Markkinoilla on monenlaisia takkaleivinuuneja. Yksi on Kermansaven systeemi, jossa takan lämmöllä lämmitetään leivinuunia ts. leivinuuni toimii takan yläpalotilana.
Toinen systeemi on sitten sellainen, että leivinuunia voi lämmittää erikseen, kuten Nunnauunilla, Tulikivellä ja sitten pienemmällä Vuolerilla. Näille ratkaisuille kuitenkin riittää yksi savuhormi. Nunnauunilla on lisäksi ns. "lämpölaatikko", jossa takan lämmöllä lämmitetään umpinaista leivinuunin tulipesää.
Kysymys kuuluukin, että onko teillä kokemusta kyseisistä tuotteista ja mikä on mielestänne paras ratkaisus (paistoteho, puun tarve, käyttö yleensä)?
Paras takkaleivinuuni?
18
18241
Vastaukset
- Marde
Meille tulee keväällä Tiilerin takkaleivinuuni. Siinä voi lämmittää erikseen takkaa ja leivinuunia. Jos pelkkää takkaa lämmittää, niin leivinuunia voi lämmittää n. 130 asteeseen. Jos haluaa leivinuuniin korkeamman lämpötilan, niin pitää lämmitää myös leivinuunin puolelta. Muurari kertoili, että joillakin valmistajilla on vain yksi hormi, jolloin leivinuunin puoli nokeentuu pilalle. Näin ei ole Tiilerin takkaleivinuunissa...
- Jamo
Esimerkiksi Kivian takkaleivinuuni liitetään yhteen hormiin ja molemmissa pesissä voi polttaa puita erikseen.Toinen vaihtoehto on ns.ainapuhdas
jossa leivinuunissa ei polteta puita,eikä savukaasut kierrä leivinuuniin.Lämpötila ei tässä
jälkimmäisessä nouse oikein riittävästi leipomiseen.
En oikein ymmärrä mitä se muurari on kertoillut
yhteen hormiin liittämisestä ja nokeentumisesta.
Sitten on näitä Kerman Saven systeemejä jossa
leivinuuni toimii takan yläpalotilana,niissä voi
nokeentuminen olla ongelma.Yksi nähtiin Laukaan
asuntomessuilla,jossa oli poltettu puita.
Tiileri on kyllä leivinuuniksi ehkä paras valinta.
- nunnauuni
Mulla on tuo "lämpölaatikko" malli ja se tuntuu olevan ihan ok. Lämpiää vaikka 300 asteeseen, tosin silloin takan ulkopinta on yli 100 astetta ja tuntuu hieman vaaralliselta. Hyvä asia on että sitä voi tarvittaessa lämmittää lisää jos jäähtyy liikaa, tosin silloin takaosa lämpiää nopeimmin.
Ainoa asia mikä voisi mielestäni olla paremmin on lämmön tasaisuus. Ehkä kiveä saisi olla enemmän, jolloin tämä "lämpölaatikko" systeemi ei ehkä toimisikaan (ainakaan isossa tulikiven takassa ei leivinuuni lämpene takan puolelta kunnolla). En halua ottaa kantaa mikä olisi paras. - liisanpoika
ja hintoja vertailtuani, päädyin lopulta tiilerin leivinuuniin joka asennettuna maksaa mulle 2434 eskoa. mun piti aluksi ottaa takkaleivinuuni, mutta hintoja kyseltyäni, ne olivat aina yli 4 tonnia, röyhkeimmät kyseli vitosen kieppeillä, päädyin pieneen leivinuuniin jonka syvyys on 885 mm. mietin takan tarpeellisuutta tunnelman luojana ja grilliherkkujen teon kannalta myös, mutta koska mulla on pihalla grillikota,totesin, että en maksa takan tunnelmasta paria tonnia.
tosin ulkona kodassa ei tule talvella grillattua, kuten sisätakan ääressä voi tehdä pakkasten paukkuessa. oma tarve ja sisustukseen sopivuus ratkaisi mulla valinnan.
otin perusmalliin lisävarusteeksi hiilenpolttoarinan ja kolmannen nuohousluukun. perusmallin nuohousluukuilla sutari ei olisi päässyt uunin takana poikittain olevaan poskeen, josta piipun reikä lähtee.
olisin ehkä saattanut harkita myös tiilerin takkaleivinuunia, mutta mun tapauksessa juskan korkeus oli 185 cm, eikä 50 vuotta vanhan piipun kylkeen uskalla hiltiä tarjota, jotta asentaisi saneerauspellin ylemmäs, kun ne tiilerin takkaleivinuunit on korkeampia kuin mun tapauksessa ollut vapaa korkeus. vuolukivisiä takkaleivinuuneja olisi saanut kyllä sopimaan mulla olevaan tilaan, mutta hinta oli liian kova.
lisäksi vuolukiveä alkaa olla liikaa ja melkein kaikilla että nyt on taas tullut tiili ja kaakeli uudestaan pintamateriaaleina harmaata vuolukiveä suositummaksi, monet sanoo.
jos olisin itselle ottanut takkaleivinuunin, olisin päätynyt malliin, joka on tarvittaessa lämmitettävä. pataruuat hautuu siinä takankin lämmöllä ja ruisleipää varten pitää tietysti lämmittää yläpesässä mutta edeltävänä päivänä riittää takalla tehty esilämmitys.- iida
keneltä pyysit tarjousta tiilerin takkaleivinuunista asennettuna? meille tulossa tiilerin takkaleivinuunin (luukut vastakkain) sydämen ympärille puolikuun muodoinen takkaleivinuuni puunsäilytyskoloineen ja aputasoineen ja sain juuri takkamuurarilta tarjouksen 3600 euroa koko hökötyksestä. ei mielestäni pahahintainen :)
- pasi
iida kirjoitti:
keneltä pyysit tarjousta tiilerin takkaleivinuunista asennettuna? meille tulossa tiilerin takkaleivinuunin (luukut vastakkain) sydämen ympärille puolikuun muodoinen takkaleivinuuni puunsäilytyskoloineen ja aputasoineen ja sain juuri takkamuurarilta tarjouksen 3600 euroa koko hökötyksestä. ei mielestäni pahahintainen :)
Onko tuo takka teidän oma sommitelma vai suoraan Tiilerin kuvastosta? Vai perustuuko teidän malli Tiilerin Tyyneen jossa luukut on vastakkaisella puolella?
- Johanna
Jos haluat parhaan, osta Kermansaven Johanna.
Hinta aika kova, mutta toimii todella hyvin.
Tuli vain takkaan ja myös leivinuuni lämpiää, pesällisellä lämpöä uunissa 250 astetta. Eikä uuni nokeennu yhtään, vaikka toimii yläpalopesänä. Kunhan polttaa kunnon puita (koivua).- lämmetä
2000 kiloa kiveä 250 asteeseen yhdellä pesällisellä (mistä läpötilasta 200??). Voi se toki hetken olla tuossa lämpötilassa, mutta taitaa lämpö jakautua koko massaan.
- niitä
voi leivinuuniksi sanoa mitä ei voi erikseen lämmittää? Jonkunlaisia haudutuspesiä ne on, ei niillä juuri paisteta mitään kun eivät lämpene kunnolla. Eikä toi mainittu nokeentuminenkaan ole mitään plussaa...
- mää
Kun itsellä on ihan oikea leivinuuni, eikä mitään takan yläpuolella olevia laatikoita, niin tuntuu naurettavalta lukea leivinuuneista, mitkä ei oikeasti sitä ole. Kuinka pitkään niissä pysyy lämpö? Kun uunissa on riittävästi massaa ja on edellisenä päivänä esilämmittäny uunin, pystyy uunissa paistamaan vaikka mitä, lisäksi lämpö ei ole heti sisällä vaan uuni luovuttaa lämpöä hitaasti, ei tule turhan kuuma sisälle.
- Jaana
Kermansavaen takkaleivinuuni on kyllä ihan kelvoton tuote! Sitä saa lämmittää takan puolella kolme-neljä pesällistä, ennen kuin leivinuuni on kunnolla paistolämmössä. Meillä on kahdella tutttavalla vastaava uuni ja ongelmat samanmoisia. Onhan se selvä jo maalaisjärjellä, että leivinuuni pitää lämmittää sisäpuolelta, eikä ulkopuolelta.
Ihmettelen kyllä tuota aiemmin lähetettyä viestiä, että muka yhdellä pesällisellä paistokuntoon - ja vielä mitä.
Kyllä leivinuuni, jos yleensä suomalaisesta leivinuunista puhutaan, tulee olla lämmitettävä, eikä takan lämmöllä haudutettava. Eli nämä aiemmin mainitut kiviuunivalmistajat Nunna, Tulikivi, Kivia ja Vuoleri tekevät oikealla systeemillä, paitsi jotkut Nunnan mallit "lämpiävät" takalla. Vinkkinä vaan, että Vuolerilla ja Uunisepillä on erikseen lämmitettävät kaakelitakkaleivinuunit. Olisipa itse tiennyt asiasta kun oltiin hankkimassa uunia.- Johanna
Viimeksi tänään poltettu täysi pesällinen puita Kermansaven takkaleivinuunissa ja lämpötila noin 230-250 astetta leivinuunissa. Hyvin toimii, tuli hyviä pullia.
- piirakat
Meillä johanna takkaleivinuuni lämpiää varmasti yhdellä pesällisellä paistokuntoon. Tulihan kiertää leivinuunin kautta lämmittäen sen.
- Terho
Kyllä kunnon kiviuuni varsinkin kuviollisesta vuolukivestä on lyömätön peli. Itse ostimme mittatilausuunin Vuolerilta. Se on 135 astetta käännetty erkkeritakkaleivinuuni. Tosin itse haluttiin haudutusuuni, joka pysyy puhtaana. Eihän se tosin lämpeä takan lämmöllä kuin 250 astetta, mutta sitä saa mitä tilaa. Tyytyväisiä kuitenkin ollaan.
Terveisin Terho Espoosta- tittaleivinuuni
Meillä tuli (rakennettiin 2002 ) tiilerin titta leivinuuni. makso muistakseni noin 2100 euroa plus sitten hormit jne. Kokonaiskustannus oli noin 3700 euroa. Kyllä leivinuuni lämpiää yhellä pesälliselläkin ihan riittävästi, enemmän on ongelmia että se on liian kuuma...
nimimerkillä muutaman lihakimpaleen karrelle polttanut;)
- Koivuhalako
Minun mielestäni paras takkaleivinuuni on Tulikiven mallistosta.
- oikeesti
haluaa käyttää paistamiseen eikä ruokien lämmittämiseen tai aamiaispuuron hauduttamiseen on pakko olla semmoinen jota voi lämmittää erikseen, noi muut huijausta.
Ja jos se "leivin"uuni on yläpalotila se on sitten myös nokitila...
Moni herkku jää haaveeksi koska lämpötilaa ei saa läheskään samoille lukemille oikean leivinuunin kanssa.- aakupetteri
leivinuunin puolelta kuulema halki,perältä tiilet irti/katkeilleet.7 vuotta vanha ja koivua poltettu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1352220
Mies olet edelleen rakas ja tärkeä
Mutta nyt tuntuu, että se "terävin vaihe" on ohi. En millään tapaa halua tällä pahoittaa mieltä, halusin vain ilmoittaa.871819Apua, Gogi ja Kia tippuivat TTK:sta! Oliko Gogin ja Kian tiputus mielestäsi oikein?
Gogi ja Kia tippuivat monen yllätykseksi sunnuntaina TTK:sta. Oliko tämä mielestäsi oikein näin vai kenen olisi pitänyt711733Taas poistuu ABC, nyt Salossa
Ei ole enää ihmisillä varaa ostaa nakkisämpylää myymälän puolelta. Viimeiset roposet menevät polttoaineeseen. Takana on1091597- 561312
Millainen luonne sinä olet?
Itse olen innovatiivinen ja kuunteleva, sekä avoin uusille asioille. Mieheltä1801164- 571137
Irak aikoo laskea tyttöjen avioitumisikää yhdeksään vuoteen
Myös avioero naisen aloitteesta kielletään https://yle.fi/a/74-201236942371119Ihastuksen halaaminen
Oletko halannut mielitiettyäsi? Miltä ensimmäinen halaus tuntui, onko jäänyt mieleen? 🫂491102Oletko koskaan miettinyt miltä lähempi fyysinen
kontakti tuntuisi hänen kanssaan? Sitä menee sekaisin pelkästä olemuksesta, niin kosketus voisi olla aika räjäyttävää.451067