ja Helsingistä valtiotieteen maistereita.

      Helsinkiin, Tampereelle ja Jyväskylään on tosiaan selvästi vaikeampi päästä kuin Vaasaan. En tiedä sitten, onko syynä Vaasan yliopiston sijainti tai huonompi maine. Opetuksen tasosta en osaa sanoa mitään.

    • siellä täällä

      Syy, miksi Vaasaan on helppo päästä liittyy ainoastaan siihen, että Vaasa ei ole mikään erityinen kasvukeskus (vrt. Tampere, Hki...) eikä edes erityisen iso kaupunki. Jos Vaasan koulutus järjestettäisiin vaikkapa Vantaalla, niin sinne olisi todennäköisesti yhtä vaikeaa päästä kuin vaikkapa Tampereelle.

      Olen opiskellut sekä Vaasassa että Tampereella ja hetken myös Helsingissäkin ja tasossa en ole huomannut mitään mainittavia eroja. Yliopistokoulutus on tasokasta Suomessa, oli se sitten Helsingissä, Rovaniemellä tai Vaasassa. Vaasaan hakemalla parannat mahdollisuuksiasi maisterin papereihin, mutta toisaalta saatat joutua muuttamaan pienemmälle paikkakunnalle, jos se nyt sitten niin paha juttu on. Itse ainakin voisin suositella mitä tahansa suomalaista yliopistoa, Vaasaa myös, viestintätieteiden opetus Vaasassa on sekä mielenkiintoista että haastavaa.

    • ...

      Itse olen opiskellut Vaasan viestintätieteitä (huom. monikko) laajana sivuaineena. Ja kuten edellä on kerrottu, Vaasassa oppiaine on ikään kuin monialaisempi kuin esim. Tampereella. Itse olen suorittanut myös muutaman viestintätieteiden verkostoyo:n kurssin netissä, mm. kurssin joka käsitteli viestintätieteellistä tutkimusta ja koulutusta Suomessa. Kurssilla oli mukana opiskelijoita useasta eri yliopistosta ja monesta eri oppiaineesta. Vaasan opinnoissa on paljon samaa kuin mm. Helsingin viestintätieteissä ja myös Turun mediatutkimuksen oppiaineessa. (Vaasan viestinnän proffa Tarmo Malmberg on muuten Turussa dosenttina).

      Vaasan viestintätieteet pitää sisällään multimediatutkimusta, digitaalista kulttuuria, mediatutkimusta ja soveltavaa kielitiedettä. Lisäksi opinnoissa on olemassa myös terminologisen tutkimuksen opintokokonaisuus, tämä tietääkseni ainoana Suomessa. Oppiaine on aiemmin (vuosia sitten) ollut nimeltään soveltava kielitiede.

      Tunnetuin akateemisessa maailmassa vaikuttava Vaasan viestinnän alumni lienee Sam Inkinen (kts. http://www.uwasa.fi/~sam/). Tällä hetkellä myös MTV3:lla oleva uutistoimittaja Katja Kannonlahti on Vaasan viestinnän alumneja (kts. http://www.uwasa.fi/alumni/kannonlahti.html). Sitten Vaasan viestintätieteistä valmistunut Asko Murtomäki niminen kaveri toimii Euroviisujen kommentaattorina, katsohan tänä vuonna euroviisut niin tämä Asko saattaa olla siellä äänessä. Teki gradunsa Euroviisujen markkinointiviestinnästä. Niin ja myös mm. Nokialla on paljon Vaasalaisia viestintätieteilijöitä.

      Periaatteessa se miten yliopisto-opinnoista ponnistaa eteenpäin on todella paljon vain itsestä kiinni, ei minusta niinkään siitä mistä yliopistosta on tutkintonsa napannut. Niin ja se mitä saa opinnoista irti on myös paljolti itsestä ja omasta motivaatiosta ja innosta kiinni.

      Vaasassa on viestintätietelijöillä hyvät mahdollisuudet päästä esim. paikallislehti Pohjalaiseen töihin - aika paljon heitä siellä on freelancereina. Lisäksi moni työskentelee CITEC Oy:ssa teknisenä dokumentoijana (usein ns. GIGALAISIA, eli viestinnän ja tietotekniikan yhteislinja). Vaasassa on myös Åbo Akademin MediaCity yksikkö (kts. http://mediacity.abo.fi/), jonka kanssa Vy:n viestintätieteilijöillä on tietääkseni jonkinlaista yhteistyötä. Jos siis vain ruotsin kieli onnistuu niin tuo tarjonnee ihan mielenkiintoisia lisävaihtoehtoja.

      Mutta, jos tiedotusoppi ja ikään kuin perinteinen journalismi on se mitä haluat, niin sitten Vaasa ei ehkä ole se täysin oikea paikka sinulle, vaan juuri esim. Tampere tai Jyväskylä.

      Siis oppiaine on erilainen, mutta siis Vaasan ei vain todellakaan hae porukka samalla tavalla kuin Tampereelle - siitäkin on kyse. Harvempi taitaa ennen hakemista tosissaan selvittää mitä viestintätieteet oikeastaan edes on - kannattaa huomata että kieli on tärkeässä asemassa taustalla, siis siten myös kielen tutkimus ja tulkinta/(kulttuurin/yhteiskunnan) luenta - tämä on se humanistinen viritys mm. Vaasan (ja vielä enemmän esim. Turun mediatutkimuksen) opintojen taustalla. Toisaalta viestintätieteet on myös lähellä yhteiskuntatieteitä (ja se näkyy siinä, että esim. Tampereella tiedotusoppi on yhteiskuntatieteellisessä).

      Mutta, jos Vaasan menee sillä meiningillä että kunhan nyt pääsee sisään ja jotakin opiskelee ja katselee, niin tuskin siinä kovin moni motivoituu sitten oikein kunnolla opiskelemaan ja itseään kehittämään - tämä on sinänsä sääli, koska erittäin hyvät edellytykset siihen Vaasassakin on.

      • ...

        Lisäys liittyen siihen, että Vy:stä valmistuu FM:ksi ja esim. Treelta YTM:ksi.

        Tuossa on eroa mm. tutkimusotteessa. Vaasassa (Turussa) painotettaan humanistista näkökulmaa. Toisin sanoen tutkittavana olevaa ilmiötä pyritään tulkitsemaan ja "lukemaan" (vrt. hermeneutiikka) - tämä on lähellä eräänlaista filosofista (filosofoivaa) tutkimusottetta. Yhteiskuntatieteissä taas tutkimusote on usein ikään kuin selkeämmin "tieteellinen", käytännönläheisempi ja selkeämpiä tuloksia tuottava. Tässä nyt lienee eräs suht. selkeä ero oppiaineiden viestintätieteet/mediatutkimus (TY/VY) ja tiedotusoppi/journalistiikka (Jy/TaY) välillä.


      • abityttö

        Olin kans miettiny mitä eroa noilla jyväskylän journalistiikalla ja vaasan ja tampereen viestintäopeilla on, kun opokaan ei osannu oikeen kertoa. Että kiitos kun valaisit asiaa! :) Mua kiinnostais toimittajan ammatti, saako vaasasta siihen ammattiin tarvittavat valmiudet, vai olisko jyväskylän journalistiikka sittenkin parempi?


      • ...
        abityttö kirjoitti:

        Olin kans miettiny mitä eroa noilla jyväskylän journalistiikalla ja vaasan ja tampereen viestintäopeilla on, kun opokaan ei osannu oikeen kertoa. Että kiitos kun valaisit asiaa! :) Mua kiinnostais toimittajan ammatti, saako vaasasta siihen ammattiin tarvittavat valmiudet, vai olisko jyväskylän journalistiikka sittenkin parempi?

        Saa Vaasastakin kyllä valmiudet toimittajaksi, vaikka opinnoissa ei suoranaisesti journalistiikkaa niin painotetakaan, vaan painotus on tosiaan viestintätieteissä laajemmin - tämä saattaa tuntua ammattitoimittajaksi halauvasta liian kaukaiselta varsinaisen työn suhteen, ainakin silloin jos ei kovin hyvin hallitse opitun tiedon soveltamista käytäntöön. Mutta esim. taannoin eräs proseminaariryhmässäni ollut tyttö työskenteli taloustoimittajana muistaakseni Turun Sanomissa - hän oli kai lukenut kauppatieteitä sivuaineena.

        Periaatteessa toimittajan ammattiin ei välttämättä tarvita edes viestinnän/tiedotusopin opintoja lainkaan - tai ei ainakaan pääainetasolle asti. Riippuu tietysti hieman millaiseksi toimittajaksi haluaa pyrkiä, mutta perustasolla tärkeätä on että on hyvät/erinomaiset tiedot yhteiskunnasta - tai että on yleensä kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista.

        Vaasan viestinnän opinnoissa on melkoisesti myös tietoteknisten/digitaalisten välineiden käyttöön liittyviä kursseja, joilta saa tavallaan käytännön pohjaa toimitustyössä käytettävien tietoteknisten laitteiden käyttöön. Periaatteessa jokaisen nykyajan toimittajan pitää hallita digitaalisen kameran käyttö, kuvankäsittelyn perusteet (liitty edelliseen), taitto-ohjelman käytön perusteet ja tietenkin tietokoneen peruskäyttö noin muuten.

        Opiskeluaikana kannattaa pyrkiä yo-lehteen avustajaksi ja siis kirjoitella sinne juttuja. Sitten jossakin vaiheessa kannattaa hakea esim. johonkin paikallislehteen/maakuntalehteen kesätoimittajaksi tai freelanceriksi jne. Aloittelevan toimittajan uralla työkokemus (eli juttujen kirjoittaminen ja työstäminen) on vähintäänkin yhtä tärkeä asia kuin suoritetut opinnot.

        Kannattaa verrata Vaasan ja Jyväskylän oppiaineiden sisältöjä keskenään ja miettiä sen perusteella kumpi niistä tuntuu itselleen paremamalta. Kurssisisällöt löytyvät opinto-oppaista, jotka taas löytyvät yliopistojen/tiedekuntien kotisivuilta.


      • ...
        abityttö kirjoitti:

        Olin kans miettiny mitä eroa noilla jyväskylän journalistiikalla ja vaasan ja tampereen viestintäopeilla on, kun opokaan ei osannu oikeen kertoa. Että kiitos kun valaisit asiaa! :) Mua kiinnostais toimittajan ammatti, saako vaasasta siihen ammattiin tarvittavat valmiudet, vai olisko jyväskylän journalistiikka sittenkin parempi?

        Vaasan viestintätieteiden opinto-opas löytyy täältä:
        http://www.uwasa.fi/opinto-opas/hut/viestinta.html

        Ohessa oppaasta otettu lyhyt selitys opintojen tavoitteista:

        "Viestintätieteiden opinnot antavat teoreettisia ja käytännöllisiä valmiuksia viestintä- ja media-alan tehtäviin. Opinnot rakentuvat soveltavan kielitieteen, mediatutkimuksen ja multimediaviestinnän tutkimuksen ympärille. Opetuksessa painotetaan humanistista näkemystä, mutta samalla annetaan opiskelijoille tietotekniset valmiudet. Viestintätieteissä on kaksi linjaa pääaineopiskelijoille: 1) viestintätieteet ja 2) tietotekniikan laitoksen kanssa yhteistyössä toteutettava Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma (Giga). Linja valitaan jo hakuvaiheessa.

        Viestintätieteiden opiskelijat voivat suunnata tutkintoaan pääaineen sisällä vaihtoehtoisten kurssien kautta ja sivuainevalinnoilla."

        Periaatteessa viestintätieteen (pääaine)opinnot jakautuvat kolmeen painopisteeseen: soveltavaan kielitieteeseen, mediatutkimukseen ja multimediaviestintään.


      • abityttö
        ... kirjoitti:

        Vaasan viestintätieteiden opinto-opas löytyy täältä:
        http://www.uwasa.fi/opinto-opas/hut/viestinta.html

        Ohessa oppaasta otettu lyhyt selitys opintojen tavoitteista:

        "Viestintätieteiden opinnot antavat teoreettisia ja käytännöllisiä valmiuksia viestintä- ja media-alan tehtäviin. Opinnot rakentuvat soveltavan kielitieteen, mediatutkimuksen ja multimediaviestinnän tutkimuksen ympärille. Opetuksessa painotetaan humanistista näkemystä, mutta samalla annetaan opiskelijoille tietotekniset valmiudet. Viestintätieteissä on kaksi linjaa pääaineopiskelijoille: 1) viestintätieteet ja 2) tietotekniikan laitoksen kanssa yhteistyössä toteutettava Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma (Giga). Linja valitaan jo hakuvaiheessa.

        Viestintätieteiden opiskelijat voivat suunnata tutkintoaan pääaineen sisällä vaihtoehtoisten kurssien kautta ja sivuainevalinnoilla."

        Periaatteessa viestintätieteen (pääaine)opinnot jakautuvat kolmeen painopisteeseen: soveltavaan kielitieteeseen, mediatutkimukseen ja multimediaviestintään.

        Kävin lukemas ton opinto-oppaan, ja vaikutti kyllä tosi monipuolisilta ja kiinnostavilta opinnoilta. Täytyy kyllä tosissaan harkita, et jos menis vaasaan! :) Kiitti tosi paljo tiedoista!:)


      • ...
        abityttö kirjoitti:

        Kävin lukemas ton opinto-oppaan, ja vaikutti kyllä tosi monipuolisilta ja kiinnostavilta opinnoilta. Täytyy kyllä tosissaan harkita, et jos menis vaasaan! :) Kiitti tosi paljo tiedoista!:)

        Tässä vielä linkki laitoksen sivuille: http://www.uwasa.fi/comm/suomi/index.html

        Sieltä löytyy mm. infoa siitä mihin laitokselta valmistuneet ovat päätyneet töihin, millaista porukkaa laitoksella työskentelee ja mitä laitoksella tutkitaan.


      • ...
        abityttö kirjoitti:

        Kävin lukemas ton opinto-oppaan, ja vaikutti kyllä tosi monipuolisilta ja kiinnostavilta opinnoilta. Täytyy kyllä tosissaan harkita, et jos menis vaasaan! :) Kiitti tosi paljo tiedoista!:)

        Eli vielä ainejärjestö Comedian kotisivuille linkki:
        http://www.mediatriadi.com/comedia/

        Voit kirjautua sinne sisään ja kysellä siellä lisää jos haluat.


    • mää

      eli mistä sais tietää noista vaasan viestintätieteiden pääsykokeista, minkä tyyppiset ne on, mitä pitää lukee, millon pyrkimiset ja mikä onkaan se tarkka sisäänpääsyprosentti? yritin kattella noilta sivuilta, mutten löytäny...=/

      • ...

        Hakuopas julkaistaan muistaakseni tuossa vuoden vaihteen jälkeen. Viime kerran (vuoden 2004) hakuopas täältä: http://www.uwasa.fi/valinta/hakuopas.html

        Viestinnässä pääsykoekirjoina ollut Mikko Lehtonen 'Merkkien Maailma' ja John Fiske 'Merkkien Kieli'. Pelkän päästärin perusteella valitaan 9. Kaikkiaan otetaan 45, joista parisen kymmentä gigaan (eli viestintätieteet tietotekniikka).

        Hakuoppaasta lainattua:

        "Viestintätieteet

        Viestintätieteiden opintojen tarkoitus on antaa teoreettisia ja käytännöllisiä valmiuksia viestintä- ja media-alan tehtäviin. Opinnot rakentuvat soveltavan kielitieteen, mediatutkimuksen ja multimediaviestinnän tutkimuksen ympärille. Lisätietoa viestintätieteiden laitoksesta löydät osoitteesta http://www.uwasa.fi/comm/.

        Pääaineeseen viestintätieteet hyväksytyistä (yhteensä 45 opiskelijasta) voidaan ottaa 20 opiskelijaa multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelmaan. Kriteerinä koulutusohjelman opiskelijoiden valinnassa käytetään hakijoiden pistemäärää. Mikäli haluat koulutusohjelmaan, ilmoita se jo hakulomakkeessa!

        Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma (http://www.uwasa.fi/giga) yhdistää tietoteknisen ja humanistisen näkemyksen viestintäteknologiaan. Koulutusohjelma toteutetaan yhteistyössä viestintätieteiden laitoksen ja tietotekniikan laitoksen kesken. Humanistisessa tiedekunnassa koulutusohjelman opiskelijalla on pääaineenaan viestintätieteet, mutta puolet pääaineen opinnoista koostuu tietotekniikan opinnoista. (Ks. myös< kauppatieteiden maisterin tutkinto.)

        Valintakokeeseen osallistuvat ilman eri kutsua kaikki pääaineeseen viestintätieteet hakevat. Valintakoe perustuu seuraaviin kirjoihin:

        Mikko Lehtonen: Merkitysten maailma
        (Vastapaino, Tampere 1996 tai uudempi).
        sekä
        John Fiske: Merkkien kieli
        (Vastapaino, Tampere 1992 tai uudempi).

        Valintakokeesta voi saada enintään 20 pistettä.

        Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ylioppilastutkintotodistuksesta ja valintakokeesta saadun yhteispistemäärän mukaan. Tästä kiintiöstä valitaan vähintään 36 opiskelijaa.

        Hakijat, jotka eivät tule valituiksi ylioppilastutkintotodistuksen ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella, asetetaan uuteen paremmuusjärjestykseen pelkän valintakoepistemäärän perusteella. Tästä ryhmästä valitaan enintään 9 opiskelijaa."

        Kaikkiaan hakijoita on yleensä sellaiset 150-160. Ja noista siis n. 25-30 hakijaa ottaa viestinnän pääaineeksi ja loput n. 15-20 ottaa gigan pääaineeksi/suuntautumiseksi. Jotenkas noin 1/4 hakijasta pääsee sisään.


    • 21

      Tämä ketju on jo kuollut vuosia sitten, mutta ehkä tämän ponnahtaminen etusivulle aiheuttaa reaktioita :)

      Pääsin lukemaan viestintätieteitä Vaasaan! Mahtavaa! Tänä vuonna n. 15% hakijoista tuli valituksi, mikä on käsittääkseni vähemmän kuin yleensä.

      Minulla olisi kysymys Gigasta, koska en oikein osaa päättää. Tarvitaanko Gigan tietotekniikan opiskelussa paljon matemaattista lahjakkuutta? Olen nimittäin hyvä kaikissa muissa aineissa kuin matematiikassa :) Jos matematiikka on tärkeä osa Gigan koulutusohjelmaa, otan mieluummin tavallisen viestintätieteen.

      • ...

        Äh on jäänyt tämä kesällä huomaamatta. Gigasta en tiedä valitettavasti. Omista opinnoistakin on jo aikaa, enkä tosiaan viestintää pääaineena lukenut. Gigan opinnoista kannattanee kysellä gigalaisilta, jos nyt jo Vaasassa itsekin vaikutat. Onnea opiskelupaikan johdosta!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      262
      2561
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      192
      1642
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1424
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1156
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1149
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      223
      1016
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      990
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      895
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      720
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      719
    Aihe