Niskavuoren Loviisa

kipinäluuta

Miten vaikuttavaa on katsella perinteistä maaseudun elämää ennen EU.hun liittymistä. Sinänsä ei muutos ole enää koskettanut, pientilat on vaan kannattamattomina jääneet pois.

Siitähän ei Hella Vuolijoen kirjoittamalla vauraalla Niskavuoren tilalla ollutkaan kysymys. Ison tilan oma meijerikin oli niihin aikoihin paikallaan, kaikkinen lieveilmiöineen, mitä kaunis nainen Matleenan muodossa saattoi aiheuttaa talon isännäksi aiotulle.

Minulle on Niskavuoren Loviisa, (miks'ei nuorenakin Emma Väänäsen esittämänä vaatimattoman ujona tyttönä), mutta ennen kaikkea vanhan emännän rooli Elsa Turakaisen kauniisti näyttelemänä.

Elsa Turakainen kuuluu luonnenäyttelijänä suosikkeihini,..riemastuttavana venakko Tolka'na hän oli Ballaadi Saimaalla filmissä.Nuorempana hersyvän hauska komedienne sotakenraalin morsamena, halliten hyvin vaadittavan diivaiunkin , samoin kuin Suomisen perheen vakaana äitihahmona.
Pala Suomen maaseudun murroskautta taas nautittavanamme tv:ssä tänään.

4

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikaisen

      Se on Malviina eikä Matleena.

      • kipinä.l

        Totta, kiitos Malviinahan se olikin , ja hyvä oli tänäänkin tuo Loviisan osa, otti Malviinan pojankin kaikessa huomioon, isänsä perinnönjakoonkin.

        Pidempäänkin olisin katsonut, miten hyvän sarjan tuosta aiheesta, ja maaseudun elämää koskettavista muutoksista olisi saanutkaan.


    • Pikkuapulainen

      Niinpä niin, katselin taas nuo kolme Niskavuori-filmiä ja ihmettelen aina, että Vuolijoki virolaisena on tavoittanut jotakin niin perin juurin suuomalaista vaikka en itse maadeudulta olekaan kotoisin, Kun sukua siellä kuitenkin on ollut ja on, on maaseutu ja sen työt tulleet tutuiksi. Klassikkoja nämä filmit ovat, niitä jaksaa katsoa uudelleen ja uudelleen, vaikka mennyttä elämää ovatkin.

      Nyt, kun olen itse vanha, osaan myös arvostaa hienoa työtä, jota näytelijät tekevät näissä filmeissä. Silti ainoa oikea Heta on minulle Rauni Luoma, hän on ylittämätön. Emma Väänänen on myös legendaarinen tulkki sille, mitä suomalaisen naisen tunteissa liikkuu. Tässä ajassa tuntuu kuin olisimme kadottaneet myös suuren osan sitä perintöä ja juuria, jotka voivat lähteä vain maasta ja maaseudulta.

      • En koe menettäneemme sitä, kyllä juuret elää ja vaikuttaa viljelijä ja karjatilallisilla, vaikk'emme eläkeläisinä paljon tiedä heistä.

        Olen ollut karjatilan emäntänä, ehdin myös kokea EU:hu siirtymisen ennakoimalla sitä salaojituksessamme. Ehdimme salaojittaa puolet peltomäärästä, kun tajusin, ettei kannata loppuosaan ottaa uutta velkaa, koska tila täällä et. suomessa ei pinta-alaltaan ollut EU kokoa.

        Tuolla toimenpiteellään sai EU aikanaan monet pientilat Suomesta lopettamaan, ja maataloustuet siirtyivät valtiolta EU:hun. Tervehdyttävä toimenpide silloin, mutta silti voi kehityksen pyörä kääntyä pientiloja taas suosivaksi, jos ei teollisuus ja elinkeinoelämä pysty takaamaan työpaikkoja.

        Kyllä maa antaa niukan elannon tekijälleen terveellisessä ympäristössä, mutta suuria lapsilukuja ilman kurjuutta ei pientilat kestä. Muuten on tulos kuin Ryysyrannassa aikoinaan 🙄

        On meillä kaikilla on kasvot Loviisalle, tyyppinä joka minullekin edustaa sitä suoralinjaisen rehtiä suomalaista ihmistä ja emäntää talossa.

        Huvittavasti Hella Wuolijoki kuvaa Loviisan vanhemmiten mielellään kuulevan pientä juoruakin kylän elämästä 😁


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      64
      4406
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1207
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe