Psykiatrinen hoitaminen Kajaanissa

suikkari

2000-luvun taitteessa moni psykiatrian alan hoitaja teki itsemurhan Kajaanissa. Käsittääkseni ainakin 5 hoitajaa päätyi itsemurhaan. Usea muu sai potkut alkoholin tai uupumisen/masennuksen vuoksi. Osa jättäytyi eläkkeelle Helmi Tirin ylihoitajuuden vallanhallinnan aikana. Tuolloin hänen päätavoitteensa oli tohtorin väitöskirja, iäkkäänä ja lähes jo tarpeettomana ihmisenä, jos toimintaa verrataan siihen, kuinka kallista moinen toiminta on henkilöstön hoitoon ja sen ylläpitoon ilman turhia kustannuksia. Häneltä syntyi nollatutkimus, josta kukaan muu ei hyötynyt kuin tekijä itse.
Vallalla oli lestadiolainen ylihoitajuus (tohtorin väitöskirja: Tiri, Helmi: Good results in psychiatric health care and factors affecting them in Finland and in Greece.
Helmi Tiri vertasi kreikkalaista ja suomalaista psykiatrista hoitoa keskenään. Kysyn: - Mitä Kainuun kansa taikka Kainuun psykiatria on ko. tutkimuksesta kostunut? Kaiketi Helmi Tiri sai vain ansionsa ja tohtorin hattunsa, mutta kuinka mitätön skitsofreenikko siitä hyötyi?

Toisaalta tuloksena oli usean hoitajan itsemurha perhetragedioineen, koska ylihoitaja Helmi Tiri keskittyi Kreikan lomailuun, kielen oppimiseen ja oman egonsa kasvattamiseen vanhalla iällä. Monen hoitajan elämän ja heidän perheittensä kustannuksella.
Hän siirsi lestadiolaisen kyttäyskulttuurinsa alaisiinsa eli osastonhoitajiin, jotka kirjasivat hoitajien sairauspäiviä ym. ja ohjeistivat useita ns. kunnollisina pitämiään hoitajia jopa puhalluttamaan työkavereitaan.

Syntyi kuolettava järjestelmä: hoitajien itsemurhia tuli useita, moni menetti toivonsa, moni jäi pitkille sairauslomille, oli anoreksiaa, masennusta, ahdistusta, paniikkihäiriötä, alkoholismia. - Eikä kukaan työnantajan taholta tukenut. Työterveyshuolto oli ylihoitajan ohjauksessa. Tehtiin "äkkikuljetuksia" työpaikalta Työterveyshuoltoon, kuten aikoinaan luokkasodan aikaan punaiset rahdattiin itärajan taa.

KYSYN:
Ovatko nämä silloisen henkilöstöhallinnon ihmiset koskaan tulleet miettineeksi, kuinka monta perhetragediaa, masennusta ja tulevia itsemurhia he lobbasivatkaan??

15

227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lestadius

      Jos lähdetään luotaamaan Helmi Tirin lempiaihetta eli grafiikkaa tästä ko. aiheesta, silloin voidaan todentaa se, että hänen hallintakaudellaan tapahtui (x) itsemurhaa, (x) irtisanomista, (x) sairauseläkkeelle jäämistä, (x) masennusta jne jne, mikä on huomattavan paljon suurempi aiempiin ylihoitajien alaisuudessa tapahtuneisiin verrattuna.
      Hoitajien keskuudessa asiasta puhuttiin tuolloin hyvin paljon tästä asiasta.

    • Tirripois

      Tuollainen kusipäähän joutaa sitten tappaa jos näin on. Ai niin ensin pitää muistaa kiduttaa.

    • JosJos

      Kainuussa kaikki on toisin.

    • Käsittämätöntä, jos on totta..kolme kertaa luin asian sisällön, joka oli kirjoitettu ikään kuin aloittaja olisi itse ollut todistamassa kuullen ja nähden kaiken sivusta ja päntännyt mieleen mitä maailmassa tapahtuu kolmiaalloin. Oudoksun sitä, että jos mielenterveyspotilas kokee, että hänen täytyy "mustan mielen" myötä riistää itseltään henki pois niin vedotaan suoranaisesti mielisairauteen vaikkakin menneisyydessä ei olekkaan, kuin yksinäisyyttä 6 vuotta, jonka kaikki kyllä kestää mennen tullen palatessa ja poistuessa suhteellisen helposti..kylläkin esitin vain oman mielipiteeni viestin sisältöön katsottuna --- psykiatrian hoitaja kokee saman eli 6 vuotta yksinäisyyttä ja riistää henkensä itseltään pois ja ei ole kuin "nolla" mihin vedota..vedotaan Esim. uupumukseen, mutta ei mielenterveyteen, joka kuitenkin loppupelissä olisi sama sisältöinen, kuin mielenterveyspotilaallakin eli itsemurhavietti. Hyvää päivän jatkoa kaikille..lumen "valo" ei nyt meitä ainakaan täällä Kajaanissa piristä, mutta kyllä se joulukuussa muuttuu PYSYVÄKSI!!

      • suikkari

        6ZjamPB9e
        Kommenttisi oli varsin epämääräinen, josta ei ota selvää. Voitko tarkentaa?


    • suikkari

      Ylihoitajan, henkilöstöhallinnon ja työterveyshuollon tehtävä olisi ollut satsata voimavaroja hoitajien jaksamiseen sen sijaan, että kytättiin, puhuteltiin, järjestettiin äkkipalavereita ja muilutuksia osastolla, työterveyshuollossa ja jopa yllättävillä kotikäynneillä hoitajan kotiin sairausloman aikana aamulla klo 8. Tohtorinhatun hankkimisen sijaan ko. ylihoitaja olisi voinut (luopuen itsekkäästä tohtorintyöstään) keskittyä tukemaan hoitajia raskaassa työssään.
      Mutta ei.

      • tiritombaaa

        Kyllä itsensä murhaaja on ainoa murhasta vastuussa oleva. Helmi Tiri on sivuseikka. Tohtorinväitös on sivuseikka.


    • henkinenväkivalta

      Surullista luettavaa. On hyvä ,että noita laitoksia on lakkautettu. Muistitieto kertoo, että luonnevikaiset lesbot olivat noissa paikoissa esimiesasemassa ainakin isommilla paikkakunnilla. Moni nuori alan ihminen koki varmaan elämänsä järkytyksen ,kun sai tietää asian tilan. Yhteisö tuotti sairaita enemmän kuin pystyi kuntouttamaan apua hakevia potilaita. Hajottaminen tervehdyttää tuollaisia sairaita pesäkkeitä.

    • wildwildwest

      Joko laki on kuin se luetaan tai sitten nopein vetäjä voittaa.

    • eipämuuta

      kieltämättä aika mielenkiintoinen kirjoitus useista nimellä esitetyistä väitteistä huolimatta.

      Tosiasia kuitenkin on, että maailma tuottaa maailmaan hyvin pimeitä yksilöitä.

      • peppilonkströmppa

        mikä muuten on yö ylihoitaja,os.12?tällaisesta olen kuullu puhuttavan.


    • mehiläistenhoitaja

      Yöylihoitajana toimi eräs mieshoitaja, joka usein mukiloi öiseen aikaan erään tietyn potilaan täysin mustelmille. Potilaasta otettiin valokuvia, jotka eivät voineet syntyä tahattomasti. Yöylihoitajalle pidettiin kauniit läksiäiset eläkkeelle jäätyään ja hän edelleen jatkaa vapaaehtoistyönä mielenterveystyössä, vaikkei ole psykiatrista koulutusta koskaan käynytkään. Erikoinen henkilö.

      • mehiläistenhoitaja

        Korjaus: Mustelmat eivät siis voineet syntyä ilman syytä öiseen aikaan eli tahattomasti.


    • jynkkä

      Psykiatrin puolen työntekijät ovat monesti sairaampia kuin potilaat!

    • suikkari

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      64
      4406
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1207
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe