Suomen kolmannen kansallisen raportin luonnokseen

EsaYlikoskelta

Vapaa-ajattelijain liitto lähetti kommentteja Suomen kolmannen kansallisen raportin luonnokseen YK:n Ihmisoikeusneuvoston yleismaailmalliseen määräaikaistarkasteluun.

”Ulkoasiainministeriölle
Hei! Hyvää alkanutta vuotta!
Vapaa-ajattelijain liitto ry on uskonnottomien ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestö, joka myös edistää tiedepohjaista maailmankuvaa ja humanistista etiikkaa. Liiton yhteiskunnalliset uudistustavoitteet nojaavat ihmisten yhdenvertaisuuteen sekä uskonnon ja vakaumuksen vapauteen. Olemme Kansainvälisen humanistisen ja eettisen unionin IHEU:n jäsenjärjestö.

Seuraavassa Vapaa-ajattelijain liiton kommentteja Suomen kolmannen kansallisen raportin luonnokseen (28.11.2016) YK:n Ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallisen määräaikaistarkasteluun (UPR):

Raportin luonnoksessa ei käsitellä uskontoon tai vakaumukseen liittyviä yhdenvertaisuuskysymyksiä eikä uskonnon ja omantunnon vapauden kysymyksiä, vaikka niihin liittyy kuluneelta kaudelta sekä saavutuksia että haasteita.

1. Puolustusvoimat
Eduskunnan oikeusasiamiehen kantelun johdosta tekemän ratkaisun (20.12.2013) sekä Puolustusministeriön ”Puolustusvoimien eettinen opetus ja sotilasparaatit” -työryhmän raportin (29.1.2015) jälkeen Puolustusvoimissa on tehty eräitä yhdenvertaisuutta sekä uskonnon ja vakaumuksen vapautta parantavia muutoksia.

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien varusmiesten ja sotilaiden ”palveluvelvollisuus” osallistua jumalanpalveluksiin ja hartaustilaisuuksiin on poistunut, ja kesästä 2015 alkaen niin kirkkoon kuuluvat kuin siihen kuulumattomat ovat voineet valita, osallistuvatko palvelusaikaan järjestettyihin jumalanpalveluksiin ja hartauksiin vai ei. Niille jotka eivät osallistu, järjestetään muuta, ei-uskonnollista ohjelmaa.

Käytännössä haasteena tämän toteuttamisessa voi edelleen olla, miten tasavertaisesti näitä kahta ohjelmavaihtoehtoa, uskonnollista ja ei-uskonnollista, tarjotaan. Kun aiheeseen liittyvien oppituntien pitäminen on määrätty sotilaspapeille, vaihtoehtojen esille tuonti voi olla epäbalanssissa, vaikka sotilaspapin näyttämät diat ja käyttämät sanat sinänsä olisivatkin kantaa ottamattomia. Uskonnon ja katsomuksen vapautta esittelevien oppituntien pitäjäksi olisi perusteltua määrätä joku muu henkilö kuin sotilaspappi.
Aiemmin palveluohjelmaan liitetyt iltahartaudet rinnastetaan nyt vapaa-ajan toimintaan, ja niihin osallistuminen on kaikille vapaaehtoista ja niistä pois jäävät voivat käyttää aikansa vapaasti.

Sotilasparaatikatselmuksiin liitettyihin hartauksiin osallistumattomien varusmiesten suhteen on otettu käyttöön yksityisyyden suojan kannalta arveluttava käytäntö. Ensin kaikki paraatiin osallistuvat kokoontuvat paraatimarssia edeltävään paraatikatselmukseen, mutta sitten ne varusmiehet ja sotilaat, jotka eivät osallistu uskonnolliseen hartausosuuteen, joutuvat poistumaan paraatikatselmuksen muodosta paraatia seuraavan yleisön ja valtakunnallista televisiointia kuvaavien kameroiden edessä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan julkisen vallan ei tule järjestää tilannetta, jossa ihmiset joutuvat vasten tahtoaan joko suoraan tai välillisesti paljastamaan mahdollisen uskonnollisen tai uskonnottoman katsomuksensa. Nyt paraatiyleisö ja tv-katsojat voivat epäilemättä tehdä päätelmiä niistä varusmiehistä ja ammattisotilaista, jotka poistuvat julkisesti paikalta ollakseen osallistumatta uskonnolliseen hartauteen.

2. Oikeuslaitos

Uskonnon ja vakaumuksen vapaus vahvistuu oikeuslaitoksessa, kun tuomioistuimissa todistajan valintatilanne uskonnollisen valan ja uskontoneutraalin vakuutuksen välillä poistui 1.1.2016 alkaen ja sen lisäksi 1.1. 2017 alkaen myös tuomarin uskonnollinen vala poistuu ja kaikki uudet tuomarit antavat uskonnollisesti neutraalin vakuutuksen. Todistajien osalta lakimuutoksen perusteluna oli uskontoon ja vakaumukseen liittyvän yksityisyyden suojan vahvistaminen, ja tuomarien osalta todettiin kyseisen tehtävän olevan maallinen.

Samat perustelut sopivat valtion virkamiesten virkavalan/virkavakuutuksen valintatilanteeseen sekä Puolustusvoimissa sotilasvalan/sotilasvakuutuksen valintatilanteeseen, joten niiden yhdistämiseen uskonnollisesti neutraaliksi on syytä kiirehtiä. Ministerien virkaan astumisen osalta tilanne on nyt erikoislaatuinen, sillä uudet ministerit yhtäältä antavat uuden tuomarin vakuutuksen ja toisaalta joutuvat valitsemaan vanhaan tapaan virkavalan/vakuutuksen välillä.

29

166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EsaYlikoskelta

      3. Varhaiskasvatus ja perusopetus

      Uudessa varhaiskasvatuslaissa ei päivähoidon tehtävissä enää mainita uskontokasvatusta. Peruskoululaissa ei koulun tehtäviin kuulu uskonnonharjoituksen organisointi koulupäivän ohjelmaan, ja valtakunnallisen opetussuunnitelmien perusteiden mukaan opetuksen tulee olla uskonnollisesti ja poliittisesti ”sitouttamatonta”. Näin ollen lainsäädännössä periaatteessa toteutuu neutraliteettiperiaate uskontojen ja katsomusten suhteen aikaisempaa paremmin.

      Haasteena näiden linjausten toteuttamisessa on Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien edelleen jatkuva perinteinen ja hyvin kiinteä yhteistyö päiväkotien ja peruskoulujen kanssa siten, että päiväkotien ja koulujen päiväohjelman osaksi käytännössä yhä liitetään uskonnollisia hartauksia sekä myös jumalanpalveluksia kirkossa. Tälle uskonnonharjoitukselle voi joskus olla vaihtoehtona uskonnollisesti neutraalia ohjelmaa, mutta sen järjestämiseen ja siitä tiedottamiseen ei yleensä paneuduta asianmukaisesti, ja varsinkin päiväkodeissa henkilökunta kyselee pikkulasten huoltajilta lupaa osallistua seurakunnan pitämään ohjelmaan.

      Suurena haasteena säädöstasolla on kuitenkin se, että vain Evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja Ortodoksiseen kirkkoon kuulumattomien lasten perheet voivat valita oppilaan katsomusaineeksi joko enemmistön uskonnon tai katsomuksellisesti neutraalin elämänkatsomustiedon. Sen sijaan uskonnonopetus koulussa on pakollista noihin kirkkoon liitetyille oppilaille eli he eivät saa opiskella elämänkatsomustietoa.

      4. Lukio
      Lukioissa suurena uskonnonvapauden ja yhdenvertaisen kohtelun haasteena säädöstasolla on kuitenkin se, että suorittaakseen lukiotutkintoon vaadittavan katsomusaineen pakolliset kurssit vain Evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja Ortodoksiseen kirkkoon kuulumattomat opiskelijat voivat valita joko uskonnon tai elämänkatsomustiedon kurssit. Sen sijaan noihin kirkkoihin kuuluville oppilaille uskonnon kurssien suoritus on pakollista eli he eivät saa opiskella elämänkatsomustiedon kursseja suorittaakseen vaadittavat katsomusaineen kurssit.

      Lukio-opinnot ovat peruskoulun jälkeistä II asteen opiskelua, ja yli 15-vuotias nuori voi itse päättää, opiskeleeko edes lukiossa vai ei, ja jos hän opiskelee, hän voi päättää, mitä oppinaineita ja kuinka paljon hän oppilaitoksen kurssitarjottimesta valitsee. Näin ollen uskonnon kurssien opiskelun pakollisuus kirkon jäsenyyden johdosta on lapsen oikeuksien vastaista uskonnollista holhousta eli rikkoo ikäkausi ja kypsyysaste huomioon ottaen nuoren itsemääräämisoikeutta. Nuori voi itsenäisesti erota kirkosta vasta täytettyään 18 vuotta.

      5. Rikoslaki
      Suomessa on jumalanpilkka yhä kriminalisoitu rikoslaissa. Kansalaiskeskustelussa tätä on vaadittu muutettavaksi kotimaisten syiden lisäksi sen vuoksi, että maat, joissa jumalanpilkasta on säädetty ankaria rangaistuksia, jopa kuolemantuomio, vastaavat niitä kohtaan kansainvälisillä foorumeilla esitettyyn kritiikkiin sanomalla ”onhan se teilläkin rikos”. Suomen tulisi mielestämme tässä yhteydessä todeta alkavansa valmistella rikoslain muutosta tältä osin.

      Ystävällisin yhteistyöterveisin
      Vapaa-ajattelijain Liitto ry

      • Huhhahheijaaa

        Ja että Timo Soini alllekirjoittaisi. tuon Suomen raporttiin.. Ettei vaan olisi pientä vinoiluakin tuossa?


      • SillläSipuli

        Hyvää settiä edelleen.


      • onnittelut
        SillläSipuli kirjoitti:

        Hyvää settiä edelleen.

        Ja näin sait ketjun nostettua sanomatta mitään.


    • vapareille.duunia

      Tuon joutaisivat lukemaan tietenkin kaikki poliitiikot, mutta myös ne tämän palstan höpöttäjät jotka väittävät, että vapareita ei muka tarvita mihinkään.

      • Tunnustaaa

        Tarvitaan tietenkin. Höpöttäjiä aina riittää eikä sitä heiltä kannata kysyä.


    • Vapari-humanissti

      Vapaa-ajattelijain liitto ja Suomen humanistiliitto ovat antaneet jo syksyllä 2016 kansalaisjärjestöjen kannanoton YK:n ihmisoikeusneuvoston Suomea koskevaan määräaikaistarkasteluun. Kannanotto lähetettiin YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistoon Geneveen lokakuun alussa. Tarkastelun kohdemaiden ihmisoikeustoimielimilla ja järjestöillä on mahdollisuus etukäteen esittää näkemyksiään pohjaksi ihmisloikeusneuvoston määräaikaistarkasteluun, joka Suomen osalta toteutetaan vuonna 2017. Suomen hallituksen raportti lähetetään hemikuussa.
      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2016/10/14/yklle-huomioita-uskonnottomien-syrjinnasta/

    • Lukija.huom
      • ProVapari

        Hyvä kokonaisuus. Läpivalaisuun.


      • VApari-humanisti

        Ekumeeninen neuvosto heittää aggressiivisen haasteen.
        Siispä otamme haasteen vastaan ja käymme keskusteluun!


      • KissaaPöydälle
        VApari-humanisti kirjoitti:

        Ekumeeninen neuvosto heittää aggressiivisen haasteen.
        Siispä otamme haasteen vastaan ja käymme keskusteluun!

        Kyllä tuossa on selvästi "nostettu kissa pöydälle". Puolin ja toisin.


    • Kiittäen

      Fundamentaalia kritiikkiä!

      • Yhdestoita

        Perusasiat puntarissa. Tällaisen linjan leimaaminen "aggressiivisseksi ateismiksi" on kirkollisilla piireillä aggressiivinen veto.


      • JulkinenTila
        Yhdestoita kirjoitti:

        Perusasiat puntarissa. Tällaisen linjan leimaaminen "aggressiivisseksi ateismiksi" on kirkollisilla piireillä aggressiivinen veto.

        Kysymys on myös "julkisen tilan" termin ja käsiteten sisällöstä. Tila on eri asia kuin julkissen vallan toiminta.


      • KirkonPalvelijoitako
        JulkinenTila kirjoitti:

        Kysymys on myös "julkisen tilan" termin ja käsiteten sisällöstä. Tila on eri asia kuin julkissen vallan toiminta.

        Kirkollisten piirien mielestä koulujen rehtorin ja opettajakunnan pitää olla "kirkonpalvelijoita", jotka hommaavat "sanankuulijat" ja pitävät vielä "järjestystä yllä". Kuntalaisten verovaroilla...


    • JatkoaVielä

      Julkiseen keskuseluun!

    • PitäisköLisätä

      "Uusi sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Laki heijastuu myös uskonnonvapauslakiin, sillä lapsen kastaminen vaatii jatkossa molempien huoltajien suostumuksen. Tähän saakka äiti on voinut viime kädessä päättää alle 1-vuotiaan lapsen liittämisestä uskontokuntaan. --"
      http://yle.fi/uutiset/3-9433102

      • Lukija.lis

        Kyllä pitäisi.


      • vapari-humanisti
        Lukija.lis kirjoitti:

        Kyllä pitäisi.

        Lähetetty vinkkinä.


    • sanoinp

      Toivottavasti UM ei munaa Suomen mainetta ekumeenisen neuvoston aggressiivisuusjutuilla.

      • Ohhohhoijaaa

        Siis ekumeeninen neuvosto näkee "aggressiivissen ateismin" uhkana ja vaatii sitä huolta Suomen raporttiin... aikoihinpas..


    • Lukija.huom

      Helmikuun aikana? Suomen raportti... Seurataan.

      • Eppäilllä

        Eipä siitä katolisesta Timo Soinista tiedä, mitä saa päähänsä.


    • Huhhahheijaaa

      Aggressiivinen antivapari työntää tätäkin ketjua alas toistelemalla itseään useassa ketjussa.

    • Sanonp
      • KarvaLakkia

        Ympäripyöreä, riisuttu malli.


      • Fibahanse

        SEN:n lausuntoon on vielä syytä palata.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      90
      3265
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      88
      3043
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1872
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      19
      1842
    5. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      30
      1767
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      21
      1701
    7. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1687
    8. Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!

      Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi
      Tv-sarjat
      34
      1379
    9. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1327
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1319
    Aihe