Alpron soijamaidot hyviä happo-emästasapainolle

Shandre

Joku voi olla kiinnostunut näistä tekemistäni ORP-mittauksista soijajuomille. Matalaa ORP:ta pidetään happo-emästasapainon kannalta usein hyvänä, eli neste sisältää silloin enemmän negatiivisia ioneja. Ravistin purkkeja ennen mittauksia ja mittasin yleensä aika pitkään, esim. puoli tuntia tai tunnin, tai kunnes arvo lähti vähän palautumaan takaisinpäin. Alpron soijajuomilla oli hyvät tulokset.

Vuonna 2014 tehtyjä mittauksia:

Alpro soijamaito, makeuttamaton luomu (ei sisällä muuta kuin vettä ja soijaa)
n. -75

Alpro soijamaito makeuttamaton, (sis. lisättyjä vitamiineja ja kalsiumia)
n. -74
n. -72
(Mittasin kaksi kertaa eri päivämäärien purkeista.)

Alpro mantelimaito, makeuttamaton
n. 107

Pirkka soijamaito, makeuttamaton
n. 115

Nordic soijamaito, makeuttamaton
n. 79

Vuonna 2015 tehtyjä mittauksia:

Alpro soijamaito makeuttamaton, (sis. lisättyjä vitamiineja ja kalsiumia)
n. -47

Pirkka soijamaito, makeuttamaton
n. 29

Rainbow luomu
n. 49

Lähes kaikki mittaamani kaupasta ostetut juomat, vedet tai pääkaupunkiseudun hanoista valutetut vedet ovat olleet mittarillani ORP:ltään positiivisia ja usein rutkasti. Eli on harvinaista saada negatiivinen eli hyvä tulos. Joitakin juomiin sekoitettavaksi tarkoitettuja ORP:ltään negatiivisia nesteitä olen mitannut, kuten koivuntuhkauute ja pH-tipat.

Alhainen ORP on kemiallisilta ominaisuuksiltaan samantyyppinen arvo kuin korkea pH, eli nesteessä on paljon negatiivisia ioneja. PH mittaa vain vetyioneja (ja positiivisella puolella hydroksidi-ioneja), kun ORP mittaa yleistä tendenssiä vastaanottaa tai luovuttaa elektroneja, eli koskee myös muiden aineiden ioneja kuin vetyä. ORP:n todellista nollakohtaa on kuitenkin ilmeisesti vaikea selvittää, ja siksi ORP-mittarille on olemassa erilaisia mahdollisia kalibrointeja (eli nollakohta on voitu asettaa eri kohtaan). Oman mittarini kalibrointi vaikuttaisi olevan aika tavallinen.

Olen pitkään käyttänyt Alpron soijamaitoja, yllä olevassa listassa kahta ensin mainittua, ja olen tykännyt. Mittasin jossakin vaiheessa pari muutakin Alpron soijamaitoa, vaikka en muista tarkasti mitä, ja niilläkin oli hyvät tulokset.

Briefly in English: I have measured ORPs of soya milks. Alpro soya drinks had good results of negative ORP.

17

2050

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Shandre

      Kiitos viestistäsi, vaikka se onkin kriittistä kantaa. Olen saanut Happy pH:lta joitakin ihan hyviä tuotteita, kuten pH-tippoja. Rauno on myös miellyttävä ihminen, ja suosittelen liikettä jos noita tuotteita tarvitsee. Sen sijaan elävän veren analyysia en ole ollut kiinnostunut kokeilemaan.

      Päädyin tutustumaan happo-emästasapainoon pakon edessä, kun käytin happamia tuotteita suoliston hiivan torjuntaan kymmenisen vuotta sitten. Vaikka osa käyttämistäni tuotteista, kuten hapankaali ja greippimehu, on periaatteessa listattu emäksisyyttä lisääviksi, kehoni happamoitui pahasti. Pahimpina aikoina en voinut syödä pientäkään määrää selvästi hapanta tuotetta, sillä vatsani kramppasi välittömästi, siis myös hapankaalista, greipistä tai sitruunasta. Myös lihakseni menivät pahasti jumiin, enkä meinannut välillä päästä sängystä ylös. Närästystäkin tuli. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa ruokavaliota. Myös maitohappobakteerikapselit jouduin jättämään pois. En väitä, että veren happamuus (ainakaan juurikaan) nousisi, sillä se pysyy aina lähellä samaa. Kyse on muista osista kehossa.

      Parhaiten pystyn syömään höyrytettyä ruokaa, sekä kasviksia että myös lihaa, kanaa ja kalaa. Siis en huomaa kärsiväni mitenkään lihasta, vaikka kokeilin välillä kasvissyöntiä muutaman vuoden ja vegaaniruokavaliota muutaman kuukauden. Sen sijaan jalostetut lihatuotteet eivät sovi hyvin, eivät myöskään kastikkeet tai ylipäätään useimmat einekset, eikä kehoni pidä myöskään kovin suuresta määrästä lisättyä rasvaa. Jopa kasviöljyjen kanssa on ollut vaikeuksia, jos määrät eivät ole ihan pieniä.

      Höyrytys sopii minulle paremmin kuin keittäminen, sillä vaikka mitä sanotaan kasvisten keitinveden emäksisyydestä, niin en ole käytännössä sellaista huomannut. Kehoni ei siis kovin paljon pidä keitetystä ruoasta. Prismasta saa muuten hyvää höyrytyskattilaa, ja höyrytysosia on mahdollista laittaa kerrallaan kaksi tai kolme päällekkäin.

      Juomana olen käyttänyt aika paljon vettä eri tavoin käsiteltynä. Olen kokeillut kannuja, mineraaleja, pH-tippoja ja koivuntuhkauutetta. Parin vuoden ajan oli käytössä sähköllä toimiva vesi-ionisaattori. En kuitenkaan kokenut sitä sen paremmaksi kuin muut keinot käsitellä vettä, ja vaikka se oli kallis, jouduin silti lisäämään mineraaleja veteen. Itse asiassa Alpron soijamaidot ovat sopineet paremmin kuin yksikään pelkkä vesi kaikista veden käsittely-yrityksistäni huolimatta. Sokeria en käytä, joten juon aina makeuttamattomia juomia.

      Nykyään pystyn juomaan myös vähän greippimehua. Itse asiassa sitä voi tarvitakin jos juo paljon emäksistä, sillä kovin emäksinen virtsa lisää virtsatietulehduksen riskiä, ja ainakin itse huomaan sen tuntemuksena tuolla alhaalla. Greippimehu auttaa nopeasti ja lisää muutenkin vastustuskykyä, ja näiltä osin olen aina pysynyt terveenä. En kuitenkaan omien kokemuksieni perusteella usko, että suuret määrät greippiä tai sitruunaa auttavat kehon emäksisyyttä, vaan tärkeintä minun kohdallani on ollut juoda alhaisen ORP:n juomia.

      • Pissiäsilmään

        Kuuntelin tuon nauhoitteen ja täytyy todeta että kyllä taas hyväuskoisia kuset.taan.


    • Shandre

      Kiitos viestistä. Koska kyseinen tiedosto ei toimi tällä koneella, en ole päässyt kuuntelemaan sitä. Olen jättänyt elävän veren analyysit väliin, koska en ole nähnyt niille mitään erityistä hyötyä omalla kohdallani, ja voi olla että ne eivät toimi. Sen sijaan Happy pH:n Raunon olen tavannut useita kertoja ja olen aika vakuuttunut, että hän haluaa ihmisille hyvää. Minulle on ollut apua hänen myymistään tuotteista, joten minulla on syytä olla kiitollinen siitä, että hän on nähnyt vaivaa niiden tuomiseksi Suomeen. Käytän edelleen pH-tippoja, ja välillä olen lisännyt niitä myös soijamaitoon.

      Mainitsemani Prisman höyrytyskattila on House-merkkinen. Höyrytyksen etuna on, että kiehuvan veden pH:lla ei ole niinkään merkitystä, koska vesihöyry kypsentää tuotteen. Voi olla, että joku pieni määrä kasvisten mineraaleista putoaa höyrytysveteen, mutta eiköhän niitä jää myös jäljelle. Vihannekset kypsyvät siinä nopeasti ja maistuvat hyviltä, mielestäni keittämistä paremmilta.

    • Shandre

      Alpron makeuttamattoman luomusoijamaidon purkki muuten muistuttaa aika paljon makeutetun juoman purkkia. Jos siis kaipaat soijamaitoasi luomuna ja ilman mitään lisättyjä aineita, varmista että (muuten vihreän ja ruskean sävyisessä) purkissa on punaisen värinen läpyskä edessä ja päällä. Täältä löytyi kuva:

      http://www.alpro.com/uk/products/drinks/soya-plain/organic-unsweetened#productrange

      Jos käyttää pelkästään juomia, joihin on lisätty kalsiumia, sitä tulee todennäköisesti liikaa. Liika kalsium taas voi haitata esimerkiksi sinkin ja raudan imeytymistä. Niinpä olen käyttänyt paljon myös tätä juomaa, missä ei ole lisättyjä aineita.

    • Shandre

      Alpron makeuttamatonta luomusoijamaitoa ei ole saanut tänä kesänä enää Suomesta. Selvitin syytä, ja ilmeisesti Belgian Alpro ei lähetä sitä enää Suomeen, koska sillä ei ole ollut tarpeeksi myyntiä täällä. Tähän taas on todennäköisesti ollut syynä, että sitä on saanut vain harvoista kaupoista. Itse olin vaihtanut päivittäisostokseni K-citymarkettiin tämän tuotteen vuoksi, koska sitä ei saanut muualta.

      Olisi mukava saada se jossakin vaiheessa takaisin Suomeen, ja se saattaisi onnistua, jos S-ketju ottaisi sen hyllyihin. Mikäli olisit kiinnostunut tästä tuotteesta, laittaisitko siitä viestin S-ketjulle Prisman sivuilla olevan linkin kautta? Vaikka lähelläsi ei olisikaan Prismaa, muutkaan S-ketjun kaupat (kuten Alepat ja S-marketit) eivät voi ottaa sitä hyllyyn, jos se ei ole ensin S-ketjun listoilla.

      Tässä on suora linkki (tai alempana ohjeet, miten sinne löytää Prisman etusivulta):

      https://www.prisma.fi/fi/prisma/apua

      Valitse sivulta alin eli neljäs kohta: ”Muu Prisma-ketjuun liittyvä palaute”. On oleellista käyttää juuri tätä neljättä kohtaa, jotta olisi mahdollisuus, että useampi viesti menisi samaan paikkaan.

      Sivun varmiste ei toiminut koneellani, mutta sillä ei pitäisi olla merkitystä. Samalle sivulle löytää myös menemällä Prisman etusivulle, sieltä sivun alalaitaan ja alhaalta keskeltä ”Ota yhteyttä”.

      Tällä hetkellä on myynnissä vielä Alpron makeuttamatonta soijamaitoa, joka sisältää kalsiumia ja ei ole luomua. Jos kuitenkin käyttää ruoanlaitossa soijamaitoa tai juo aterian yhteydessä (itse kyllä juon aterioiden ulkopuolella), olisi ei-kalsimoitu juoma siihen parempi, koska osa ruoan mineraaleista kuten rauta ja sinkki imeytyvät paremmin, kun kalsium nautitaan aterioiden ulkopuolella.

    • phihanhumpuukia

      Soija sopii todella harvalle, jote jätä soija.

      Suomalainen ei tarvitse soijaa yhtään mihinkään. Tosin sitä on kaikkialla. Tuotantoeläinten rehussa: siat, kanat ja kala

      95 prosenttia virtsasta on vettä ja 2,5 prosenttia ureaa. Loput 2,5 prosenttia koostuu muun muassa suolasta, hormoneista ja ravinteista.

      Virtsan pH on riippuvainen siitä, miten runsaasti nautitusta ravinnosta muodostuu poistettavia happamia tai emäksisiä aineenvaihduntatuotteita. Normaalia sekaravintoa nautittaessa muodostuu happamia aineenvaihduntatuotteita enemmän kuin emäksisiä. Virtsa onkin tavallisesti hieman hapanta (pH noin 6).
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Virtsa

      Totuus veren alkaloinnista
      http://www.magneettimedia.com/totuus-veren-alkaloinnista/

      Asidoosi (elimistön nesteiden liiallinen happamuus)
      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00656

      Alkaloosi (elimistön nesteiden liiallinen emäksisyys)
      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00655

      • rtgretretretretret

        Olen vegaani, ja soijaa syön. Tuotantoeläimet eivät sitä tosin tarvitse, sillä lihantuotantoa voitaisiin rajusti vähentää. Siitä on ainoastaan haittaa ympäristölle. Eri asia karuissa oloissa, joissa viljely ei onnistu. Lapissakaan poroille ei riitä jäkälä, eli ovat tuodun rehun varassa. Silloin mielestäni pitäisi vähentää karjaa, eikä kuskata rehua satojen tai tuhansien kilometrien päästä.

        Samaa mieltä olen virtsan happamuudesta. Turha sitä on emäksiseksi koettaa muuttaa, sillä happamuus suojaa tulehduksilta. Siitä syystä suositellaan esim. karpalo- ja puolukkamehuja, jos on herkkä saamaan virtsatulehduksia. Ihan hömppää pH-hapatukset. Elimistössä on puskurijärjestelmät sitä varten, että elimistön happopitoisuudet pysyisivät sopivalla tasolla. Esim. veressä oikea pH-arvo on todella tarkka. Jos pH-arvoa pitäisi säätää ravinnolla, ei kukaan olisi enää hengissä.


    • Shandre

      Ainakin minulle soija sopii, eikä soija-allergia nyt käsittääkseni niin yleinen ole, että soija sopisi vain harvoille. On paljon ekologisempaa syödä soijaa itse kuin syödä eläimiä. Tosin olen sekasyöjä, mutta lihaa ei tarvitse syödä niin valtavasti, kun on myös kasviproteiinin lähteitä. Kasviproteiinia on muuten paljon vihreissä linsseissä, jotka kypsyvät hyvin höyryttämällä yllä mainitussa höyrytyskattilassa. Mausteeksi esim. merisuolaa ja valkosipulijauhetta, niin ovat tosi hyviä. :)

      Koska lempisoijamaitoani ei ole nyt kesällä saanut, olen juonut myös paljon vettä. Päädyin sellaiseen reseptiin, että laitan neljä tippaa pH-tippoja kahteen desiin lähdevettä (käytän kaupan lähdevettä koska minulla on ollut niin paljon vaikeuksia hanaveden kanssa, myös suodatettuna ja keitettynä vähintään 5 minuuttia, mutta varmaan se monille sopii). Siis kaksi tippaa per desilitra. Tätä annostusta ei löydä virallisena suosituksena, koska kaliumia tulee jonkin verran liikaa. Vatsani ei kuitenkaan huoli vettä sellaisenaan ilman oireita. Alkukesästä yritin käyttää pH:ta nostavia kannuja, koska minulla oli kahteen erilaiseen kannuun avaamattomat mineraalipatruunat. Se ei kuitenkaan ollut yhtä tehokasta, eikä vatsani ollut tyytyväinen, joten luovuin niistä. Runsas määrä pH-tippoja on toiminut paremmin. Niitä saa täältä:

      60 ml pullo pH-tippoja: http://www.happyph.fi/phtippa-p-780.html

      Mainitsemallani annostuksella 60 ml pullo kestää noin kuukauden, jos juo 1,5 dl vettä päivässä. Soijamaitoon laitan vähemmän tippoja.

