Perintö jonka omistaa osittain joku muu?

Fammu55

En oikein keksinyt sopivaa otsikkoa, mutta tilanne on siis tämä:

Omistan puolet kiinteistöstä. Toisen puolikkaan omisti vanha ystäväni, olkoon nyt vaikka nimeltään Tarja. Kiinteistössä on periaatteessa kaksi asuntoa, mutta ei kuitenkaan ole mikään oikeanlainen paritalo.
Tarja menehtyi äkillisesti ihan hiljattain. Tarjalla on poika, joka lienee hänen ainoa perijänsä.

Kiinteistömme ei ole oy-muotoinen, vaan kiinteistö, jolla kaksi omistajaa. Emme ole Tarjan kanssa sukulaisia, emmekä myöskään pariskunta, eikä minkäänlaisia papereita ole tehty tälläisten tilanteiden varalle.

En ole vielä ollut yhteydessä perijään, mutta mitenhän tuollaisessa tilanteessa toimitaan?
Kuolinpesän osakkaillahan on oikeus vaatia oma osuutensa, mutta minähän en kuolinpesään kuulu mitenkään. Voiko poika halutessaan vaatia kiinteistön myymistä tai minua lunastamaan oman osuutensa? Kohde on hankala myydä (2000-luvun alussa yritettiinkin), eikä mitenkään erityinen ja arvokas. Minulle sillä on tunnearvoa (mummuni synnyinkoti) ja myös käyttöarvoa. Lunastaisin pojan osuuden itselleni jos voisin, mutta tällä hetkellä se ei onnistu mitenkään.

Voinko estää myyntiä mitenkään? En tietenkään halua olla harmiksi. Hän voi toki kaupata osuuttaan jollekin, mutta en usko että kukaan ostaisi tällaista ratkaisua.

10

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 58783

      Lähtökohtaisesti laki eräistä yhteishallintasuhteista soveltuu, mutta riippuu siitä, miten olette T:n kanssa alunperin sopineet.

    • Fammu55

      Hmm... Emme ole sopineet mitään erityistä. Kiinteistö ostettiin aikoinaan puoliksi. Molemmilla oli omat kauppakirjat ja omat lainhuudatukset tehtiin. Kiinteistöä on käytetty yhteisesti hyvässä yhteisymmärryksessä. Tarjan käyttämä osa talosta on hieman isompi kuin minun. Remontit olemme tehneet puolillemme omilla kustannuksilla, koko taloa koskevat rempat maksettu puoliksi.

      • 58783

        Jos ette pääse yhteisymmärrykseen T:n kuolinpesän kanssa kiinteistön käytöstä tai lunastushinnasta, siihen saa varautua, että vastapuoli lähtee purkamaan yhteisomistusta, ja kun hakija voi ehdottaa uskotun miehen määräämistä, niin välttämättä ei ole täysin yhdentekevää, kuka siihen tulee määrätyksi, jos kohta kukin yhteisomistaja voi vaatia tuomioistuinta vahvistamaan hyväksyttävissä olevan alimman myyntihinnan.

        Laki eräistä yhteisomistussuhteista, 10 - 11 §
        "... Tuomioistuin voi yhteisomistajan vaatimuksesta vahvistaa alimman hinnan, jolla esine saadaan myydä. ..."
        "... Esineen myymisestä ja kauppahinnan jakamisesta huolehtimaan oikeuden tulee tarvittaessa määrätä uskottu mies. Jos esine on määrätty myytäväksi huutokaupalla, on uskotun miehen asiana yhteisomistajien kanssa neuvoteltuaan määrätä myyntiehdot siltä osin, kuin oikeus sitä ei ole tehnyt, julkisesti ilmoittaa huutokaupan toimittamisesta sekä toimittaa tai toimituttaa huutokauppa. Uskottu mies allekirjoittaa kauppakirjan, milloin sellainen laaditaan"

        Omistusosuuden määrä pitäisi näkyä lainhuutotodistuksesta, mutta pelkästään sen perusteella ei myyntihintaa ole pakko jakaa, vaan voidaan siinä ottaa huomioon kiinteistön arvoa nostaneet suuremmat kustannuserät siltä osin kuin eivät ole olleet osuuksien suhteessa.


    • 00530

      Olette, sinä sekä Tarjan perillinen, kiinteistön yhteisomistajia. Teihin sovelletaan lakia eräistä yhteisomistussuhteista (ei -hallintasuhteista). Sen mukaan, jos muusta ette keskenänne sovi, jompi kumpi voi vaatia, että kiinteistö, jos sen jakaminen ei käy päinsä, määrätään yhteisomistussuhteen purkamiseksi myytäväksi. Myymisestä ja kauppahinnan jakamisesta päättää tehtävään tarvittaessa määrättävä uskottu mies.

      3 §
      "Yhteisomistajalla on oikeus toisia yhteisomistajia kuulematta luovuttaa osuutensa ja muutenkin siitä määrätä, samoin kuin myös käyttää yhteistä esinettä hyväkseen sellaisella tavalla, että hänen toimenpiteensä eivät loukkaa muiden yhteisomistajien vastaavia etuja ja oikeuksia."

      9 §
      "Yhteisomistajalla on oikeus saada osansa yhteisestä esineestä jakamalla erotetuksi. Jaossa noudatettakoon soveltuvin osin, mitä perintökaaren 12 luvun 4 §:ssä on säädetty.

      Mikäli esineen jakaminen ei ole mahdollista tai se aiheuttaisi suhteettoman kalliita kustannuksia tai alentaisi huomattavasti esineen arvoa, on oikeudella valta yhteisomistajan vaatimuksesta ja hänen haastatettuaan toiset yhteisomistajat asiassa kuultaviksi määrätä esine myytäväksi yhteisomistussuhteen purkamista varten."
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1958/19580180

    • semullekertokaa

      Mikähän olisi paras tapa varautua tällaiseen? Lähtökohtana siis, ettei kiinteistöä omista yhdessä esim. aviopuolisot tai lapsi ja vanhempi?
      Millainen olisi se sopimus, joka pitäisi myös toisen mahdollisen kuoleman jälkeen?
      Tai millainen testamentin ehto?
      Ja ajatuksena, että ei olisi pakko mennä yhteisomistajuuden pakolliseen purkuun.

      • 58783

        "Millainen olisi se sopimus, joka pitäisi myös toisen mahdollisen kuoleman jälkeen?"

        Kuolema ei pääsääntöisesti lakkauta sopimuksia, vaikka ei sillä voida estää lain sallimaa mahdollisuutta irtaantua yhteisomistuksesta, mutta kiinteistöön kirjatulla erityisellä oikeudella voidaan varmistaa sopimuskumppanin elinikäinen asumisoikeus kiinteistön määräosaan. Testamentti siinä mielessä ongelmallinen, että sen pystyy aina muuttamaan tai hävittämään muita kuulematta, mutta toimii hyvin silloin kun on tahtotila siihen.


    • semullekertokaa

      Voiko muuten olla olemassa yhtä aikaa kaksi testamenttia?

      Jos esimerkiksi Maija ja Martta omistavat yhdessä kiinteistön. Lisäksi kumpikin omistaa muutakin.

      Kuvitellaan, että Maijalla olisi "varsinainen" testamentti, jossa määrää muusta omaisuudestaan, mutta lisäksi "lisätestamentti", joka olisi Maijan ja Martan keskinäinen testamentti koskien vain tätä yhdessä omistettua kiinteistöä......? Tällöin sitä ei voisi toinen yksipuolisesti peruuttaa....
      Ja jos tässä "lisätestamentissa" mainittaisiin, että kyseinen testamentti koskee vain tätä tiettyä kiinteistöä.....?!

      • semullekertokaa

        Laitan tästä uuden keskustelun, joten vastatkaa sinne, mikäli kommentteja on.


    • Fammu55

      Kiitos paljon vastanneille.
      Olen nyt ollut yhteydessä kyseiseen perilliseen ja hänellä ei ole käyttöä osuudelleen. Haluaisi myydä osuutensa minulle tai vastaavasti ostaa minun osuuteni. En voi hänen osuuttaan lunastaa, mutta sydämeni särkyy, jos joudun osuuteni myymään. Vaikea tilanne! Tässä sen näkee, että aina kannattaisi varautua pahimpaan.

    • whyshy

      Kun kirjoitat, että kiinteistö ei ole paritalo, mutta siinä on periaatteessa kaksi asuntoa, tarkoitatko, että virallisesti esim. tilan/tontin kaavan mukaan paikalla ei saisi olla kuin yksiasuntoisia taloja? Eli että toinen asunto (esim. keittiöineen) on tavallaan vain epävirallisesti erillinen asunto?

      Jos näin on, vaikea on myydä puolikasta. Mutta jos onkin niin, että talossa voisi virallisestikin olla kaksi asuntoa, yksi mahdollisuus olisi yrittää neuvotella perijän kanssa niin, että nyt talosta muodostettaisiin kiinteistöosakeyhtiö ja esim. sinulla olisi toisen asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet ja perijällä toisen. Ja siten perijä voisi myydä omat osakkeensa. Mutta ehkä tällaiselle ratkaisulle olisi vielä vähemmän ostajaehdokkaita kuin kokonaisuudelle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      64
      4406
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1207
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe