Sofi Oksasen Finlandia-palkittu romaani

kauhua_ovat_kokeneet

"Puhdistus" oli pysäyttävä, totisesti palkintonsa ansaitseva.

Elokuva samoin.

Venäläiset ovat ollet ortodokseja eli oikeaoppisia 1500 vuotta, sitten kommunisteja vähän aikaa... Ja mikä on niiden miesten mieli ja sieluntila?

Niin hirvittäviä sadisteja, naisia kiduttavia iivania, ettei millään kestä katsoa.

Tuolta kohtalolta meidät pelastivat ne satatuhatta henkensä uhrannutts suomalaista nuorta, sekä kaikki ne haavoittuneet, jotka kaikin voimin taistelivat Suomen itsenäisyyden puolesta Talvi-ja Jatkosodissa. Olkaamme kiitollisia heille.

20

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • säästyimme

      TEKI mieli kirjoittaa isolla noiden sotien nimet.

    • jakolasku

      Onneksi veteraaniemme arvostus on ollut kasvussa mielestäni, joskus ollut toisinkin.

    • Järkyttävän hyvä filmi, nyt nuokin kohtalot on on kerrottu. Kaunis päätös oli sentään, niin eheyttävää katsojillekin nähdä tytön onni,- ja isoäidin sankaruus!

      PS. Se kuitenkin on syytä muistaa, että joka taholla maailmassa, on valloittajat ja sotilaat julmia, olosuhteet on niin hirvittävän kaukana inhimillisyydestä molemmin puolin.
      Puhdistautumista tuo on kaikki vaatinut !

    • koittaakomilloinkaan

      Olen lukenut kirjan jo silloin kun se ilmestyi. Elokuvaa en halunnut katsoa. Kirjasta jäi mieleeni niin ahdistava olo. Riitti minulle tuosta aiheesta. Kammottavaa aikaa oli Virossa tuo Neuvostoliiton aika.
      Todella voimme olla kiitollisia, että olemme säilyneet tuollaisilta kohtaloilta.

      Kyllähän Venäjällä tapahtuu tuota kiduttamista ja tappamista vieläkin, vaikka sinne piti demokratian aika koittaa.

      • En minäkään elokuvaa katso. Onhan minulla ehkä himpun verran enemmän tietoa Viron Venäjän ajasta siellä sen sallitun ajan asuneena, ennen EU:ia. Paljon kertoi ystäväni Toivo....paljon jätti kertomatta. Arvet jäivät kyllä miehiinkin.


    • Kukkahame

      Kävin katsomassa elokuvan jo vuosia sitten eikä ne julmuudet ole vieläkään mielestä kaikonneet.
      Naisia on aina käytetty välineenä milloin mitenkin, pakon edessä on taivuttava jos jonkinlaisiin tekoihin ja hyväksikäyttöön raiskaukset, pahoinpitelyt ja kidutukset ovat edelleenkin alamaailmassa jokapäiväistä.

      Uskonnolla ei ole mitään tekemistä sen voi suomalainenkin yhteiskunta aika-ajoin todeta.
      Turhat uhot näin jälkeenpäin eivät auta mitään.

      Kun Viro vapautui -91 olimme ensimmäisessä yhteisessä tapahtumassa saman vuoden toukokuussa.
      Aluksi virolaisilla oli varovainen lähestyminen, mutta jo muutaman minuutin kuluttua oli halaustalkoot iloisten isäntämaan ihmisten kanssa,
      Tapahtuma oli Rahva hääl jooks, voi olla väärin kirjoitettu mutta aarteenani säilytän 10 km juoksu/kävely "mitallia" jonka sai jokainen mukana ollut.

      Työtätekevä ahkera kansa ja maa on todella pessyt kasvonsa tuon tapahtuman jälkeen,
      kaikki on toisin kuin silloin.

    • Kahvipirtissä lueskelin äsken SkillaNin aamun avausta, enkä osaa paremmin sanoa mielipidettäni eilisillan "Puhdistus"-elokuvasta kuin hän, joten lainaan sen tähän:
      » Katsoin eilen sen Puhdistus elokuvan ja kauhea oli, miten voikaan kilteistä pienistä pojista niin raakoja miehiä tulla, aivan hirveää, ei millään jaksaisi todeksi uskoa.

      En jaksanut katsoa loppuun asti, oli se niin kamalaa, sydän oli pakahtua ja kun vielä ajattelee, että tuota sotaa ja kauheuksia joutuvat kokemaan ympäri maailmaa syyttömät ihmiset tänäkin päivänä. «

      Pitäää mennä.

      Hyvää torstaita! :)

    • En yhtään puolustele Stalinin hirmuhallintoa. Myös natsinaiset olivat äärettömän julmia. Heitä oli tietenkin töissä myös natsien rakennuttamissa tuhoamisleireissä.
      Lapset heitettiin elävinä taloista ulos kuin jätteet.

    • Ramoona_

      En kestänyt katsoa elokuvaa puoleenväliinkään, kirjan luin nieleskellen ja pahan olon vallassa. Erityisen ahdistavaa on, että teos kertoo naapurimaamme, sukulaiskansamme lähihistoriasta. Näin olisi voinut käydä meillekin. Naisten ja lasten näkökulman tuominen sotien ja poikkeusaikojen uhreina on tarpeen, sodistahan on paljon kirjoitettu kuin seikkailuina, sotasankaruutta korostaen. Mikä tekee miehistä raakalaisia, jonkun äidin poikia hekin ovat. Kärsimys ei sinänsä jalosta ketään, pahoja voimia on naisissakin.

      Oksanen kuljettaa taitavasti kahden eri sukupolven naisen kohtaloa rinnan ja takautuen. Vanha Aliide ottaa hoiviinsa parittajaansa pakomatkalla olevan loppuun nääntyneen Zaran, joka paljastuu hänen pettämänsä sisaren tyttärentyttäreksi. Sisarukset rakastivat aikoinaan samaa miestä, joka piileskeli metsissä . Vanhan Aliidan asuttama talo oli keskellä peltoja...kenelle ne pellot ja maat kuuluivat, kun kommunismi sortui. Ne kirjassakin paljon huomiota herättävät kärpäset tuntuivat pahan symboleilta. Hirvittäviä sukujen ja naapureiden keskinäiset ilmiannot, montako sukupolvea menee, ennenkuin niistä traumoista selviää. Ja mitä noista asioista todella tiedetään ja mitä on koettu, Oksasen kirja on vain välähdys siihen.

      • Lorena

        Kävi samoin kuin Ramoonalle ja varmaakin joillekin muille palstalaisille, aluka katsoin ja sitten muutin kanavaa. Yöllä sitten heräsin alkutapahtumien epäinhimillisyyteen. Ajattelin olevani niin kovaksi keitettyä kamaa, monessa makelissa ja myllyssä jauhettu ammatin mukana tuomissa tapahtumissa, joskus mietin miten ihmiset voivat menetellä näin.

        On hyvä että Sofi Oksanen on sukeltanut Viron historian uumeniin. Kirjan kun olen lukenut Aliiden kohtalo on syöpynyt syvälle sielun uuumeniin. Kaiken keskellä kuitenkin hän jaksoi elää ja auttaa niillä voimavaroilla joita hänellä oli, jostakin hän voimaa ja vahvuutta sai.

        Sofi Oksanen kirjoittaa niinkuin asiat ovat olleet mitään kaunistelematta, lähiomaiset Virossa ovat olleet, niin uskon, ja avanneet menneisyyden verhoja Sofille. On tarpeellista tuoda nykypäivänä esille asiat sellaisin kun ne ovat olleet, kuitenkin kirja tuo vain osan esille sen ajan kauheuksia.


      • VAHVEMPI.rääkkää.heikkoa

        Vaikka sielläkin on kristinusko ortodoksisuus ollut 1500 vuotta
        ja ekös kommunismissakin yhteisestä hyvästä PUHUTA,
        mutta kauheita ovat toisilleen, sadistista rääkkäystä ja ilkeilyä ainakin elokuvan miehiltä naisia kohtaan ja muutenkin.
        Raukkamaista on vahvempien eli miesten rääkätä voimiltaan heikompiaan.
        Jos tuota elokuvaa uskomme. Ja miksi emme uskoisi.


    • vallanhimo

      Mikä tahansa on hyvä syy silloin kun sadisti pääsee käyttämään valtaa ja kiusaamaan toisia. Ei ole aatteista kysymys, vaan tiettyjen sadistisista taipumuksista.

    • Makriina.ek

      Luin kirjan kun se ilmestyi. Kertomus järkytti painajaisiin asti. Mietin, miten ihmiset voivat enää toipua ennalleen, kun monessa sukupolvessa on joutunut nielemään niin paljon nöyryytyksiä. Filmiä en katsonut, väkivalta ja kohtuuttomuus on liikaa minulle.

      Muistan yhä 70-luvun taistolaiset ja yleisesti toistetun mantran, että Suomi oli tyhmä ja itsepäinen, kun ei tehnyt sopimusta alueiden vaihdoista, vaan aloitti sodan Mainilan laukauksilla.
      Sotaveteraaneille sanottiin "mitäs menitte" ja lotat alennettiin hylkiöiksi.
      Ja Viro - sitä ei meille ollut vuosikymmeniin. Vai Neuvosto-Eesti, josta kukaan ei tiennyt mitään.

    • vaimoihminen2015

      nykyisinkin raakuutta ja poliittisia murhia esiintyy.

    • jakolasku

      Sormi osoittaa idän suuntaan.

      Kaikkia lukijoita näkyy oksettavan ja elokuvan katselu itkettää. Miksipä lukea tai katsella - ?

      • KAKAUNISTELEMATTOMUUTTA

        Mutta toisaalta: MATON alle lakaisutkin ovat VÄÄRIN.

        Ihmisten pitää TIETÄÄ, vaikka tieto olisi TUSKAA.

        Sofi ... "Sofi Oksanen kirjoittaa niinkuin asiat ovat olleet mitään kaunistelematta."


      • jakolasku

        Kirja palkittu, jees ja jututkin tosia mutta jos tulee huono olo lukiessa tai katsellessa niin....olen alkanut suojella psyykkeäni ettei tulisi henkistä krapulaa.


      • Kukkahame

        Meitä on monella tavalla ajattelijoita ja samoin syyttäjiä.
        Mielestäni on aivan hyvä että tuollaisiakin elämänvaiheita kuvataan, vähättelijöitä ja epäuskoisia on kuitenkin edelleen.
        Kaikkein raaimpia tositapahtumia ei varmasti ole edes kuvattu.
        Suuren Venäjän ihmiset pelkäsivät etteivät vain virolaiset valtaa heidän isänmaataan ja syö heidän leipäänsä, virolaiset elivät vain omassa pienessä piirissään ja tekivät mitä pääkonttorissa määrättiin.
        Tuskin Viro oli ainoa alue missä isäntämaan ihmiset kävi ryöstämässä ja pahoinpitelemässä perhneitä.

        Viron ollessa vielä Venäjän vallan alla tuli käytyä pari kertaa eivätkä ne ihmiset siellä saaneet asua keskenään, jokaisessa kerrostalossakin oli '''valvontaa''' ja pelkkien luulojen takia hajotettiin perheet , kuka minnekin osa Uralin taaksekin.


      • Niin jakolasku, samaa mieltä olen. Väkivaltaelokuvia ja psykologisia trillereitä en katso, olivat aikoinaan kylliksi Psyko ja Inho. Sit kun oon niin samastuva joissain elokuvissa joihinkin henkilöihin, kuten mielisarjani Francon jälkeen Alcantaran perheeseen, niin on parempi olla illalla katsomatta, tuleehan se aina uusintana sunnuntaisin.
        Lapset sanoivatkin aikoinaan, kun niin elin mukana jossain elokuvassa....äiti, ei tää oo totta, elokuvaa vaan.


    • muistoja

      Viro ja moni pieni maa on kokenut samanlaista "helvetin tulta" Venäjän taholta.
      Kun lukee Katja Ketun kirjan Kätilö niin ei paljon paremmin kohdelleet saksalaiset vankejaan pohjoisessa.
      Naisia raiskattin jatkuvasti syntymättömät lapset vedettiin kohdusta ja heitettiin jätöksiin. Kukaan ei ollut enää ihminen ihmiselle vaan pelkkiä hirviöitä.
      Vaikka Ketun kirja on romaani niin aivan samaa ovat kertoneet siellä eläneet ihmiset ja myöntävät, että kaikki on tosi tapahtumiin perustuvaa.
      Itse olen sota-ajan lapsi ja muistan jatkuvan pelon ja evakkotien.
      Jospa me ihmiset oppisimme jotain historiasta emmekkä tekisi samoja kauheuksia.


      Suomalaisten on syytä laittaa kädet ristiin ja pyytää Luojaltamme siunausta ja varjelua maallemme.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4336
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1724
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1468
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1400
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1195
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe