Tässä on Sipilän savotan tulos!

lahtarikiertää

Mikä on aluesairaalan käypä hinta? Onko syrjäkylän terveyskeskuksella edes yhtä ostajaa? Tällaisia kysymyksiä pohtivat nyt kunnat ja niiden palkkaamat kiinteistökonsultit eri puolilla maata.

Meneillään on sosiaali- ja terveyskiinteistöjen miljardiluokan uusjako. Pelisäännöt ovat vielä epäselvät, mutta rintamalinjat ovat jo jyrkät. Kunnat uskovat maakuntien kaappaavan parhaat tilat päältä ja alihintaan.

Tulevat maakunnat ottavat omistukseensa kuntayhtymien nyt omistamat kiinteistöt. Näitä kiinteistöjä ovat lähinnä sairaalat. Muut palveluiden tuottamiseen tarvittavat tilat jäävät kuntien omistukseen, ja kunnat voivat vuokrata niitä eteenpäin.
Click here

Kunnat pelkäävät, että niiden käsiin jää huonokuntoisia ja vaikeasti toiseen käyttöön muunneltavia rakennuksia. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi terveyskeskusten vuodeosastot, syrjäseutujen terveyskeskukset ja neuvolarakennukset.

”Suomessa on noin 3 000 sosiaali- ja terveydenhuollon käytössä olevaa kuntien tai kuntayhtymien omistamaa kiinteistöä. Kunnille jää uudistuksen jälkeen käsiin paljon tiloja, joille ei ole selvää jatkokäyttöä”, arvioi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

Rakennuskannan tase-arvo on kuutisen miljardia euroa. Osa tiloista on markkina-arvoltaan huomattavan kalliita, osalla ei olisi ostajia vaikka ilmaiseksi saisi.

Tuhansissa eri tiloissa on neliöitä huimat kuusi miljoonaa. Näiden tilojen lisäksi järjestöt ja yritykset omistavat nelisen miljoonaa neliötä hoiva- ja terveystiloja.

Monet kaupungit selvittelevät viisaita vaihtoehtoja sotekiinteistöilleen. Porvoon kaupunki on yksi tilojensa tulevaisuutta pohtineista kunnista.

Tutkimusyhtiö Inspiran selvitys osoitti, että sotekiinteistöjen kirjanpidolliset tasearvot ovat selvästi alhaisemmat kuin markkina-arvot. Ero oli noin 20 miljoonaa euroa.

”Suurimpana huolena on soteomistusten siirtyminen maakunnille ilman todelliseen arvoon perustuvaa korvausta. Jos omistusten siirrot tapahtuvat alihintaan, kaupungin veronmaksajat joutuvat vastaamaan tappiosta koko maakunnan hyväksi”, Porvoon rahoitusjohtaja Raija Vaniala tiivistää.

Selvitys suositteli kiinteistöjen yhtiöittämistä. Porvoon kaupunginhallitus palaa asiaan, jos yhtiöittäminen on kaupungin kannalta hyödyllistä.

Turku on asiassa jo pidemmällä. Tammikuussa aloitti toimintansa kaupungin kokonaan omistama Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy.

Kaupunki siirsi kiinteistökaupalla yhtiön omistukseen 23 sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä olevaa rakennusta. Kaikkiaan neliöitä siirtyi noin 90 000, mikä vastaa noin 90:ää keskikokoista supermarketia.

Turku teetti ennen kauppoja kohteista arviot kahdella auktorisoiduilla kiinteistöarvioitsijoilla. Kiinteistöjen käypä arvo asettui 135 miljoonaan euroon. Kaupunki vuokrasi kohteet takaisin 5–15 vuoden mittaisilla sopimuksilla.

”Kaupungin välitön hyöty oli viime vuodelle kirjattu kaupungin rahoitusasemaa tukeva myyntivoitto. Se oli käypään arvon perustuvan kauppahinnan ja kohteiden kirjanpitoarvon erotus 91,4 miljoonaa euroa”, kertoo Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kaupunki sai hyvän käsityksen kaikkien kohteiden kunnosta ja arvosta. Tämä on tarpeen, jos kaupunki päättää esimerkiksi myydä kiinteistöomistuksiaan ulkopuolisille.

”Kiinteistöyhtiö kokonaisuudessaan tai osia siitä voidaan myydä edelleen kolmannelle osapuolelle, mikäli toimenpide nähdään perustelluksi toiminnallisista, taloudellisista tai toimintaympäristön muutoksista johtuvista syistä”, Virtanen muotoilee.

Hän kaipaa tietoa valtion ja maakunnan suunnitelmista. Kunnilta vuokrattavat kiinteistöt pitäisi yksilöidä ja vuokrasopimusten ehdot tietää, jotta kunnat voisivat suunnitella toimintaansa pitkäjänteisesti. Ratkaisuilla on vaikutuksia myös kuntien talouteen.

SRV kärkkyy osille

Rambollin ja Inspiran kaltaiset tutkimus- ja konsulttiyhtiöt hyötyvät kuntien sotekuhinasta. Kiinteistöjensä käypiä arvoja määrittävät nyt kymmenet kunnat.

Kiinteistöyhtiöt tuovat uutta otetta tilojen omistamiseen, vuokraukseen ja kunnossapitoon. Tästä hyötyvät erityisesti isot kiinteistöpalveluja tarjoavat firmat kuten ISS ja L&T.

SRV on esimerkki siitä, miten laajalle sotemyllerrys ulottuu. Yhtiö pääsee kehittämään historiansa suurinta, noin 300 miljoonan sairaalahanketta Keski-Suomessa.

5

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maksaverosi

      em mainittuun vaativaan analyytti selvitykseen tarvitaan siis jälleen konsultteille rahaa ja paljon ja sen jälkeen toiset konsulit kyseenalaistaa ja jälleen rahastaa, kiinteistöverotulot romahtaa arvottomista kiinteistöistä, kuntain "FT"kaltaiset topakat yrittäjät saa varautua kiint.verojen nousuun, aina ei hyvä "nousu kuin nousu"

      • mamuillelisää

        Sipilän "Sote-rrosessitaulukon käyrät eitainneet paljastaa 6 miljardiluokan kuntain-ja yhtymien kiinteistöjen arvon menetystä, nou hätä, leikataan lisää kyllä se arhinmäen ja soinin porukka maksaa


      • heikkimanninen

        Paatti raapii jo pohjakiviä

        Mannisen mukaan maataloudessa on ollut jatkuvasti aaltoliikettä, mutta nyt aalto on niin matalalla, että paatti ottaa jo pohjakiviin kiinni.

        – Maatalouden tilanteen tajuaa hyvin maakuntatoreilla, Manninen sanoo.

        – Ennen isäntä osti satasella ja maksoi rahalla, mutta nyt se ostaa kahdellakympillä ja maksaa luottokortilla.

        Manninen kertoo kuulleensa robottinavetoista, joista on katkaistu sähköt, kun laskuja ei ole pystytty maksamaan.

        – Nyt niitä pyöritetään aggregaateilla, mutta sen jälkeen kun öljy loppuu, loppuu tilalta kaikki muukin.

        – Tästä huolimatta eläinlääkäreilläkään ei ole muuta huolta kuin se, miten lehmän tissiä pakottaa. Se ei kiinnosta, missä isäntä ja emäntä ovat tai ovatko ne elossa ollenkaan.

        Manninen muistuttaa, että vaikeuksissa on myös sellaisia tiloja, jotka ovat olleet saman suvun hallussa 400–500 vuotta.

        – Ajatelkaa, miltä tuntuu siitä kaverista, joka on perinyt tilan isiltään ja jonka hallinnassa se uppoaa. Samaan aikaan lainsäädäntöpuolelta sanotaan, että vaikka teillä ei ole yhtään rahaa, täytyy eläinten hyvinvoinnin olla tapissa.

        – Mikään pykälä ei anna yhtään armoa.

        Uuden eläinsuojelulain myötä piti vuosikymmeniä eläimiä tainnuttaneen Mannisenkin käydä tainnutuskurssi.

        – Minä tulostin netistä ohjeet kurssin monivalintakysymyksiä varten, Manninen puhisee.

        – Meillä on navetasta tainnutuspisteeseen metri ja kaksikymmentä senttiä. Arvaa, montako sivua olin lukenut ohjeita sille välille, enkä ollut vieläkään päässyt perille?

        – 51! Minä heitin, saatana, uuniin ne paperit
        Talot nurin ja pankit ihmeissään

        Kun maataloustuotannon arvo on tällä hetkellä olematon, ovat myös tuotantorakennusten vakuusarvot samaa luokkaa.

        – Nyt, kun tarvitsisi kaikkein eniten rahaa, sitä ei enää saa pankeista. Ainoa pelastus on, että kun pankit eivät tienaa navetoilla ja sikaloilla mitään, niin ne haluavat katsoa mahdollisimman pitkään, josko tilat onnistuisivat kuitenkin sinnittelemään.

        – Sen jälkeen, kun pankit vetävät sokan irti, ovat talot nurin ja pankit ihmeissään, koska vakuuksina olevilla kiinteistöillä ei ole mitään kysyntää.

        Manninen sanoo, että monet karjatilat ovat keskittyneet pelkästään lihan tai maidon tuottamiseen.

        – Niillä ei ole kylvö- tai korjuukoneita, joten työt teetetään urakoitsijoilla. Yksi urakoitsija kertoi minulle viime kesänä, että työtilauksia on jonossa, mutta ikinä ei tiedä, pystyvätkö tilat maksamaan sovittuja korvauksia.

        – Ja jos urakoitsijat kaatuvat, eivät tilat pysty hoitamaan peltojaan, koska kaikki peltotyöt on ulkoistettu.

        – 1940-luvulla kuului jytinä itärajalta, kun Venäjä ampui, nyt kuuluu rytinää ympäri Suomea, kun tiloja kaatuu.
        Reilu kauppa pelastukseksi

        Mitä pitäisi tehdä? Miten tuottajien elämä saataisiin takaisin raiteilleen?

        – Kaupan pitäisi ymmärtää, että tuottajille pitää maksaa reilun kaupan periaatteiden mukaan.

        – Se, mitä kaupan katteesta pitäisi pudottaa, on ihan olematon summa ostajan loppuhintaan verrattuna. Maidossa se olisi kymmenkunta senttiä litralta, sianlihassa 40–50 senttiä ja naudanlihassa noin euron kilolta.

        Mannisen mukaan myös säädöksiin pitäisi saada jokin järki.

        – Jos muutama teuraan ilmoitus myöhästyy, saa siitä isommat sakot kuin murhasta.

        – Tilat ovat nyt erittäin suurissa vaikeuksissa ja eläinsuojelupykälät täydentävät tuhon.

        Kolmas oleellinen osa kokonaispakettia ovat maataloustuet.

        – Tukien leikkaaminen on suoraan pois viivan alta. Tässä täytyy muistaa, että tuet eivät ole pelkästään meille, vaan yhteiseksi hyväksi: niillä pidetään ruoan hinta alhaalla.

        – Käynnissä on kova pudotuspeli, ja parhaat tulevaisuuden tilat ovat putoamassa pelistä juuri nyt.


    • suhteellista

      shiinäpä tuli Manniselta nykyisen maatilan pidon ihannuus, kk- iltalenkkeilijälle, joka maatilan ohittaa omilla tai sossun kengillä.

    • muunmuossa

      maatalousministeri Tiilikaisella menee hyvin, oma epäonnistunut luomutuotanto on vuokrattu naapurille ja kun ed.kunnassa silmää räväyttämättä hampaittenvälistä suukierossa sihisee sanoja niin soronoo ja kysyjä siirtyy terveimpiin vastaajiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1357
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1304
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe