Korppujauhoja lihapulliin ja -murekkeeseen?

Murekeman

Miksi kaikissa resepteissä neuvotaan sekoittamaan korppujauhoja jauhelihan joukkoon? Onko kyseessä joku pula-ajan jäännetraditio vai löytyykö jotain järkevää perustetta? Millä korppujauhon voi korvata jos niitä tosiaan tarvitaan?

24

8216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Talouskoulu

      JAUHELIHAMUREKKEESSA

      1 dl korppujauhoja voi korvata:
      3 viipaletta vaaleaa leipää tai
      2 keskikokoista keitettyä perunaa.

      Jos käytät jatkeaineena keitettyä perunaa, raasta se hienoksi.
      Nesteen määrää voidaan tällöin vähentää ½-1 dl:lla.

    • kooppi

      Onnistuu vaikka ei laittasi mitään jauhoa sisältävää , pienennä myös nesteen määrää.

    • jatkevain

      Eikös korppujauhojen tarkoitus ole vain pikkusen kuohkeuttaa taikinaa? Muutenkin niitä käyttämällä saadaan vähän lihapullien kustannuksia alennettua, kun tavallaan osa jauhelihasta korvataan"jauholla".
      http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1561247-korppujauhojen-tilalle-lihapullataikinaan-mita/
      Toi sipulikeitto unohtakaa =glutamaatti ja säilöntä aineet.
      Myös polenta,kuskus,kvinoa lisäävät ravinnon määrää.
      http://www.myllynparas.fi/suomi/kuluttajaneuvonta/yleisimmin_kysytyt_kysymykset/aineet_ja_seokset/mita_on_psyllium_ja_mista_sita_voi_ostaa_/

    • rautapannu

      Ei lihapullataikinaan tarvii laittaa muuta kuin suolaa ja mausteita, mutta vähän tiiviimpiä tulee pihveistä ja hajoavat helpommin paistaessa.

    • nointeen

      Itseasiassa niitä ei tarvita vaan niin lihapullat, jauhelihapihvit kuin murekkeenkin voi tehdä ilman korppujauhoja tai kananmunia.

      Ei muuta kuin mausteet, vähän jauhoja ja vähän mjölöä ja eiku sekoittaen kaikki tasaiseksi massaksi ja siitä sitten muovailemaan massaa haluttuun muotoon.

      Jauheliha-pihvit toki kannattaa tehdä ihan vain jauhelihasta ilman jauhoja tai maitoa - ihan vain painamalla jauhettu liha muotoonsa ja paistamalla se kypsäksi pannulla.

      Itse teen jauhelihapihvit tuoreesta vähärasvaisesta naudasta, jonka lihan painelen ohueksi levyksi, ripotan vähän suolaa ja pippuria pinnalle, sivelen vähän sinappia ja lisään juustoraastetta, käännän levyn kahdenkertaiseksi, painan reunat tiiviiksi, muotoilen pihviksi, laitan kuumalle pannulle, jossa vähän öljyä ja paistan pari minuuttia per puoli. Tarjoilen pihvit keitettyjen perunoiden kanssa ohessa tuoretta tomaatti/kaali/sipuli-salaattia öljy/etikka-kastikkeineen.

      Ja hyvää on.

    • murenevamureke

      Korppujauhojen lisääminen jauhelihaan on tosiaan pula-ajan ilmiö - näin jatkettiin vähää raaka-ainetta ja käytettiin samalla kuivunut vehnäleipä.

      Toki korppujauho maitoon kostutettuna lisää myös kuohkeutta ja kosteutta jauhelihapihviin ja -murekkeeseen vaikka mitenkään välttämätön se ei ole.

      Kuten aikaisemmin joku kirjoitti niin jauhoista, keitettyä perunaa voi käyttää korvikkeena tai vaikka kaurahiutaleita (hienonna niitä vähän joko tehosekoittimessa tai huhmareessa).

    • Kökkinelonen

      En laita koskaan korppujauhoja jauhelihataikinaan. Laitan aina 1,5 kilon jauhelihataikinaan kourallisen vehnäjauhoja, sitkistää taikinan. Ennen pannuun laittamista "leivitän" pihvit kevyesti vehnäjauhoissa, saa pihviin nätin pinnan valurautapanulla. Välillä kun snoppailen niin teen vanhanajan sipulisia lihapullia eli mausteeksi suolaa ja maustepippuria jauheena, ei mitään muita mausteita.

    • Murekeman

      Täytyypä kokeilla seuraavaksi tuota vehnäjauhovinkkiä. Kiitokset kaikille vastanneille. Asia oli kuten epäilinkin, pula-ajan peruja jolla jatkettiin taikinaa.

      • Vanhakokki

        Voihan sen ajatella olevan pula-ajan peruja, mutta voihan se olla myös halu kokeilla eri makuja. Esim. linsdrömin pihveihin laitetaan punajuurta. Minä olen käyttänyt sieniä, yksi osa sieniä, kaksi osaa jauhelihaa. Tulee tosi hyviä. Myös kasvisraaste esim. porkkana antaa oman säväyksen pihveihin. Reippaasti vaan kokeilemaan.


      • Murekeman

        Sienet sopivat ja käytän niitä itsekin. Toi menee kyllä sitten jo maustamiseksi kuitenkin.


    • arghg

      Taitaa kaupan korppujauho tänään olla kalliimpaa , kuin jauheliha , joten säästöllä ei voi perustella , toki jos itese älyää säästää kuivat leivän palansa , säästöä taas syntyy .

    • pussukka

      Puolenkilon pussi korppujauhoja maksaa 0.85 centtiä.

      • ghjsh

        Onpa halpaa , täällä 200g lähes 2euroa!!!


    • tommi_j

      Elämässä on pakko vain kuolla, kaikki muu on vapaaehtoista... noin periaateessa. Kukaan ei pakota laittamaan mitään jauhelihan joukkoon. Senkun paistat vain sellaisenaan jos se mielestäsi hyvää on. Perusresepti taitaa muuten olla jotain tähän malliin.

      1 1/2 dl maitoa (tai kermaviili, kerma)
      1 dl korppujauhoja
      1 sipuli (tao sipulijauhe, sipulirouhe)
      1 kananmuna
      1 tl suolaa
      2 tl aromisuolaa
      1 tl pippuriseosta
      400 g jauhelihaa

      Oman maun mukaan voi sitten kokeilla muitakin mausteita (basilikaa, oregaanoa jne.)

      Sekoita korppujauho maitoon ja anna imeytyä. Kuori ja hienonna sipuli. (paistamalla voi halutessa pehmentää sipulin tai läyttää rouhetta/jauhetta.) Lisää sipuli, muna, mausteet ja jauheliha korppujauhoihin. Sekoia tasaiseksi tahnaksi. Kostuta kädet vedellä ja pyörittele seos lihapulliksi. Paista lihapullat uunissa 200 asteessa 20 minuuttia tai paistinpannulla vähässä rasvassa kypsiksi.

    • voihan sitä laittaa vaikka kepää jatkeeksi,vaan ei kunnon liha tarvitte kun kananmunaa sitomaan

      • kokeilkaaedes

        Ei muuten tarvitse - sen verran monta jauhelihapihviä ja lihapullaa on tullut tehdyksi - tärkeintä on jauhelihan alustus ja eiku kourat kulhoon vaivaamaan hyvä taikina, joka muotoillaan halutun muotoiseksi ja kuumalle pannulle pari minuuttia per puoli.

        Toki jauheliha maustetaan haluamalla tavalla - sekaan siis vähän suolaa, peppaa - sen voi antaa olla näinkin, mutta sekoittamalla siihen erilaisia yrttejä, chiliä, valkosipulia jne...hienonnnettuna siiheen lihaan saa uusia makuja vanhan sijaan.


    • Eemelix

      Itse teen arkiruokana :
      ranskalainen sipulikeittoainekset
      kananmuna
      kermaviili
      ruiskorppujauhoja
      Ja takuuvarmasti hyvää tulee.
      Tuo ruiskorppujauho tekee lihapullista täyteläisen maukasta.

      • kokeili_ja

      • anteek_si

        po polenta


      • kylsekäypäälle
        anteek_si kirjoitti:

        po polenta

        Ihmettelen usein ihmisten tarvetta lisätä kaikenlaista valmistetta sekaan kun hyvin vaivattu jauheliha muutamalla mausteella riittää enemmän kuin hyvin eli hyvää naudan vähärasvaista jauhelihaa, vähän suolaa ja pippuria, vaivaten mausteet sekaan, muotoile ja eiku pannulle paistuen pari minsaa per puoli kunnes pinta on kauniin ruskea.

        Ette vain ymmärrä simppelin täydellisyyttä vaan lisäätte vaikka mitä huomaten ettei ne olleetkaan tarpeellisia kunhan oli ties kenen reseptin mukaisia.

        Tehkää ruokaa kuten näpit kertovat eikä kuten joku svedu-alex kertoo Sukulasta puhumattakaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1903
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1476
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      13
      1384
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe