Muistelu: Melontaretki elokuu 2000

XM-Hannu

Muistelenpa tähän liki 17 vuoden takaista retkeäni, sen mitä vielä siitä muistan. Korpijärvi, Tommolansalmi, VT15 varressa, Kouvolan ja Mikkelin puolivälissä oli minulle hyvinkin tuttu järvi -90 livulla. Mutta se , mihin tuo järvi laskee, ei oikein ollut selvillä. Monet lähijärvet laskevat Mäntyharjun reitin kautta Kymijokeen, vaan tämäpä laskeekin vetensä itään päin. Siispä mielessä oli itänyt ajatus joskus lähteä katsomaan, minne ne sadevedet korpijärvestä suuntaavat.

Kesäloman 2000 päätteeksi päätin toteuttaa melontaretken. Valitsin "huikeasta" 3:n kanootin valikoimasta kajakki-yksikön, mallia "sukevan vankila"(kai), jonka olin ostanut käytettynä vanhalta koulukaverilta. Keveys, ja helpohko käsiteltävyys oli valintaperusteena. En ole koskaan pahemmin satsannut retkeilyvarusteisiin, arkivaatteet, saappaat, pieni teltta, makuupussi ym. löytyivät kotoa. Tietysti myös puhelin, kompassi, ne maastokartat, mitä ennestään oli, GT-karttaan jouduin suurimmaksi osaksi turvautumaan. Evästä 3 päiväksi, ja vähän rahaa, että voi ostaa eväitä lisää, jos päiviä kertyy enemmän. Veneilyliivi turvavarusteeksi, ja sitten matkaan.

Heinäkuu oli juuri vaihtunut elokuuksi, torstai puolenpäivän aikaan nostettiin kajakki auton kattotelineelle. Tunnin matka Tommolansalmelle, positiivinen haaste kai vähän kutkutteli mieltä. Varusteet kajakkiin kioskin vieressä, taisimmepa munkkikahvit siinä hörpätä. Vanhin poikani ajoi auton kotiin, minä "käynnistelin konetta" melontaan. Ensin maantiesillan alta järven itäpuoliskoon, ja vielä vanhan, nyt jo poispuretun, sillan aukosta aukeavalle selälle. Sää oli pilvipoutainen, 18- 20C ja kevyt vastatuuli. Ensin 3-4 km suoraan itään kohti laskujoen suuta. Aallot olivat 20-25 cm, ei haittaa niistä. Ensin Sulunlahti, josta pieni jokimainen pätkä Myllylammelle. Myllyn perustuksista ei tainnut paljoa olla jäljellä, mutta jokisuulle oli tehty kivinen pohjapato, joka pitää Korpijärven pinnan suunnilleen vakiona. Rantauduin kivipadon viereen, vedin kajakin pitkin kanervikkoa vajaan 100m. Sen jälkeen matala joki oli enimmäkseen hiekkapohjaista. Uitin kajakkia vähän matkaa vieressä kävellen, ja kun syvyyttä alkoi olla yli 20cm, jatkoin melontaa Viljajärvelle. Tämä oli jo minulle ennen tuntematonta aluetta, mutta karttoja katsellen reitti oli selvää. 3 km itään ja sitten reitti jatkui etelään päin pitkin kapeaa Lehmonselkää. Meloskelin rauhallista vauhtia, ja ihailin metsäisiä järvenrantoja. Vesilintuja ja poikueita oli siellä täällä, mutta huomiota herätti se, että ihmisiä ei vesillä tai rannoilla ollut lainkaan. Mietin, että kesäloma-aika on ohi, siinä varmaan selitys. Korpijärvellä, Viljajärvellä, ja seuraavalla Kukasjärvellä ei ainuttakaan venettä vesillä. Kesämökkejä oli harvakseltaan, ja kun pilvipoutainen päivä alkoi kääntyä iltaan, niin ainoastaan yhdessä kesämökissä näkyi valot. Illansuussa oli lähes tyyntä, jatkoin hiljaista etenemistä luonnon keskellä.

Kukasjärveä jatkui n.6km. Kukasjoki, siinä taas kapeampaa vettä, ja kai myös joku virtapaikka, tässäkohtaa ei kyllä ole erityisiä muistikuvia. En ainakaan muista, että missään kohtaa olisi tarvinnut nousta pois kajakista, melottavissa koko joki (kai).
Sitten Ala-Ruokojärvi, jonka jälkeen suunta pohjoiseen, joki kulkee pitkän matkaa suomaisemissa, ja ajoittain korkeiden kaislikoiden poikki. Pääosin kuitenkin selkeä, ainkin soutuveneen mentävä väylä, kaislikkoon ei tarvinut eksyä. Jossain kohdissa pidin pari evästaukoa, Sen muistan varmasti, että Ilta oli aivan tyyni, ja auringon laskun aikaan pilvetkin vähenivät. Jossain kohtaa ruovikon yllä lensi useamman kerran minulle silloin vielä tuntematon lintu: ulkomuoto kuin varpushaukan, lentotapa kuin helmipöllöllä. Kehrääjä, kuulemma.

Mustinjoki ja Mustinlampi taisivat olla hyvin kaislikkoisia, ja vasta Lahnavesi oli taas aukeampaa. Kello taisi olla jo yli 23:n, muutama kilometri yli järven, Lahnaveden vesi taisi olla, suoalueiden jälkeen, vähän sameampaa ja leväisempää, kuin aikaisemmat vedet. Jatkoin kuitenkin vielä matkaa, tavoittena oli saavuttaa Kuolimo, alueen suurempi järvi ekana päivänä. Parista laskuhaarasta taisin valita eteläisemmän. Muistaakseni siinä oli aika kivikkoista, kun laskujoki alkoi, mutta sekin hiljaa melottavissa. Taivas selkeni edelleen, eikä ollut säkkipimeää, vaikka ei paljoa puuttunutkaan. Taas jonkun matkaa jokea, tien alitusa lähestyi. Nousin rannalle, ja kävin katsomassa tien alituskohtaa. Muistaakseni n.2 metrinen peltirumpu, jossa vedensyvyys n. puoli metriä. Arvioin, että on melottavissa, ei pahoja kiviä ennen eikä jälkeen rummun. Siispä yrittämään. Jonkun ison kiven jälkeen nokka kohti rumpua, virtaus kiihtyi, hyvin menee, lähes täysin pimeää, järvi kajastaa rummun läpi, pari lepakkoa suhahti korvan vierestä vastaan... Hyvinhän se meni, ja enää pieni matka jokea Kuolimolle. Avaran taivaan alla näki taas kohtuullisesti, ja meloin vielä reilun pari kilometriä Kirvesselän poikki vastapäiseen niemeen. kello oli jo lähellä 2 aauyöllä. Jatkuu...

7

2404

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • XM-Hannu

      Tuli lähetettyä tuo teksti kahteen kertaan, kun ekalla kerralla näytti, että joku yhteys kaatui kesken lähettämisen. Sitten kun yritin uudelleen ärtyneenä, niin tuli vielä kirjoitusvirhe otsikkoon. Ja sitten puolen tunnin kuluttua nuo näkyivät molemmat olevan mukana. Pyysin ylläpitoa poistamaan toisen, saa nähdä, toteutuuko.
      Jatkan kertomusta lähipäivinä, yleisön pyynnöstä... huolimatta.

    • 77463457

      Kiitoksia muisteluksesta. Kokemuksia on mieluisampi lukea kuin esim. jotain repputestejä tms. potaskaa.

    • XM-Hannu
    • XM-Hannu

      ja jatkuu:

      http://i65.tinypic.com/ouxwgg.jpg

      Leiriydyin tuohon rantaan, ja nukuin 10:een asti. Aamu, siis 10:n maissa, oli hyvin aurinkoinen, mutta tuulinen. Tein aamupalaa, keittelin kahvin ja katselin taas karttoja. Tähän asti reittini pituus oli n. 30 km, mutta koska meloessa harvoin kuljetaan viivasuoraan, niin uskoisin meloneeni n.36-38 km.. Aamutoimet teltan ja tavaroiden pakkaamisineen veivät pari tuntia. Olen itse sahannut tuohon kajakin etukanteen tavara-aukon, ja tehnyt siihen tiivistysreunan. Sahattu pala toimii kantena. Nyt kajakkiin voi lastata retkitarpeita sekä ohjauspolkimen etupuolelle, että istuma-aukon taakse. Yhden hengen retkikamat mahtuvat siis kohtuullisesti mukaan.

      Seuraavaksi Kuolimo-järven poikki, itään päin kohti Partakoskea. Taas matkaan puolen päivän maissa. Kuolimolla on useita selkiä, melomtamatkaa jotain 15-18 km. Tuolloin perjantaina oli sentään yksi kalamies koiransa kanssa kokemassa verkkoja. Meloin parinkymmenen metrin päästä, ja jokunen sana vaihdettiin. Pari siikaa ainakin näkyi nousevan, taitaa olla kalaisa järvi.

      Aallot olivat korkeimmillaan taas 25-30 cm, mutta suoraan sivulta, etelä-lounais tuuli oli heikon ja kohtalaisen välillä. Niinpä mutkittelin jonkun verran, mielestäni laitamyötäiseen on huomattavasti helpompi meloa, kuin suoraan sivuaallokossa. Ainakin roiskeita tulee vähemmän.

      Kuolimolla on myös mielenkiintoinen uittohistoria. Aikoinaan Halla-Yhtiö järjesti puunhankintaansa saimaan alueelta Kymijoelle erikoisin ratkaisuin. Orraintaipale oli matala maakannas, jossa uittopuuta vedettiin Partakosken vierestä vähän ylenpänä olevaan Kuolimoon. Sielllä hinaajat vetivät niput Honkalahteen, josta alkoi Honkataipaleen kapearaiteinen rautatie. Honkataipale päättyi Mäntyharjun Kallaveteen. Siitä on olemassa lyhytelokuvakin, jonka Kymi-
      Yhtiö on on viimeisinä vuosina teettänyt.

      https://www.youtube.com/watch?v=PT5OuSIxA40

      Tässä kartta Kuolimolta:

      Melontaa jatkoin pääasiassa rantojen läheisyydessä. Autiota oli, perjantai-iltapäiväkin. Mittailin kartalta eri kiintopisteitä, saaria, niemenkärkiä ym. Kellosta aika, laskin päässäni matkanopeutta. Tuo EKKU-kajakki kulkee n. 3km/t, kunhan muistaa joskus melaa veteen kastaa. 4 km/h menee kevyesti, 5 km/h vaatii jo aktiivista melontaa, ja 6 km/h alkaa olla maksimi matkavauhti. Varmaan sillä pääsee 13-15 km/h nopeuteen, kun kaikin voimin kiskoo minuutin-puolitoista, mutta edes 8 km/h nopeutta minun kuntoni kesti vain muutaman minuutin. Kaksikolla pääsee hiukan kovempaa, kun melontavoimaa on tuplasti, mutta virtausvastusta vain 10% enemmän.

      Meloin varmaan 3-4 h yhtäsoittoa. Jossain Kytänsaaren paikkeilla taas rantauduin vähän jaloittelemaan, ja ruokaa laittamaan. Vähän toista tuntia meni saaressa, ja sitten olikin enää muutaman kilometrin matka Partakoskelle. Pinnan korkeuseroero Saimaaseen on (muistaakseni) vain metrin. Jarruttelin ennen kuin virtaus kiihtyi. ja arvioin kosken melottavuutta. Reitti löytyi, ja päätin laskea sen enenpää tutkimatta. Yksi hyvin kevyt hipaisu kiveen, muuten meni hienosti. Kosken jälkeen saimaan puolella on laituri myllykahvion rannassa. Siispä Ekku parkkiin, ja kahville. Sen jälkeen tavoitteena oli Suur-Saimaan leirintäalue.

      Perjantai, klo 18 tietämissä Partakoskella oli jo ihmisiä. Palveluita Partakoskella ovat mm. Kyläkauppa-Ravintola, jo mainittu Myllykahvila, vierasvenelaituri, sekä isot venelaiturit. Jatkoin matkaani melko pian, vielä kilometrejä edessä.

      Nyt olin jo Saimaan vesistössä, mutta edelleen pienillä selillä Partakoskelta itäänpäin. Totsalmesta Haukivedelle, Korholansalmen läpi Karvedelle, Tukialansalmen kautta Venäjänsaarenselälle. Tunteja kului, ilta oli kauniin aurinkoinen, ja tuuli oli kääntynyt läns-lounaiseksi. Selkien suurentuessa aallotkin kasvoivat suuremmiksi. Siksi meloin keskimäärin n. 70 – 100 metrin etäisyydellä rannoista. jos joku vahinko sattuisi, niin uimalla pääsisi rantaan. Munaluodonselkä on jo oikeasti Suur-Saimaata, ja leppeässä iltatuulessa aallot olivat jo puolimetrisiä. Ne olivat kuitenkin jo ikäänkuin maininkeja, allonharjojen väli oli jo kanootinmitan luokkaa. Niinpä myötätuuleen mennessä aina välillä pääsi kymmenkunta metriä alamäkeen, ja kun aallonharja ohitti minut niin taas vauhti hidastui. Aaltojen etenemisnopeus ylitti kuitenkin aina minun kulkunopeuteni. Mutta mukava kokemus nuokin aallot olivat.

      Sattuipa tuohon iltaan yksi upea näky, kauniiden maisemien lisäksi. Jossakin mökkirannassa oli aikuinen nainen ilman rihman kiertämää, varmaan uimaan menossa. Ehkä, minut huomattuaan, jäi saunapolulle juttelemaan ystävättärensä kanssa, selkä minuun päin. Ilta-auringon kullatessa vartalon, näkymä oli taatusti kauniinpi, kuin yksikään pronssiveistos maailmassa. Olin kuitenkin n. 100 metrin päässä, enkä tuijotellut, mitä nyt vähän syrjäsilmällä vilkuilin jatkessani tasaista vauhtia eteenpäin. Elähdyttävä näky kuitenkin.
      Aurinko laski aikanaan, ja saavuin leirintäalueen rantaan varmaan vähän ennen klo 23:a.

    • XM-Hannu

      Aurinko laski aikanaan, ja saavuin leirintäalueen rantaan varmaan vähän ennen klo 23:a. Kävin ilmoittautumassa, ja maksamassa leirintämaksun. Huoltopalveluita osaa kummasti arvostaa, kun on ollut pari vuorokautta niitä vailla. Leiriydyin ja nukuin joten kuten, tuulen ravistellessa telttaa.

      ...

      Kävin joku päivä sitten katsomassa korpijärven Laskujokea, ja myllyn paikkaa. Myllyrakennus on tallella, mutta vesikanava on purettu, ja muokattu paikka aikaisemmin mainitun kivisen pohjapadon muotoon. Kuvia liitän tähän joskus, toisaalta nuo viikko sitten kuvatut otokset ovat väkisinkin vähän karuja, vihreyttä ei missään.

      ...

      Lauantaiaamuna taisin taas nukkua pitkään, heräilin varmaankin joskus kymmenen maissa. Kävin aamukahvilla lomakylän baarissa. Siellä näin höyrylaivojen aikataulun. Päätin odotella klo 11 30 saapuvan laivan tuloon asti. Hiukan hämmästytti, kun laituria lähestyvä laiva ei pysähtynytkään laiturin nokkaan, vaan kippari kahautti keulan pehmeään rantahiekkaan. Varmasti tiesi, mitä teki, sillä mitään vahinkoa ei sattunut. Laiva oli (muistaakseni) SS Heinävesi, tai sitten joku muu 1900-luvun alun matkustajalaivoista.

      Lähdin jatkamaan melontaa Lappeenrannan suuntaan laivan ollessa vielä laiturissa. Katselin jonkun matkan päästä, Alus peruutti vaivattomasti pois hiekalta, ja lähti jatkamaan Puumalan suuntaan. Meloin lähes yhtäjaksoisesti n 4 tuntia Vehkataipaleelle. Ohitin kymmeniä ellen satoja saaria. Saimaan alueella oli vielä kohtalaisen paljon mökkeilijöitä, ja veneitä liikkeellä, ei kuitenkaan ainuttakaan melojaa tullut vastaan. Mitään erityisempää ei tuosta iltapäivästä jäänyt mieleen. Sää oli taas aluksi puolipilvinen, mutta pilvet olivat vähenemään päin.

      Vehkataipaleella on pitkän lahden jatkoksi kaivettu kanava Pien-Saimaalle. Kanavaan on joskus -60 luvun aikana (en tarkistanut, arvaan vain) rakennettu pumppaamo siirtämään puhdasta Saimaan vettä Pien-Saimaan puolelle. Ajatuksena kai huuhdella yhteiskuntien ja teollisuuden jätevesiä liian pienistä lätäköistä väljemmille vesille. Ilmeisesti myös Lappeenrannan kaupungin, ja teollisuuden samentamia vesiä saatiin hiukan kirkastumaan. Pumppaamon vieressä on veneilijöille sulku. Kun muitakaan ei ollut paikalla, sulutin kajakkini taiteen sääntöjen mukaisesti, ja käänsin kulkusuuntani kohti Väliväylää, joka on itseasiassa entinen, jääkauden jälkeisen ajan Saimaan laskujoki.

      Pien-Saimaakin on yllättävän iso, ja sokkeloinen järvi. Karttoja seuraamalla reitti kohti Rutolaa kuitenkin löytyi, vaikka GT-kartta ei ihan pieninpiä puroja näytäkään. Tunteja taas kului, kai joitakin evästaukojakin pidin, ja aivan pimeällä meloin viimeisiä kilometrejä. Kuutamolla melominen aivan tyynenä, lämpimänä loppukesän yönä on kokemus sinänsä. Hiljaisuudessa on aina oma tunnelmansa, ja kajakilla voi edetä halutessaan todella äänettömästi.

      Yksi pariskunta oli rantasaunansa terassilla fiilistelemässä kesäyötä, ja minun lähestyessäni moikkasivat ja kysyivät, jotain melonnasta. Meloin hiljakseen heidän rantaansa, ja meillä oli rattoisa vajaan tunnin yöllinen rupatteluhetki. Oluttakin tarjosivat, taisin yhden pullon nautiskella. Sitten jatkoin matkaani vielä joko Rutolanladen tai seuraavan myllylammen eteläpäähän, johon vesistö ainakin näytti päättyvän. Pystytin taas teltan rannalle, ja yövyin.

      Seuraavana aamuna huomasin poskeani kuumottavan. Oli näköjään lauantai-iltapäivän auringossa huomaamattani tullut liikaa aurinkoa naamalleni, oikealle käsivarrelle, kuin myös jalkojeni oikeat sivut olivat palaneet. Tuo ekku-kajakki on matala, ja istuma-aukko on niin pitkä, että vasta nilkat ovat suojassa auringolta.

      Tutustuin olinpaikkaani. Tosiaan, avoin vesi päättyi. Jatkaakseni matkaa, varusteet pitäisi kantaa ensin 200 m Kärjenlammen rantaan, ja parin km:n melonnan jälkeen olisi taas kantomatkaa 700 m, ennen kuin pääsisi Kivijärven vesistöön. Niinpä, harkinnan jälkeen, päätin luovuttaa, ja soitin kotiin, että tulkaapa hakemaan täältä Lappeenrannan läheltä.

      Melontamatkaa oli 3 päivän aikana kertynyt yhteensä n. 130 -140 km. Olin, salaa tai avoimesti, aika tyytyväinen suoritukseeni. Pahempaa väsymystä ei tullut missään vaiheessa, sade ei yllättänyt kertaakaan. Auringolta vaan en osannut suojautua riittävästi, kun lämpimässä säässä matkaa taitoin. Pahin puutuminen iski kantapäihin. Niin hullulta kuin se tuntuukin, niin se vain on. Kun istuu tasapohjalla, 5cm korkuisella alustalla ilman selkänöjaa, eikä kajakissa ole paljon tilaa asentoa muutella, niin kantapäät tosiaan puutuvat. Sen olen huomannut nyt myöhemmin, kun ikääkin on lisää tullut, nyt jo puolen tunnin melonta viime kesänä rassasi kantapäitä. Ranteeni olivat tietysti oma juttunsa...
      Loppu tälle tarinalle. Kiitos mielenkiinnosta.

    • Anonyymi

      Olipa kiva tarina. Etsin tietoa Googlesta siitä, mihin Korpijärvi laskee ja sainkin lukea hyvän melontatarinan. Kiitos.

    • Anonyymi

      Tällaista enemmän!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2823
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1496
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1450
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1240
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      21
      1031
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      993
    Aihe