MTV3 RIKKOO LAKIA
vastuuseen kirjoitti 19:28 ilmianna asiaton viesti
vastaa
MTV3 KÄYTTÄÄ LAPSIA TÖRKEÄSTI HYVÄKSI SUUNTAAMALLA
MARKKINOINNIN ALAIKÄISIIN!
OLEN AJATELLUT TEKEVÄNI RIKOSILMOITUKSEN, MIELESTÄNI KAIKKI ALAIKÄISET ASIANOMISTAJAT JA HEIDÄN VANHEMPANSA OVAT OIKEUTETTUJA HAKEMAAN KORVAUKSET HÄIKÄILETTÖMÄÄN LAPSIIN KOHDISTUVAAN TV-PELIEN MARKKINOINTIIN LIITTYVISSÄ ASIOISSA. TV-PELIEN OHJELMAFORMAATTI ON SUUNNITELTU ALAIKÄISILLE 10-15 VUOTIAILLE, JA LAIN MUKAAN MARKKINOINNISSA EI SAA HYVÄKSI KÄYTTÄÄ ALAIKÄISIÄ JA MUITA VASTUUTTOMASSA ASEMASSA OLEVIA.
TOIVOISIN, ETTÄ A-STUDIO TAI MTV3 45 MINUUTTIA OTTAISI ASIAN ESILLE. RIKOLLISIN KEINOIN HANKITUT RAHAT ON KUITENKIN JOKA TAPAUKSESSA PALAUTETTAVA ASIANOMISTAJILLE, ARVIOIN ETTÄ KYSE ON MILJOONISTA EUROISTA!!!!
NYT JOKAINEN ASIANOMISTAJA LIIKENTEESEEN JA RIKOSILMOITUSTA TEKEMÄÄN! NYT HANKITAAN MTV:N PETOKSELLA KERÄÄMÄT RAHAT TAKAISIN!
Kuluttajansuoja-lehti 4/04
Lasten vanhemmilta tullut paljon yhteydenottoja
TELEVISION MOBIILIPELIOHJELMISSA RIKOTAAN LAKIA JA PELISÄÄNTÖJÄ
Lukuisat huolestuneet vanhemmat ovat ottaneet yhteyttä kuluttaja-asiamieheen erilaisista interaktiivisista peleistä, chateista ja muista televisiossa tarjottavista ajanvietepalveluista. Alaikäiset ovat saattaneet käyttää rahaa tv-peleihin jopa yli 1 200 euron edestä tajuamatta asiaa itse.
Lasten ja nuorten interaktiivisissa tv-peleissä ja chateissa on monia elementtejä, joissa käytetään hyväksi lasten kokemattomuutta palvelujen ostajina ja käyttäjinä. Ne rikkovat muutenkin monin osin alaikäisille suunnatun markkinoinnin ja ostamisen pelisääntöjä. Vastuusta ei voi vapautua vetoamalla lapsen käyttämän matkapuhelinliittymän sopimusehtoon, jonka mukaan liittymän haltija, lapsen vanhempi, vastaa aina kaikesta liittymän käytöstä, kuluttaja-asiamies toteaa kannanotossaan tv-kanaville.
Hintatiedot eivät täytä vaatimuksia edes aikuisten näkökulmasta
Mobiilipelit ovat maksullisia tuotteita ja koko peliohjelma itsessään on maksullisten toimintojen markkinointia: juontajat kehottavat katsojia osallistumaan peleihin ja lähettämään maksullisia tekstiviestejä.
Peleissä käytetään hyväksi sitä, etteivät lapset pysty aikuisten tavoin hahmottamaan pelin sisältöä ja pelaamisen kustannuksia. Kaikki tieto hinnasta on ruudulla näkyvän tekstin varassa. Hinnan ilmoittamisen ja muiden ennakkotietojen selkeys ei usein täytä lain vaatimuksia edes aikuisten katsojien näkökulmasta. Juontajat eivät myöskään, ainakaan riittävästi, muistuta pelin tai muun palvelun maksullisuudesta, yksittäisen tilauksen hintaa lukuunottamatta.
Chatteihin ja muihin ohjelmiin voi yleensä lähettää myös tekstiviestejä muiden luettaviksi. Viesteistä näkee, etteivät lapset ymmärrä mitä viestit yhteensä maksavat. Viestejä tulee useita samoilta henkilöiltä ja ne ovat usein vain yhden, kahden sanan mittaisia tai vailla asiapitoista sisältöä.
MTV3 selvitti kuluttaja-asiamiehelle, että se antaa Subtv:n kanssa ainoana televisiokanavana Suomessa hintaesimerkkejä siitä, paljonko eri määrä peliviestejä maksaa. Lisäksi MTV3 kertoi, että Maali! -pelissä juontaja puuttuu mahdollisiin huomaamiinsa suuriin viestimääriin muistuttamalla pelaajaa siitä, että jokainen peliviesti maksaa. Käytännössä juontajat eivät kuitenkaan riittävästi huomautelleet maksullisuudesta eikä ruudussa ole aina näkynyt hintaesimerkkejä, kuluttaja-asiamies toteaa.
Vanhemmat maksavat - jättilaskutkin
Mobiilipalvelujen ongelmatilanteet ovat palveluntarjoajien tiedossa. Vastuusta vapautuakseen ne vetoavat yleisesti matkapuhelinoperaattorien liittymäsopimusten ehtoon, jonka mukaan liittymän tilaaja vastaa aina kaikista liittymän käytöstä syntyneistä kuluista. Ehdon mukaan tilaaja maksaa näin ollen myös mobiiliostoksista, riippumatta siitä, kuka ne on tehnyt tai kuinka suuria ne ovat. Kuluttaja-asiamiehen mukaan tämä operaattorien yleisesti käyttämä ehto on kohtuuton. Sopimusehdon takia palveluntuottajat eivät myöskään ole lähteneet kehittämään mobiilimaksamisen tekniikkaa niin, että alaikäisten eritysasema ostajana olisi voitu ottaa huomioon.
Mobiilipalvelujen tarjoajat eivät voi vapautua vastuustaan pelkästään tähän ehtoon vetoamalla.
Holhouslaki sanoo että alaikäinen voi tehdä vain tavanomaisia tai merkitykseltään vähäisiä ostoksia. Iso lasku mobiilipelaamisesta ei täytä tätä tunnusmerkistöä.
Estot eivät vastaa palvelujen vaatimuksia
Palveluntarjoajat ovat vedonneet myös saatavilla oleviin esto- ja saldorajapalveluihin. Estopalvelut ovat kuluttaja-asiamiehen mukaan kuitenkin puutteellisia nykypäivän mobiilipalvelujen tarjontaan nähden. Esimerkiksi kaikki ajanvietepalvelut kuuluvat samaan estoluokkaan. Jos haluaa sulkea yhden palvelun pois, on suljettava myös kaikki muut samaan ryhmään kuuluvat palvelut. Operaattoreiden saldorajapalveluiden ongelma puolestaan on se, että ne eivät ole reaaliaikaisia.
Lapsi ei ymmärrä maksujen kertymistä
Vaikka peleissä ja kilpailuissa on periaatteessa kyse tietoon tai taitoon perustuvasta palkitsemisesta, todellisuudessa voitto perustuu usein sattumaan. Tv-peleissä lasten on käytännössä varsin mahdotonta hahmottaa sitä, mitkä ovat omat mahdollisuudet menestyä ja miten paljon viestejä voi joka tapauksessa joutua lähettämään päästäkseen edes mukaan kamppailemaan voitosta.
Lapsi voi kuvitella varsin konkreettisesti, että kunhan osallistuu peliin, todella voittaa jotakin. Lapsi ei pelkän yksittäisen hintatiedon perusteella myöskään ymmärrä, että maksua kertyy kun etenee kilpailussa.
Merkkipaaluja olemassa jo nyt
Markkinaoikeus onkin kieltänyt ”Soita ja voita!”- markkinoinnin lapsille, kun arvonnan osallistumispuhelu piti soittaa maksulliseen puhelinnumeroon. Oikeus totesi ratkaisussaan myös, että lapsen kyky arvioida sattumanvaraisen edun saamisen epätodennäköisyyttä on heikompi kuin aikuisen.
Suuri osa mainostajista tietää, ettei lapsille saa mainonnassa esittää suoraa ostokehotusta. Tämä periaate on esitetty lukuisissa kuluttaja-asiamiehen kannanotoissa, markkinaoikeuden ratkaisuissa ja myös mainonnan kansainvälisissä säännöissä. TV-pelien juontajien kehotukset lähettää maksullisia viestejä ovat kuitenkin suoria kehotuksia maksullisen palvelun käyttämiseen.
Tv-peleihin sovellettavissa olevia merkkipaaluja on siis jo olemassa kuluttajansuojalain perusteella. Myös tv-radiolain periaatteita voidaan tarkastella tässä yhteydessä. Holhouslaki puolestaan määrittelee alaikäisten tekemiä ostoksia.Kuluttaja-asiamies teki keväällä ennakkoratkaisun koskien lasten asemaa mobiilipalvelujen käyttäjinä. Ratkaisu koski Habbo-hotel Kultakala -internet-palvelua.
Neljän vuoden viikkorahat parissa tunnissa
Eräs kuluttaja-asiamieheen yhteyttä ottanut vanhempi totesi lapsensa kertoneen, että hän pelasi ”kännykkäpeliä” niin kuin tietokonepeliä lähettäen viestejä kuin olisi painanut tietokoneen välilyönti-näppäintä. Se, mitä peli on maksanut, ei ollut lainkaan selvinnyt lapselle. Todellisuudessa hän oli käyttänyt pelaamiseen yli 1200 euroa. Ilmoittaja kertoi lapsensa ymmärtäneen kuluneen rahamäärän vasta sitten, kun hänelle selvitettiin, että jos hän saa 5 euroa viikossa viikkorahaa, hän on muutaman tunnin pelattuaan hukannut neljän ja puolen vuoden viikkorahat.
Lisätietoja: johtaja Anja Peltonen, p. 09-7726 7804
Juttu julkaistu mainonnan ja kaupan alan ammattilaisille suunnatun Kuluttajansuoja-lehden tänään 11.10.04 ilmestyvässä numerossa 4/04.
MTV3 KÄYTTÄÄ LAPSIA HYVÄKSI
10
1914
Vastaukset
- TÖRKEÄÄ!
Huh..., kun oli pitkä kirjoitus. En lukenut kaikkea, mutta olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä: Tuo on törkeää tuo lapsille suunnattujen "maksullisten ohjelmien" lähettäminen. Ja ne tuntuvat vain lisääntyvän! Kovin moni lapsi tai nuori ei ymmärrä (eikä sitä voi vaatiakaan) miten paljon ne todellisuudessa maksavat ja kuinka helposti ja huomaamatta niistä laskua kertyy: lähes euron per viesti! Huomaamatta niitä tulee moni nuori lähettäneeksi kymmenen yhdessä hujauksessa kun oikein innostuu...
- näissä kännykkä-
peleissä on paljon epäkohtia. Mutta, jospa yksikertaisesti vanhemmat KIELTÄISIVÄT lapsiaan pelaamasta? Jos muksu on kunnolla kasvatettu, hän tottelee vanhempansa käskyjä. Minä ainakin tottelin.
- Äksy Ämmä
ja selittää lapselle, miten paljon pelaaminen maksaa ja miten pienet voitonmahdollisuudet näissä peleissä on. Myös koulujen opetusohjelmaan voitaisiin ottaa tämäntyyppisten mainoshoukuttimien ruodintaa ja hintalaskelmien tekemistä.
Kun vanhempi selkeästi perustelee lapselle sen, mikseivät nämä pelit ole suotavaa ajanvietettä, lapsi saattaa ymmärtää asian ja totella. Eri juttu sitten on, jos valistava vanhempi uhraa itse rahapeleihin kohtuuttoman suuria summia... - tittidii
Äksy Ämmä kirjoitti:
ja selittää lapselle, miten paljon pelaaminen maksaa ja miten pienet voitonmahdollisuudet näissä peleissä on. Myös koulujen opetusohjelmaan voitaisiin ottaa tämäntyyppisten mainoshoukuttimien ruodintaa ja hintalaskelmien tekemistä.
Kun vanhempi selkeästi perustelee lapselle sen, mikseivät nämä pelit ole suotavaa ajanvietettä, lapsi saattaa ymmärtää asian ja totella. Eri juttu sitten on, jos valistava vanhempi uhraa itse rahapeleihin kohtuuttoman suuria summia...Kyllä vanhemmilla on vastuu lastensa tekemisistä. Ei voi vain nostaa käsiä ilmaan ja voivotella. Etukäteen voisi ottaa selvää siitä että minkälaisia estoja ja rajoituksia saa liittymään.
Esim Soneralla on viihdenumero- ja viihdepuheluesto maksuton.
- Dolphin
Taas tätä samaa paskaa... Mobiilipelit ovat täysin laillisia, aina säännöllisin väliajoin joku idiootti herää tälläiseen "liikeeseen", kun oma lapsi on tunkennut peleihin euroja. Ja kun vielä tämä vanhempi on ollut niin helvetin tyhmä, ettei ole asettanut mitään estoja lapsensa kännykkään. Tee kirjoittaja jotain hyödyllistä, vedä vaikka itsesi vessasta alas.
- tv-pelit pois
Jos alottaisin hyödyllisen työn ja paukattaisin sinua pari kertaa tauluun näin ensialkuun.
Avaa aivolukkosi ja käy lukemassa:
http://www.kuluttajavirasto.fi/user_nf/default_mag.asp?id=15665&site=39&tmf=10233&lmf=15526&mode=readdoc&1=1 - boikotoijax
Jos mobiilipelit on laillisia niin onko salatut elämät MTV:n roskasarjojen kuningas totta?
En katso sarjaa koska en ole varma onko se totta
ja ennenkaikkea häädän kaikki lapset pois television äärestä kun tämä roskasarja iltaisin tulee ruutuun!
Eli onko Salatut elämät totta vai fiktiota? - tiedän sen
1. lapselle on otettu kaikki mahdolliset estot, jotka kännyä hankittaessa olivat mahdollisia SEKÄ asetettiin saldoraja. Mahdollisien uusien tuotteiden estosopmukisista ei kukaan tavallinen ihminen jouda pitää kirjaa; esto cocisautomaatille, esto tv-pelille, esto autonpesulle, esto bussilipulle. Järjetöntä kuvitella että vanhempien pitäisi kytätä uusia markkinoille tulevia palveluita ehtiäkseen liittämään ne estoihin ennekuin lapsi havahtuu tilaamaan kännykällä jotain miistä vanhemmat eivät keksi edes varoittaa!
2 Liittymää avatessa operaattori pyysi tietoja käyttäjän / haltijan iästä ( = olisivat voineet seurata alaikäisten liittymiä reaaliajassa aivan samoin kuin (kalliimpien) prepaidliittymienkin) kaikki tekniikka oli valmiina tuohon, ainoastaan tahtotila puuttui (siis rahanahneus)
3. MTV:n aloittaessa mobiiliohjelmat, esitettiin ne sellaiseen aikaan, että vanhemmat olivat töissä->vaikea varoittaa ohjelmaformaatista, jota ei koskaan ole työssäkäynnin takia nähnyt (Ohjelmat suunnattu kouluikäisille lapsille!) Kukapa meistä äänittää päivän ohjelmat pikakatsoakseen ne illalla videolta jotta osaamme varoittaa lapsia "vääristä" ohjelmista???
4 Ohjelmissa EI suinkaan esitetty hintaa selkeästi tai se ei näkynyt koko ajan ruudulla. Lapsen tai aikuisenkin saattoi olla vaikeata hahmottaa pelatessa yhä suuremmaksi kasvavaa laskua, varsinkin kun pelin edetessä esitelriin VAIn pelaajan pisteitä EI suinkaan peliin uponneita euroja.
5. Ohjelmilla on myös omat "virtuaalipelaajat" jotka tekevät valtavia pistesaldoja "Tane 25 360 pistettä", yleisen elämänkokemuksen mukaan ei liene voi olettaa että alaikäinenlapsi tajuisi hahmojen olevan ohjelman itsensä masinoimia pelaajia eikä suinkaan muita pikku koululaisia näpyttelemässä kännykkäänsä.
Että jos sä vajaaälyinen Dolphin yrittäisit seuraavalla kerralla hieman perehtyä asiaan josta keuhkoat täällä, ja jos voisit jopa perustella näkökantasi, niin se vasta mahtavaa olisi, Nyt tyhmä vuodatksesi synnyttää vain myötähäpeää
- liittymät
1.9.2005 alkaen lapsen puhelimesta ei ole voinut soittaa kyseisiin puhelimiin.
(Lasten puhelimiin ei saa soittaa mainospuheluja)
Antakaa lapsille heidän omissa nimissään olevat puhelinliittymät=liittymä alaikäisen nimissä.
Tutun kaksi poikaa ukin ja mummin hoidossa soitteli kesällä 1500€ laskun.- myyjä
Eihän alaikäinen voi ottaa itselleen liittymää. Ikää pitää olla 18 vuotta että saa liittymän omiin nimiinsä.
Prepaid liittymän lapsikin voi ostaa itse, mutta se maksetaankin ensin ja sitten vasta sitä käyttää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1352220
Mies olet edelleen rakas ja tärkeä
Mutta nyt tuntuu, että se "terävin vaihe" on ohi. En millään tapaa halua tällä pahoittaa mieltä, halusin vain ilmoittaa.871819Apua, Gogi ja Kia tippuivat TTK:sta! Oliko Gogin ja Kian tiputus mielestäsi oikein?
Gogi ja Kia tippuivat monen yllätykseksi sunnuntaina TTK:sta. Oliko tämä mielestäsi oikein näin vai kenen olisi pitänyt711733Taas poistuu ABC, nyt Salossa
Ei ole enää ihmisillä varaa ostaa nakkisämpylää myymälän puolelta. Viimeiset roposet menevät polttoaineeseen. Takana on1091597- 561312
Millainen luonne sinä olet?
Itse olen innovatiivinen ja kuunteleva, sekä avoin uusille asioille. Mieheltä1801164- 571137
Irak aikoo laskea tyttöjen avioitumisikää yhdeksään vuoteen
Myös avioero naisen aloitteesta kielletään https://yle.fi/a/74-201236942371119Ihastuksen halaaminen
Oletko halannut mielitiettyäsi? Miltä ensimmäinen halaus tuntui, onko jäänyt mieleen? 🫂491102Oletko koskaan miettinyt miltä lähempi fyysinen
kontakti tuntuisi hänen kanssaan? Sitä menee sekaisin pelkästä olemuksesta, niin kosketus voisi olla aika räjäyttävää.451067