    • Shandre

      Painovirheen korjaus: edellisen viestin viimeisessä lauseessa 1,5 dl on tietysti 1,5 l eli litraa. :)

    • Shandre

      Edelliseen viestiin: siis toiseksi viimeisessä lauseessa...

      Ja kun nyt olen takaisin kirjoittamassa, alla resepti soijamaidosta tehtyyn aamupalaan. Ainakin minulle kelpaa jääkaapista, joten voin tehdä näitä etukäteen, ja on kätevä aamupala valmiina. Oman maun mukaan voi tuunata muilla aineilla.

      Kauraruudut, 4 annosta

      8 dl kaurahiutaleita
      8 dl makeuttamatonta soijamaitoa (tai vähemmän jos pitää kuivemmasta)
      1 tl merisuolaa

      Laita uuni päälle 200 C. Sekoita aineet keskenään. Levitä pellille leivinpaperin päälle. Paista noin 40 minuuttia. Leikkaa sopiviksi paloiksi.

    • siinähänse

      Soijajogurteista saan suolistovaivoja.

      Juon vettä.

      Mantelimaitoa kannattaa tehdä ihan itse, jos lehmänmaito ei sovi leivonnassa ja ruuanlaitossa.

    • soy4life

      Suosittelen iHerbiä kaikille! Olen työskennellyt luontaistuotekaupassa ja perehtynyt tuotteisiin ja hintoihin. Iherbin tuotteet on yli puolet halvempia kuin suomalaiset vastineet. Rahtikulut oli vain 2.95e! eli noin 4 dollaria.

      Itse tilaan säännöllisesti kalöljyt ja D-vitskut sieltä.

      Syöttämällä koodin PEK241 saa 5 dollarin alennuksen.

      Kun tilaat sivuilta www.Iherb.com niin kysyy koodia, syötä koodi ja laskee alennuksen välittömästi.

      Tilauksen voi maksaa VisaElectronillakin!

      KOODI: PEK241

      Esimerkki. Kalaöljy kapseli 1000mg 500kpl alle 14e sitten kun syöttää koodin niin reilu 11e jää hinnaksi.

      HUOMIO!

      Tilaa alle 45eurolla niin sinun ei tarvitse maksaa tulli/alv maksuja....

    • Shandre

      Jos olet kiinnostunut saamaan Alpron makeuttamattoman luomusoijamaidon takaisin Suomeen, tämän ketjun seitsemännessä viestissä ylhäältä katsottuna on ohjeet, mihin lähettää viestiä. Ottaisin sen edelleen mielelläni takaisin, ja erityisen mieluusti tilattavaksi Alepan kauppakassista. Mahtaako joskus tapahtua. :)

    • Shandre

      Olen onnistunut vähentämään kaliumia sisältävien pH-tippojen annostuksen noin puoleen ryhtymällä käyttämään lisäksi Sodium Ascorbate -nimistä c-vitamiinia. Sodium Ascorbate -jauhe laskee voimakkaasti ORP:tä mutta ei vaikuta pH:hon, joten se sopii hyvin yhteen pH-tippojen kanssa. Ohjeen mukaan jauhetta käytetään 0,25 – 0,5 teelusikallista päivässä, mikä riittää hyvin siroteltuna koko päivän vesiin pH-tipojen kanssa. Tämänhetkinen pH-tippojen annostukseni on noin yksi tippa per desilitra. Sekin on vielä aika paljon, mutta en pysty laskemaan sitä, jos en löydä muita emäksisiä mineraaleja sen tilalle, sillä vatsani alkaa heti valittaa.

      Sodium Ascorbate -jauheessa on paljon natriumia, joten sitä ei todennäköisesti kannata yhdistää runsaaseen suolan käyttöön. Vähensin omaa suolankäyttöäni ja jätin esimerkiksi yllä olevasta kauraruutujen ohjeesta suolan pois. Emäksisyyttä lisäämään laitan kauraruutujen ohjeeseen lisäksi muutaman ruokalusikallisen koivuntuhkauutetta.

      Oloni parani huimasti sen jälkeen, kun aloitin Sodium Ascorbaten käytön ja vähensin suolaa. Saatoin esimerkiksi alkaa syödä appelsiineja, jotka olivat pienenäkin palana kokeiltuna aiheuttaneet närästystä vuosikausia.

      Sodium Ascorbate -jauhetta tilasin täältä:
      http://www.amazon.co.uk/dp/B004K1V1BW/
      Olen mitannut tämän jauheen ORP-mittarilla, ja se laskee ORP:tä voimakkaasti. Päivän annostus kannattaa jakaa koko päivän juomiin, sillä puoli teelusikallista yhteen lasilliseen vettä olisi valtava määrä. Pienenä annoksena se on lähes mautonta ja liukenee näkymättömiin.

      Sitten vielä suositus, että matalan ORP:n vettä ei kannata jättää lojumaan päiväkausiksi hygieniasyistä. Esimerkiksi uimahalleissa vesien ORP nostetaan päinvastaisesti tarkoituksella korkeaksi, koska silloin bakteerit viihtyvät siinä huonommin.

    • Shandre

      Vähän edellisen viestini jälkeen eli reilu pari kuukautta sitten huomasin, että myös magnesium kannattaa syödä emäksisenä. Sitä ennen olin syönyt sen sitraattina, joka veteen sekoitettuna antoi pH-liuskoilla neutraalin tuloksen. Tilasin emäksistä magnesiumkarbonaattia jauheena Verkkoapteekista. Sen jälkeen olen saanut vähennettyä pH-tippojen eli kaliumia sisältävien tippojen määrää. Nyt käytän niitä vain noin yhden tipan per kolme desilitraa vettä, jolloin lisäkaliumia tulee suurinpiirtein kaliumin suositeltava määrä.

      Jos vatsani on välillä kaivannut lisää emäksisyyttä, olen sekoittanut veteen lisäksi vähän ruokasoodaa eli natriumbikarbonaattia eli natriumvetykarbonaattia.

      Tässä on linkki emäksiseen magnesiumjauheeseen:
      http://www.verkkoapteekki.fi/product_info.php/products_id/60565

      Tuo on iso purkki, joten se on riittoisaa. Suositusannos on pari teelusikallista päivässä, minkä verran olen suurinpiirtein käyttänyt. Myös ylempänä mainitsemani Sodium Ascorbate (natriumaskorbaatti) on riittoisa pakkaus.

    • Shandre

      Edellisessä linkissä olevaa magnesiumjauhetta ei ole tällä hetkellä saanut. En ole vielä ehtinyt kokeilla mitään uutta, kun vanhaakin on jäljellä, joten en voi vielä laittaa mitään uutta linkkiä. pH-tippoja (Dr Robert O. Young Puriphy pH Drops (180 servings)) olen tilannut viime aikoina Amazonista, mutta tällä hetkellä toimittaja ei näyttänyt toimittavan Suomeen. Olen tilannut pH-tippoja Suomeen myös tästä brittiläisestä nettikaupasta: http://www.energiseforlife.com

      Joka tapauksessa suosittelen ihan tavallisissa kaupoissa myytävää Tropicanan greippimehua Golden Grapefruit, jota ei ole tehty tiivisteestä. Ensinnäkin se sopii hyvin tasapainottajaksi emäksisille mineraaleille. Toiseksi jos on mitään ilmavaivatyyppistä vatsaongelmaa, kannattaa kokeilla vaihtaa makeat juomat tähän. Tasapainottaa vatsan hyvää bakteerikantaa tehokkaasti. Lisäksi tietty vitamiinipitoista ja terveellistä, ja ainakin itse pidän mausta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2251
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe