Karitsan paahtopaistin lämpötila?

pääsiäiskarhu

Jotkut sanoo että jopa vain 50 astetta, jotkut 67 astetta. Mikäs on, olisiko kompromissi jossain tuolla välimaastossa. En tahdo liian raakaa, kun lapset inhoaa sellaista lihaa.

10

1858

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • auttoiko

      Jos lapset eivät halua raakaa lihaa niin kypsennä sinne lähemmäs 67 astetta sisälämpötilaltaan.

      Tseffit nykyään haluavat kaiken lihan mahdollisimman raakana, mutta 50 astetta on jo lian vähän, joten "aikuiseen" makuun jotain 58-60 on okei.

      Jos 55 astetta (käytännössä 60 astetta) on riittävä lämpötila kuumavesikäyttöveden lämpötilaksi bakteerien pitämiseksi kurissa niin se riittää myös lihan sisälämpötilaksi vaikka Evira suositteleekin tarjoiltavan ruoan lämmön nostamista 80 asteeseen ja pitämistä vähintään 60 asteessa - tämä tietysti koskee vain ravintoloita, kotioloissa lämpö voi olla alhaisempi kuten edellä mainitut.

    • 75-punertava

      Karitsan paahtopaisti? Eli nyt ei kyllä puhuta ruhonosasta sanan varsinaisessa merkityksessä. Kyllähän karitsasta(kin) voi periaatteessa paistit erotella, mutta ei sitä nökärettä voi uuniin laittaa. Puhumalla kommunikoiva lihansyöjä ei saa 67 asteista lampaan- (edes karitsan) lihaa hampaillaan jauhetuksi.

      • Lihakoulu

        No kyllä hyvä karitsan paahtopaisti on todella mureaa ja onnistuu alle 60 asteisenakin. Kaupoissa myydään pakasteena ja tuoreena paahtopaistia ja se oikeesti on paahtopaisti.
        Itse pidän paahtopaistista erityisesti, mutta kypsennän sen n63 asteiseksi. Paistan paisteihin pannulla paistopinnan ja laitan n. 80 asteiseen uuniin 25 -35 minuutiksi... Jonka jälkeen annan paistien vetäytyä folionalla n 15 min... Taivaalinen lopputulos;)


      • lämpötilamerkkaa
        Lihakoulu kirjoitti:

        No kyllä hyvä karitsan paahtopaisti on todella mureaa ja onnistuu alle 60 asteisenakin. Kaupoissa myydään pakasteena ja tuoreena paahtopaistia ja se oikeesti on paahtopaisti.
        Itse pidän paahtopaistista erityisesti, mutta kypsennän sen n63 asteiseksi. Paistan paisteihin pannulla paistopinnan ja laitan n. 80 asteiseen uuniin 25 -35 minuutiksi... Jonka jälkeen annan paistien vetäytyä folionalla n 15 min... Taivaalinen lopputulos;)

        Ihmisten pitäisi ymmärtää, että vähintään 74 astetta riittää tappamaan pöpöt pois lihasta eikä käyttäytyä niinkuin Sukula, joka pyyhkii kätensä housunlahkeisiin tsikkeniä valmisteltuaan - pahinta teki Sukulan tehdessä tsikkeniä ja kundi teki raakasalaatin oheen samoila välineillä ja laudalla niitä puhdistamatta siinä välillä.

        Jotenkin tseffeiltä unohtuu hygienisyys - samalla lusikalla kipataan kitaan maistiaisia ties mistä purkista ja eiku kansi kiinni - näinhän se hygieenisiyys tavoitetaan.

        Useimmat tseffit ovat aivan aloittelijoilta ruokahygienian suhteen - itse en edes kotiruokaa tehdessäni sylje ruokaan kuten tseffit tekevät ohjelmissaan vaan maistamiseen käytän aina puhdasta lusikkaa oli kyse sitten tiramisusta tai jauhelihakastikkeesta.


      • paahtaenpaistia
        lämpötilamerkkaa kirjoitti:

        Ihmisten pitäisi ymmärtää, että vähintään 74 astetta riittää tappamaan pöpöt pois lihasta eikä käyttäytyä niinkuin Sukula, joka pyyhkii kätensä housunlahkeisiin tsikkeniä valmisteltuaan - pahinta teki Sukulan tehdessä tsikkeniä ja kundi teki raakasalaatin oheen samoila välineillä ja laudalla niitä puhdistamatta siinä välillä.

        Jotenkin tseffeiltä unohtuu hygienisyys - samalla lusikalla kipataan kitaan maistiaisia ties mistä purkista ja eiku kansi kiinni - näinhän se hygieenisiyys tavoitetaan.

        Useimmat tseffit ovat aivan aloittelijoilta ruokahygienian suhteen - itse en edes kotiruokaa tehdessäni sylje ruokaan kuten tseffit tekevät ohjelmissaan vaan maistamiseen käytän aina puhdasta lusikkaa oli kyse sitten tiramisusta tai jauhelihakastikkeesta.

        http://www.k-ruoka.fi/reseptit/karitsan-paahtopaisti/?gclid=CjwKEAjw_MisBRCTuNPfoMqU4ngSJACrJv1VQ5ksD947nfzYpIHgyd01RO9PyFm2SuC6dnyqeeTM9BoCtPvw_wcB


    • Suomenmieli

      Suomalaisen karitsan teurastusikä 7-8kk. Lihapaino n.16-20kg.(40-45% elopainosta). Mistäpä kuvittelette, että saadaan kaupan mainostama 2kg:n paahtopaisti. Takajalka painaa kokonaisuudessaan reilu 2kg, eli "paahtopaisti" on luuttomaksi leikattu paisti. Sopii kernaasti ilmoittautua se lihatalo, jossa on lampaan paistinosia eroteltu. (vaikka "lihakoulu" tietää).

      • Lihakoulu

        Paahtopaisti karitsasta painaa n200 g kappale. Kaupassa niitä myydään useinmiten 4 kpl paketeissa jäisenä ja tuoreena.
        Paketteja avataan myös palvelutiskeihin josta niitä voi ostaa yksitellen.
        Karitsan paisti kokonaisena jossa on paahtopaisti, sisäpaisti, ulkopaisti (pyöropaisti myös) ja kulmapaisti kiinnintoisissaan painaa noin 1,5 kg ja isolla lampaalla 2 kg
        Painot ovat noin painoja.... Mutta asia on tosi;)
        T; Lihakoulu


    • lampurievp

      Tuontilammas myydään usein karitsana, vaikka todellisuudessa se ei sitä ole. Tälläkin hetkellä on lidlissä myynnissä pakastelammasta, jossa valmistaja ilmoittaa oikein, mutta kauppa on omassa mainoksessaan vääntänyt karitsaksi. Ympärivuotisesti laiduntavista maista harvemmin tulee karitsaa. Tuossa kuvalinkissäkään ei ole karitsaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2022
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1557
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1458
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1437
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe